27 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/08

Kitlelerin devrimci isyanı engel tanımaz!
Sermayenin yasa ve yasaklarına karşı fiili-meşru mücadeleye!
İç Güvenlik Paketi'ne karşı emekçiler sokağa çıktı
Faşist zorbalığa karşı eller şaltere!
Türkiye’nin “eğit-donat” hevesi
‘Kahramanlık destanı’nda IŞİD parmağı
Türk-İş hava boşaltıyor
Yol-İş Genel Kurulu ve gösterdikleri
Haribo’da taşeron sistemi
Polis devleti için grev yasağı
Maltepe’de işgale polis saldırısı
Kamu Emekçileri Forumu işleyiş ve ilkelerini belirledi
Kadın sorunu tarihsel ve toplumsal bir sorundur - H.Fırat
Kürt hareketinin kısır döngüsü ve devrimci çıkış
Troyka'nın paketi Syriza'nın zaferi mi?
Almanya: Refah toplumu masalının sonu
Ev içi emek tartışmaları üzerine
'Kadınlar Özgecan için sokakta'
AKP sorunu çözdü
Üniversitelerde faşist terör!
DLB: 9-13 Mart Berkin Elvan Haftası
Liseli gençlik deneyim kazanıyor
Türkiye'de ol(ama)mak
Nadejda Krupskaya geleceğe ışık tutuyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

'Kadınlar Özgecan için sokakta'

 

Özgecan’ın katledilmesinin ardından sokağa taşan öfke geçtiğimiz günlerde birçok yerelde gerçekleştirilen kitlesel protestolarla kendini gösterdi.

Kadıköy’de yürüyüş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 21 Şubat akşamı Kadıköy’de yürüyüş gerçekleştirdi. Boğa Heykeli önünde toplanan platform bileşenleri dışında eyleme İlerici Kadınlar, AKA-DER, KP, EHP’li kadınlar da katıldı.

 Trafik kesilerek Eminönü İskelesi’ne yüründü. Burada platformun beş talebi ifade edilerek kadın cinayetlerinin durdurulabileceği söylendi.

Katledilen Muhterem Göçmen’in kardeşi Çiğdem Evci eylemde söz aldı. Ayşenur İslam’ın açıklamalarına dikkat çekerek elektronik kelepçenin çözüm olmayacağını söyledi. “Bana hesap versin” diyen Evci, idam değil ağırlaştırılmış müebbet cezası istediklerini söyledi.

Platform sözcüsü Gülsüm Kav ise kasım ayında düzenledikleri konferansı anımsatarak o zaman söyledikleri uygulansa bugün işlenen cinayetlerin çoğunun yaşanmayacağını ifade etti.

Gebze ve Adana’da Özgecan için eylemler

Gebze’de ağırlığını liselilerin oluşturduğu gençler Özgecan’ın katledilmesini protesto etmek için eylem gerçekleştirdi.

Sosyal medya üzerinden çağrısı yapılan eylem Trafo Meydanı’ndan başladı ve Cuma Pazarı içinden yürüyüşle Kent Meydanı’na kadar devam etti. DLB’lilerin de yer aldığı eylemde liseli devrimciler “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Ayşe Paşalı’dan, Özgecan’a katil devlet!”, “Bu pisliği devrim temizler!”, “Liseliler sokağa hesap sormaya!” dövizleri taşıdı.

Yürüyüş boyunca liselilerin öfkesi sloganlara yansırken çevrede bulunan emekçiler de yürüyüşe katılarak ve alkışlayarak desteklerini sundular.

Kent Meydanı’ndaki basın açıklamasında, kadına yönelik şiddeti yaratan sistemin kadını koruyamayacağı, sözde alınan önlemlerin göstermelik olduğu ve adalet sisteminin suçluları cezalandırmadığı ifade edildi.

Sosyal medyada yapılan çağrılar üzerinden Adana Atatürk Parkı’nda bini aşkın kişi toplandı. Ardından “Kadın cinayetleri politiktir!” pankartının arkasına geçen kitle İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Fakat polis kitlenin önüne geçerek yürüyüşü engellemeye çalıştı. Kitlenin kararlı duruşu karşısında polis geri çekilmek zorunda kaldı.

İstasyon Meydanı’nda bir forum gerçekleştirildi.

KESK’li kadınlardan Taksim’de yürüyüş

KESK İstanbul Kadın Meclisi, Taksim’de yürüyüş yaparak Özgecan Aslan’ın katledilmesini kınadı.

