3 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/26

Seçeneksiz düzene ve gerici savaş çığırtkanlığına karşı devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
AKP güdümündeki sermaye iktidarı savaş tamtamları çalıyor
AKP Suriye Kürdistanı'nı boğmak için savaşa hazırlanıyor! - H.Yağmur
Siyasal krizin ortasında savaş tamtamları
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Sendikal bürokrasinin ‘yeni sendika’ hazımsızlığı!
Metal İşçileri Birliği’nden muhasebe
Opsan direnişinin gösterdikleri
Türk Metal çetesi işçi kanı dökmeye devam ediyor!
MİB’den Arçelik LG işçilerine çağrı
“En büyük koalisyonu biz kurduk!”
Kamuda TİS süreci ve icazetçi-bürokratik çizginin ruhsuzluğu
SES MTK'sının gösterdikleri
İşçilerin Birliği Derneği'ne saldırılar ve kapatma davası süreci
DEV TEKSTİL genel kurula hazırlanıyor
BYUAŞ işçileri: Yurdakul’dan hesap soracağız!
Kapitalizmin aynasında Yunanistan bataklığı - A. Engin Yılmaz
Düzen-devrim arafında reformistler: Ya düzene hizmet ya yok oluş!
Ermenistan'da 'Haziran' günleri - M. Ak
Kobanê katliamına protesto
İstanbul'da 2 Temmuz mitingi
Adana, Mersin ve İstanbul'da kamp çağrısı
"Şirretin merkezi AKP'nin medyası"
Kamp Armen için eylemler
"Cezasızlık son bulmalı"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul'da 2 Temmuz mitingi

 

Sivas Katliamı’nın 22. yıldönümünde Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul şubelerinin çağrısıyla Kadıköy’de miting düzenlendi.

28 Haziran Pazar günü Kadıköy Bahariye Caddesi üzerindeki Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda toplanmaya başlayan kitle, kurumların gelmesi ile kortej oluşturarak yürüyüşe başladı. Boğa Heykeli önünden devam eden yürüyüş, İskele Meydanı’nda kurulan sahnenin önünde son buldu. Aralarında BDSP’nin de olduğu birçok kurum miting için Altıyol’daki Boğa Heykeli önünde toplanıp Ayvalıtaş Parkı’na yürüyerek Alevi kurumlarının kortejine katıldı. PSAKD İstanbul şubeleri ve Alevi derneklerinin dışında DHF, Partizan, Kaldıraç, Halkevleri, UİD-DER, KP, BHH, HDP/HDK bileşenleri ve Mücadele Birliği’nin aralarında yer aldığı sol güçler de mitingde yer aldı. Mitinge Haziran Direnişi’nde hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen, Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin ile HDP ve CHP’li milletvekilleri de katıldı. KESK kitlesel katılırken, Türk Tabipleri Birliği, Genel-İş İstanbul 1 No’lu Şube ve DİSK adına da katılanlar oldu. Mitinge Britanya Cemevi’nin de katıldığı duyuruldu.

Alevi örgütlerinin önceki mitinglerdeki kitlesel katılımı bu mitingde kendini göstermezken 5 bine yakın katılımın olduğu mitinge durgun bir hava hakimdi.

Katliamcı sermaye devletinden
hesap soralım”

Sivas’ın hesabını emekçiler soracak!” pankartı ile mitinge katılan BDSP de Alevilere seslendi. İmha, asimilasyon ve inkar politikalarının sermaye iktidarının ürünü olduğuna dikkat çeken sınıf devrimcileri, sloganlarla devrim ve sosyalizm şiarını haykırdı. Sınıf devrimcileri miting boyunca Kızıl Bayrak satışı da gerçekleştirdi.

Alevi kurumlarının miting alanına girmesinin ardından anonslarla isimleri okunarak katılımcılar selamlandı. Tüm kurumların alana girmesiyle program başlatıldı.

Katliamda, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi semah ekibi sahne aldı.

