3 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/13

Düzenin aldatmacalarına, faşist baskı ve zorbalığa karşı 1 Mayıs’a hazırlanalım!
İşçi sınıfı seçimlere değil, 1 Mayıs’a hazırlanmalıdır!
Ciddiyet ve samimiyet sınavı
Koltuk sevdalısı sendika ağaları daha hüsranı görmedi!
CHP’nin seçim vaatleri ve gerçekler!
Yargısız infaz bu devletin fıtratında var
Kanlı infazı polis devletine kılıf yaptılar
Roboski’nin katillerinden hayvan katliamı inkarı
Deniz biterken…
DEV TEKSTİL 1. Genel Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
Sf Leather Deri’de direniş!
Bakırköy’de grevle sınıf dayanışması
İstanbul ve Mersin’de belgesel gösterimi
BDSP işçi sınıfını ve emekçileri mücadeleye çağırıyor!
Yemen'e saldırı koalisyonuna Türkiye de katıldı
Yemen: Emperyalist ve gerici savaşların yeni durağı
Büyük umutlar, devrimci halk ayaklanmaları ve cüceler
"Jineoloji/kadın" bilimi üzerine... - Ç. İnci
GSS prim borcu taksitlendirmesi: Soygundan sandığa köprü
DGB Mahirler'in mirasını yükseltiyor!
Kayseri'de Kızıldere anmaları
"Bekle bizi İstanbul!" - T. Kor
"Bu resmi siz mi yaptınız? Hayır, bu sizin eseriniz!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul ve Mersin’de
belgesel gösterimi

 

Greif işgalini anlatan “İŞGAL / 60 Uzun Gün” belgeselinin gösterimleri devam ediyor.

İstanbul

Belgesel 29 Mart’ta TMMOB Makine Mühendisleri Odası Toplantı Salonu’nda yapılan gösterimle işçi ve emekçilerle buluştu.

Gösterimde ilk olarak neden böyle bir belgesel hazırlama ihtiyacı duyulduğuna değinildi. Konuşmada “Greif işgali bugün önemli bir deneyim olarak yerini almıştır. Bu deneyimin ve işgalin birikiminin en geniş işçi ve emekçi kitlesine, ilerici kesimlere taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Belgesel ve Greif işgalini anlatan kitap hazırlığımız bunun içindir” denildi.

Açılış konuşmasından sonra belgesel gösterimine geçildi. İlgiyle izlenen gösterimin ardından gerçekleşen söyleşide öncü Greif işçilerine işgal ve çeşitli sınıf gündemleriyle ilgili sorular soruldu. Bazı katılımcılar kendi deneyimlerini paylaştılar.

Birçok kurum temsilcisi bu bölümde söz aldı. ‘Sendikaları çiftliklerine çeviren’ anlayışlara karşı işçi sınıfının taban inisiyatiflerini yaratmanın önemi üzerine canlı sohbetler edildi.

Belgesel gösterimine yurtdışından katılan konuklar da vardı. Avusturya Metal İşçileri Sendikası’ndan Peter Haumer, belgesel ve Greif işgali üzerine düşüncelerini ifade etti. Greif işgalinin yarattığı değerlerin ve mücadele anlayışının en geniş kesimlere taşınması gerektiğini vurguladı. Kendilerinin de Avusturya’da belgeselin gösterimlerini yapacaklarını ifade etti.

Belgeselin gösterimi 28 Mart’ta ise Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bakırköy Temsilciliği’nde yapıldı.

Mersin

28 Mart’ta Mersin’de Eğitim Sen'in etkinlik salonunda gerçekleştirilen gösterim öncesinde Greif Direnişi’nin söz, yetki, karar ilkesinin, gerçek anlamda işçi demokrasisinin anlamlı örneklerini verdiği gibi fiili-meşru mücadele açısından da önemli bir deneyim olduğu vurgulandı. Greif deneyiminin işçi ve emekçilere taşınmasının önemine değinildi. Konuşma sonrasında belgesel gösterimi yapıldı. İlgiyle izlenen gösterimin ardından söyleşi bölümüne geçildi.

İlk olarak sözü alan BDSP temsilcisi, Greif Direnişi’nin Paşabahçeler’den, Kaveller’den bu yana gelen bir geleneğin devamı olduğunu vurguladı. Bu direnişi “maceracılıkla” suçlayanlara da değinilen konuşmada, yeni Greifler yaratarak “maceraya” devam edileceği belirtildi. Yine belgeseli izleyenler arasında işe dönme mücadelesi veren liman ve belediye işçilerinin de olduğu dile getirilerek Mersin’de bundan sonraki aşamanın bu işçiler arasında bir eylem birliğinin yaratılması gerektiği vurgulandı.

Mersin DGB adına yapılan konuşmada ise Greif deneyiminin önemine değinilerek, gençliğin de bu yolda işçi sınıfının mücadelesine destek olacağı belirtildi. Sonrasında da katılımcılar söz alarak işçi ve emekçilerin örgütlenmesinin gerekliliği üzerine görüş bildirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Mersin

 

 

 

 

MİB’e tahammülsüzlük

 

MİB Ege Meclisi toplantısının ardından hazırlanan bildiriler Türk Metal ve Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerine ulaştırıldı. Bu kapsamda, Çiğli’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ZF Lemförder, Schneider Elektrik ve Senkromeç fabrikalarının 08.00-16.00 ve 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilere çağrı bildirileri dağıtıldı.

Birleşik Metal-İş yöneticisinden tahammülsüzlük

Meclis toplantısı için hazırlanan bildirileri ZF Lemförder işçilerine dağıtan MİB’liler, Birleşik Metal-İş İzmir Şube yönetiminden birinin sözlü sataşmasının hedefi oldu. Çağrı bildirisinde yer alan Senkromeç ile ilgili bölümde yazılanların doğru olmadığını öne süren sendika şube yöneticisi, MİB’i, Birleşik Metal-İş’e saldırmakla suçladı. MİB’lilerin Türk Metal’den korktuğunu ve bu nedenle Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikaların önünde dağıtım yapamadığını iddia ederek MİB’e yönelik temelsiz ithamlarda bulundu.

Buna karşın MİB’liler bildiri dağıtımını sürdürdüler. Şube yöneticisinin ithamları karşısında, hiçbir sendikanın gücünün faaliyetlerini engellemeye yetmeyeceğini vurgulayan MİB’liler, dağıtımı tamamladıktan sonra fabrika önünden ayrıldılar.

Kızıl Bayrak / İzmir


 

 

 

 

 

80 TL’lik sadaka teklifine tepki

 

Bocsh’ta Türk Metal ile MESS ve Bosch yönetimi arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinden bir kez daha sonuç çıkmadı. 30 Mart’ta yapılan görüşmede, MESS ve Bosch yönetimi 2012-2014 döneminde alınan zam oranlarının üzerine ekstradan her ay için 80 TL zam teklif etti. Patronların 80 TL dayatması kabul edilmedi.

Bosch işçileri ise 80 TL’lik bir zam üzerinden masada kalınmasına tepki gösterdi. İşçiler sosyal medya üzerinden tepki göstererek toplantıyı eleştirdiler. Sadaka istemediklerini, oyalanmaktan bıktıklarını ve grev kararı beklediklerini belirttiler.

 
§