8 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/18

Düzen cephesinin açmazları ve sınıf hareketinin birikimleri
Sendikal bürokrasiyi aşmak için taban iradesi!
Metal işçisi Türk Metal’i fabrikalardan temizliyor!
Türk Metal çetesi işçilere saldırdı!
‘Maceracılar’ Bursa’da! - B. Çağ
Metal işçileriyle dayanışma açıklamaları
Bu kavgada biz de varız!
“Sandıkta hür” 1 Mayıs’ta “makul şüpheli!”
Taksim 1 Mayısı’na tutuklama terörü
“Fabrikalardan, meydanlardan geleceğiz!”
“Özgür basın susturulamaz!”
Ankara’da bağımsız sosyalist aday tanıtım toplantısı
"Çözüm süreci" ve Kürt hareketinin çıkmazı
Baskı politikalarına mücadeleyi büyüterek cevap vereceğiz! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Seçimler: Vaatler ve gerçekler
Seçimler ve devrimci sınıf faaliyeti
Ne seçim, ne meclis...
Taşeron köleliğine son vermek için...
Öncü karayolu işçilerinin Ankara toplantısının gösterdikleri! - Haydar Baran (*)
555İ - T. Kor
Dünyada ve Avrupa'da 2015 1 Mayısı ve devrimci sorumluluk
Alman burjuvazisi grevdeki makinistleri hedef gösteriyor
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Devrimci önderler Bakırköy'de anıldı
ODTÜ'de geleneksel 'Devrim Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk Metal çetesi işçilere saldırdı!

 

Haftalardır sürdürdükleri eylemlerin ardından işçilerin Türk Metal’e verdikleri sürenin dolmasına bir gün kala (4 Mayıs) işçiler son kez uyarı eylemi yaptı.

Renault, Coşkunöz ve Mako’dan mücadelenin içinde ve önünde olan işçilerin ortak iradesini temsil eden Fabrikalar Arası Kurul’un ikinci toplantısında alınan karar doğrultusunda, metal işçileri 4 Mayıs'ta gündüz vardiyası çıkışında BTSO binasının önünde / Organize Cami’nin yanındaki alanda bulaşarak Türk Metal’i son kez uyardı.

Muhabirlerimize ve işçilere saldırı

5 Mayıs’ta verdikleri sürenin dolmasıyla sabah saatlerinden itibaren organize sanayi içinde caminin bulunduğu alanda toplanmaya başlayan işçiler, alanda kurulan bilgisayarlar aracılığıyla istifalarını vermeye başladıkları sırada Türk Metal çetesinin eli sopalı adamlarının saldırısına uğradılar.

Sabah fabrika önünde buluşan Coşkunöz işçilerinin karşısına çıkarak yalanlar savuran Türk Metal temsilcisi, Kızıl Bayrak muhabirlerini hedef göstermeye ve provokasyon yaratmaya çalıştı. Kızıl Bayrak’ı “işçileri kandırmak ve ortalığı karıştırmakla” suçlamaya çalışan Türk Metal temsilcisi “’98’de biz de istifa ettik. Hiçbir şey olmayacak” diyerek işçileri vazgeçirmeye çalıştı. Ancak Coşkunöz işçileri Türk Metal temsilcisinin provokasyon ve aldatmacalarına prim vermedi.

İşçilerin istifalar için alanda toplanmasının ardından saldırıya geçen Türk Metal çetesinin adamları, gazetemizin yazı işleri müdürü ve muhabiri Tayfun Altıntaş ile muhabirimiz Ersin Özdemir’i hedef gösterdiler. Türk Metal çetecilerinin saldırısında Altıntaş kafasına ve vücudunun çeşitli yerlerine aldığı darbeler nedeniyle yaralanıp Çekirge Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırılırken Ersin Özdemir de tekme ve yumruk darbeleriyle yaralandı.

Saldırı sırasında işçiler arasında da yaralananlar oldu. Türk Metalcilerin saldırısında yaralanan bir Renault işçisinin peşinden hastaneye giderek, işçiyi şikayet etmemesi için “ikna etmeye” çalışmasına ise yine işçiler izin vermedi. İşçinin arkadaşları Türk Metalcileri hastaneden kovdu. 

Muhabirimiz Tayfun Altıntaş, hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından taburcu edildi. Muhabirlerimiz, saldırıyı gerçekleştiren Türk Metal’ciler hakkında Bursa Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu. ÇHD’li avukatlar da suç duyurusu sırasında muhabirlerimizin yanında yer aldı.

Renault, Coşkunöz ve Mako’dan işçilerin katılımıyla oluşturulan Fabrikalar Arası Kurul ise, saldırının ardından metal işçilerine şu çağrıda bulundu:

İŞÇİ KANI DÖKEN TM İLE ARTIK BAĞLARI KOPARIYORUZ!

BÜTÜN FABRİKALARDAKİ İŞÇİLER BİREYSEL İSTİFALARA BAŞLASINLAR!

FABRİKALARDA VE BULUNDUKLARI ALANLARDA PROTESTOLARA DEVAM ETSİNLER!”

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Kızıl Bayrak muhabiri Türk Metal saldırısını anlattı

 

Bursa’da metal işçilerinin Türk Metal’den istifalarını takip ederken Türk Metal çetesi ve adamlarının saldırısına uğrayan gazetemizin yazı işleri müdürü ve muhabirimiz Tayfun Altıntaş ile Ersin Özdemir çeşitli yerlerinden yaralandılar.

Türk Metal’in saldırısına uğrayan muhabirlerimizden Ersin Özdemir, saldırıyı anlattı.

İşçileri kışkırtmaya çalıştılar”

Metaldeki istifaları takip etmek için sabah saatlerinde Coşkunöz fabrikasının vardiya çıkışına gittik. Türk Metal temsilcisi işçileri istifadan vazgeçirmek için konuşmalar yapıyordu ve o sırada muhabir arkadaşım ve beni hedef gösterdi. ‘Bunlar kim? Siz önde niye yürüyorsunuz’ tarzında ifadeler kullanarak işçileri bizim üzerimize kışkırtmaya çalıştı. Bu hedef göstermenin ardından işçiler buna kulak asmadılar ve yollarına devam ettiler. Zaten toplanma alanına ilk olarak Coşkunöz işçileri gitti. Türk Metal’in temsilcileri ve sağdan soldan topladığı görülen adamlar işçilerin olduğu yere yakın bir yerdeki çay bahçesinde toplanmışlardı. Bunun dışında alanın civarında birçok noktaya adamlarını yerleştirdiklerini gördük. Çok bariz şekilde görülüyordu. Bir saldırı olabileceğini bu hazırlıktan anlayabiliyorduk. Daha önce toplanırken Renault işçileri gelmeden önce Türk Metal temsilcisi yine Coşkunöz işçilerine kara propaganda yapmaya devam etti. Sadece muhabirler olarak Tayfun ve beni değil Metal İşçileri Birliği’ni karalamaya yönelik konuşmalar yapıyordu.

Hedef gösterip saldırdılar”

Bunların ardından Renault işçileri kitlesel bir şekilde alana geldi. İşçilerin alana gelişini görüntüledik. İşçiler, istifalar için özel bir bilişim şirketiyle anlaşmışlardı. Bilişim şirketinin elemanları, alana getirdikleri bilgisayarlarla istifaları yapmaya hazırlanıyordu. Masayı kurduktan sonra işçiler istifalara başlayacaklardı. İşçiler hatta kendi aralarında bilişim şirketine ödenecek parayı topladılar. İstifaların başlayacağı aşamada, alana yaklaşan Türk Metal’in adamları ilk olarak Tayfun’u hedef gösterdiler. Çünkü, geçtiğimiz haftalarda fabrikalarda yapılan eylemleri takip ettiği için Tayfun’u önceden gözlerine kestirmişlerdi. Bu yüzden ilk olarak Tayfun’u gösterdiler. ‘İstiklal Marşı okumayanlar burada mı’ gibi sözlerle işçileri kışkırtmaya kalktılar. ‘Bunlar kim? Kime çalışıyorsunuz’ gibi sözlerle sözlü saldırılarına devam ettiler. Bu sözlerin ardından ilk önce Tayfun’a, ardından da bana saldırdılar. Türk Metal’in Tofaş temsilcisi olduğu söylenen Mesut Dinç isimli kişi saldırının başındaydı. O sırada ben de işçilerin istifalarını Eksen TV’ye canlı yayında yansıtıyordum. Bana saldırıp elimdeki kamerayı ve monopodu kıranların başında yine Mesut Dinç adlı kişi yer aldı. Saldırı sırasında, haber için kullandığımız cihazlarımızı da aldılar. Saldırı sırasında Tayfun da ben de darp edildik. UİD-DER’den bir arkadaşımız da gelişmeleri takip etmek üzere oradaydı. Ona yönelik de bir saldırı gerçekleşti.

Saldırının ardından alandaki işçilere İstiklal Marşı meselesini gündeme getirdiler. ‘İstiklal Marşı’nı okumayanlar orada mı?’ diyerek kışkırtmalarına devam ettiler. İşçiler ise bunun karşısında İstiklal Marşı’nı okumalarına rağmen o işçilere de tekbir getirerek saldırdılar. Metal işçileri mümkün mertebe provokasyona yer vermemeye çalıştılar. İşçiler arasında da yaralananlar var. Tüm bu saldırı sırasında toplanma alanında polisler de vardı ve onlar da aslında olayı seyrettiler. Her şey olup bittikten sonra çevik kuvveti getirdiler. İstifa için getirilen kağıtlar ve listeleri de yırttılar. Masaları kırdılar.”

 
§