14 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/45

Devrimci Gençlik Birliği 30 Kasım’da kuruluyor
Polise sınırsız yetki!
Düzen partileri Alevi oylarının peşinde
Sefalet ücreti dayatmasına karşı birleşik mücadele!
2015 hedefi: Daha fazla sömürü ve kölelik
Ermenek’te AKP-patronlar göçük altında
Yırca’da yürütme durdu, direniş sürüyor!
9 ayda 5 milyar lira ciro! Nasıl mı?
Sömürünün yolu Ülker’den geçer
GOP’ta örgütlenme tartışıldı
Metal TİS’lerinde 'uyuşmazlık'
GÜRMAK’ta kıyım ve eylem
Mersin Belediyesi işçi ve emekçi düşmanı
Sermaye işçi kanıyla besleniyor
Kürt sorunu, “çözüm süreci” ve devrimci çözüm
Kobanê direnişi 2. ayında
Şimdi bir savaş var ya yüzyıllardır... - G. Umut
Emekçi kadınlar 25 Kasım’a hazırlanıyor!
Kadına yönelik şiddetin son bir yılı
“Demokrasi tehdidi“ ve bitmeyen anti-komünist histeri - A. Eren
Kudüs’te intifada rüzgarı
Meksika’da öfke dinmiyor
Gençlik hareketine müdahale olanakları
DGB genel kurula hazırlanıyor
Savaşımız aynı...
Sverdlov’dan Habipler'e, Habipler'den Alaattin’e!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sermaye işçi kanıyla besleniyor

 

Soma’dan Ermenek’e sermayenin ve onun hizmetindeki devletin katliamları orta yerde dururken her gün yeni iş cinayetleri yaşanıyor. Hafta boyunca değişik sektörlerde yaşanan “kazalarda” birçok işçi yaralanırken birçok işçi ise yaşamını yitirdi.

Krom madeninde iş cinayeti

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde krom madeni ocağında çalışan madencilerin üzerine 6 Kasım’da kaya parçası düştü.

Üzerine kaya düşen işçilerden Hacı Aygül yaşamını yitirirken Ahmet Şengül ise yaralanarak Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

İzmir’de 20 işçi zehirlendi

İzmir’in Aliağa ilçesinde Petkim Limanı inşaatında çalışan 20 taşeron işçisi kaynak yaparken zehirlendi.

Ayson Geoteknik ve Denizcilik İnşaat isimli taşeron firmalar bünyesinde çalışan işçiler 7 Kasım’da kaynak yaptıkları sırada fenalaştı. İşçilerin bir kısmı hastaneye kaldırılırken bir grup işçi ise işyerinde tedavi edildi. Aliağa Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçiler serum ve oksijen tedavisinin ardından taburcu edildi.

İskele çöktü işçiler yaralandı

Çerkezköy Fatih Mahallesi’nde yapımı devam eden inşaatta 9 Kasım’da meydana gelen iskele çökmesi sonucunda işçiler yaralandı. Beton dökme işlemi sırasında iskelenin çökmesiyle yaralanan 3 işçi sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. İskeleden düşen işçilerden Ahmet Töre’nin sağlık durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Uşak’ta iş cinayeti

Uşak TCDD Depo ve Bakım Onarım Şefliği’ne ait tarihi bina içerisinde restorasyon çalışması sürerken, 9 Kasım’da yan tarafında gerçekleştirilen kazı çalışması nedeniyle çökme yaşandı. Binanın duvarı ve çatısının çökmesi sonucu enkaz altında kalan 43 yaşındaki Nihat Şahin adlı işçi yaşamını yitirdi.

Erzurum’da zehirlenen işçi yaşamını yitirdi

Erzurum’un Pasinler ilçesinde 10 Kasım günü Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (ESKİ) çalışan iki işçi ve kurtarma çalışması sırasında bir itfaiyeci metan gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Gerekli ekipmanlar ve maske olmadan çalıştırılan Necati Aras ve Muhammet Emin ile itfaiyeci Oğuzhan Taşçıoğlu 15 metre derinlikteki kanalizasyon borusunda metan gazından zehirlendi.

Diğer itfaiyeciler iki işçiyi ve arkadaşlarını çıkararak hastaneye kaldırdılar. Zehirlenen üç kişi de Pasinler Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Daha sonra Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Necati Aras tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.

