4 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/34

Fiili, meşru-militan mücadele!
Yeni savaş tezkeresine karşı mücadeleye!
Haklar sandıkta değil sokakta kazanılır, sokakta korunur! - H. Eylül
"Savaşın 40 Günlük Basın Bilançosu"
Sermaye medyasının savaş çığırtkanlığı
Polis terörü katliamlara yol açıyor
“Kurtuluş devrimde, barış sosyalizmde!”
1 Eylül Dünya Barış Günü eylemleri
Akçakale’den IŞİD’e malzeme sevkiyatı yaptılar
Korkularını daha da büyütmek için mücadeleye!
Marks’tan sendika notları...
MESS ve Türk Metal saldırılarına karşı fiili-meşru mücadele
ORS işçileri: “Fire yok kale sapasağlam”
DEV TEKSTİL: Çalışan da biz, aç kalan da...
Dünya jandarması ABD’nin hegemonyası zayıflarken Ortadoğu’da Rusya’nın inisiyatifi güçleniyor
Kime karşı, kiminle ne için savaşacağız?
Lübnan ve Irak’ta yükselen kitle hareketleri
Yükselen Çin’e eski Japonya!
Önlem alınmıyor; ikiyüzlüce barbarlık, ırkçılık körükleniyor
Göçmen trajedisi ve kapitalizmin vahşeti
FHKC Cenin’deki direnişi selamladı
Gericiliğin kadın temsilcisi: Ayşen Gürcan
Kadın cinayetlerini durduracağız! Ama nasıl?
Üniversitelerde yeni bir dönem açılıyor
“Festivalin emekçilerle buluşması engellenemez!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Eylül Dünya Barış Günü eylemleri

 

Taksim’de Dünya Barış Günü eylemleri

Barış Bloku, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelerek eylem yaptı. Eylemde Barış Bloku flamalarının yanı sıra birçok dilde “Barış” yazılı dövizler taşınırken “Savaşa hayır barış hemen şimdi!”, “AKP savaş, halklar barış istiyor!” sloganları atıldı.

Eylemde ilk sözü alan SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak, artan saldırılara dikkat çekerek “Kaç kere olursa olsun seçim sonucu değişmeyecek. Biz savaş yaptırmayacağız” ifadelerini kullandı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına ortak açıklamayı okuyan Süleyman Solmaz, savaşın bitmesi talebini ileterek 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nın yarattığı acı ve katliamları hatırlattı.

ABD emperyalizminin öncülüğünde Ortadoğu’da hakların katledildiğinin, savaşın bedelini emekçilerin ödediğinin ve kötü koşullara mahkum edildiğinin altını çizen Solmaz, gerici çetelere ve tüm bunların yarattığı mülteci sorununa dikkat çekti. “Ölümler, sakatlıklar ve katliamlar olmasın diye bu saldırganlığın durdurulması ve Suruç’un faillerinin cezalandırılmasını istiyoruz” diyen Solmaz, savaş politikalarının son bulmasını istediklerini kaydetti.

Barış Bloku adına konuşan Gençay Gürsoy ise savaş ve saldırganlığı protesto ederek “Fırat’ın ötesinde sadece gerillalar değil siviller de katlediliyor” dedi. Gürsoy, 6 Eylül’de Bakırköy Halk Pazarı’nda yapılacak mitinge çağrı yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Gürsoy’un konuşmasının ardından eylem sona erdirildi.

İHD’den insan zinciri

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri de Taksim’de gerçekleştirilecek ‘Barış’ eylemleri öncesinde bildiri dağıtımı yaptı. Barış Bloku’nun eyleminin ardından insan zinciri kuran İHD’liler, Tünel yönüne doğru yürüyüşe geçerek “Savaşa hayır barış hemen şimdi!” sloganını attı. Kitle daha sonra tekrar Galatasaray Meydanı’na dönerek burada açıklama yaptı.

