25 Aralık 2015
Sayı: SYKB 2015/01 (48)

Zorbalığa karşı direniş, gelecek için mücadele!
Baskı ve zorbalığa karşı birleşik mücadeleye!
Kürtler cephesinden 2015 yılı...
Kürt halkıyla dayanışma seferberliğine!
Kürdistan’da saldırılara karşı direniş büyüyor
Geçici gerilim son buldu
Kamu alanında yeni saldırılar ve görevler
2015 fiili direnişlerle geçti
Sınıf çalışmasının sorunları üzerine
Tekstil işçisi sefalet koşullarına mahkûm değildir
“Adliye işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz!”
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 3 - H. Fırat
Sermaye devletinin dış politika sefaleti
Avrupa’da Kürt halkıyla dayanışma
İsrail Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermiyor
“Siz neden ölmediniz?” mesajı
19 Aralık Katliamı eylemlerle lanetlendi
Sınıf devrimcilerinden 19 Aralık anmaları
Erbay ve Öter Gazi’de uğurlandı!
“Çeyiz hesabı”ndan sömürü ve soygun çıktı!
Gözaltında, cezaevlerinde cinsel şiddet artıyor
Yaşar Nezihe Bükülmez
DGB İstanbul İl Meclisi toplandı
Gençlerin önünde iki seçenek var
“Ölmeyi bildiğimiz sürece özgürlük yok olmaz!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf devrimcilerinden 19 Aralık anmaları

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) 19 Aralık Direnişi’nin yıldönümünde İstanbul Küçükçekmece, Esenyurt ve Kartal’da etkinlik gerçekleştirdi.

Küçükçekmece

Küçükçekmece'de 19 Aralık günü söyleşi gerçekleştirildi. Etkinlik sinevizyon gösterimi ile başladı. Ulucanlar ve 19 Aralık katliamları ve katliamlar karşısında devrimci tutsakların ortaya koyduğu direniş iradesinin anlatıldığı sinevizyon ilgiyle izlendi.

Sinevizyon gösteriminin ardından söyleşi bölümüne geçildi. Öncelikle başta 19 Aralık’ta şehit düşen devrimciler şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından 19 Aralık Katliamı ve direnişinin arka planı üzerine bir açılış konuşması gerçekleştirildi. Konuşmada devletin katliamcı geleneğine vurgu yapıldı. Süresiz Açlık Grevi ve Ölüm Orucu süreçleri üzerinde duruldu. Sermaye devletinin cezaevi operasyonları ve katliamlarıyla devrimci iradeyi teslim almaya çalıştığı vurgulandı. Devrimci tutsaklara yönelik saldırı politikaları ile işçi ve emekçilere yönelik saldırılar arasındaki bağa vurgu yapıldı. Sermaye devletinin devrimci tutsakları teslim alarak mücadeleyi öncüsüz bırakmayı hedeflediği ancak devrimci iradeyi teslim alamadığı vurgulandı. Konuşmada sermaye devletinin güncel saldırı politikaları üzerinde duruldu. Sermaye devletinin katliamcı geleneğine devam ettiği, bunun en güncel örneklerinin Kürdistan’da görüldüğü söylendi. Tüm bu saldırılar karşısında 19 Aralık’ta gösterilen direniş iradesinin örnek alınarak mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Söyleşi kısmında 19 Aralık direnişi, Ölüm Orucu süreçleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. Ayrıca Kürdistan’da yürütülen kirli savaş politikaları ve bunun karşısında örülmesi gereken dayanışma üzerinde duruldu. Katliamların, savaş politikalarının, baskı ve sömürünün olmadığı bir düzenin ancak sosyalizmle geleceği vurgulandı. Bu kapsamda reformizm ve devrimci mücadele arasındaki ayrım üzerinde duruldu.

Kartal

Kartal BDSP, 1978 Maraş, 19 Aralık, 2015 Cizre, Nusaybin ve Silopi katliamlarını 19 Aralık günü Kartal’da gerçekleştirdiği yürüyüşle lanetledi.

Yürüyüş öncesinde Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi'nde bir araya gelindi. Ahmed Arif’in şiirinin okunmasının ardından BDSP adına kısa bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada, etnik, mezhepsel ayrımların derinleştirildiği Maraş Katliamı’nın işçi sınıfı ve emekçilere yönelik kapsamlı saldırıları devreye sokmak için gerçekleştirilen 12 Eylül 1980 darbesinin yapı taşlarından biri olduğu vurgulandı. 19 Aralık 2000’de “Hayata Dönüş” operasyonlarının ise toplumu teslim almanın yolunun öncelikle onun öncülerini, ilerici, devrimci güçleri teslim almaktan geçtiğinin kanıtı olduğu dile getirildi. Maraş ve 19 Aralık’ı bugün Kürdistan’daki operasyonlar ve katliamların takip ettiği dile getirildi.

Sonrasında 19 Aralık Katliamı’nın görüntülerinden oluşan 10 dakikalık bir sinevizyon izlendi. Ardından Bankalar Caddesi’ne inilerek yürüyüşe başlandı.

Yürüyüş boyunca “Kürt ulusuna imha dayatılamaz!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı. