30 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/04

Metal işçileri tüm işçi ve emekçilerin geleceği için grevde!
Soykırımın 100. yılında Türkiye-Ermenistan ilişkileri
Türk-İş ağaları düzen siyasetine su taşıyor!
Grev ve mücadelede yeni evre!
Metal işçileri MESS'e meydan okudu
MİB grev çadırlarını birlikte kurdu
Prysmian işçileri: Sonuna kadar grev!
Avrupa Yakası'nda metal grevi
Grevin rüzgarı Ankara'da!
“Metal grevi DİSK’in grevidir!”
Sınıf devrimcileri metal greviyle dayanışmaya çağırıyor
8 Şubat çağrısı: Direnişçi işçilerle omuz omuza olmaya!
Ankara'da Greif etkinliği hazırlıkları
Karayolu işçisi taşeronluk, özelleştirme ve sendikal ihanet kıskacında!
Syriza: Gelmekte olan sınıf mücadelelerini engellemenin yeni adresi
Yunanistan’a komünizm bu kış gelmez!
Çözüm gerçek bir devrimde!
Yemen iç savaşın eşiğinde!
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
On binler Kobanê’nin kurtuluşunu kutladı
“Devletin istediği modelde birliğe ihtiyacımız yok”
8 Şubat mitingine giderken...
Paşabahçe Grevi: Fabrikadan kente, direnişten geleceğe
Emekçi Kadın Komisyonları ve Greif deneyimi
‘Tarihi başarı’dan tarihi bir gün
DGB MYK Ocak ayı toplantısı
Devrim Okulları kavgaya hazırlıyor
MEB’e yürümek isteyen DLB’lilere polis terörü
Hasta tutsak Evrim Erdoğdu’dan mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrim Okulları
kavgaya hazırlıyor

 

Okullarda yarıyıl tatilinin başlaması ile Devrim Okulları’nda bir araya gelen devrimci liseliler kavgaya hazırlanıyor.

İstanbul

İstanbul’da ilk ders 26 Ocak’ta Sefaköy’de gerçekleşti. “Marksizm’e genel bir bakış” başlıklı sunumda ilk olarak bir DLB’li bir dünya görüşü olarak neden Marksizm’e ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Ardından da Marksizm’in nasıl bir dünya görüşü olduğu üzerine anlatım gerçekleştirildi. Sunumların ardından tartışmalar yürütüldü. “Marksizm’e genel bir bakış” tartışmasının tamamlanmasıyla verilen aranın ardından ezberci-baskıcı eğitim sistemini eleştiren “3 Aptal” filmi izlendi.

İkinci ders 28 Ocak’ta İşçilerin Birliği Derneği’nde yapıldı. Liseli gençlik hareketi ve DLB’nin tartışıldığı ilk bölüme başlanmadan önce ilk dersin kısa bir aktarımı yapıldı. Ardından “örgüt”, “örgütlenme” kelimelerinin yarattığı çağrışımın sorulması ile tartışma başladı. Sonrasında “niçin örgütlenmeliyiz” üzerine canlı tartışmalar yürütüldü. İkinci bölüm meslek liseli DLB’lilerin sunumu ile başladı. Meslek liselerinde yaşanan özgün sorunlar ve DLB’nin yürüttüğü çalışmaların anlatıldığı sunumun ardından tartışma bölümüne geçildi.

Ayrıca Küçükçekmece bölgesinde çıkan yerel fanzin “Özgür Tahta” ele alındı. Bölgedeki meslek liselerine ve Anadolu liselerine yönelik iki ayrı fanzin çıkarmanın daha işlevli olacağı belirtilerek bunun üzerine planlamalar yapıldı.

Metal grevine katılım ile ilgili planlamaların yapılmasının ardından, 8 Şubat’ta gerçekleşecek ‘Kavel’den Greif’e... İşgal, Grev, Direniş Gecesi’ne de çağrı yapıldı.

