18 Aralık 2015
Sayı: SİKB 2015/01 (47)

Emperyalist savaşa ve kapitalist yağmaya işçi sınıfı son verebilir!
Türk ordusu Irak topraklarında
Mesut Barzani’nin Ankara ziyareti
Kürdistan’da abluka, saldırı ve katliamlar tırmandırılıyor
Devlet terörü protesto edildi
Türkiye’nin 2015 Hak İhlalleri Raporu
“Kürdistan’da ‘sıkıyönetim’ adı altında tam bir kuşatma var”
“Elçi cinayetinde bir polisin üzerinde yoğun şüphe var”
Kriz yaklaşıyor, saflar netleşiyor!
Adliye işçilerinin direnişi sürüyor
2017’ye hazırlık
MİB MYK Aralık Ayı Toplantısı Sonuç Bildirgesi
DEV TEKSTİL Aralık Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 2 - H. Fırat
Fransa’da yerel seçimler
“Yok başka bir cehennem, yaşıyorsun işte”* - G. Umut
Kerry-Lavrov görüşmesi: “Anlaştık...”
Kadınların direnişi sürecek!
“İntikam çığlıklarımız asla kesilmeyecek!”
İÜ öğrencileri saldırıları ve işkenceyi anlattı
Bayram: Kıra kırıla geleceğimize yürüyoruz
Mersin Üniversitesi’nde faşistler saldırdı
Katledilişinin 35. yılında Erdal Eren anıldı
Maraş Katliamı aynasında bugün
İnsan Hakları Haftası’nda eylem ve etkinlikler
Marmara'daki hapishanelerde hak ihlalleri
Tutsaklardan yeni yıl mesajları
Hücrelerde direniş bayrağı hala dalgalanıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devlet terörü protesto edildi

 

14 Aralık günü Cizre, Silopi ve son olarak Nusaybin’de tekrar hayata geçirilen sokağa çıkma yasakları Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin’de protesto edildi.

Ankara

Saldırı ve yasaklar 14 Aralık’ta HDP Ankara İl Örgütü tarafından protesto edildi. Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Ankaralı emekçiler ve ilerici-devrimci-yurtsever kurumlar hep bir ağızdan “Diren Kürdistan Ankara seninle!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Bijî biratîya gelân!” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak!” sloganlarını haykırdılar.

HDP Ankara İl Örgütü adına okunan basın açıklamasında kaçak saray ve AKP hükümetinin yeni bir saldırganlıkla Kürt halkına yönelik imha politikasını devreye soktuğu ifade edildi. Kürdistan’daki “sokağa çıkma yasakları” adı altındaki faşist ablukayla şu ana kadar 52 kez yasak ilan edildiği, toplamda 163 günü bulan sokağa çıkma yasağı uygulamasında 143 kişinin devletin kolluk güçleri tarafından katledildiği ve Kürt halkının fiili olarak kitlesel göçe zorlandığı bilgileri ortaya kondu.

Hendekler sebep değil, sonuçtur!”

Son olarak Şırnak’ta kamu görevlilerini bölgeden ayrılmaya davet eden devletin “devlet güvenliğini” sağlamaktan muzdarip olduğunu kanıtladığı ve katliam hazırlığında bulunduğunu tüm dünyaya ilan ettiği vurgulandı. Halkın hendek yüzünden değil, devletin silahının, polisinin girdiği yerde yaptığı katliamlar yüzünden göçe zorlandığına işaret edilerek hendeklerin sebep değil, katliamların bir sonucu olduğu ve asıl çözümün hendeklerin kaldırılmasından önce devletin saldırılarının sonlanması olduğu söylendi.

Açıklama sonrası HDP milletvekilleri söz alarak bölgedeki katliama ilişkin tanıklıklarını içeren konuşmalar gerçekleştirdi.

Eylemde bazı ilerici-devrimci kurum temsilcileri de söz alarak Kürt halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirttiler. Eyleme BDSP ve DLB’nin de aralarında olduğu devrimci ve ilerici kurumlar da destek verdi.

İHD Genel Merkez’in çağrısı üzerine 15 Aralık günü devrimci ve ilerici kurumlar TBMM Dikmen Kapısı önünde toplanarak başta Silopi, Cizre ve Nusaybin olmak üzere Kürdistan’da ilan edilen hukuk dışı sokağa çıkma yasaklarını protesto etti.

“Kürt kentleri üzerindeki abluka kaldırılsın!” şiarlı ozalitin açıldığı eylemde okunan basın açıklamasında Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasaklarıyla beraber pek çok sivil ölümle sonuçlanan ağır insan hakkı ihlallerine dikkat çekildi. Toplamda 1 milyondan fazla kişinin etkilendiği sokağa çıkma yasaklarının bir sıkıyönetim uygulaması olduğu vurgulanırken Şırnak, Diyarbakır, Hakkâri ve Mardin başta olmak üzere Kürt illerinde kuralsız ve hukuksuz bir savaş sürdürüldüğü ifade edildi.

