16 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/02

Metal işçileri tüm işçi ve emekçilerin geleceği için grevde!
Soykırımın 100. yılında Türkiye-Ermenistan ilişkileri
Türk-İş ağaları düzen siyasetine su taşıyor!
Grev ve mücadelede yeni evre!
Metal işçileri MESS'e meydan okudu
MİB grev çadırlarını birlikte kurdu
Prysmian işçileri: Sonuna kadar grev!
Avrupa Yakası'nda metal grevi
Grevin rüzgarı Ankara'da!
“Metal grevi DİSK’in grevidir!”
Sınıf devrimcileri metal greviyle dayanışmaya çağırıyor
8 Şubat çağrısı: Direnişçi işçilerle omuz omuza olmaya!
Ankara'da Greif etkinliği hazırlıkları
Karayolu işçisi taşeronluk, özelleştirme ve sendikal ihanet kıskacında!
Syriza: Gelmekte olan sınıf mücadelelerini engellemenin yeni adresi
Yunanistan’a komünizm bu kış gelmez!
Çözüm gerçek bir devrimde!
Yemen iç savaşın eşiğinde!
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
On binler Kobanê’nin kurtuluşunu kutladı
“Devletin istediği modelde birliğe ihtiyacımız yok”
8 Şubat mitingine giderken...
Paşabahçe Grevi: Fabrikadan kente, direnişten geleceğe
Emekçi Kadın Komisyonları ve Greif deneyimi
‘Tarihi başarı’dan tarihi bir gün
DGB MYK Ocak ayı toplantısı
Devrim Okulları kavgaya hazırlıyor
MEB’e yürümek isteyen DLB’lilere polis terörü
Hasta tutsak Evrim Erdoğdu’dan mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri
MESS'e meydan okudu

 

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi binlerce metal işçisi 29 Ocak sabahı şalterleri indirip meydanlara indi.

İşçiler sabahın erken saatlerinde Kroman Çelik önünde toplanarak grev heyecanını ateşledi. Bölgedeki ilk grev pankartı fabrika içinde açılırken Kroman’ın hemen karşısındaki Sarkuysan fabrikasında işçiler vardiyadan çıkış saatini sloganlarla bekledi.

Saat 09.00’da Kroman’da işçiler sloganlarla fabrikadan çıktıktan sonra pankart kapıya asıldı. Coşkulu sloganlarla pankartın asılmasının ardından Çayırova Boru işçileri de alana ulaştı. Sarkuysan’da da işçiler pankartlarını astıktan sonra ortada toplanıldı. Metal işçileri “Fabrikalar MESS’e mezar olacak!” sloganını sıklıkla atarken Haziran Direnişi’nin “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganını da coşkuyla attı. Ayrıca işçiler Haziran Direnişi’nin sloganlarını da grevlerine uyarlayarak sıklıkla ‘Her yer grev her direniş!’ sloganını haykırdılar.

Gebze Meydanı ‘Grev Meydanı’

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, MESS’e mesajlar vedi. Dayatmaları kabul etmediklerini ifade eden Göktaş, bundan sonra Gebze’deki meydanın Paris’teki 'Greve Meydanı' olduğunu ifade etti. Konuşmanın ardından "MESS dayatmalarına hayır" pankartı arkasında yürüyüş başladı. Caddede E-5 yanyola çıkan işçileri, direnişçi Feniş Alüminyum işçileri pankart ve sloganlarla karşıladı. Yol üstündeki Kroman Çelik fabrikasının haddehane bölümünde grev pankartını asan işçiler de yürüyüşe katıldı.

Kilometrelerce süren yürüyüş metal işçilerinin grev iradesini de gösterdi. Metal işçileri Türk Metal çetesinin hakimiyeti altındaki fabrikaların önünden geçerken ‘Satılmış Türk Metal!’ sloganıyla MESS uşağı çeteye tepkilerini gösterdi. İşçilerin yürüyüşüne MİB ve BDSP de katıldı. İşçiler sınıf devrimcilerini alkış ve “İşgal, grev, direniş!” sloganlarıyla karşıladı.

