8 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/18

Düzen cephesinin açmazları ve sınıf hareketinin birikimleri
Sendikal bürokrasiyi aşmak için taban iradesi!
Metal işçisi Türk Metal’i fabrikalardan temizliyor!
Türk Metal çetesi işçilere saldırdı!
‘Maceracılar’ Bursa’da! - B. Çağ
Metal işçileriyle dayanışma açıklamaları
Bu kavgada biz de varız!
“Sandıkta hür” 1 Mayıs’ta “makul şüpheli!”
Taksim 1 Mayısı’na tutuklama terörü
“Fabrikalardan, meydanlardan geleceğiz!”
“Özgür basın susturulamaz!”
Ankara’da bağımsız sosyalist aday tanıtım toplantısı
"Çözüm süreci" ve Kürt hareketinin çıkmazı
Baskı politikalarına mücadeleyi büyüterek cevap vereceğiz! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Seçimler: Vaatler ve gerçekler
Seçimler ve devrimci sınıf faaliyeti
Ne seçim, ne meclis...
Taşeron köleliğine son vermek için...
Öncü karayolu işçilerinin Ankara toplantısının gösterdikleri! - Haydar Baran (*)
555İ - T. Kor
Dünyada ve Avrupa'da 2015 1 Mayısı ve devrimci sorumluluk
Alman burjuvazisi grevdeki makinistleri hedef gösteriyor
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Devrimci önderler Bakırköy'de anıldı
ODTÜ'de geleneksel 'Devrim Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçisi Türk Metal’i fabrikalardan temizliyor!

 

MESS işbirlikçisi Türk Metal çetesine karşı biriken öfkesini 26 Nisan’da Bursa Kent Meydanı’na akıtan metal işçileri attıkları bu ilk büyük adımın ardından yeni adımlarla birliklerini ve mücadelelerini büyüterek Türk Metal’i fabrikalardan silmek üzere ayağa kalktı.

26 Nisan eyleminin ardından oluşturdukları Fabrikalar Arası Kurul’u, Türk Metal’e gereğini yapması için verdikleri 5 Mayıs öncesinde 3 Mayıs'ta toplayan işçiler aldıkları kararları şöyle sıraladılar:

5 Mayıs’a uzanan yolda öncelikle bugün iş başı yapacak olan Renault 4-12 vardiyasında toplu giriş yapılması önemlidir. Bunun için mümkün olduğunca son servis gelmeden ve zorunlu olmadıkça içeri girilmemeli, toplu giriş yapılmalıdır. Daha önce belirlenen tutuma bağlı olarak tek bir arkadaşımızın kartı okunmadığında kimse işbaşı yapmamalıdır.

2- Tatil dönüşünün ardından Renault’ta ve diğer fabrikalarda yemekhanede tabaklara vurma ile toplu giriş ve çıkış eylemleri sürdürülmelidir.

3- 4 Mayıs Pazartesi günü gündüz vardiyası çıkışında tüm fabrikalar, BTSO binasının önünde, Organize Cami yanındaki alanda buluşacak, böylelikle 5 Mayıs öncesi son bir kez daha TM yönetimi uyarılacaktır. Bu buluşma için bütün fabrikalardan toplu bir biçimde bu alana yürünecektir.

4- Talepler kabul edilmediği bir durumda 5 Mayıs tarihinde istifalar gerçekleştirilecektir. Bunun için en doğru biçim olarak, istifalar sonradan ilan edilecek ortak noktada gerçekleştirilecektir. Gece vardiyasından çıkan arkadaşlar ayrıntıları sonradan açıklanacak plana göre toplu halde bu noktaya gidecek ve istifalara başlanacaktır. Sonrasında da diğer vardiyalar da en uygun zaman içerisinde bu noktaya gelerek istifalarını belli bir düzen ve disiplin içerisinde gerçekleştireceklerdir. Tüm bu süreç tam bir işçi disiplini ve sorumluluğuyla tamamlanacak, herhangi bir bozucu tutum anında engellenecektir.

5. İstifaların ardından süreci fabrikalarda öncü arkadaşlardan oluşacak kurullar ile genel olarak Fabrikalar Arası Kurul yürütecektir. Bundan dolayı hiçbir hesap gütmeden tüm fabrikaların ve fabrikalardaki işçi arkadaşlarımızın bu kurullarda temsili sağlanmalıdır. Bu metal işçisini, farklı hesabı olan, böylelikle metal işçisini bölüp parçalayacak olan güçlere karşı birleştirecektir. Hakları için mücadele eden metal işçisi güvenle taleplerini elde etmek için mücadelesini sürdürecektir."

