18 Aralık 2015
Sayı: SİKB 2015/01 (47)

Emperyalist savaşa ve kapitalist yağmaya işçi sınıfı son verebilir!
Türk ordusu Irak topraklarında
Mesut Barzani’nin Ankara ziyareti
Kürdistan’da abluka, saldırı ve katliamlar tırmandırılıyor
Devlet terörü protesto edildi
Türkiye’nin 2015 Hak İhlalleri Raporu
“Kürdistan’da ‘sıkıyönetim’ adı altında tam bir kuşatma var”
“Elçi cinayetinde bir polisin üzerinde yoğun şüphe var”
Kriz yaklaşıyor, saflar netleşiyor!
Adliye işçilerinin direnişi sürüyor
2017’ye hazırlık
MİB MYK Aralık Ayı Toplantısı Sonuç Bildirgesi
DEV TEKSTİL Aralık Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 2 - H. Fırat
Fransa’da yerel seçimler
“Yok başka bir cehennem, yaşıyorsun işte”* - G. Umut
Kerry-Lavrov görüşmesi: “Anlaştık...”
Kadınların direnişi sürecek!
“İntikam çığlıklarımız asla kesilmeyecek!”
İÜ öğrencileri saldırıları ve işkenceyi anlattı
Bayram: Kıra kırıla geleceğimize yürüyoruz
Mersin Üniversitesi’nde faşistler saldırdı
Katledilişinin 35. yılında Erdal Eren anıldı
Maraş Katliamı aynasında bugün
İnsan Hakları Haftası’nda eylem ve etkinlikler
Marmara'daki hapishanelerde hak ihlalleri
Tutsaklardan yeni yıl mesajları
Hücrelerde direniş bayrağı hala dalgalanıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katledilişinin 35. yılında Erdal Eren anıldı

 

Erdal Eren 11 Aralık günü Devrimci Liseliler Birliği (DLB) ve Devrimci Gençlik Birliği (DGB) tarafından İzmit’te yapılan etkinlikle anıldı.

Saygı duruşunun ardından DLB ve DGB adına yapılan konuşmada kapitalizmin gençliğe geleceksizlikten ve sömürüden başka bir şey sunmadığı, emperyalistlerin Ortadoğu halklarına dönük saldırganlığı ve düzenin katliamcı geleneği anlatıldı. Kapitalist düzene karşı gençliğin devrimci birliğini güçlendirmek ve sosyalizm kavgasını büyütmek gerektiği vurgulanarak, DLB ve DGB’de örgütlenme çağrısı ile konuşma sona erdi.

Konuşmaların ardından DGB’nin hazırladığı sinevizyon izlenerek türkü ve marşlar söylendi. Anmada 10 Ekim günü Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler için bir anma köşesi oluşturuldu.

İstanbul Kurtköy’de bulunan bir lisede 12 Aralık günü gerçekleştirilen anma, Erdal Eren şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Daha sonra bir DLB’li Erdal Eren’in ailesine yazdığı son mektubu okudu. Mektuptan sonra liseliler hazırladıkları şiir dinletisini sundular.

Son olarak DLB adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada şunlar söylendi: “Erdal’ın yaşı büyültülerek idam kararı verilir ama buna rağmen Erdal Eren, cesaretinden ve devrim mücadelesine bağlılığından ödün vermeden korkusuz bir şekilde idam sehpasına yürür.

Nasıl 1980’de Erdal Eren’i katlettilerse bugün de staj adı altında sömürülüyor, katlediliyoruz. Kürdistan bölgelerinde devletin kolluk güçleri çocuk, yaşlı ayırmadan katlediyor. Çocuk katliamlarına, emperyalist savaşlara karşı Erdal Eren’in cesaretini kuşanarak sokaklarda olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Anma etkinliğinin bitiminde Liselilerin Sesi ve Meslek Liselilerin Sesi bülteni paylaşıldı.

Aksaray DGB, 12 Aralık günü Erdal Eren şahsında devrim şehitlerini anmak için etkinlik düzenledi.

Erdal Eren’in darağacına giderken bile devrimci duruşundan taviz vermediğini belirten açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşu sonrasında, emperyalist savaş ve saldırganlığı teşhir eden ve “Emperyalizme karşı Erdal olunmalı!” şiarını vurgulayan bir metin okundu.

Belgesel gösterimiyle devam eden etkinlikte, son olarak söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide yapılan konuşmalarda emperyalist savaş, faşist devlet terörü, üniversitelerdeki baskı ve gericilik, Erdal Eren şahsında devrimci kimlik gündemleri üzerinde duruldu.

13 Aralık günü Ankara’da DLB ve DGB Erdal Eren’i mezarı başına ”Emperyalizme karşı Erdal olmaya!” sloganlarıyla yürüyerek andı.

Mezar başında öncelikle Erdal’ın şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Ardından DLB, DGB ve meslek liseli DLB’liler adına yapılan konuşmalarda Erdallar’dan devralınan devrimci mirasa vurgu yapıldı. Onu anmanın, onu anlamaktan ve okullarda, mücadelede yaşatmaktan geçtiği vurgulandı. Erdal Eren’in ve Ercan Koca’nın mezarına karanfil bırakıldı.

