2 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/17

Yalanlarınız, ablukanız, polis terörünüz yetmeyecek…
Polis terörünün bilançosu: 356 kişi gözaltında
Faşist baskı ve teröre rağmen Taksim iradesi!
Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!
Yasağa rağmen Gündoğdu’da 1 Mayıs
Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs
CHP ve sermaye düzeninin seçim hesapları
Kaynaklar burjuvazinin kasalarında! - S. Soysal
Tasfiyeci sürecin son aşaması: Parlamentarizm
Kahrolsun sermaye iktidarı!
Liberal safsatalar, boş hayaller, tasfiyeciliğin dipsiz kuyusu
7 Haziran seçimleri, çürüme ve devrimci cüret - K. Ali
MÜSİAD-TÜSİAD tartışması üzerine
Denizler’in yolu devrim ve sosyalizmin yoludur!
Fabrikalar Arası Kurul toplandı!
“Metal işçisi bir süreci geride bıraktı, yolunu bulacaktır”
“Kavgaya uluslararası boyut kazandırırsak bizleri hiç kimse yenemez!”
Metal işçisi yol arıyor!
Metal işçisinin öfkesi Kent Meydanı’na aktı
1 Mayıs’a kızıl müdahale!
Almanya’da 1 Mayıs
Akdeniz’de yaşanan insanlık trajedisi ve AB Zirvesi
Devrimci tutsaklardan 1 Mayıs mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçisinin öfkesi
Kent Meydanı’na aktı

 

Bursa’da metal işçileri işbirlikçi sendikal düzene karşı öfkelerini 26 Nisan’da Kent Meydanı'na akıttı. Renault, Coşkunöz, Mako, Maysan Mando, Ototrim, Diniz Johnson Controls Oto ve Tofaş işçileri başta olmak üzere bir dizi fabrikadan metal işçileri günlerdir yaptıkları eylemlerini Kent Meydanı’ndaki buluşma ile büyüttü. Binlerce işçi meydanda sloganlarını haykırdı. Metal işçileri Türk Metal’in ihanet sözleşmesini tanımadıklarını ilan etti.

“Satılmış sendika istemiyoruz!”, “Pevrul istifa!”, “Bizi satanı biz de satarız!”, “Türk Metal şaşırma sabrımızı taşırma!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!”, “Yaşasın işçilerin birliği!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kent Meydanı ‘işçi meydanı’ oldu

Renault işçileri saat 12.00 sularında alana kol kola girerek coşkulu sloganlar eşliğinde geldi.

Mako işçileri de alana aynı yoldan yürüyüşle geldi. “Mako çalışanları” pankartıyla, “Mako işçileri Türk Metal’e karşı!” ve “Türk Metal gidecek dertler bitecek!” dövizleriyle yüzlerce Mako işçisi alandaydı.

Gündüz vardiyasında çalışan Coşkunöz işçileri de mesaiyi bırakarak fabrikadan alana geldi. Katılımı düşürmek için konan fazla mesailere rağmen işçiler saat 11.00’de fabrikada vardiyayı bırakıp “Direne direne kazanacağız!” ve “Ölmek var dönmek yok!” sloganlarıyla alana geldiler.

Diğer fabrikalardan işçiler de parça parça alana akarak Kent Meydanı’nı ‘işçi meydanı’na dönüştürdü. İşçiler fabrikada giydikleri tişörtler ve yeleklerle alandaydı.

Konuşmalarda “Onlar bizim temsilcilerimiz değil. Artık bir araya geldik. Öfkemizi haykıracağız!” denildi. Alanda yapılan konuşmalarda Türk Metal çetesi teşhir edildi. İşçiler “Türk Metal istifa!” sloganını haykırdı.

Renault işçisi ortak açıklamayı yaptı. Bosch’taki anlaşmayı örnek göstererek “Madem daha iyi bir sözleşme mümkündü. Biz de yeni bir sözleşme istiyoruz. Asıl amacımız budur” dedi. Sık sık coşkulu sloganlarla kesilen açıklamada Bosch işçilerinin mücadele ederek elde ettikleri kazanımlara baktıkları ve başka türlü bir sözleşme olabileceğini gördükleri ifade edildi.