Aldıkları kararlar doğrultusunda yollarını çizen işçiler haftalardır Bursa’daki fabrikalarda sürdürdükleri eylemlerini Türk Metal’den kitlesel biçimde istifa etmeye başlayarak büyük bir yangına çevirdiler. Bu yangın kısa sürede, Türk Metal esaretinden kurtulmak isteyen farklı kentlerdeki fabrikaları da sardı.

Dalga dalga istifalar

Başta Renault, Coşkunöz ve Mako olmak üzere öncü işçilerin girişimleriyle yürüyen mücadele gelinen aşamada Türk Metal’den dalga dalga istifalar biçiminde ilerliyor.

Bosch işçilerinin basıncıyla MESS ve Bosch yönetimiyle imzalanan sözleşmenin diğer fabrikalar için de geçerli olması talebiyle Renault’ta patlak veren mücadele yine Renault işçilerinin kararlı duruşuyla ilerliyor.

Metal işçileri 5 Mayıs günü işbirlikçi çetenin eli sopalı adamlarının organize sanayi içerisinde gerçekleştirdiği saldırıya rağmen kararlılıklarını koruyarak Türk Metal’i fabrikalarından atmak üzere büyük bir hamle yaptılar.

Saldırı ters tepti, direniş kazandı

Saldırıda birçok işçinin yaralanması ise metal işçilerinin öfkesini daha da arttırdı. Türk Metal’in Tofaş ve Coşkunöz’den getirttiği temsilcileri aracılığıyla gerçekleştirdiği saldırı ters tepti. Saldırının ardından tüm vardiyalarda e-devlet şifreleri aracılığıyla istifa etmeye başlayan metal işçileri Renault patronunun işten atma saldırısı karşısında da örgütlü duruşlarını gösterdiler.

Renault’ta 5 Mayıs 16.00-24.00 vardiyası yemek boykotu yapma kararı alırken işçiler, bu kararı Türk Metal’in saldırısına uğrayan arkadaşları için aldıklarını ve yemekhaneye sendikacıları sokmayacaklarını duyurdu.

İstifaların kitleselleşmesinin ardından 5 Mayıs gece vardiyasında arkadaşlarının işten atıldığı haberini alan Renault işçileri, daha önce Fabrikalar Arası Kurul’da aldıkları karar gereğince, içeri girmeyerek arkadaşlarına sahip çıktılar.

Metal İşçileri Birliği ise, Renault’ta işçilerin içeri girememesi üzerine fabrikada üretimi durdurma çağrısı yaptı. MİB, diğer fabrikalardaki işçilere de çağrı yaparak duruma tepki göstermelerini ve uygun olan işçilerin Renault’a gitmesi gerektiğini duyurdu. Diğer vardiyalarda çalışan Renault işçilerinin yanı sıra farklı fabrikalardan işçilerin de fabrika önüne ulaşmasıyla kapı önündeki işçi sayısı binleri buldu.

16.00-24.00 vardiyasının fabrikayı terk etmemesi ve 24.00-08.00 vardiyasının ise dışarıda direnişe devam etmesiyle beraber fabrikada üretim durdu.

Direniş kazandı

Üretimin durmasının ardından ise kazanım geldi. İşçilerin kararlı duruşu nedeniyle geri adım atmak zorunda kalan fabrika yönetimi, işçilerin öz iradeleriyle seçtiği temsilcileriyle yaptığı görüşmede, atılan işçilerin geri alındığını açıklamasının yanı sıra işçilerin temel taleplerinden biri olan “Türk Metal’in gönderilmesi" sözünü verdi. Fabrika yönetimi ayrıca, ücret konusunu Fransa ile görüşmek için 15 gün süre istedi.

Taleplerinin karşılanması üzerine eylemlerine son veren işçiler 6 Mayıs günü de tüm bölüm ve vardiyalarda Türk Metal’den istifa başvurularına devam ettiler. İstifa başvuruları nedeniyle e-devlet sistemi de yoğunluğu kaldıramadı. Zaman zaman, istifa için siteye giren işçiler teknik aksaklık uyarısıyla karşılaştı.

