29 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/21

Kazanmak için birlik, dayanışma, örgütlü mücadele!
Halk isyanlarından proleter isyanlara doğru
Sendika bürokratlarının paçaları tutuştu!
Bursa’dan gözlemler...
Kimi yönleriyle metal direnişi
Sermayenin kalbine inen balyoz!
Metalde bitmeyen kavga!
Renault’ta mücadele sürecek!
Metal direnişi eylemlerle selamlandı
Dayanışma çağrısı her yerde!
MESS-Türk Metal-polis tezgahı çöktü!
Gebze, İzmir, Mersin ve Kayseri’de protesto
İşçi sınıfının gözü kulağı Bursa’da, Kocaeli’de, Ankara’da, Eskişehir’de! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Fomara’da bir direniş türküsü
"Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!"
Kahrolsun sermaye iktidarı! Yaşasın işçi-emekçi iktidarı!
Kocaeli'de devrimci faaliyete saldırılar sökmedi
İsraf ve yolsuzluğa çerez parası diyenlerden hesap soralım!
Emperyalist çakalların dansı: Elmau Zirvesi
Dünyada grevler, işgaller, gösteriler sürüyor.
Almanya'da grevler
Nüfuz savaşında kritik günlere doğru
Bir dönem geride kalırken...
Tecavüzcü düzenin "iyi hal" karnesi
Bacasız fabrika; futbol
Onurlu kavgamızın namuslu kalem işçileri
Nurhak şehitlerini mücadelemizde yaşatıyoruz! - B. Bahar
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya'da grevler

 

Almanya’da yılın ilk 5 ayında yaşanan grevler 2014 yılında yaşanan grevlerin toplamını geçti. Uyarı grevleri süresiz grevlere dönüşürken, sert sınıf mücadelesi her alanda sürüyor.

Makinistler grevi bitirdi

Almanya’da Tren Makinistleri Sendikası’nın (GDL) çağrısı üzerine yolcu ve yük taşımacılığında başlayan süresiz grev Alman Demiryolları İşletmesi'ni (Deutsche Bahn) harekete geçirdi ve patron ile sendika, müzakereleri sürdürecek iki arabulucu üzerinde uzlaştı. Uzlaşma süresince 17 Haziran’a kadar iş bırakma eylemi yapılmayacak.

Çarşamba günü Alman Demiryolları ile Demiryolları ve Ulaşım Sendikası EVG arasında anlaşma sağlandı. EVG sendikası 100 bin işçiyi temsil ediyor. Anlaşmaya göre 160 bin çalışan için 1 Temmuz 2015'ten itibaren ücretlerde yüzde 3,5 ve Mayıs 2016’dan itibaren 1,6 artış olacak. En alttaki ücret gruplarında ise artış en az 120 Euro olacak. Toplu sözleşmelerin başlamasından bugüne geçen süre için demiryolu işçilerine bir kereliğine mahsus 1.100 Euro ve her ay için 100 Euro ödenecek. Tüm Almanya’da 195 bin kişi demiryollarında çalışıyor.

GDL ile arabulucu komisyon arasındaki görüşmelerin içeriği henüz bilinmiyor. GDL Başkanı Claus Weselsky görüşmelerin tüm tren personeli için sürdürüleceğini bir kez daha vurguladı. Alman Demiryolları AG ise toplu sözleşmelerde aynı iş grubu için farklı anlaşmalara izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

GDL, patronu kendilerini oyalamakla ve hükümetin yaz mevsiminde çıkaracağı yeni toplu sözleşme yasasını beklemekle suçluyor.

Söz konusu yasa, GDL gibi küçük sendikaların yetkilerini azaltıyor ve toplu sözleşme görüşmelerinin tek elden yürütülmesini sağlıyor.

Berlin’de süresiz grev oylaması

20 Mayıs Çarşamba gününden itibaren Berlin eyaletine ait üniversite kliniği Charite’de süresiz grev oylaması başladı. Oylama 5 Haziran’a kadar sürecek. Geçtiğimiz haftalarda klinik çalışanları birçok kez uyarı grevine gitmişti.

Üniversite kliniğinde 13 bin kişi çalışıyor. Charite geçtiğimiz yılı 7,6 milyon Euro kârla kapatmıştı.

Sendika, klinik çalışanları için tüm vardiyalarda daha fazla kişinin çalışmasını talep ediyor.

Bazı gece vardiyalarında 1 kişinin ortalama 25 hastaya bakması gerekiyor. Charite bir grev gününde bir milyon Euro zarar ediyor.

Ver.di Sendikası iki yıldır Charité yönetimi ile asgari işçi uygulaması ve çalışanların sağlık güvencesi üzerinde tartışıyordu. Yönetim kurulu acil servis ve gece mesailerinde çalışan işçilerle ilgili öneri sunmuştu. Bu, 13 bin kişinin çalıştığı klinikte sadece 700 sağlık emekçisinin çalışma koşullarının düzeltilmesinin yolunu açmıştı.

