12 Aralık 2014
Sayı: KB 2014/49

Faşist baskıya ve gerici zorbalığa karşı birleşik-militan mücadeleye!
Dink’in faili devlettir!
'İç güvenlik' yasası: Devlet terörü!
Baskı ve terörde pilot bölge Yüksekova
İnsanca yaşam için mücadeleye!
Aslolan işçi sınıfının mücadele yasalarıdır
DİSK-AR: 75 kuruşa bir öğün!
Yatağan’ın gösterdiği - K. Toprak
“Maceracılık” söylemiyle saklanan ihanet! - T. Kor
Yatağan direnişinin özeti
TEKEL’den Yatağan’a 4C köleliği
“Ölen de yargılanan da işçi oluyor”
Çelik yine işçiyi suçladı
Ramsey’de sendikalı işçi kıyımı
Devrimci Gençlik Birliği 1. Genel Kurulu tebliğlerinden...
“Sokakta parçalayalım!”
Eğitimde gericilik tahkim ediliyor
Eğitimde tam gaz gericileşme
“Şura kararlarını engellemek için fiili-meşru mücadele”
Kapitalizmi zor günler bekliyor!
Dünyada işçi, emekçi, gençlik eylemleri
Kapitalizm 230 milyon çocuğu savaş ve salgına sürükledi
"Ortak irade ve davranış birliğini geliştireceğiz!"
“Türkiye’de aile içi şiddet teşvik ediliyor”
İnsan hakları kavramına sınıfsal bir bakış - K. Ehram
Komünist tutsak Kara’ya müebbet hapis cezası!
Erdel Eren kavgamızda yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Ölen de yargılanan da
işçi oluyor”

 

İş cinayetlerinde yakınlarını kaybetmiş Adalet Arayan İşçi Aileleri, iş cinayetlerine karşı gerçekleştirdikleri ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 36.’sını 7 Aralık’ta yaptılar. Aileler, davaların seyri hakkında bilgi vererek cezasızlık politikasının sürdüğüne dikkat çektiler.

Taksim Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylem, Van depremi sırasında Bayram Otel’de hayatını yitiren gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir’in basın açıklamasını okuması ile başladı.

Emir, sorumluların yargılanması için sürdürdükleri mücadelenin devam ettiğini belirterek, Kasım ayında görülen iş cinayeti davalarındaki gelişmeleri aktardı.

Emir, 25 Aralık’ta BEDAŞ-Erkan Keleş davasının 4. duruşması, 24 Aralık’ta Yargıtay sonrası ilk duruşması görülecek olan Van/Bayram Otel davasının olduğu bilgisini verdi.

Açıklamanın ardından ailelere sorular yönelterek eylemde sunuculuk yapan İMC TV çalışanlarından gazeteci Soner Şimşek’e söz bırakıldı.

Sermaye ve kamu yöneticileri korunuyor

Şimşek, ilk olarak Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu’na görüşlerini sordu. Erdinç Eroğlu, sorumluların yargılanması ve adalet arayışlarında savcı, bilirkişi raporu ve devlet idarecilerinin rolünün kritik bir önem taşıdığını belirtti. Eroğlu, sadece kendi oğlunun değil diğer iş cinayeti davalarında yargılama aşamasının herhangi bir kademesi sayesinde muhakkak kamu yöneticilerinin yargılanmasının önüne geçildiğini belirtti.

Cezasızlık sürüyor

Ailelerin avukatlığını yapan Erbay Yucak, Soma davasında iddianamenin kabul edilmesine TÜBİTAK raporu olmadığı için itiraz ettiklerini ve mahkemenin bunu kabul ederek iddianameyi savcıya geri gönderdiğini belirtti. Ayrıca Ege Linyit Müessese Müdürü hakkında yargılama başlamadan takipsizlik kararı verildiğine, Soma Holding sahibi Alp Gürkan’ın ise bu dönem yönetim kurulu başkanı olmadığı için hakkında takipsizlik kararı verildiğine dikkat çekerek cezasızlık politikasının sürdüğünü belirtti.

Ölen de yargılanan da işçi oluyor”

Gazeteci Şimşek, Sinem Emir’e de söz vererek görüşlerini sordu. Emir, abisinin davasında Van Valisi ve AFAD yetkililerinin yargılanmadığını belirterek sözlerine başladı. Davayı temyiz ettiklerini ve Yargıtay’ın da otel sahibine verilen 11 yıllık cezayı az bularak itirazlarını kabul ettiğini ifade etti. Emir, müfettişlerin dahi raporlarında kusurlu gösterdiği kamu yöneticileri için İçişçileri Bakanlığı ve Başbakanlık’ın soruşturma izni vermediğini söyledi. Emir, devletin kendi memurunu ve sermayeyi koruduğunu, ölenin de yargılananın da işçi olduğunu dile getirdi.

Ölenlerin hakları savunulmuyor

Son olarak ailelerden, BEDAŞ’ta çalışırken hayatını kaybeden Erkan Keleş’in abisi Mustafa Keleş’e söz verildi. Keleş, davanın 3 yıl sonra açıldığını belirterek 4. yılına girilmesine rağmen taşeron yetkililerinden halen ifade alınmadığına dikkat çekti.

Eylemin bitiminde söz alan Avukat Erbay Yucak, Arka Sıradakiler dizisi setinde hayatını kaybeden Selin Erdem davasını hatırlatarak, Çalışma Bakanlığı’nın iş kazası dediği cinayete, mahkeme savcısının 4 günde iddianame düzenleyerek trafik kazası gösterdiğine vurgu yaptı. Yucak, nedenini ise setin sahibinin tanınmış oyunculardan Hamdi Alkan olmasına bağladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Asıl sorumlulara ceza yok

 

Ankara’da OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 Şubat 2011’de 20 işçinin yaşamını yitirdiği işçi katliamıyla ilgili davaya 9 Aralık’ta Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayla devam edildi. 

Davada, katliamın asıl sorumluları ve patlamanın meydana geldiği Özkanlar ve Metsan patronları, OSTİM OSB ve İVEDİK OSB yönetimleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-EPDK-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı / İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi-Yenimahalle Belediyesi yetkililerine dokunulmadı. 

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, davada “sanık” sıfatıyla yargılanan 19 kişiden 5’inin “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına sebebiyet verme” suçundan ayrı ayrı 5 yıl 4 aydan 45 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Kasım Ersoy, Burhan Koç, Bahadır Esendik, Ali Bayındır ve Tuncay Karabenli’nin tutuklanmasına da karar verilmesini talep etti.

Düzen yargısı ayrıca, diğer sanıkların “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” suçundan beraatlerini istedi.

Aileler: Tüm sorumlular yargılansın

Patlamada hayatını kaybeden işçilerin yakınları, duruşma öncesinde Ankara Adliyesi önünde toplanarak “OSTİM’i / İVEDİK’i unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart açtı.  

İşçi katliamında hayatını kaybeden Dursun Kavak’ın ablası Sibel Kavak, aileler adına yaptığı basın açıklamasında, “3 Şubat 2011’den beri acımızla, kederimizle, öfkemizle adalet mücadelemizi bir başımıza dostlarımızla sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

Kavak, OSTİM OSB ve İVEDİK OSB Yönetimleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-EPDK-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı / İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi-Yenimahalle Belediyesi yetkililerinin de hesap vermeleri gerektiğini belirtti.

Davaya ilişkin taleplerini sıralayan Kavak, tüm sorumluların yargılanması gerektiğini vurguladı.

 
§