12 Aralık 2014
Sayı: KB 2014/49

Faşist baskıya ve gerici zorbalığa karşı birleşik-militan mücadeleye!
Dink’in faili devlettir!
'İç güvenlik' yasası: Devlet terörü!
Baskı ve terörde pilot bölge Yüksekova
İnsanca yaşam için mücadeleye!
Aslolan işçi sınıfının mücadele yasalarıdır
DİSK-AR: 75 kuruşa bir öğün!
Yatağan’ın gösterdiği - K. Toprak
“Maceracılık” söylemiyle saklanan ihanet! - T. Kor
Yatağan direnişinin özeti
TEKEL’den Yatağan’a 4C köleliği
“Ölen de yargılanan da işçi oluyor”
Çelik yine işçiyi suçladı
Ramsey’de sendikalı işçi kıyımı
Devrimci Gençlik Birliği 1. Genel Kurulu tebliğlerinden...
“Sokakta parçalayalım!”
Eğitimde gericilik tahkim ediliyor
Eğitimde tam gaz gericileşme
“Şura kararlarını engellemek için fiili-meşru mücadele”
Kapitalizmi zor günler bekliyor!
Dünyada işçi, emekçi, gençlik eylemleri
Kapitalizm 230 milyon çocuğu savaş ve salgına sürükledi
"Ortak irade ve davranış birliğini geliştireceğiz!"
“Türkiye’de aile içi şiddet teşvik ediliyor”
İnsan hakları kavramına sınıfsal bir bakış - K. Ehram
Komünist tutsak Kara’ya müebbet hapis cezası!
Erdel Eren kavgamızda yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Sokakta parçalayalım!”

 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB), Yeni YÖK Yasa Tasarısı’nın bir kez daha gündeme getirilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Daha önce tepkiler nedeniyle geri çekilen yasa tasarısının sermayenin ve AKP’nin çıkarları gözetilerek yeniden şekillendirildiğini ve gündeme getirildiğini belirten DGB, yasa tasarısını sokakta yırtma çağrısı yaptı.

DGB’nin açıklaması şöyle:

Sermaye devleti ve onun bugünkü uygulayıcısı AKP hükümeti, gençlik üzerindeki baskı ve sömürü politikalarını gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor. Yıllardır YÖK’ün baskıcı politikalarından bahsederek YÖK’ü kapatma tartışmaları yapanlar geldiğimiz aşamada YÖK’ü olağanüstü yetkilerle donatmaya hazırlanıyorlar.

Geçtiğimiz senelerde yine YÖK yasa tasarısı gündeme gelmiş ve Bologna süreci kapsamında üniversitelerin mali özerkliğe kavuşarak öğrencileri müşterileştirme politikaları tartışılmıştı. Fakat o dönem yapılan eylemlilikler ve gençlik hareketinin yükselmekte olan mücadele potansiyeli bu yasanın geçmesini engellemişti.

Bugün, bu yasa bir kez daha biz gençliğin karşısına konulmuş durumda.

Yeni yasa tasarısı ile YÖK’ün etkisi daha da artırılmaya çalışılırken; öğrencilerin ya da eğitim emekçilerinin çıkarları için değil, sermayenin ve temsilcisi AKP’nin çıkarları için değişiklikler yapıldığı bu yasalarla bir kez daha gözler önüne seriliyor. 2011’de yapılan eylemler ve tepkiler üzerine geri çekilen katlamalı harç uygulaması 2014-2015 döneminde uygulamaya geçiriliyor. Erciyes Üniversitesi’nde hayata geçirilen bu uygulamadan yansıyanlar, rektörlerin bir üniversite değil, kâra dayalı şirket yönettiklerini de gözler önüne seriyor.

Öğrenci gençliği birer müşteri olarak gören, sisteme ses çıkaran öğrencileri okuldan atabilmek için yasalar geçiren AKP hükümetine karşı Haziran Direnişi kararlılığını kuşanma vaktidir. Gençlik kendisine yönelik saldırıları ancak ve ancak mücadele ederek, örgütlenerek parçalayabilir. ‘Parasız eğitimi biz getirdik’ diyerek palavralar atanlar 3 yıldır almadıkları harcı şimdi katlayarak almaya çalışıyorlar. Gerici-baskıcı uygulamalar ve paralı eğitim saldırılarına karşı sokağa, eyleme, örgütlenmeye!”

