3 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/13

Düzenin aldatmacalarına, faşist baskı ve zorbalığa karşı 1 Mayıs’a hazırlanalım!
İşçi sınıfı seçimlere değil, 1 Mayıs’a hazırlanmalıdır!
Ciddiyet ve samimiyet sınavı
Koltuk sevdalısı sendika ağaları daha hüsranı görmedi!
CHP’nin seçim vaatleri ve gerçekler!
Yargısız infaz bu devletin fıtratında var
Kanlı infazı polis devletine kılıf yaptılar
Roboski’nin katillerinden hayvan katliamı inkarı
Deniz biterken…
DEV TEKSTİL 1. Genel Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
Sf Leather Deri’de direniş!
Bakırköy’de grevle sınıf dayanışması
İstanbul ve Mersin’de belgesel gösterimi
BDSP işçi sınıfını ve emekçileri mücadeleye çağırıyor!
Yemen'e saldırı koalisyonuna Türkiye de katıldı
Yemen: Emperyalist ve gerici savaşların yeni durağı
Büyük umutlar, devrimci halk ayaklanmaları ve cüceler
"Jineoloji/kadın" bilimi üzerine... - Ç. İnci
GSS prim borcu taksitlendirmesi: Soygundan sandığa köprü
DGB Mahirler'in mirasını yükseltiyor!
Kayseri'de Kızıldere anmaları
"Bekle bizi İstanbul!" - T. Kor
"Bu resmi siz mi yaptınız? Hayır, bu sizin eseriniz!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DGB Mahirler'in mirasını yükseltiyor!

 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) Kızıldere’de şehit düşen Mahirler’in bıraktığı devrimci direniş mirasını ileriye taşıma sözü verdi.

Mezarbaşında devrim sözü!

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB), katledilişlerinin 43. yıldönümünde Mahir Çayan ve 9 yoldaşını andı.

Karşıyaka Mezarlığı’nda “Devrimci direniş ve kararlılığın, devrim uğruna kendini adamanın adıdır Kızıldere!” yazan ve Kızıldere şehitlerinin isim ve siluetlerinin olduğu pankartın açıldığı eylemde Mahir Çayan’ın mezarına sloganlarla yüründü. Mezar başına geldiğinde saygı duruşu gerçekleştirildi.

Kızıldere katliamına giden süreçte Mahirler’in mücadelesinin anlatıldığı açıklamada ON'ların bıraktığı bayrağın genç devrimcilerin ellerinde dalgalandığı vurgulandı.

Üniversitelerde faşist saldırıların arttığı, devlet baskılarının had safhaya çıktığı, iç güvenlik yasaları ile devrimcilerin sokak ortasında katledilmesinin önünün açıldığı şu günlerde Mahir’leşmek gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamanın ardından iki liseli tarafından şiir dinletisi sunuldu. Anma müzik dinletisi ile sona erdi.

Kartal

DGB Kartal’da gerçekleştirdiği eylem ve etkinliklerle gençliğin devrim ve sosyalizm özlemini Kartallı emekçilere taşıdı.

Küçük Kara Balıklar/Güneydoğu’da Çocuk Olmak belgeselinin Kartal’da gerçekleştirilen gösterimine ve belgesel filmle ilgili söyleşiye birçok emekçi ve genç katıldı.

Film gösteriminde DGB adına yapılan açılış konuşması Kürtçe ve Türkçe bir selamlama ile başladı.

Mart ayının bu coğrafyada katliamlarla anılan bir ay olduğu, Mart ayının aynı zamanda katliamlara karşı direnişin baharını örgütleme çağrısı anlamına geldiği ifade edildi.

Filmin konusunun anlatıldığı konuşmada, Küçük Kara Balıklar filminin 90’larda Kürdistan bölgesinde çocukların hikayelerinden oluştuğu ifade edildi. Devletin katliamcı, inkarcı, tecavüzcü yüzünü teşhir etmek ve savaş gerçekliğini ifade etmek için bu gösterimin tercih edildiği belirtildi.

Gösterimin ardından filmin yönetmenlerinden Serpil Güler ve Ezel Akay’ın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Kürt sorunu, ‘barış süreci’ ve film üzerine sohbet edildi. Filmin yönetmenleri “barış sürecine bir katkı olması açısından biz bu filmi gerçekleştirdik” dedi. Söyleşide siyasal süreç üzerine yoğun bir tartışma yürütüldü.

Gösterimin ardından Bankalar Caddesi’nde ajitasyonlarla, “ON”ların anması gerçekleştirildi. Bankalar Caddesi’nden başlayan yürüyüş çay bahçelerinden geçilerek meydanda basın açıklamasıyla son buldu.

Ardından Mahir’in dilinden yazılan mektup okundu. Sloganlarla basın açıklaması bitirildi.