Eylemde söz alan Ercan Kanar 2. Dünya Savaşı’nın yarattığı yıkımlara değinerek “barış temel bir haktır” dedi. Savaşları milliyetçi devletlerin yarattığını öne süren Kanar, “Barış hakkı vicdani red hakkını ve kimyasal silahların imha edilmesini içerir” dedi. Kanar, ayrıca 7 Haziran’ın ardından iktidarın saldırılarını ve çocukları katletmesini teşhir ederek “Türkiye Cenevre sözleşmelerini imzalamalı” dedi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Zeynep Ceren Boztoprak ise Ekin Wan’ın katledilerek işkenceye uğramasını ve tutsaklara yapılan uygulamaları teşhir etti. Boztoprak, daha sonra BM İnsan Hakları Bildirgesi'ni okudu.

BHH eylemine saldırı

Birleşik Haziran Hareketi’nin gerçekleştirmek istediği eylem ise polisin saldırısına uğradı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan BHH üyelerinden en az 10’u gözaltına alındı.

Taksim’de 1 Eylül nöbeti

Beyoğlu Barış Bloku 1 Eylül için Taksim Mis Sokak’ta mumlar yakarak oturma eylemiyle barış nöbeti tuttu.

Beyoğlu Barış Bloku adına açıklama yapan Reyhan Tuvi, savaş ve saldırganlık politikalarının yanı sıra, Soma’da olduğu gibi işçilerin sefalete ve katliama maruz bırakıldığını, doğanın ise talan edildiğini vurguladı.

Eylemde, Gençay Gürsoy katliamların yaşandığı Kürt illerindeki gözlemlerini aktardı. Sivillerin sokak ortasında katledildiğini belirten Gürsoy, evlerin saldırılarla Kobanê’deki gibi talan edildiğini anlattı.

Kartal Barış Bloku’ndan yürüyüş

Kartallı Kazım Meydanı’nda bir araya gelen Barış Bloku bileşenleri, “Saray savaş, halklar barış istiyor” şiarlı pankart ve üzerine “Bir tabut kaç oy?” yazılı siyah bir tabut taşıyarak barış türküleri eşliğinde Kartal Meydanı’na yürüdü. Kartal Kadın Dayanışması da “Hayatın her alanında her yerdeyiz” şiarlı pankartlarıyla eylemde yer aldı. Yürüyüş boyunca “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Saray savaş, halklar barış istiyor!”, “Kadınlar savaş istemiyor!” sloganları atıldı.

Kartal Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Barış Bloku adına DİSK Genel-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Mahmut Şengül gerçekleştirdi. Şengül, AKP’nin seçimlerden istediği zaferi alamadığını, yönetememe krizini örtbas etmek için de savaşa başvurduğunu ve faturayı Türkiye halklarına kestiğini dile getirdi. Kaçak Saray’ın oynadığı kirli savaş oyununa seyirci kalmayacaklarını belirten Şengül, demokrasiyi inşa edeceklerini savundu. Açıklamada Ekin Wan’ın öldürülüp, çıplak bedenine işkence edilmesinin kadınlara yönelik tehdit olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Adana ve Mersin’de 1 Eylül eylemleri

 

Adana Barış Bloku tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle yapılmak istenen yürüyüş valilik kararı ile engellendi. Saat 17.30’da İnönü Parkı’nda buluşan emekçilerin önü çevik kuvvet tarafından kesildi. Polisin engelleyici tavrı sloganlarla protesto edildi. Engelleme kalkmayınca Barış Bloku’nun hazırladığı basın metni okundu. Basın metninin okunmasından sonra HDP ve CHP Adana milletvekilleri de konuşmalar yaptı.

Mersin

Mersin’de de 1 Eylül Eylemi için Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yanında toplanıldı. Katılımın sınırlı kaldığı miting devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Daha sonra miting komitesi adına açılış konuşması yapıldı. Konuşmanın ardından kürsüye çatışmalarda hayatını kaybeden gerilla ve askerlerin anneleri çıktı. Gerilla annesi konuşmasının tamamını Kürtçe yaptı. Anneler adına gerçekleşen iki konuşmada temel vurgu savaşın son bulması ve artık anaların ağlamaması üzerineydi. Konuşmaların ardından analar beraber beyaz güvercinler uçurdular ve daha sonra sahneden indiler. Sonrasında kürsüye sırayla CHP ve HDP milletvekilleri çıktı. Sahneye çıkan siyasal kurum ve STK temsilcileri de çözüm için 1 Kasım’da kurulacak olan sandığı işaret etti.

Kızıl Bayrak / Adana-Mersin

 
§