25 Aralık 2015
Sayı: SYKB 2015/01 (48)

Zorbalığa karşı direniş, gelecek için mücadele!
Baskı ve zorbalığa karşı birleşik mücadeleye!
Kürtler cephesinden 2015 yılı...
Kürt halkıyla dayanışma seferberliğine!
Kürdistan’da saldırılara karşı direniş büyüyor
Geçici gerilim son buldu
Kamu alanında yeni saldırılar ve görevler
2015 fiili direnişlerle geçti
Sınıf çalışmasının sorunları üzerine
Tekstil işçisi sefalet koşullarına mahkûm değildir
“Adliye işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz!”
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 3 - H. Fırat
Sermaye devletinin dış politika sefaleti
Avrupa’da Kürt halkıyla dayanışma
İsrail Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermiyor
“Siz neden ölmediniz?” mesajı
19 Aralık Katliamı eylemlerle lanetlendi
Sınıf devrimcilerinden 19 Aralık anmaları
Erbay ve Öter Gazi’de uğurlandı!
“Çeyiz hesabı”ndan sömürü ve soygun çıktı!
Gözaltında, cezaevlerinde cinsel şiddet artıyor
Yaşar Nezihe Bükülmez
DGB İstanbul İl Meclisi toplandı
Gençlerin önünde iki seçenek var
“Ölmeyi bildiğimiz sürece özgürlük yok olmaz!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2015 fiili direnişlerle geçti

 

2015’e direnişle girdiler

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde işten atılan işçiler, ME-PAR Nakliyat’ta sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, BEDAŞ işçileri, Deva İlaç işçileri 2014’te işten atmalara, sefalet koşullarına karşı başlattıkları direnişlerini 2015’e taşıdılar, yeni yıla direnişle girdiler.

29 Ocak metal grevinin hükümet tarafından yasaklanması ve sendikal bürokrasinin grev diyen işçileri ortada bırakması sonucu 14 kentte 15 bin işçi grevden döndü, ancak işçiler sendikayı zorlayarak, İstanbul’daki Ejot Tezmak ve Paksan fabrikalarında yasağı tanımayarak, işgal yaparak greve istekli olduklarını göstermiş oldular.

***

Şubat ayı başında Yurt gazetesi, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) toplu sözleşme yetkisi kazanmasının hemen ardından 5 basın emekçisini işten attı.

Bilecik’te gasp edilen ücretlerini alabilmek için yüzlerce seramik işçisi eylemler yaptı.

23 Şubat’ta Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu Uniteks fabrikasından atılan Giyim-Sen üyesi işçiler kapı önünde direnişe başladı, Antep OSB’deki Akteks fabrikası işçileri, gasp edilen ücretlerinin ödenmesi için yol keserek eylem yaptı.

25 Şubat’ta Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Dev Sağlık-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin yönetim binası işgalini çevik kuvvet sonlandırdı.

***

Mart ayında çeşitli illerde inşaat işçileri, Sincan OSB’deki Termikel işçileri, İstanbul Tersanesi ELKON’da çalışan işçiler, Iğdır’da FG Tekstil işçileri, Ağrı, Antep ve Zonguldak’ta taşeron temizlik işçileri ve madenciler, Sokak TV emekçileri düşük ücretler, iş kazaları, işten atma, kreş hakkı gibi nedenlerle iş bırakarak, direnerek haklarını aldılar.

İstanbul, Adana, İzmir, Ankara, Bursa, Bolu, Çorlu, Mersin ve Kayseri’de sağlık emekçileri talepleri için 13 Mart günü greve gittiler.

Kayseri’de Boydak Holding’e bağlı fabrikalarda binlerce ağaç işçisinin 5 Şubat’ta gerçekleştirdikleri iş bırakma eyleminin haftalar sonra sonuç vermesiyle 12 Mart’ta %20 zam elde edildi.

Sendikalı oldukları için işten atılan Topkapı Ülker işçileri 5 ay, İstanbul Adore Oyuncak işçileri 40 günlük direnişin ardından Mart ayında taleplerini elde ettiler.

***

Nisan ayında TANAP boru hattının inşaatında çalışan işçiler, İzmir’de Rafine Billur Tuz işçileri greve çıktılar.

