30 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/04

Metal işçileri tüm işçi ve emekçilerin geleceği için grevde!
Soykırımın 100. yılında Türkiye-Ermenistan ilişkileri
Türk-İş ağaları düzen siyasetine su taşıyor!
Grev ve mücadelede yeni evre!
Metal işçileri MESS'e meydan okudu
MİB grev çadırlarını birlikte kurdu
Prysmian işçileri: Sonuna kadar grev!
Avrupa Yakası'nda metal grevi
Grevin rüzgarı Ankara'da!
“Metal grevi DİSK’in grevidir!”
Sınıf devrimcileri metal greviyle dayanışmaya çağırıyor
8 Şubat çağrısı: Direnişçi işçilerle omuz omuza olmaya!
Ankara'da Greif etkinliği hazırlıkları
Karayolu işçisi taşeronluk, özelleştirme ve sendikal ihanet kıskacında!
Syriza: Gelmekte olan sınıf mücadelelerini engellemenin yeni adresi
Yunanistan’a komünizm bu kış gelmez!
Çözüm gerçek bir devrimde!
Yemen iç savaşın eşiğinde!
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
On binler Kobanê’nin kurtuluşunu kutladı
“Devletin istediği modelde birliğe ihtiyacımız yok”
8 Şubat mitingine giderken...
Paşabahçe Grevi: Fabrikadan kente, direnişten geleceğe
Emekçi Kadın Komisyonları ve Greif deneyimi
‘Tarihi başarı’dan tarihi bir gün
DGB MYK Ocak ayı toplantısı
Devrim Okulları kavgaya hazırlıyor
MEB’e yürümek isteyen DLB’lilere polis terörü
Hasta tutsak Evrim Erdoğdu’dan mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Metal grevi DİSK’in grevidir!”

 

DİSK Başkanlar Kurulu’nun, konfederasyon üyesi Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü metal işçilerinin MESS’e karşı yürüttüğü grev süreci gündemiyle yaptığı toplantının sonuç bildirgesi açıklandı.

“Metal grevi DİSK’in grevidir! Direniyoruz, kazanacağız!” başlıklı sonuç bildirgesinde, DİSK’in grevle dayanışma kapsamında aldığı kararlar açıklandı. Buna göre, grevle dayanışma komiteleri kuracak olan DİSK, 14 Şubat Cumartesi günü Kocaeli’de büyük bir işçi mitingi yapacağını açıkladı.

Sonuç bildirgesinde, DİSK’in atacağı adımlar şöyle sıralandı:

Başkanlar Kurulumuz Birleşik Metal-İş Sendikamızın MESS’e karşı yürüttüğü grevleri, ‘DİSK GREVLERİ’ olarak değerlendirilerek her alanda destek verilmesine karar vermiştir.

Bu karar doğrultusunda:

DİSK Başkanlar Kurulu Üyeleri 29 Ocak tarihinde başlayacak grevlere toplu olarak katılacaktır.

DİSK Örgütlenme Koordinasyon Kurulu toplantısında oluşturan, DİSK METAL İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMA KOMİTESİ’ne bağlı olarak, sendika merkezlerinde ve bölgelerde ‘Metal İşçileriyle Dayanışma Komiteleri’ kurulacaktır.

29 Ocak 2015 tarihinde tüm bölgelerde başlayacak grev uygulamalarına katılım sağlanacaktır.

29 Ocak 2015 tarihinde grev uygulaması başlamayan bölgelerde metal işçilerinin grevini selamlayan kitlesel basın açıklamaları yapılacaktır.

Konfederasyonumuz DİSK’in 48. kuruluş yıldönümü, 13-14 Şubat tarihlerinde Kocaeli’nde iki etkinlikle kutlanacaktır. 13 Şubat 2015 Cuma akşamı DİSK üyesi sendikalarımızca yürütülen tüm direnişlerden işçiler, Kocaeli’nde kurulacak ‘DİRENİŞ SARAYI’ çadırında bir araya gelecek ve gece boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir.

14 Şubat 2015 Cumartesi günü de direnişlerden, grevlerden gelen işçilerle, sendikalarımızın katılımı ile Kocaeli’nde büyük bir işçi mitingi düzenlenecektir.”

“Tüm emek dostlarını bu haklı ve onurlu direnişte yanımızda görmek istiyor, tüm halkımızı işçi sınıfının yanında olmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verilen sonuç bildirgesi dayanışma çağrısıyla son buldu.

 

 

 

 

Aydın ve akademisyenlerden greve destek

 

Metal Grevi ile Dayanışma için Aydınlar Platformu, 28 Ocak günü Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk olarak platformun imzaya açtığı ve yaklaşık 200 akademisyenin imzaladığı ortak metin okundu.

İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nilgün T. Ongan’ın okuduğu metinde grevin tamamen haklı olduğuna vurgu yapılarak “bu grev devletin, patronun ve sarı sendikaların elbirliği ile işçileri içine aldıkları ablukayı kırmayı amaçlamaktadır” denildi.

Ongan diğer sendikalardaki işçilerin ve örgütsüz yüz binlerce işçinin kalbinin grevle attığını ifade ederek kendilerinin de grevin yanında yer aldıklarını ifade etti.

Ongan, açıklamaya şöyle devam etti: “İşçi sınıfının örgütlü mücadelesinin yükseltilmesi, Türkiye’de toplumsal mücadelelerin başarısı için en önemli ihtiyaçlarından biridir. Metal işçileri kendi kaderlerini ellerine almak için cüret göstermiştir. Tüm halkın kemikleşmiş sorunlarını çözmek için aynı şeyi yapmaktan, birlik olmaktan mücadele etmekten ve kendi kaderini kendi ellerine almaktan başka seçeneği yoktur. Bizler bu grevi grevimiz, metal işçilerinin mücadelesini kendi mücadelemiz olarak görüyoruz.”

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Gök ise Kobanê’de gelinen sürecin Kürt halkı için önemi neyse grevin de kendileri için öneminin bu kadar büyük olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İzzettin Önder de söz alarak “Umuyorum halk bu mücadeleyi benimser” diyerek dayanışmaya çağırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

'Metal grevi hepimizin grevi'

 

Metal greviyle dayanışma içerisinde olduklarını belirten sendikalar, siyasal güçler ve meslek örgütleri Birleşik Metal-İş Sendikası’nı ziyaret etti.

26 Ocak günü sendikanın İstanbul Bostancı’daki genel merkez binasında Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’yla bir araya gelen Halkların Demokratik Kongresi heyeti, metal greviyle dayanışma içinde olacaklarını belirttiler.

Aynı gün DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri de greve destek vermek için genel merkez binasına geldi. Örgüt başkanları ve yöneticilerinin katıldığı ziyarette dayanışma duyguları ifade edildi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, metal işçilerinin bu onurlu grevinin DİSK’in grevi olduğunu vurguladı.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, grevin gerçekleşeceği tüm illerde DİSK ile beraber mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti.

Ziyarette söz alan TTB Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, bu grevin başarıya ulaşması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise grev davulu çaldığında mühendislerin de halayda olacağını söyleyerek grevle dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.

 
§