Postacılardan uyarı grevleri

Alman Posta Hizmetleri’nde (Post AG) 4. tur görüşmelerinde de uzlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine mektup ve paket bölümlerinde çalışan binlerce işçi 25 Mayıs’ta uyarı grevine giderek iş bıraktı. Grev Salı günü de sürdü. Uyarı grevlerine katılımın yüzde 90’ın üzerinde olması, çalışanların sendikanın taleplerinin arkasında olduğunu ve patrona güvenmediğini gösteriyor.

Post AG yılın başında dağıtım ağını parçalamaya başlamıştı. Posta çalışanları işyerlerinin yok edilmek istenmesinden endişe duyuyorlar.

Posta hizmetlerinin şefi Frank Appel, Çarşamba günü tekelin Frankfurt’taki ana toplantısında kârı arttırmaktan söz etti. Kamu işletmesi olan posta hizmetleri üç milyar Euro kâr yapmayı planlıyor. 2017 yılında ise kârı 3,7 milyara yükseltmeyi planlıyor. Bu da sadece çalışanların sırtından elde edilecek kâr ile, bir başka deyişle posta hizmetlerini parçalayarak, çalışanları ucuz yan kuruluşlara devretmesiyle mümkün. Buna karşı çıkan posta çalışanları uyarı grevlerini sürdürüyor.

Appel’in 1 milyar artıştan söz ettiği esnada binanın dışında 3.500 kişi protesto gösterisi yaptı. 7 bin işçi ve emekçi de iş bıraktı. Patron her yolu deneyerek işçi ve emekçilerin grevini engellemeye çalışıyor. Grevdeki işçi ve emekçilerin işini posta memurlarına yaptırması üzerine Ver.di Sendikası grev kırıcılığına karşı Bonn İş Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme sendikayı haklı bulurken, bu kez de patron Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde mektup ve paketleri ulaştırmak için Polonya’dan işçi getirerek çalıştırma yoluna gitti.

Patron postanede çalışan memurların grev kırıcısı olmadığını, gönüllü olarak iş üstlendiklerini açıkladı. Berlin’de işbaşı yapan Polonyalı DHL çalışanları da kendi isteği ile işbaşı yaptılar.

Bir devlet kurumu olan postane bu uygulamaları ile gerilimi tırmandırıyor. Ver.di ise "sosyal partner" umudundan vazgeçerek daha sert mücadelelere hazırlanmalı.

Süresiz grev sürüyor

Sosyal ve Eğitim Hizmetleri’nde çalışan personel ile anaokulu ve kreşlerde çalışan eğitmenlerin başlattıkları süresiz grev sürüyor.

Greve sadece Kuzey Ren Vesfalya’da 11 bini aşkın emekçi katıldı. Geçtiğimiz hafta bu sayı 10 bindi.

Hizmet Sendikası (Ver.di), Eğitim Emekçileri Sendikası (GWE) ve Memur Sendikası (DBB), yuva ve kreşlerde çalışan 240 bin çocuk yuvası eğitmeni ve sosyal hizmet personelinin ücret tarifelerinin yükseltilmesini ve ücretlere yüzde 10 zam yapılmasını istiyor. Zam oranını çok yüksek bulan patron tarafı ise talebi reddediyor.

Patron ile beş kez yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuç alınamaması üzerine oylamaya gidildi ve Ver.di üyeleri arasında yapılan oylamada üyelerin yüzde 93’ü grevden yana karar verdi. Böylece maaşlarına 6 yıldır zam yapılmayan sosyal hizmet personeli ve çocuk yuvası eğitmenleri süresiz greve başladı.

Grev nedeniyle bozuk para sıkıntısı

Postdam eyaletinde para ve değerli kâğıtların taşımacılığını yapan Prosegur şirketinde çalışanların başlattıkları grev 4 haftadır sürüyor. Ver.di sendikası ve patron arasında uzlaşma sağlanmış değil. Grev nedeniyle Berlin ve çevresinde birçok mağazada bozuk para sıkıntısı çekiliyor. Bankamatikler para veremez hale geldi.

Brandenburg eyaletinde ulaşım sektöründe uzlaşma sağlandı. Ulaşım sektöründe iki hafta iş bırakma eyleminden sonra masaya oturan taraflar 13 Mayıs’ta uzlaştı. Ver.di bu anlaşmayı 21-27 Mayıs tarihleri arasında çalışanların oylamasına sundu.

Varılan uzlaşmaya göre çalışanlara Mayıs 2015 tarihinden itibaren aylık 100 Euro brüt daha fazla aylık ödenecek. Anlaşma 2016 yılının sonuna kadar sürecek.

Amazon’da iki depoda yeniden grev

Dünyanın en büyük e-ticaret firması Amazon’un Almanya’daki çalışanları 26 Mayıs Salı günü Leipzig ve Bad Hersfeld’te greve çıktılar. Birleşik Hizmet Sendikası'nın (Ver.di) açıklamasına göre sabah vardiyasında Bad Hersfeld’de ve Leipzig’te yüzlerce işçi iş bıraktı. Amerikalı dev firmanın iki deposunda çalışan işçiler maaşlarının artırılması ve Amazon’da çalışan 9 bin emekçinin toplu sözleşmeye dahil edilmesini istiyorlar. Grevle eş zamanlı olarak Saksonya, Sakson Anhalt ve Türingen eyaletlerinde de toplu sözleşme görüşmeleri başladı.


 
§