Sözleşme taleplerinin karşılanması, atılan işçilerin geri alınması ve sendika değiştirme baskılarının son bulması talebiyle greve çıkan Bakırköy Belediyesi işçilerinin grevi 18 Nisan itibarıyla sonlandırıldı. Grevin sonlandırılmasının nedeniyse, Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un işçilerin haberi olmadan belediye başkanıyla görüşmesi ve anlaşmayı imzalaması oldu.Ancak belediye yetkili olmadığı ve şirketle sözleşme yapılmadığı için sendikanın yetkisi düştü.

***

Mayıs ayında Kastamonu’daki SFC Entegre işçilerinin grevi 109. gününde zam ve ikramiyelerin kazanılmasıyla sona erdi. Yozgat ve Kütahya’da özel madenlerde çalışan maden işçileri, İzmir’de Dr. Oetker, Gebze’deki Jokey Plastik işçileri, Türkiye genelinde binlerce sağlık emekçisi ücret, sosyal haklar gibi nedenlerle iş bıraktı.

***

Haziran ayında Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi yemekhanesinde çalışırken sendikalı oldukları için işten atılan 4 kadın işçi 63 gün direnerek işlerine geri döndü.

Aliağa’da Petkim işçileri grevlerinin 5. günü olan 1 Haziran’da Petkim yönetimiyle anlaşma sağlayarak zam ve sosyal haklarında iyileştirme sağladılar. Çerkezköy OSB’de Polimer işçileri grevlerinin 9. gününde sendika ile patron tarafı arasında anlaşma sağlanması üzerine grevlerini sona erdirdi.

Çorum’da taşeron karayolu işçileri, Tuzla’da Çan Ortak/ Norm Sanayi işçileri iş bıraktı. Haziran sonunda TPAO bünyesinde çalışan 350 taşeron işçisinin işten çıkarılacağının açıklanması üzerine Batman, Diyarbakır ve Adıyaman’daki kulelerde işgal eylemi gerçekleşti.

Pendik’te havuz kaplama malzemeleri üreten SeraPool fabrikasında sendikalaşan işçiler işten atmalara karşı direnişe başladı.

***

Temmuz ayında ODTÜ’de işten atma saldırısına karşı çadır kurarak direnen iki eğitim emekçisi direnişlerini kazandı, Koç Holding’e ait Divan Turizm AŞ’de sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin bir grubu, işe iade için açtıkları davayı kazandılar.

Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ndeki inşaatta çalışan işçiler ve TKG otomotiv işçileri kendilerine verilen zam sözünün tutulmaması karşısında Bursa ve Sakarya’daki 3 fabrikada da üretimi durdurdu.

DİSK Genel-İş Sendikası’nda çalışırken işine son verilen Oya Baydak İstanbul’daki DİSK Genel Merkezi’nde direnişe başladı. Oya Baydak ve destekçileri DİSK’in sendika ağaları tarafından linç saldırısına uğradı, destekçileriyle beraber darp edildi. Oya Baydak’ın direnişi ve DİSK bürokratlarının direniş karşısındaki düşmanlığı devam ediyor.

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Hema AŞ’de patronun 2 asgari ücret hakkını gasp etmesi üzerine başlayan fiili grev, kazanımla sonuçlandı. Hema işçileri Eylül ayında da hakları için greve çıktılar.

***

Ağustos ayında Sarıyer Belediyesi’nde çalışan taşeron işçileri, haklarının gasp edilmesine ve işten atılmalarına karşı CHP İstanbul İl Başkanlığı binasına kendilerini zincirledi. Polis işçilere saldırarak gözaltına aldı. Ankara’da Çankaya Belediyesi bünyesindeki bir taşeron şirket tarafından işten atılan DİSK Nakliyat-İş üyesi işçiler direnişe geçti.

Kocaeli’deki Enpay fabrikasında Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçilerin direnişi 10 Ağustos itibarıyla sona erdi. Atılan işçilerin geri alınması ve baskıların sona ermesi için yapılan eylemlerin ardından işine son verilen işçi sayısı 236’yı buldu. Polis fabrika önünde direnişte olan işçilere saldırdı.

Ağustos ayının sonunda Kırşehir ve Nevşehir’deki şantiyelerde çalışan taşeron karayolu işçileri, Bağcılar’da inşaat işçileri ücretlerinin düzensiz ödenmesine ve yemek paralarının verilmemesine karşı iş bıraktılar.