Yasada neler var?

* Yeni yasa tasarısına göre YÖK mali denetimi eline alacak ve istediği zaman vakıf üniversitelerini kapatma hakkına sahip olacak.

* Vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetini dahi YÖK belirleyecek, böylelikle vakıf üniversitelerini istediği gibi işletme hakkı YÖK’e verilecek.

* Kanun tasarısına göre daha önce kaldırılan üniversiteden atılma uygulaması tekrar getiriliyor. Tasarıda yer alan madde 27’ye göre; öğrenciler her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın;

Öğrenim süresi 2 yıl olan önlisans programları 4 yılda,

Öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programları 7 yılda,

Öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programlarını 8 yılda,

Öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programlarını 9 yılda tamamlamak zorunda.

Bu süreler içerisinde diploma alamayan öğrenciler okuldan atılacak. Kanun tasarısıyla ayrıca hazırlık bölümlerine de sınırlama getiriliyor. Hazırlık okuyanlar, en fazla 2 yıl öğrenim görebilecek. 2 yıl içerisinde hazırlığı geçemeyen olursa, üniversiteyle ilişiği kesilecek.

* Üniversiteden öğrenim süresi içerisinde mezun olamayan öğrencilere de ek olarak ceza sistemi getiriliyor. Buna göre 2, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı ve öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı ve öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlasıyla hesaplanarak alınacak.

* Tüm bunların yanı sıra akademik unvan verme yetkisi de YÖK’e devrediliyor. Böylelikle kadrolaşmanın önü tamamen açılırken, üniversitelerde ilerici, devrimci akademisyenlerin önü kesilmeye çalışılıyor.

 

 

 

 

Ankara DLB toplandı

 

Ankara Devrimci Liseliler Birliği (DLB), DGB 1. Genel Kurulu’nun ardından çalışmalarını değerlendirdiği toplantısını 6 Aralık’ta yaptı.

Toplantı Devrimci Gençlik Birliği’nin genel kurulu üzerine yapılan değerlendirmeyle başladı. Ardından, DLB olarak Anlara’da merkezi yapılacak mezar anmasının planlaması yapıldı. Tasarımdaki aksaklıkları nedeniyle çıkarılamayan liseli bülteni Anka’nın çıkarılması gerektiği üzerine konuşuldu.

Eğitim çalışmaları sürdürülüyor

Ankara Dikmen’de eğitim çalışmalarını sürdüren DLB’liler tartışmalarına Sosyalizmin Alfabesi kitabı üzerinden devam ettiler. Söyleşi kapitalizmin sosyalist açıdan tahlili ile başladı. Sosyalizm hakkında sorulan temel sorulara cevaplar verildi.

Erdal Eren selamlandı

Dikmen DLB tarafından Sokullu, Sinan ve Dikmen caddeleri, Ahmet Arif Parkı ile Sokullu Pazarı Erdal Eren’i selamlayan yazılamalarla donatıldı. Mamak’ta da gençliğin yoğun olarak kullandığı bölgelere ve Tuzluçayır Lisesi’nin içine “Erdal Eren yaşıyor, DLB savaşıyor!”, “Erdal Eren ölümsüzdür!”, “Yaşasın Devrimci Liseliler Birliği!” sloganları yazıldı.

Liselilerin Sesi / Ankara

 

 

 

 

EÜ’de DGB faaliyeti

 

DGB’liler, 13 Aralık’ta Ankara’daki bütçe mitinginin çağrısını Ege Üniversitesi’ne taşıdı. 13 Aralık mitingi için “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için Ankara’ya” şiarlı afişler kampüsün belirli noktalarına yapıldı. Yanı sıra Rojhat Özdel şahsında, katledilen çocukların resimlerinin olduğu, “Katil devlet hesap verecek” şiarlı afişler ve yazılamalar yapıldı.

 
§