Eylemin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası’na geçilerek anma etkinliği yapıldı. Önce DLB adına hazırlanan sinevizyon gösterimi izlendi. Daha sonra şiir dinletisi yapıldı. Meslek liseli DLB’liler, Erdal Eren’in meslek liseli kimliğini vurgulayan bir konuşma yaptılar. Bir DLB’li de Erdal Eren’in son mektubunu okudu.

Etkinliğin sona ermesinin ardından, kampanya süreci ve eksiklikler üzerine bir tartışma gerçekleştirildi. Okullarda daha güçlü bir mücadele örgütleme çağrısı yapıldı.

13 Aralık’ta Kadıköy Kilise önünde toplanan DLB’liler “Erdal Eren yaşıyor, DLB savaşıyor” yazılı pankart açtılar. “Erdal Eren yaşıyor, genç komünistler savaşıyor!” sloganları ile Erdal Eren’i idam eden sermaye devletini teşhir eden ajitasyon konuşmaları gerçekleştirdiler.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşunda bulunan DLB’liler, saygı duruşu esnasında “Biz kazanacağız!” şiiri ile Kadıköy’lü emekçileri Erdal Eren’i anmaya çağırdı.

Bundan 35 yıl önce Erdal Eren’i asanlar, okullarda, stajarda, bizi katledenler. Kürdistan’da Kürt halkına bombalar yağdıranlardır. Sermaye devleti katletmeye devam ederken bizler onların karşısına Erdallar olarak dikileceğiz” denilerek liseliler DLB’ye çağrıldı. Ardından okunan basın metninde emperyalist savaş ve saldırganlık, Kürdistan’daki OHAL ve devletin katliamcı geleneği teşhir edildi ve DLB’yi güçlendirme çağrısı yapıldı.

Kadıköy’deki emekçilerin yoğun ilgisi ile karşılanan DLB’liler şiir dinletisi sundular. Erdal Eren anısına yazılan şiirlerin okunmasının ardından marşlar ve türküler söylendi. Darağaçlarının hükmünün olmadığını ilan eden DLB’liler, “Emperyalizme karşı Erdal olunmalı. Denizler’in cüretini, Erdallar’ın cesaretini kuşanmalı” sözleriyle yaptıkları mücadele çağrısı ile eylemi sonladırdı.

Ardından, DGB’nin gerçekleştireceği anma için büroya sloganlarla yürüdüler.

Kadıköy DGB Bürosu’ndaki etkinlikte, ilk olarak sosyalizm mücadelesinde ölüme yürüyen Erdal Eren ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Etkinlik, Erdal Eren'in mücadelesinin anlatımıyla devam etti. ODTÜ’lü devrimci Sinan Suner’in katledilmesiyle başlayan protestolarda bir jandarma erinin öldürülmesiyle suçlanan ve yargılanmadan katledilen Erdal Eren ve Erdal Eren’in hesabını sormak isterken faşist cunta tarafından işkenceyle katledilen Ercan Koca’nın hayatı ve mücadelesi anlatıldı.

Erdal Eren anısına okunan şiir dinletisinin ardından DGB adına yapılan konuşmada ‘80 darbesinin faşist zihniyetinin işçileri, emekçileri ve devrimcileri sindirmek amacıyla o gün uyguladıklarının günümüzde de devam ettiği vurgulandı.

Bu düzen karşısında tek çözümün fabrikalarda, üniversitelerde, liselerde, meydanlarda örgütlülüğü ve mücadeleyi büyüterek sermaye diktatörlüğünü yıkıp yerine sosyalist bir dünyayı kurmakla mümkün olacağı söylendi. Erdal’ı anmanın düzene karşı Erdal olmaktan geçtiği vurgulandı. Etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

DLB ve DGB’nin 13 Aralık günü Gebze’de yaptıkları anma etkinliğinde son dönemde gerçekleşen katliamlara vurgu yapılan etkinlikte, Erdal Eren şahsında devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler adına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Etkinlik, DGB’nin hazırladığı sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Sinevizyon gösteriminin ardından bir liselinin hazırladığı dinletide “Meçhul Öğrenci Anıtı” ve “Bu şarkı devrim yiğitlerine adandı” şiirleri okundu. Şiir dinletisinin sonrasında DLB ve DGB adına bir konuşma gerçekleştirildi.

Katliamların lise ve üniversite sıralarından uzak olmadığı, emperyalistlerin eli kanlı çetesi IŞİD’in günlerdir üniversitelerde öğrencilere saldırdığı belirtilen konuşma “Geleceğimizi karanlığa sürükleyen çürümüş düzenlerinin karşısında katliamlara karşı Erdal, emperyalizme karşı Deniz olarak zulmün kalelerini yıkacağız” sözleriyle sona erdi.

Konuşmanın ardından Gebze İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu türkü ve marşlardan oluşan bir dinleti sundu.

Liselilerin Sesi / İstanbul-Kocaeli-Ankara-Aksaray

 
§