Topkapı’daki Kalıp-San fabrikasında çalışırken keyfi bir şekilde işten atılan İşçilerin Birliği Derneği üyesi Cafer Kalağ, verdiği fiili ve hukuki mücadelenin kazanımıyla 24 Ağustos günü işbaşı yaptı.

Düzce’deki Nero Plastik’te, Tuzla’daki Pamsan Klima’da, İzmir’deki Kocaer Haddecilik’te, Gebze’deki Hleks Gıda’da direnişler yaşandı.

***

Eylül ayında MEDAŞ arıza biriminde çalışan işçiler Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya’da, inşaat işçileri İzmir’de iş bıraktı.

İzmir’de Kubilay Boya’da, İstanbul’da Santa Farma’da direnişler başladı.

CHP İzmir İl Başkanlığı sendikalı oldukları için işten atılan belediye işçilerinin işe geri alınması ve kadrolu işçilerin sendikal tercihlerine yapılan baskılara karşı işgal edildi.

4 saatlik grevin ardından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Liman-İş Sendikası arasında anlaşma sağlandı, işçiler kazanım elde etti.

Gebze’de sendikalı oldukları için IFF Aroma ve Esans fabrikasında işten atılan işçilerin direnişi başladı.

***

Ekim ayında İzmir’deki SF Deri fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan 14 işçinin Mart ayından bu yana sürdürdüğü direniş patron tarafı ile imzalanan protokol ile birlikte sona erdi, patron sendikayı tanımak zorunda kaldı. İzmir’deki Senkromeç fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 16 Ekim’de üretimi durdurdu. Eylemler yapan işçilerin talebi 22 Ekim günü patron tarafından karşılanmak zorunda kaldı, işçiler haklarını grevle aldı.

15 Ekim’de İzmir’deki Gürmak Amortisör A.Ş.’de, 28 Ekim’de Munzur Su’da grev başladı. Kent Ekmek işçileri grevlerinin 48. günü olan 17 Ekim’de taleplerini kabul ettirerek sosyal haklarında iyileştirme elde ettiler.

İstanbul’daki Gamak’ta işçiler 15 Ekim’den 8 Aralık gününe kadar grev yaptılar. 8 Aralık günü Çelik-İş Sendikası’nın toplu sözleşmeyi imzalamasıyla grev sonlandırıldı. Grev sonucu kısmi iyileştirmeler yapılırken işçiler sendikaya tepkililer.

***

Kasım ayında Türkiye’nin en büyük bakır madeni olan Rize’deki Çayeli Bakır İşletmeleri’nde TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine patronun “sıfır zam” dayatmasına karşı 11 günlük grev yapıldı. İşçilerin zam ve iş güvencesi için yaptığı grev Türkiye Maden-İş Sendikası’nın sözleşme imzalamasıyla sonlandı. Sendika ücretlerin “iyi” olduğunu iddia etse de işçiler %2’lik zamma tepki gösterdiler.

İzmir’deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistan hekimler, döner sermaye sistemi ve yapılan kesintilere karşı 30 Kasım’da bir günlük grev yaptı.

Mersin’deki Anadolu Cam ve Paşabahçe’de işçiler patronun işten atma saldırısına karşı fabrika önünde çadır kururak direnişe geçti. Patron ise direniş üzerindeki baskısını işçilerin çay ve yemek yapmada kullandığı elektriği keserek gösterdi.

İstanbul Sefaköy’deki Bayteks Nakış işçileri 8 saatlik çalışma, sigorta primlerinin aldıkları ücret üzerinden ödenmesi ve atılan arkadaşlarının işe geri alınması talepleri ile 16 Kasım’da 3 gün üretim durdurarak fabrika içerisinde, 19 Kasım itibariyle ise de kapı önündeki çadırlarında direnişe başladılar. Patron baskısıyla karşılaşan işçilere ayrıca polis saldırarak çadırlarını gasp etti.

***

Aralık ayında Manisa’nın Soma ilçesindeki İmbat Madencilik’te, işten atılan işçiler 18 Aralık’ta direnişe başladı. İşçilere jandarma saldırısı sonucu gözaltılar yaşandı.

7 Aralık günü İstanbul Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nin yemekhanesinde çalışan işçilerin biriken ve ödenmeyen ücretleri için direnişi başladı.

