3 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/26

Seçeneksiz düzene ve gerici savaş çığırtkanlığına karşı devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
AKP güdümündeki sermaye iktidarı savaş tamtamları çalıyor
AKP Suriye Kürdistanı'nı boğmak için savaşa hazırlanıyor! - H.Yağmur
Siyasal krizin ortasında savaş tamtamları
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Sendikal bürokrasinin ‘yeni sendika’ hazımsızlığı!
Metal İşçileri Birliği’nden muhasebe
Opsan direnişinin gösterdikleri
Türk Metal çetesi işçi kanı dökmeye devam ediyor!
MİB’den Arçelik LG işçilerine çağrı
“En büyük koalisyonu biz kurduk!”
Kamuda TİS süreci ve icazetçi-bürokratik çizginin ruhsuzluğu
SES MTK'sının gösterdikleri
İşçilerin Birliği Derneği'ne saldırılar ve kapatma davası süreci
DEV TEKSTİL genel kurula hazırlanıyor
BYUAŞ işçileri: Yurdakul’dan hesap soracağız!
Kapitalizmin aynasında Yunanistan bataklığı - A. Engin Yılmaz
Düzen-devrim arafında reformistler: Ya düzene hizmet ya yok oluş!
Ermenistan'da 'Haziran' günleri - M. Ak
Kobanê katliamına protesto
İstanbul'da 2 Temmuz mitingi
Adana, Mersin ve İstanbul'da kamp çağrısı
"Şirretin merkezi AKP'nin medyası"
Kamp Armen için eylemler
"Cezasızlık son bulmalı"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BYUAŞ işçileri: Yurdakul’dan hesap soracağız!

 

İstanbul’da Bakırköy Belediyesi’nin taşeron şirketi BYUAŞ’ta çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanması ve sendikal haklarının tanınması için 21 Mart’ta greve çıkmışlardı.

Grevin 28. gününde Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul CHP'li Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile protokol imzalamış ve işçi iradesi çiğnenerek grev sonlandırılmıştı.

Ertesi gün sendika adına gelen kişinin yasal anlamda grevin bittiğini ifade etmesi işçiler tarafından öfkeyle karşılanmış, sendika ile yapılan toplantı sonrası işçiler ikna edilmiş, grev çadırı kaldırılmıştı.

İşçiler bir kazanım elde etmeden grevi bitirmeye zorlanırken, atılan işçilerin bir kısmı farklı bölümlere sürgün edilmiş, bir işçi ise işe geri alınmamıştı.

Aradan geçen süreçte Yüksek Hakem Kurulu’na gönderilen protokolün bir resmiyetinin olmadığı, Bülent Kerimoğlu’nun BYUAŞ adına böylesi bir protokol imzalamaya yetkisinin olmadığı ortaya çıktı. Sonuç olarak YHK sözleşmeyi onaylamamış, ayrıca Belediye-İş’in yetkisi de düşürülmüş oldu.

BYUAŞ işçileri yaşananlar karşısında resmi Facebook sayfalarından “Yirmi dokuz gün direnen işçilerin emeğini pazarlayan işçi düşmanı Belediye-İş Genel başkanı Nihat Yurdakul’dan hesap soracağız” açıklamasını yaptılar:

Koyu sarı sendika

Bakırköy Belediyesi BYUAŞ taşeron işçileri olarak Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanması için çıkmış olduğumuz yasal grevin 28. gününde,

Belediye-iş Genel Başkanı NİHAT YURDAKUL beraberindeki Belediye-İş Denetleme Kurulu Başkanı ALİ HAYDAR ÖZCAN ve Bakırköy Belediye Başkanı BÜLENT KERİMOĞLU, CHP İBB Meclis Başkanvekili ERTUĞRUL GÜNSEVEN ile birlikte Grevi sonlandırmak için bir protokol imzalayıp tutanak altına aldıklarını bu protokolün toplu iş sözleşmesindeki uyuşmazlıkların çözülmesi için YÜKSEK HAKEM KURULUNA gönderileceğini ve hemen akabinde Sayın Bülent Kerimoğlu’nun sosyal medya hesabından bu anlaşmayı duyurduğunu ve paylaşımlarda bulunduğuna kamuoyu şahitlik etmiştir.

SONUÇ OLARAK:

Bizlere Yüksek Hakem Kurulundan gönderilen Gerekçeli kararda BAKIRKÖY BELEDİYESİ BYUAŞ ŞİRKETININ YÖNETİM KURULU Yüksek Hakem Kuruluna göndermiş olduğu bir yazıyla; Sayın Bülent Kerimoğlu’nun yapılan protokol ve tutanakta imza yetkisinin bulunmadığını ve BYUAŞ Yönetim Kurulunun bu imzaya yetkili olduğunu belirten bu yazıya istinaden Yüksek Hakem Kurulu Bakırköy Belediyesinden bu durumu doğrulayacak bir yazı istemiştir ve Bakırköy Belediyesi BYUAŞ Şirketinin itirazının doğru olduğunu, Sayın Bülent Kerimoğlu’nun bu protokolü ve tutanağı imzalama yetkisinin olmadığını belirten yazıyı YHK’ye göndermiştir. YHK de sözleşmeyi ONAYLAMAMIŞ ve REDDETMİŞTİR! 29 günlük Grev ve Sendikanın da yetkisi düş(ürül)müştür.”

Kızıl Bayrak / Bakırköy

 

 

 

 

 


SeraPool’da patron-polis baskısı

 

İstanbul Pendik’te kurulu SeraPool fabrikasında DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş’e üye olmalarının ardından işten atma saldırısı ve patron baskılarıyla karşılaşan işçiler, sendikal örgütlenme haklarının tanınması için başlattıkları direnişi sürdürüyor. 110 işçinin iş akdinin feshedilmesi ve fabrika boşaltma saldırısına karşı işçilerin kapı önünde bekleyişi devam ediyor.

Direnişin 20. gününde (30 Haziran) sabah saatlerinde fabrika içine yığınak yapan kolluk kuvvetleri tehditler savurarak işçileri dışarı çıkarttı. SeraPool işçileri dışarıda çadır kurarak kapı önünde direnişe devam edeceklerini açıkladılar.

SeraPool patronu da işçilerin en temel ihtiyaçları olan su, elektrik ve tuvalet ihtiyaçlarını engelleyerek direnişi kırmaya çalışıyor.

Fabrika önünde çadır kurarak direnişi sürdüren işçilere destek için fabrikaya gelen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Keramik-İş Sendikası yöneticileri, mücadelelerine burada bekleyerek ve hukuk mücadelesini başlatarak devam edeceklerini belirttiler.

Kapı önünde bekleyen işçileri 10’arlı gruplar halinde karakola götürerek ifadelerini alan kolluk kuvvetleri fabrika içerisinde de tutanak tuttu.

 

 

 

 

TPAO’da işçi kıyımına karşı işgal

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı Turkish Petroleum International Company (TPIC) bünyesinde Diyarbakır, Batman ve Adıyaman’da petrol arama işinde çalışan 350 işçinin 30 Haziran’da işten çıkarılacağının açıklanması üzerine Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler 28 Haziran gecesi sondaj kulelerini işgal etti.

Seçim öncesinde de TPAO’nun petrol arama işlerinin askıya alınacağını açıklaması üzerine işçiler eylemler yapmış ve eylemleri neticesinde kendilerine 12 ay iş sözü verilmiş, bu süreçte işçilere asgari ücret ödeneceği açıklanmıştı.

Ancak TPAO Genel Müdürü Betim Şişman’ın seçimlerin hemen ardından işçilerin çıkarılacağını ve artık ücret ödenmeyeceğini açıklaması karşısında işçiler Batman’da 3, Adıyaman ve Diyarbakır’da birer sondaj kulesini işgal ederek kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi.

Sabaha kadar bekleyişlerini sürdüren işçiler sabah askerlerin saldırı tehditleriyle karşılaştı.

Bir süre daha eylemlerini devam ettiren işçiler eylemi sonlandırdıktan sonra gözaltına alındı ve karakola götürülerek ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar.

Petrol-İş Sendikası yöneticileri konuya ilişkin TPAO yöneticileriyle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

 
§