Direniş Tofaş’a sıçradı

Renault işçilerinin ateşlediği istifa dalgası ve direniş kısa bir süre sonra Tofaş’ı sardı. Türk Metal ihanetine karşı ayağa kalkan Tofaş işçileri de istifaların yanı sıra Türk Metal’in fabrikadan gönderilmesi ve sendikadan istifalar sonucu işten atılmama garantisi için eylemlere başladılar. 6 Mayıs günü Tofaş işçilerinin eylemi sonuç verdi. Fabrikada üretimin durmasıyla paniğe kapılan patron, işçilerin taleplerini kabul ettiğini duyurdu.

Eylemlerin ve istifaların kararlılıkla sürdüğü temel fabrikalardan biri olan Coşkunöz’de de işçiler 5 Mayıs’taki saldırının ardından kenetlenerek yollarına devam ettiler. Metal İşçileri Birliği’nin facebook adresi üzerinden mesajlar yayınlayan Coşkunöz işçileri, vardiyalar ve tüm bölümlerde istifaların seyriyle ilgili gelişmeleri aktardılar.

Mako’da da istifalar çığ gibi büyüyor. Dayanışma dilekçelerini paylaşan Mako işçileri, istifaların kısa sürede tamamlanmış olacağını belirttiler.

Diğer yandan, Mako, Coşkunöz, Tofaş ve Renault’ta istifalar sürerken yüzlerce işçinin gündüz vardiyalarından çıkışı sırasında fabrikaların önüne patron ve Türk Metal’in talimatıyla çevik kuvvet ekipleri getirilmesi dikkat çekti.

Bursa’da Renault işçilerinin eylemleriyle beraber ayağa kalkan Valeo işçileri de istifaların ardından eylemlerini yoğunlaştırdı. Valeo işçileri Renault’taki işçi arkadaşlarına destek için vardiya çıkışında istifa kararı aldı.

26 Nisan eyleminde de yer alan Ototrim işçileri de Türk Metal çetesinin temsilcilerine anlamlı bir yanıt verdiler. 6 Mayıs günü işçilere açıklamada bulunan Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer’i protesto eden işçiler Biçer’in konuşmasına izin vermediler. Otorim işçileri, fabrikada istifaların devam ettiği bilgisini verdiler.

Tepki yayılıyor

Bursa’daki metal işçilerinin sesi bölgeye ve diğer illere de yayılmaya başladı. MİB Facebook sayfasına bilgi veren pek çok işçi Türk Metal’i çalıştıkları fabrikalardan atmak için harekete geçtiklerini bildirdi.

Aralarında Arçelik Elektronik A.Ş., Delphi, Sakarya Otokar, Beylikdüzü Arçelik, TBVC Beltanve, Beyçelik ve SKT’nin de bulunduğu çok sayıda fabrikada işçilerin istifa için hazırlandığı ifade edildi.

İstanbul Beylikdüzü’nde kurulu Arçelik Elektronik Kart İşletmeleri’nde Türk Metal’den istifalar başladı. Şube Başkanı Murat Salar fabrikaya gelerek işçileri ikna etmeye çalıştı ancak istifalar devam etti.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Bugün Renault’ta
yarın her yerde...

 

Metal İşçileri Birliği, Türk Metal çetesinin 5 Mayıs’ta gerçekleştirdiği saldırı ve ardından fabrikalarda yaşanan eylemli süreçlere ilişkin yaptığı açıklamalarda metal işçilerini birliğini güçlendirmeye çağırdı.

Mafya bozuntuları hesap verecek!”

Türk Metal saldırısına ilişkin açıklamasında MİB, işçilere şöyle seslendi:

Bu asalak soysuz çetelerle metal işçisinin hiçbir ilişkisi yoktur. Bu aşamadan sonra ellerinde işçi kanı olanlarla metal işçisinin hiçbir alışverişi olamaz. Metal işçisi kardeşinin kanını dökenlerden hesap soracaktır.

Ancak ellerinde işçi kanı taşıyan bu mafya bozuntuları, metal işçisinin kararlılığını bozamamıştır. Fabrikalarda şu an öfke sel gibi taşmaktadır. Metal işçisi belirlediği gibi dalga dalga istifa etmekte, Türk Metal’i terk etmektedir.

İşçinin alınteri üzerinde tepinen bu soysuz mafya bozuntularından metal işçisi kurtulacaktır.

Metal İşçileri Birliği, onurlu metal işçisini artık arkadaşlarının kanını elinde taşıyan bu soysuz çeteyle tüm bağlarını kesmeye, hesap sormaya çağırıyor.