Kadıköy

Kadıköy DGB bürosundaki anma Kızıldere’de ölümsüzleşenler şahsında saygı duruşuyla başladı. Gençlik hareketi tarihine dair bir sinevizyon gösterimi yapıldı ve Mahir Çayan’ın şiirleri okundu.

Mahirler’in devrimci mirasının vurgulandığı DGB konuşmasının ardından Kadıköy sokaklarında yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca gençlik Mahirler’in yolundan devrim mücadelesine çağrıldı.

Yürüyüşün ardından DGB bürosuna geçildi. Eyleme katılan bir İtalyan gençle beraber Çav Bella marşı söylenerek sohbet edildi.

Aksaray

Mart ayında şehit düşen devrimciler Aksaray’da da anıldı.

Kızıldere Direnişi’ne ilişkin bilgilendirmeyle başlayan etkinlikte devrimci kimliğin ön plana çıkması gerektiği vurgulandı. Devrimci direniş kararlılığını kuşanmanın önemine değinilen konuşmada reformist çizgi ele alındı.

Kızıldere üzerinden ’71 devrimci çıkışının anlam ve önemine değinilerek DGB’nin Kızıldere’nin devrimci mirasını mücadele alanlarında yaşatacağı ifade edildi.

Etkinlikte ayrıca, siper yoldaşlığı ve düzen karşıtı mücadeleyi büyütmenin öneminin altı çizildi.

İzmir

19 Nisan’da “Gençliğin devrimci baharını örgütlemeye, 1 Mayıs pikniğine!” şiarıyla yapılacak 1 Mayıs pikniğini planlamak için daha önce toplu kahvaltı yapma kararı alan DGB ve DLB’liler 29 Mart günü Alsancak Gençlik Kültür Evi’nde bir araya geldi. Kolektif bir şekilde kahvaltı hazırlanarak ortak sofra kuruldu. Kahvaltının ardından toplantıya geçildi ve 1 Mayıs pikniğinin planlamasına başlandı. Gündemlerin belirlenmesiyle başlayan toplantı, programın ve piknik komitelerinin oluşturulması ve komitelerin iş bölümü ile komitelerin bir sonraki toplanma tarihlerinin belirlenmesiyle sona erdi.

Gençlik Kültür Evi’nde düzenlenen kahvaltının sonrasında Alsancak Kıbrıs Şehitliği’nde ON’ların bayrağının sahiplenildiği basın açıklamasıyla yinelendi. Basın açıklamasında “ON’lara sözümüz devrim olacak!”, “Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!”, “Kızıldere son değil kavga sürüyor!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Ümraniye

Ümraniye DLB 30 Mart 1972’de katledilen Kızıldere şehitlerini anmak için söyleşi düzenledi. Söyleşide Mahir Çayan ve yoldaşlarını anmanın ON'ların bıraktığı mirasa sahip çıkmak olduğu vurgulanırken, devrimci kimliğe, yaşama ve onların yaşamına dair vurgular yapıldı.

1 Mayıs yaklaşırken günün anlam ve önemine dair de konuşmalar gerçekleştirildi. Liseli gençliğin her dönem mücadelede ön planda militan bir duruş sergilediği ve DLB olarak bu yıl da 1 Mayıs’ta Taksim’de olunacağı vurgulandı.

Söyleşi ve tartışmaların ardından bölgede yürütülecek faaliyetin planlaması yapıldı. 11 Nisan’da 1 Mayıs söyleşisi yapma kararı alınırken, piknik hazırlıkları ve stand faaliyetleri de planlandı.

Ayrıca Devrimci Liseliler Birliği Sarıgazi sokaklarında ve Demokrasi Caddesi üzerinde yaptığı yazılamalarla liselileri devrim ve sosyalizm mücadelesine katılmaya, DLB’de örgütlenmeye çağırdı.

Gebze

Gebze İşçilerin Birliği Derneği’ndeki etkinliğin açılışında Mart ayında gerçekleşen Beyazıt, Halepçe, Gazi, Kızıldere katliamları anlatıldı ve sermaye devletine karşı örnek direnişler sergilendiği ifade edildi.

Saygı duruşunun ardından ‘68 gençlik hareketi ve ‘71 devrimci çıkışını anlatan, devrimci bir gençlik hareketi için devrimci önderliğe çağıran sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Sinevizyonun ardından DGB ve DLB adına, Mahirler’in gösterdiği devrimci dayanışma ve Kızıldere’de ortaya konan siper yoldaşlığı anlatıldı. Mahirler’in mücadelesini bugün liselerde, üniversitelerde, sokaklarda, barikatlarda sürdürme sözü verildiği ifade edildi.

Konuşmanın ardından bir liseli Halepçe katliamını anlatan bir şiir okudu. DGB’nin hazırladığı müzik dinletisinde Kızıldere Marşı ve DGB marşının okumasıyla etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara-Kartal-Ümraniye-Gebze-İzmir -Aksaray


 
§