Daha sonra söz alan HDP milletvekilleri ise sokağa çıkma yasakları kaldırılmadığı halde Türkiye’nin batısından da bu insanlık dışı savaşa ses verileceğini ve kitlesel eylemlerle Kürt halkına destek olunacağını ilan etti. Devlet ve hükümet yetkililerinin bir kez daha müzakereye davet edildiği konuşmalarda Kürt halkı ile ülkenin dört bir yanında eylemli dayanışmayı büyütme çağrısı yükseltildi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı üzerine Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri 15 Aralık’ta Yüksel Caddesi’nde toplanarak “AKP’nin içeride dışarıda savaş politikalarına hayır! Yaşasın halkların kardeşliği!” şiarıyla Sakarya Meydanı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında ilk olarak hükümetin Suriye politikaları, Musul’a asker gönderilmesi, Rusya ile yaşananlar ve ülke içinde il, ilçe ve mahallelerde günlerce süren “sokağa çıkma yasakları” protesto edildi. Ülke içinde, '90’lı yılları aratmayan günler yaşandığına işaret edilerek AKP’nin 7 Haziran seçim sonuçları üzerinden uyguladığı baskı, inkar ve asimilasyon politikalarının 1 Kasım sonuçları üzerinden meyve verdiği belirtildi. Buna karşın, AKP’nin duvara toslayan iç ve dış politikaları sonucunda bugün ülkenin adeta yanmakta olduğuna ve tüm komşulara düşmanlık tohumları serpildiğine dikkat çekildi.

İzmir

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 15 Aralık günü sokağa çıkma yasaklarını protesto etti.

İHD adına okunan basın metninde devletin derhal askeri yığınağını çekmesi ve sokağa çıkma yasaklarını kaldırması istendi. Açıklamada yaşamını kaybeden her insanın sorumlusunun iktidar olduğunun altı çizildi.

İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından, 15 Aralık günü Cizre ve Sur halkıyla dayanışmak için eylem gerçekleştirildi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde ortak metin okundu.

Metinde Ortadoğu’da uluslararası arenada saldırganlık ve “ben merkezci” saray politikalarıyla, savaş kışkırtıcılığının artarak sürdüğü söylendi. Türkiye’nin IŞİD çeteleriyle yakın ilişiklerini de devam ettirdiğine dikkat çekildi. Kürt halkına yönelik katliamlardan, sokağa çıkma yasaklarında bahsedilerek ülkenin diktatörlükçe yönetildiğine değinildi.

Eyleme, BDSP, DGB’nin de içerisinde olduğu devrimci, ilerici kurum ve partiler destek verdi.

İstanbul

İHD İstanbul Şubesi, 15 Aralık akşamı Galatasaray Lisesi önünde yaptığı eylemle, Kürdistan’daki sokağa çıkma yasaklarını protesto etti. Eylemde konuşan Av. Eren Keskin Kürdistan’daki yasaklarla insanlara ölüm dayatıldığını belirtti.

Keskin’in konuşmasının ardından basın metni okundu. Basın metninde Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) verilerine göre 15 Ağustos-11 Aralık tarihleri arasında 7 il ve 17 ilçede 54 kez sokağa çıkma yasağı uygulandığına dikkat çekildi. Bu yasaklarla birlikte yaşam hakkı, öğretim hakkı, sağlık hakkı, beslenme hakkının ihlal edildiği belirtildi. Bölgede öğretmen, sağlık ve adliye personeli olmamasına rağmen özel harekat timleri ve keskin nişancıların bulunduğu söylendi.

Mersin

Saldırılar 15 Aralık’ta Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan eylemle protesto edildi. Forum alanında gerçekleştirilen eylemde Diyarbakır’da yaşanan saldırılarda, Tarım Orkam Sen Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Vecdi Cengiz’in kardeşi Şerdil Cengiz’in devlet güçlerince öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Cizre ve Silopi’de yaşananlara dikkat çekilerek katliam hazırlığının yapıldığı ifade edildi. Öğretmenlerin kanuna aykırı bir şekilde izne çıkarıldığı, bu uygulamanın askeri darbe dönemlerinde, ‘90’lı yıllarda dahi yapılmadığı söylendi.

16 Aralık günü ise katliamlara karşı HDK tarafından yapılmak istenen yürüyüş Mersin Valiliği’nin kararıyla polis tarafından engellendi. HDP binası önünden başlayacak yürüyüş için toplanıldığında TOMA ve çevik kuvvet polisleri binanın olduğu sokağa yığınak yaptı. Yürüyüş oturma eylemine çevrilirken, yürüyüşe izin verilmemesi protesto edilerek basın açıklaması yapılmadı.

 
§