ODTÜ’de çalışan Tez Koop-İş Sendikası üyesi 300’e yakın işçi 4 Aralık günü başlattıkları grevi 15 Aralık günü prim, zam ve sorumluluk tazminatı kazanımlarıyla sonlandırdılar.

Gebze’deki Trelleborg fabrikası işçileri zam talebiyle greve çıktılar. Bir hafta süren grev Petrol-İş Sendikası’nın sözleşme imzalaması ile sonlandı. İşçiler sözleşmenin yetersizliğine ve sendikaya tepkililer.

***

2015 yılını eylem ve direnişlerle geçiren bir başka işçi bölüğü ise Sivas Demir Çelik İşletmeleri’nde (SİDEMİR) çalışan işçiler oldu. Şubat ayında ücret alacakları için eylemler yapan SİDEMİR işçileri, Aralık ayında direnişlerini Çelik-İş Sendikası’nın çatısına taşıdılar. Öfkeli ve kararlı işçiler zorlukla aşağıya indirilebildi. Kasım ve Aralık aylarında ise işçilerin taleplerine kulak tıkayan Sivas Valisi’ne seslerini duyurmak için yaptıkları eylemlere polis saldırdı.

Nisan 2014’te Bursa ve Aksaray Sütaş fabrikalarında direnişe başlayan, defalarca polis saldırısına uğrayan, patron baskısına maruz kalan işçiler 2015 yılı içerisinde sendikal tazminatlarını kazandılar.

Çorlu’daki Vatan Kablo fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler yaptıkları eylemlerle haklarını aradılar. İşçiler Nisan ayında kendilerini Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) zincirlediler.

Ankara Sincan’daki Yılmaz Çelik Hasır işçileri ücret gaspı ve kıdem tazminatlarının ödenmesi için Nisan ayında fabrikada nöbet tutarak direnişe geçtiler.

DİSK/Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenme mücadelesi veren ve işten atma saldırısına karşı işyerleri önünde direnişlerini sürdüren İstanbul Hadımköy’deki Zet Farma Lojistik işçileri Mayıs sonunda fabrikalarını işgal ettiler.

Bursa Karacabey’de kurulu Nestle’de sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin 2014’te başlattıkları direniş 2015’te de sürdü. İşçiler defalarca polis saldırılarına, gözaltılara maruz kaldılar.

2014 Eylül ayında çalıştıkları fabrika kapatılan AD Demirel işçileri, gasp edilen ücretleri ve kıdem tazminatlarını alabilmek için Temmuz ayında eylem yaptı. Ankara’da şirketin bahçesine çadır kuran işçiler polis saldırısına uğradı.

Konya’da Hidrolik Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nde (Hidrokon) çalışırken işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Çerkezköy’deki Bross Tekstil’den atılan işçiler, Grand Hyatt Otel işçileri, Adana Ceyhan’da kurulu İlbeyli Beyteks’te patronun fabrikayı kapatmasının ardından gasp edilen hakları için eyleme geçen DEV-TEKSTİL üyesi işçiler ve Mersin’de liman işçileri de yıl içerisinde direnişe geçen işçilerden oldu.

***

“Metal Fırtına”

Metal işçilerinin Türk Metal çetesine karşı direnişi 2015’in en büyük sınıf eylemi oldu. Nisan ortasında Bursa’da başlayıp Eskişehir, Kocaeli, Ankara, Sakarya gibi pek çok ile yayılan metal fırtınası sürecinde yüze yakın fabrikada on binlerce işçi Türk Metal’den istifa ederek aynı zamanda MESS’e sermayeye karşı üretimi durdurdu, fiili grevler yaptı. İşçi sınıfının hafızasına büyük bir mücadele deneyimi olarak kazınan bu uyanış aşağı yukarı Temmuz ayına kadar sürdü. Türk Metal çetesi kalesi olarak tabir edilen yerlerden silindi. İşçilerin mücadele isteği icazetçi, bürokratik sendikalara karşı tabandan işçi inisiyatifinin bir ilk girişimi olarak Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’nı (TOMİS) ortaya çıkardı. Bu süreçte Metal İşçileri Birliği (MİB) yıllardır işçi sınıfı içerisindeki çalışmasının sonuçlarını alarak metal işçilerinin öncü gücü ve takip edilip izlenen bir odak haline geldi.


 
§