Tünel’de bir araya gelen KESK’li kadınların Galatasaray Lisesi önünde son bulan yürüyüşünün ardından KESK İstanbul Kadın Meclisi adına basın açıklamasını Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube’den Begüm Ertokuş okudu. Sadece geçtiğimiz ay 26 kadının öldürüldüğünü belirten Ertokuş, yargının ‘utanç davası’ olarak bilinen N.Ç. ve Ö.Ç. davalarını da hatırlatarak “Özgecan’ın katlini bu çerçeveden değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Kadınların sadece geleneksel aile içerisinde anneler, eşler ya da çocuklar olarak tanımlanmasına itirazları olduğunu kaydeden Ertokuş, “Erkek egemen kapitalist düzenin kadınları sermayeye ucuz iş gücü tedarikçisi, sosyal devletin yükümlülüklerinin taşıyıcısı olarak görmesine itirazımız var” ifadelerini kulandı.

DEDEF’ten eylem

Dersim Dernekleri Federasyonu kadın cinayetlerine dikkat çekmek için 22 Şubat’ta Taksim’de eylem yaptı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan DEDEF üyeleri Özgecan cinayetini protesto etmek için Fransız Konsolosluğu’na yürümek istedi. Fakat polisin yasakçı tutumu nedeniyle eylem, oturma eylemine çevrildi. Lise önünde oturma eylemi yapan eylemciler “Kadın katliamına dur de!” pankartı açarak Özgecan’ın fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdı.

Kadınların isyanı büyüyor!”

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Taksim’de gerçekleştirdiği yürüyüşle ‘kadın cinayetlerine dur’ dedi.

Tünel’de toplanan yüzlerce kadın “Güldünya, Ayşe, Özgecan isyanımız büyüyor” pankartı arkasında kadın cinayetlerini, erkek egemen devlet anlayışını ve ‘iç güvenlik’ yasasını protesto ederek yürüyüşe geçti. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu adına açıklamayı Türkçe olarak Öznur Subaşı, Kürtçe olarak ise Feride Eralp okudu.

 

 

 

 

Mamak’ta Özgecan için yürüyüş

 

Ankara Mamak’ta Çorum Alaca İmat Köyü Derneği (İMAT- DER) Kadın ve Gençlik Kolları Özgecan için eylem gerçekleştirdi.

“Özgecan Aslan tacize isyan, tecavüze isyan!” pankartı ve renkli dövizlerle Tuzluçayır Meydanı’na kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirilirken Kız kardeşim Dayanışma Derneği kitleyi karşıladı.

Meydana gelindiğinde 'Bacakaramda bir güvercin ölüsü var anne' şiiri ile başlayan program basın açıklaması ile devam etti. İMAT-DER Kadın Kolları’ndan Mücella Uzun’un okuduğu basın açıklamasında kadın cinayetlerinin ilk olmadığı, artarak devam ettiği söylenerek “dün Münevver bugün Özgecan, şimdi sıra hangimizde” denilerek kadın cinayetlerine tepki gösterildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sadece Özgecan için değil, bugüne kadar şiddete maruz kalmış ve katledilmiş bütün kadınlar için sesimizi duyuracağız, tepkimizi göstereceğiz, kadın düşmanı AKP ve politikalarına karşı mücadelemizi hayatımızın her alanında sürdüreceğiz.”

Eyleme Emekçi Kadın Komisyonu, İşçi Kültür Evi, HDP, Partizan, PSAKD ve çeşitli köy dernekleri ile çeşitli kadın örgütleri de katıldı. Eylemde Mamak Emekçi Kadın Komisyonu’nun emekçi kadın etkinliğinin duyuruları yapılırken EKK’nın bildirileri de dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

 


‘Taciz timi’ protestosu

 

Eğitim Sen Adana Şubesi Kadın Meclisi, Antalya Kepez Atatürk Anadolu Lisesi’nde mini etek giyen öğrencileri engellemek için erkek öğrencilerden bir 'taciz timi' oluşturulmak istenmesini protesto etti.

21 Şubat’ta İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen eylemde açıklamayı okuyan Esma Kara, Antalya’daki olayın AKP’nin atadığı müdürler aracılığıyla taciz, şiddet, tecavüzün örgütlediğini bir kez daha ortaya çıkardığını ifade etti.

AKP’nin gerici-cinsiyetçi politikalarının teşhir edildiği açıklamada Kara, bu politikalara ve özelde Antalya’da yaşanan olayda sorumluların cezalandırılması için mücadele edeceklerini belirtti.

Kızıl Bayrak / Adana

 
§