Saat 12.00’de binlerce metal işçisi ve destekçi güçler grev meydanında toplandı. Kürsüden destekçi güçlere teşekkür edildi. Grevle uluslararası dayanışmayı büyütmek için Türkiye’ye gelen IG Metall ve uluslararası sendika konfederasyonları da mitinge katıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş alanda toplanan binlerce işçiye seslenerek. bu grevin yalnızca Birleşik Metal-İş üyeleri değil tüm işçi sınıfı için bir ışık ve umut olduğunu söyledi. Göktaş metal işçilerinin mücadelesinin diğer işçilere de örnek olacağını ifade etti.  

Grev halayı

Alanda son olarak Genel Başkan Adnan Serdaroğlu kitleye seslendi. “Bizim onlara ihtiyacımız var” diyerek greve destek veren güçleri selamlayan Serdaroğlu, Kavel’den 15-16 Haziranlar’a, 1 Mayıslar’dan Netaş’a, MESS grevlerine birçok önemli direnişte yer alan metal işçilerine vurgu yaptı. Serdaroğlu, “başaracağız” diyerek grev kararlılığını vurguladı. Gebze’de grev halayına durduklarını söyleyen Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından alanda davul zurna eşliğinde yüzlerce işçi halaya durdu.

Cengiz Makina önünde kitlesel buluşma

Gebze’de grevin startının verildiği bir diğer merkez ise Cengiz Makina oldu. Fabrika önünde grevci işçiler ve destekçi güçlerin dayanışmasıyla miting gibi bir grev başlangıcı yapıldı.

Yüzlerce işçi fabrikanın önünde davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla diğer vardiyaları bekledi. Fabrikanın önünde DİSK ve Birleşik Metal-İş yöneticilerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Birleşik Metal-İş üyesi Dostel ve Bosal işçileri de fabrika önündeydi. Cengiz Makina işçileri fabrika içerisinde kortej oluşturarak yürüdüler.

Basın açıklamasında ilk sözü alan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal işçilerinin tarih boyunca baskılara karşı grev yolunu seçtiğini kaydetti. Serdaroğlu, işçilerin bir kez daha tarihsel rollerini oynadıklarına dikkat çekti.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, grev yolunu seçen metal işçilerini selamladı. Buradaki açıklamanın ardından kısa bir yürüyüş yapılarak Gebze merkezindeki miting için Akse Sapağı’na geçildi.

UİD-DER, SODAP, Eğitim Sen, Komünist Parti, DDSB’nin yanı sıra Maltepe Üniversitesi Hastanesi’nde direnişlerini sürdüren işçiler, TÜMTİS üye ve yöneticileri ile DİSK’e bağlı Nakliyat-İş, Genel-İş sendikaları metal işçisini yalnız bırakmadı. Metal İşçileri Birliği’nin fabrika önüne gerçekleştirdiği yürüyüş ise metal işçileri tarafından coşkuyla karşılandı. Hep birlikte "İşgal, grev, direniş!" sloganı atıldı.

Yücel Boru fabrikasına grev pankartı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun yaptığı konuşmaların ardından asıldı. Gebze bölgesinde Arpek fabrikasında işçiler grev pankartını fabrikaya astı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Grev MESS’i dağıttı

 

Metal işçisinin grevi metal patronlarının örgütü MESS’i dağıttı. Birleşik Metal-İş’in grev kararı almasının ardından MESS’ten ayrılan Delphi Dizel’den sonra greve saatler kala Alstom, Bekaert ve Schneider MESS’ten ayrılma kararı aldı.

Grev sabahı ise Dostel Makine’nin de MESS’ten ayrılma kararı aldığı açıklandı.

Gebze’deki mitingin ardından Kocaeli Bekaert fabrikasına geçen Birleşik Metal-İş yöneticileri fabrika önünde düzenlenen ‘sözleşme şenliğine’ katıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Bekaert’te, Türk Metal’in imzaladığı sözleşmenin üstünde bir sözleşmeye imza attıklarını ifade etti.

 
§