Ankara

Ankara’da Devrim Okulu 28 Ocak günü “Emek-sermaye çelişkisinin ışığında meslek liseliler” sunumuyla başladı. Sunumda, bir DGB’li emek-sermaye çelişkisinin köklerini anlattı.

Sincan DLB’nin meslek liseliler üzerine hazırladığı sunumda, meslek liselilerin bugün burjuvazi için nasıl bir ucuz emek gücü haline dönüştüğünden bahsedildi. Meslek liselerinde okuyan DLB’lilerin kendi deneyimlerinden de bahsettiği sunum, bir meslek liseli ekibi kurma kararı ile bitirildi.

Batıkent DLB’nin yaptığı “Emperyalizm ve liseliler” başlıklı sunumla ders devam etti. Sunuma, emperyalizm öncesi kapitalist ilişkiler tahlil edilerek başlandı.

Dikmen DLB’nin “Nasıl bir eğitim istiyoruz?” başlıklı anlatımı dersin son sunumu oldu. Daha sonra politeknik eğitim ve yeni sosyalist insanı yaratmak üzerinden tartışmalar gerçekleştirildi.

Liselilerin Sesi / İstanbul - Ankara

 

 

 

 

Metal grevinin sesini liselilere taşıdı

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), İzmir’de liselilerin yoğun olarak bulunduğu Alsancak’a 23 Ocak’ta stand açarak liselileri mücadeleye çağırdı. Standda Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi satışı da yapıldı. Yanısıra yapılan konuşmalarla öğrenci gençlik, mücadeleyi ve isyanı büyütmeye çağrıldı.

İzmir DLB, metal işçilerinin sesini liseli gençliğe taşıdı. DLB’liler, 28 Ocak’ta Gaziemir Serbest Bölge ve Çiğli merkezde “Metal işçisi onurumuzdur!” ve “Yolumuz işçi sınıfının yoludur” şiarlı yazılamalar yaptı. DLB, Metal İşçileri Birliği’nin faaliyetlerine de destek sundu.

 

Barikatlarınızı tanımıyoruz!”

Ankara DLB, 23 Ocak’ta yaşanan polis saldırısının ardından faaliyetlerine devam etti. Polis saldırısı, 24 Ocak’ta açılan stand ve afiş çalışmasıyla teşhir edildi. ‘Barikatlarınızı tanımıyoruz! Katledilen çocukların hesabını soracağız!’, ‘Devlet 15 yaşındakileri katletmeyi de işkenceden geçirmeyi de iyi bilir!’, ‘Devletin karnesinde katliam var!’ şiarlı afişler yaygın bir şekilde kullanılırken, saldırıyı anlatan duvar gazeteleri, otobüs durakları ve kafe girişlerine yapıştırıldı.

DLB’liler 28 Ocak’ta da Sokullu Pazarı’na ve çevresine, “Greif yol gösteriyor!” ve “Barikatlarınızı tanımıyoruz!” şiarlı yazılamalar yaptı.

 

Staj sömürüsü tartışıldı

Aksaray DLB, eğitim sistemi ve meslek liselerindeki staj sömürüsüyle ilgili sunum gerçekleştirdi. Aksaray’dan öğrencilerin katıldığı 24 Ocak’taki sunumda, mevcut iktidarın kendi çıkarları doğrultusunda istediği gibi eğitim sistemini neredeyse her yıl değiştirdiği vurgulanarak eğitimin egemen sınıfların ihtiyacına göre insan yetiştirme aygıtı olarak işlev gördüğüne dikkat çekildi. Staj adı altında çocuk işçilerin ucuz iş gücü olarak kullanıldığının altı çizilen sunumda baskı ve köleliğe karşı örgütlü mücadelenin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

Katılımcılar sunumun ardından staj köleliğine karşı nasıl mücadele edilebileceğini tartıştı.

 
§