Biz gereğini yapacağız”

“Nasıl olsa bugün bağırıp yarın susarlar diye geçiştirdi. Biz susmadık, susmuyoruz, susmayacağız” denilen açıklama şu vurguyla son buldu: “Günlerdir fabrikalarımızda her türlü yıldırma girişimine rağmen yükselttiğimiz sesi duymayanları son bir kez daha uyarmak için buradayız.

Bu vesileyle taleplerimizi size bir kez daha bildirmek isteriz:

1. Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanmalı, bu konuda MESS’e kabul ettirmek üzere bir ek protokol için net bir mücadele programı çıkarılmalıdır.

2. Temsilcilerimiz başta olmak üzere sendika yöneticilerimizi demokratik bir yöntemle biz seçmek istiyoruz. Bunun için derhal en başta bu süreçte işçinin güvenini kaybeden temsilci ve yöneticiler görevden alınmalı, arkasından temsilcilik seçimlerinden başlayarak yönetim kademeleri yeniden belirlenmelidir.

3. Yaşadığımız süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda garanti alınmalıdır.

İşte bu taleplerimizi burada kararlıca bir kez daha ortaya koyuyoruz. Ne kadar ciddi olduğumuzu göstermek için e-Devlet şifrelerini almış olarak geldik. Eğer derhal gereğini yapmazsanız biz gereğini yapacağız.”

Karanlığı aralayan nasırlı elleri selamlıyorum”

Ortak açıklamanın ardından bir Ototrim işçisi konuştu. İhanet sözleşmesini kabul etmediklerini belirten işçi, Bosch işçilerinin birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiklerini ifade ederek Bosch işçilerini selamladı. İşçi, “Karanlığı aralayan nasırlı elleri selamlıyorum” diyerek mücadeleyi selamladı.

Mako’dan bir işçi de, Türk Metal yönetimine seslendi. Bu mücadelenin geçici bir heves olduğunu düşünen yöneticilere seslenen işçi, mitinglerde kendilerine attırılan “Türk Metal nerede biz oradayız!” sloganını hatırlatarak “İşte biz buradayız Türk Metal nerede!” diye konuştu. Konuşma sırasında yüzlerce işçi “İşçiler burada Türk Metal nerede!” sloganını attı.

Eylemde söz alan bir Coşkunöz işçisi, sonuna kadar hep birlikte mücadele etme çağrısında bulundu. Şube başkanlarının “bu sözleşme değişmez” sözüne değinen işçi, buna izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Son konuşmada fabrikaların birlikte davranması gerektiği ve fabrikalarda komiteler kurma çağrısında bulunuldu. Fabrikalarda işçiler tarafından yeni temsilciler seçilmesi gerektiğini söyleyen işçinin konuşması sırasında işçiler Türk Metal’e tepki amacıyla temsili olarak ihanet sözleşmesini yırttılar.

Üretimi durdururuz”

İşçiler adına ortak açıklama yapan işçi, 5 Mayıs’ta Türk Metal’den istifa edeceklerini duyurdu. Alandaki işçilere e-devlet şifrelerini alarak hazırlıklı olması çağrısında bulunularak işten atılma durumunda işi durduracakları belirtildi. İşçiler “Pevrul istifa!” ve “Son gün 5 Mayıs!” sloganlarını attı.

Konuşmalarda öne çıkan bir diğer önemli vurgu ise herhangi bir işten atma saldırısında üretimin durdurulması çağrısıydı. Eylemin kapanış konuşmasında söz alan Renault işçisi, bir işçi dahi işten atılırsa üretimin durdurulacağını ve atılan işçi geri alınıncaya kadar çalışılmayacağını ifade etti.

Türk Metal ağalarına protesto

Türk Metal yöneticileri, alanın yakınındaki Simit Sarayı’ndan eylemi izlediler. Durumu fark eden metal işçileri tepki göstererek “Ruhi baksana kaç kişiyiz saysana!” sloganını attılar. Türk Metal bürokratları binlerce işçinin coşkulu ve öfkeli eylemini sessizce izlemek zorunda kaldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


 
§