2 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/17

Yalanlarınız, ablukanız, polis terörünüz yetmeyecek…
Polis terörünün bilançosu: 356 kişi gözaltında
Faşist baskı ve teröre rağmen Taksim iradesi!
Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!
Yasağa rağmen Gündoğdu’da 1 Mayıs
Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs
CHP ve sermaye düzeninin seçim hesapları
Kaynaklar burjuvazinin kasalarında! - S. Soysal
Tasfiyeci sürecin son aşaması: Parlamentarizm
Kahrolsun sermaye iktidarı!
Liberal safsatalar, boş hayaller, tasfiyeciliğin dipsiz kuyusu
7 Haziran seçimleri, çürüme ve devrimci cüret - K. Ali
MÜSİAD-TÜSİAD tartışması üzerine
Denizler’in yolu devrim ve sosyalizmin yoludur!
Fabrikalar Arası Kurul toplandı!
“Metal işçisi bir süreci geride bıraktı, yolunu bulacaktır”
“Kavgaya uluslararası boyut kazandırırsak bizleri hiç kimse yenemez!”
Metal işçisi yol arıyor!
Metal işçisinin öfkesi Kent Meydanı’na aktı
1 Mayıs’a kızıl müdahale!
Almanya’da 1 Mayıs
Akdeniz’de yaşanan insanlık trajedisi ve AB Zirvesi
Devrimci tutsaklardan 1 Mayıs mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi

 

Türk-İş yönetiminin 1 Mayıs’ı ‘merkezi’ olarak Zonguldak’ta kutlama kararı nedeniyle geçmiş yıllara oranla daha kitlesel geçen 1 Mayıs’a bölgedeki illerden katılım sağlandı.

Mitinge 40 otobüsle katılım sağladığı belirtilen Türk Metal ise, Bursa’da metal işçisinin öfkesinin hedefi olmaktan kaçarak buraya geldi.

İl dışından Türk-İş’e bağlı sendikaların üyelerinin sabah saatlerinde gelmesiyle kortej sıraları oluşturulmaya başlandı. Bursa’da metal işçilerinin öfkesinin hedefi olan Türk Metal çetesi ise çevre illerden işçileri buraya yığarak göz doldurmaya çalıştı.

Tes-İş kortejinde ÇATES’te çalışan işçiler bulunurken Güvenlik-İş, Orman-İş sendikaları mitinge sınırlı bir katılım sağladı. KESK’e bağlı sendikalar ise mitinge yoğun bir katılım sağladı. Türk-İş pankartının hemen arkasında ise Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi maden işçileri yürüdü.

Sınıf devrimcileri hedef alındı

Zonguldak 1 Mayısı’na işçi sınıfının devrimci mücadele ruhu ve taleplerinin taşınmasından rahatsız olan sendika ağaları 1 Mayıs öncesinde sınıf devrimcilerini ve devrimci sınıf faaliyetini temel alan kara propagandayı devreye soktular.

Sendika ağaları ‘Yeraltından Sesler’ oluşumunu hedef alarak “yarın görüşeceğiz onlarla” sözleriyle gözdağı vermeye çalıştı. Tehditlere boyun eğmeyen sınıf devrimcileri ise, sendikal ihanete uğrayan ve işten atılan HEMA işçileriyle birlikte 1 Mayıs alanında yerini aldı.

Mitinge ‘Yeraltından Sesler’ pankartı ile katılan sınıf devrimcileri yürüyüş boyunca attıkları sloganlarla sendikal bürokrasiyi protesto etti.

Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve HDP de Zonguldak 1 Mayısı’nda yerlerini aldılar.

Saat 10.00’a doğru başlayan yürüyüş Madenci Anıtı önünde son buldu.

Burada Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay kitleye seslendi. Atalay, düzen partilerinden medet uman bir konuşma yaptı.

HEMA işçileri kürsüyü işgal etti

Yoğun katılım nedeniyle sınıf devrimcileri ve işten atılan HEMA maden işçileri alana geç giriş yapabildi. Alana girildiğinde ise anıtın üzerine çıkan HEMA işçileri kendi pankartlarını ve Yeraltından Sesler pankartını açtı. Dövizler ise kürsünün en önünde tutuldu. Madenci anıtının üstüne çıkan ve pankart açan Hema işçilerine polisler tarafından uyarı yapıldı. Fakat uyarıyı dikkate almayan işçiler anıtın üzerinde durmaya devam etti.

Kısa bir süre sonra Türk-İş ağaları mitingin bittiğini açıklayıp alandan uzaklaşmaya çalışırken, sınıf devrimcileri ve HEMA işçileri pankart ve dövizleriyle beraber “Ağalar sussun işçiler konuşsun” sloganını atarak kürsüyü işgal etti. Kürsüden yaklaşık 5 dakika boyunca sloganlar atan HEMA işçileri ve devrimciler sendika ağalarına korku saldı.

Alanda kalan devrimci ve ilerici güçler ise 1 Mayıs programını yaklaşık yarım saat daha sürdürdü. 

Kızıl Bayrak / Zonguldak

 

 

 

 

Adana’da coşkulu 1 Mayıs!

 

Adana 1 Mayısı binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla kutlandı. İnönü Parkı’ndan yürüyen kolda DİSK’e bağlı sendikalar, Birleşik Kamu-İş, Adana Alevi Platformu ve aralarında BDSP’nin de olduğu devrimci ve sol yapılar; Seyhan Belediyesi önünde toplanan koldan Türk-İş, KESK ve bağlı sendikalar, TTB, TMMOB ve bazı sol yapılar yürüdü.

Alana girildiğinde Tertip Komitesi adına Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamlamada bulunuldu. Taksim Direnişi selamlandı, gözaltların serbest bırakılması istendi. Saygı duruşunun ardından Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz ve İHD Adana Şube Yürütme Kurulu Üyesi Sema Peynirci ortak açıklamayı okudular.

Açıklamanın ardındın İlkay Akkaya konser verdi.

Komünistler bu yılki 1 Mayıs’a “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde! / BDSP” imzalı pankartla katıldı. Pankartın önünde devrimci önderlerin resimlerinin yer aldığı bir pankart da bulunuyordu. DGB ise Türkçe, Kürtçe ve Arapça “Yaşasın 1 Mayıs!” ve “Yolumuz işçi sınıfının yoludur!” şiarlı pankartı ile katıldı.

DGB’nin ardında ise DEV TEKSTİL üyesi İlbeyli işçileri “Ya işimizi ya da haklarımızı istiyoruz” yazılı pankartlarıyla mitinge katıldılar. Kortejlerden sıklıkla Türkçe, Kürtçe ve Arapça sloganlar atıldı. Ayrıca parti ve devrim şehitleri ile Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirilenler sloganlarla anıldı. Devlet katliamları ajitasyon konuşmaları ve atılan sloganlarla teşhir edildi.

Alanda Kızıl Bayrak satışı da yapıldı.

Kızıl Bayrak / Adana

 
§