Taşeron köleliği can aldı

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde Türkiye Elektrik İşletmeleri AŞ’nin (TEİAŞ) ana trafosunda 11 Kasım’da bakım çalışması yapan taşeron işçisi 27 yaşındaki Semih Yavaş elektrik akımına kapılarak iş cinayetine kurban gitti.

Elektrik çarpması sonrasında çalıştığı direkten indirilerek ambulansla hastaneye kaldırılan Yavaş, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Maraş’ta iş cinayeti

Maraş’ta bir inşaatın 14. katında çalışan inşaat işçisi zemine düşerek hayatını kaybetti. Güvenlik halatı olmadan çalıştırılan kalıp ustası Hasan Kılıç (33), 11 Kasım’da kalıp söktüğü esnada dengesini kaybederek inşaattan düştü.

Arkadaşlarının çağırdığı sağlık ekipleri Kılıç’ın hayatını kaybettiğini tespit etti.

Elazığ’da iş cinayeti

Elazığ’da Malatya Karayolu üzerinde bulunan İl Sağlık Müdürlüğü’nde merdiven boşluklarından insanların düşmesini engellemek için file takılması düşünüldü. Ancak ‘güvenlik önlemi’ çalışacak işçiler için alınmadı. 52 yaşındaki Erdoğan Orhan, filenin takılacağı yere kanca takarken dengesini kaybederek merdiven boşluğuna düştü. Binada bulunan acil servis ekiplerinin müdahale ettiği Orhan hayatını kaybetti.

Rize’de iş cinayeti

Rize’nin İkizdere ilçesi Güney mevkiinde inşa edilen tünelde 12 Kasım’da göçük meydana geldi. Tünelde çalışan 4 işçi göçük altında kaldı. İşçilerden 3’ü arkadaşları tarafından kurtarılırken 1 işçiye ise uzun bir süre ulaşılamadı.

Daha sonra göçüğün yaşadığı yere gelen arama kurtarma ekipleri 50 yaşındaki Mustafa Çoban’ın cansız bedenine ulaştı.

 

 

 

 

 

En modern haddehane’
ölümlere davetiye çıkarıyor

 

Türkiye’nin en büyük ve modern haddehanesini kurmakla övünen HABAŞ Demir Çelik fabrikası iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor.

Sık sık iş cinayetlerinin yaşandığı İzmir Bakırçay Havzası’nda kurulu HABAŞ Demir Çelik’teki sömürü ve kölelik koşullarının son mağduru Ali Özü isimli metal işçisi oldu. HABAŞ işçisi Ali Özü, HABAŞ patronu Başaran’ın “Türkiye’nin en büyük haddehanesi” diye övdüğü haddehane bölümünde “kaza” geçirdi.

İnşaat sürecinde ve üretime başladığından bu yana da birçok işçinin yaşamını yitirdiği ‘hadde 3’ bölümünün yapım sürecinde de yer alan taşeron işçisi Ali Özü, HABAŞ’ta vinç operatörü olarak çalışıyor.

5 Kasım’da 08.00-16.00 vardiyasındayken, çalıştığı vincin tavandan düşmesiyle yaralanan ve Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Ali Özü’nün iki bacağı kırıldı. Fabrikada ‘hadde 3’ diye bilinen bu bölüm taşeron işçi sömürüsünün yoğunluğuyla meşhur.

HABAŞ’taki sömürü ve kölelik koşullarıyla ilgili görüşlerini aldığımız işçiler, fabrikada gerekli önlemlerin alınmamasına dikkat çekiyorlar. Bu durumun, iş cinayetlerine ve yaralanmalara davetiye çıkardığını söyleyen işçiler, vinç yollarının bakımsız olduğunu ve her an kötü bir sonuçla karşılaşabileceklerini fabrika yönetimine belirtmelerine rağmen hiçbir önlemin alınmadığını söylüyorlar.

Teknik Emniyet’in ise itirazlarına sessiz kaldığını ve kendi sorumluluğunu işçilere atarak “fotoğrafını çekin bakalım” diyerek kendilerini başlarından savdıklarını belirten işçiler Teknik Emniyet’in yaptığı tek şeyin baret takılıp takılmadığının denetlenmesi olduğunu söylediler ve tepkilerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§