2 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/17

Yalanlarınız, ablukanız, polis terörünüz yetmeyecek…
Polis terörünün bilançosu: 356 kişi gözaltında
Faşist baskı ve teröre rağmen Taksim iradesi!
Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!
Yasağa rağmen Gündoğdu’da 1 Mayıs
Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs
CHP ve sermaye düzeninin seçim hesapları
Kaynaklar burjuvazinin kasalarında! - S. Soysal
Tasfiyeci sürecin son aşaması: Parlamentarizm
Kahrolsun sermaye iktidarı!
Liberal safsatalar, boş hayaller, tasfiyeciliğin dipsiz kuyusu
7 Haziran seçimleri, çürüme ve devrimci cüret - K. Ali
MÜSİAD-TÜSİAD tartışması üzerine
Denizler’in yolu devrim ve sosyalizmin yoludur!
Fabrikalar Arası Kurul toplandı!
“Metal işçisi bir süreci geride bıraktı, yolunu bulacaktır”
“Kavgaya uluslararası boyut kazandırırsak bizleri hiç kimse yenemez!”
Metal işçisi yol arıyor!
Metal işçisinin öfkesi Kent Meydanı’na aktı
1 Mayıs’a kızıl müdahale!
Almanya’da 1 Mayıs
Akdeniz’de yaşanan insanlık trajedisi ve AB Zirvesi
Devrimci tutsaklardan 1 Mayıs mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da 1 Mayıs

 

Kürt kentlerindeki 1 Mayıs kutlamalarının merkezi Batman oldu.

Batman

Batman’da düzenlenen bölgesel 1 Mayıs mitingine binlerce emekçi katıldı.

KESK, TMMOB, DİSK/Genel-İş, Petrol-İş gibi sendikalarının başını çektiği katılımda binlerce işçi AKP’nin politikalarını eleştirdi.

Van

Van’da Aydın Perihanoğlu AVM önünde toplanan işçi ve emekçiler Cumhuriyet Caddesi üzerinden Musa Anter Kültür Parkı’na yürüdü. HDP Van Milletvekili Adayı Yurdusev Özsekmenler, HDP İl Eşbaşkanı Derya Havya ve KESK Dönem Sözcüsü Haşim Baygümüş’ün birer konuşma yaptığı miting, Vanlı sanatçı Ümit Demir ile Grup Neyman’ın konseri ile sona erdi.

Hakkari

“Bî Gîyana 1 Gulanê em Jiyana Nu Wedixunîn’ Kobanê – Taksim ‘1 Mayıs ruhuyla yeni yaşamı örüyoruz’ ‘Lice Gezi Meskan” yazılı pankartının açıldığı eylemde yüzlerce işçi ve emekçi sloganlar eşliğinde yürüdü.

Yüksekova

Yüksekova’da KESK ve DİSK öncülülüğünde düzenlenen 1 Mayıs eylemi için Eski Sinema Sokağı’nda biraraya gelen yüzlerce emekçi Cengiz Topel Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

'77 katliamında yaşamını yitiren işçiler, Roboski, Rojava ile Şengal’de katledilenler anıldı.

Çukurca

Çukurca’daki 1 Mayıs kutlamalarına belediye eş başkanları ile çok sayıda sendika üyesi katıldı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan PTT Şubesi önünden başlayan yürüyüş, belediye binası önündeki alana kadar devam etti. Burada yapılan çeşitli konuşmaların ardından müzik eşliğinde halaylar çekildi.

 

 

 

 

Manisa’da 1 Mayıs!

 

1 Mayıs sabahı Manisa Öğretmenevi önünde toplanan Emek Demokrasi ve Barış Platformu bileşenleri yürüyüşe başladı.

Oluşturulan kortejde, en önde EDBP imzasıyla tüm kurumlardan bir temsilcinin olduğu pankart, ardından da Standart Profil işçileri Petrol-İş, Eğitim Sen, SES, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, BDSP, MİB, İKSD, DGB, CHP, MOSB İşçileri, DİSK Gıda-İş, EMEP ve HDP yerini aldı.

Yürüyüşe geçen kitle Manisa Tren Garı önünde 5 dakikalık bir oturma eylemi yaparak Taksim’deki polis saldırısını protesto etti. Ardından tekrar yürüyüşe geçerek mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı.

Miting alanına girerken "Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!" ve "Her yer Taksim, her yer direniş!" sloganları atıldı. Miting giriş noktasında kurulan arama noktası fiilen kaldırıldı.

Kitlenin alana girmesiyle '77 1 Mayıs’ında katledilenler ve tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuna geçildi.

Program ilk olarak Somalı işçiler adına bir işçinin konuşmasıyla başladı. Ardından MOSB işçileri adına da bir işçiye söz verildi. İşçi konuşmalarının dikkatle dinlendiği alanda, uzun bir süredir Standart Profil fabrikasında örgütlenme çalışması yürüten Petrol-İş sendikası temsilcisi İlker Tetik kürsüden tüm işçilere sendikal örgütlenme çağrısında bulundu.

Planlanan konuşmaların ardından Manisa İKSD Sömürüye Paydos Şiir Atölyesi kürsüde yerini aldı. Sunumlarından önce yaptıkları konuşmada Taksim’de dövüşen işçiler, emekçiler ve devrimciler ile Türk Metal tarafından sendikal ihanete uğrayan Bursa’daki metal işçilerini selamlayıp, sanatın sadece sermayenin tekelindeki bir avuç azınlığa ait olmadığını belirttiler. "Yeni bir dünya yeni bir kültür için ileri" şiarını vurgulayan şiir atölyesi şiirlerini okuduktan sonra "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!" sloganıyla kürsüden indi.

EDBP mitingi kürsüden selamlayıp hazırladığı basın metnini sunduktan sonra miting Grup Yel Değirmeni tarafından hazırlanan müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak gazetesinin satışı yapılan alanda polisle gerginlik yaşansa da gazetenin emekçilere ulaşması engellenemedi. Sınıf devrimcilerinin açtığı pankartlar ve kızıl bayraklar ilgi odağı oldu.

Ayrıca miting genel olarak cansız ve katılım açısından geçen yıla nazaran düşük geçti. Manisa’daki ilerici kurumların bir kısmı yereldeki 1 Mayıs kutlamalarına katılmayarak İzmir’e geçti.

Kızıl Bayrak / Manisa

 
§