Saldırılar bizi yıldırmasın arkadaşlar, bu yaptıkları onların ne kadar çaresiz olduğunu gösteriyor.

Son kozlarını oynadılar ve kaybettiler.

Metal işçisinin öfkesi mafya bozuntularını yenecek!”

Bugün Renault’ta, yarın her yerde kazanacağız!

Renault’ta işten çıkarma saldırısına karşı direnişe geçen ve birkaç saat içinde Renault yönetimine geri adım attıran metal işçilerini selamlayan Metal İşçileri Birliği, mesajında şöyle seslendi:

Bugün büyük saldırılarla yüz yüze kalan metal işçisi, birliğiyle kazanıyor.

Gündüz TM çetelerinin saldırısına uğrayan metal işçisi pes etmedi. Doğruldu ve bu çeteye haddini bildirdi.

Arkasından da Renault’taki işten çıkarmalar karşısında en başta verdiği sözü tuttu işçi arkadaşlarımız. İşten atılanların arkasında durdular ve kazandılar.

Bu TM’nin bitişidir!

Bu birleşen işçinin gücünün göstergesidir!

Bu büyük devin uyanışıdır!

Elbette yapacak daha çok iş var!

Birliğimizi sağlamlaştıracağız.

Saldırılara karşı saflarımızı sıklaştıracağız.

Ne TM çetesine ne de başkalarına geçit veryeceğiz.

Metal işçisi bugün tarih yazdı!

Yazmaya devam edecek!

Metal İşçileri Birliği olarak bütün işçi arkadaşlarımızı verdikleri bu yürekli mücadeleden dolayı kutluyor, saygı ve selamlarımızı gönderiyoruz.

Birliğimizi sağlamlaştırmalıyız!”

MİB, Türk Metal’den dalga dalga istifa eden metal işçilerine kurulları oluşturma ve sözcüler seçme çağrısı yaptı. MİB’in çağrısı şöyle:

Arkadaşlar Türk Metal çetesini püskürttük. Artık hava biz işçiden yana esiyor. Fabrikalarda dalga dalga yayılan protestolarımızla Türk Metal’i siliyoruz. İstifalar dalga dalga... Metal işçisi sırtına kene gibi yapışmış olan bu kan emicilerden kurtuluyor.

Elbette daha yapacak çok işimiz var. Öncelikle henüz Türk Metal’i bitirmiş değiliz. Bizden çaldıklarıyla saltanat kuran bu çete elbette ki bunu kaybetmemek için tüm kirli yönteme başvurmaya devam edecektir. Bunun için bunların oyunlarına hazırlıklı olalım. Birliğimizden tek bir parça dahi koparmalarına izin vermeyelim.

İşçi kanı döken bu mafya bozuntularıyla tüm bağımızı keselim. Hala da bağ kurmak isteyenler varsa onlarla da ilişkimizi gözden geçirelim.

Öte yandan istifa etmekle işimiz bitmiyor. Bu aşamadan sonra birliğimizi güçlendirmeliyiz. Atacağımız tüm adımlara hep birlikte karar vermeliyiz. Bunun için özellikle fabrikalarda ve fabrikalar arasında kurullarımızı güçlendirmeliyiz.

Bu bizim birliğimizi pekiştirecek ve bundan sonra da mücadelemizi yek vücut sürdürmemizi sağlayacak. Böylelikle fabrikalarda Türk Metal ortadan kaldırıldıktan sonra söz-yetki ve karar hakkı işçide olacak.

Bunun için hiçbir boşluk tanımadan bir yandan istifaları sonuna kadar götürmeliyiz diğer taraftan da işçinin iradesini yansıtan bir birlik kurmalıyız.

Bunun için bu süreçte çalışmalarına başlayan Fabrikalar Arası Kurul’un genişletilip güçlü bir temsiliyetle en kısa sürede toplanması gerekmektedir.

Bununla birlikte derhal bütün fabrikalarda tüm bölüm ve vardiyalarda işçiyi temsil edecek kurullar oluşturmalıyız. Her bölüm ya da birim kendi sözcüsünü seçmeli, bu sözcüler ortak bir kurulda yan yana gelmelidirler.

Zorlukları aşa aşa ilerleyen metal işçisine selam olsun!

Reno’da, Tofaş’ta, Coşkunöz’de, Mako’da, Valeo’da, SKT’de, Ototrim’de, Arçelik’te, Ford’da ve daha nice fabrikada direnen arkadaşlarımıza selam olsun!

Kazanacağız!”

 
§