Redhack’in gönderdiği mesajın okunmasının ardından Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin adları okunarak ‘Yaşıyor’ diye haykırıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan mitingde yaptığı konuşmada, içinden geçilen sürecin Madımak Katliamı’nın yaşandığı süreçten daha kötü olduğunu vurguladı. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Roboski katliamlarını hatırlattı. Acıların acılarla örtülmeye çalışıldığını belirten Kaplan, 4+4+4 sistemiyle gerici eğitimin, cemevi-cami projesiyle asimilasyonun getirildiğine işaret etti. Katliam sırasında katliam çağrıları yapan yerel basın yöneticileri ve MİT mensuplarının yargılanarak gerçek sorumluların ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

400 yıl da geçse ölmeyiz

Katliamda yaşamını yitiren Ozan Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen ise, şunları söyledi: “24 sene değil 400-500 sene  geçse de biz ölmeyiz, bizler yaşıyoruz. Bizler meydanlara sığmıyoruz, Cumhurbaşkanı görsün. Bir tek istediğimiz vardı, Madımak Oteli’nin müze olmasını istedik. Cumhurbaşkanı kör müdür, sağır mıdır, neden duymuyor? Bizler orada yandık, sekiz saat bizi seyrettiler. Bu insanlık ayıbıdır. Nefretle kınıyoruz.”

ABF Başkanı Baki Düzgün, Sivas’ta yakanlarla Kobanê’ye saldıranların aynı zihniyet olduğuna vurgu yaptı. Eğitimdeki gericiliği teşhir eden Düzgün, Soma Katliamı’nı hatırlatarak işçi ve emekçilere yönelik saldırılara dikkat çekti. Avrupa ABF Başkanı Hüseyin Mat ise, Sivas’ta ve Kobanê’de katleden zihniyetin aynı olduğunu söyleyerek, “Bin selam olsun Kobanê’de direnen gerillaya” dedi. Mat, Avrupa’nın ve Türkiye’nin AKP gericiliğine dar edileceğini ifade etti.

Son olarak Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş söz aldı. Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin değerlerini savunmaya çağırdı. Miting programı Gule Dersim’in ezgileriyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Sivas Katliamı Mamak’ta lanetlendi

 

İlerici devrimci güçler Sivas Katliamı’nda yitirilen aydın ve sanatçıları anmak için 1 Temmuz'da Mamak’ta eylem-etkinlik örgütlediler.

ADAD (Ankara Demokratik Alevi Derneği), BDSP, Halkevleri ve AKADER’in örgütlediği eylem için Tekmezar Hacıbektaşi Veli Parkı’ndan yürüyüşe geçildi. Sloganlar ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde Tuzluçayır Meydanı’na gelindi. En önde kurum imzalarının olduğu “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” şiarlı pankart ile yüründü. Yüzlerce emekçinin katıldığı eyleme Sivas’ta aydın ve sanatçıları yakan sermaye devletine yönelik öfke hâkimdi.

Tuzluçayır Meydanı’na gelindiğinde etkinlik programına geçildi. Etkinlik açılış konuşmasından sonra Sivas’ta katledilenler şahsında saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu esnasında Sivas’ta yitirilenler ve devrim şehitlerinin adları sayılarak “Yaşıyor!” sloganı atıldı. Ardından Sivas şehidi yakını olan Zeynep Karababa sahnede kısa bir konuşma yaparak türküler söyledi. Karababa, IŞİD vahşetini teşhir etti. Ardından “cami cemevini nasıl engellediysek bu karanlığı da yerle bir edebiliriz. Sizi bu karanlığa karşı Pir Sultan’ın devrimci inancı ile selamlıyorum” dedi.

Karababa’nın ardından sırası ile Nefes Semah ekibi, Dertli Divani, Gülseren Kılıç, Hasret Semah ekibi, Gökhan Kılıç ve Caner Gülsüm sahne aldı. Etkinlik hesap sorma çağrısı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

 

 

 

Mersin’de 2 Temmuz anması

 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla 30 Haziran günü Özgür Çocuk Parkı önünde toplanan kitle Sivas’ta yaşanan katliamı protesto etti.

Basın açıklamasından önce parka Sivas’ta katledilenlerin resim ve isimlerinin bulunduğu bir pankart asıldı. Bu pankartın önünde Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında devletin katliamcı yönünün hala devam ettiğini belirten KESK Dönem Sözcüsü İmam Özdemir, katliamların unutulmayacağını, Madımak Oteli’nin utanç müzesine dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Özdemir, Alevilere ve diğer azınlık inançlarına ibadet hakkının verilmesi talebiyle basın açıklaması yaptıklarını dile getirdi.

Kızıl Bayrak / Mersin

 
§