2 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/17

Yalanlarınız, ablukanız, polis terörünüz yetmeyecek…
Polis terörünün bilançosu: 356 kişi gözaltında
Faşist baskı ve teröre rağmen Taksim iradesi!
Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!
Yasağa rağmen Gündoğdu’da 1 Mayıs
Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs
CHP ve sermaye düzeninin seçim hesapları
Kaynaklar burjuvazinin kasalarında! - S. Soysal
Tasfiyeci sürecin son aşaması: Parlamentarizm
Kahrolsun sermaye iktidarı!
Liberal safsatalar, boş hayaller, tasfiyeciliğin dipsiz kuyusu
7 Haziran seçimleri, çürüme ve devrimci cüret - K. Ali
MÜSİAD-TÜSİAD tartışması üzerine
Denizler’in yolu devrim ve sosyalizmin yoludur!
Fabrikalar Arası Kurul toplandı!
“Metal işçisi bir süreci geride bıraktı, yolunu bulacaktır”
“Kavgaya uluslararası boyut kazandırırsak bizleri hiç kimse yenemez!”
Metal işçisi yol arıyor!
Metal işçisinin öfkesi Kent Meydanı’na aktı
1 Mayıs’a kızıl müdahale!
Almanya’da 1 Mayıs
Akdeniz’de yaşanan insanlık trajedisi ve AB Zirvesi
Devrimci tutsaklardan 1 Mayıs mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Polis terörünün bilançosu:
356 kişi gözaltında

 

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nın yasaklanması nedeniyle oluşabilecek hak ihlallerinin tespiti ve takibi için Birleşik Haziran Hareketi Hukukçuları, Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hukukta Sol Tavır Derneği, Halkevleri Hukuk Dairesi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Katılımcı Avukatlar (KAV), Kartal Hukukçular Derneği (KHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) tarafından kurulan 1 Mayıs Kriz Merkezi, Taksim 1 Mayısı’nın bilançosunu açıkladı.

1 Mayıs Kriz Merkezi adına basın açıklamasını Avukat İlknur Alcan yaptı. İstanbul’da yaşanan polis saldırılarında 356 kişinin yakalama, gözaltı, polis araçlarında ve gayri resmi mekanlarda tutulma ve kayıtsız bir şekilde bırakılma gibi yollarla özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını tespit ettiklerini söyleyen Alcan, kriz masasında görevli avukatların polis merkezlerine gidişlerinin de polis barikatları vasıtası ile engellendiğini belirtti. Alcan, İstanbul Barosu’nun bulunduğu sokaktan avukatların giriş çıkışlarının zorlaştırılmak istendiğini, avukatların görev yerlerinde polisin darbına maruz kaldıklarını söyledi.

Gözaltına alınan kişilerin çoğunun götürüldüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde de avukatlara dönük polisin bu tavrının devam ettiğini belirten Alcan, tüm bu hukuksuzlukların ortadan kaldırılması için verdikleri dilekçelerin de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işleme alınmadığını belirtti.

Alcan “Haksızlığa ve hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz. Taksim 1 Mayıs alanıdır. 1 Mayıs er ya da geç yeniden Taksim’de kutlanacaktır. İşçi sınıfının faşizmin barikatlarındaki hak arama hakkını, meşru direnme hakkını selamlıyoruz. Tüm bu baskıları dayanışma ile aşacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Bağımsız sosyalist aday gözaltında

 

Taksim 1 Mayıs eylemine katılan binlerce kişi azgın devlet terörünün hedefi oldu. Birçok insan polis şiddeti nedeni ile yaralandı. Yüzlercesi ise sokak ortasında işkence edilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlara yönelik uygulanan işkence ve baskılar polis araçlarında ve polis merkezlerinde de devam etti. Gözaltında yapılan bu azgın saldırı sırasında bir kişinin kolunun kırıldığı, avukatların dahi darp edildiği haberlere yansıdı.

Sermaye devletinin gün boyu uyguladığı polis teröründen İstanbul 3. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı İpek Bozkurt da payına düşeni aldı. Taksim iradesi ile 1 Mayıs eylemine katılan Bozkurt öğlen saatlerinde polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan İpek Bozkurt önce Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Bir süre burada tutulduktan sonra sağlık kontrolü için Eyüp Devlet Hastanesi’ne götürülen İpek Bozkurt, “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı eşliğinde polis aracına bindirildi.

İstanbul 3. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı Bozkurt sağlık kontrolünden sonra tekrar emniyet müdürlüğüne götürüldü.

 

 

 

 

Yasaklarınız, gözaltılarınız sökmedi, sökmeyecek!

 

Sermaye devleti haftalardır Taksim iradesini yok sayan tutumlarla açıklamalar yaptı. İşçi ve emekçilere Taksim’i yasaklayıp, tarihsel belleği yok etmeye çalışan tutumu ile bu sene de işçi sınıfının karşısına çıktı. Ve bugün, 1 Mayıs’ın sabah erken saatleri itibariyle birçok noktada arabalar engellenmeye çalışıldı ve eylem için alanlara çıkanlara gaz bombaları, biber gazları ile azgınca saldırdılar. Taksim yolunda ilerleyenler darp edilerek gözaltına alındılar.

Dünyanın her yerinde 1 Mayıs’ta işçiler talepleri ile alanlara çıkarken, tüm dünyanın gözü İstanbul 1 Mayısı’ndayken, bugün yaşananlar sermaye iktidarının ve onun sözcüsü olan hükümetin korkularının ifadesidir. Biliyoruz ki onlar yasaklamalarla, çıkardıkları İç Güvenlik Paketi vb. uygulamalarla işçi ve emekçilerin üzerindeki baskıyı arttırarak hak gasplarını kolayından hayata geçirme derdindedirler.

Bütün engellemelere rağmen Taksim iradesi bir kez daha ortaya konulmuştur. Bizler için Taksim yasağı yok hükmündedir. Taksim alanı 1 Mayıs alanıdır ve işçilere-emekçilere aittir.

Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!

Taksim iradesi engellenemez!

Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!

Kocaeli Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı Mehmet Doğan

1 Mayıs 2015

 

 

 

 

 

Trabzon, Tokat ve Niğde’de saldırı

 

Bu yıl gerek sermaye devleti, gerekse bizzat devletin yönlendirdiği faşistler, başta İstanbul olmak üzere bir dizi kentte 1 Mayıs eylemlerine yönelik saldırılar gerçekleştirdi.

İstanbul'da estirilen polis terörü sonucu onlarca kişi yaralanırken, 356 kişi gözaltına alındı. Devletin organize ettiği faşistler de yine iş başındaydı. Faşist saldırılar sonucu bir genç bıçaklanırken, eyleme katılan iki kişi de darp edildi.

İstanbul'un yanı sıra Trabzon'da da faşist çeteler iş başındaydı. Faşistler yürüyüş sırasında HDP kortejine taş ve pet şişelerle saldırdı. Saldırı sonucu birçok kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yine Tokatðta da benzer sahneler yaşandı. Gaziosmanpaşa Stadyumu yanında yapılan kutlama sonrası HDP ve Birleşik Haziran Hareketi üyelerine bir grup faşist saldırdı. Saldırı sonucu 1 kişi yaralanırken ÖDP önündeki gerginliğin bir süre daha devam ettiği bildirildi.

Bir diğer saldırı haberi ise Niğde’den geldi. Niğde’de 1 Mayıs eylemi yapmak isteyenlere polis saldırdı ve 25 kişiyi gözaltına aldı. Yapılan eylemin izinsiz olduğunu iddia eden polis saldırı sırasında biber gazı kullandı.

 
§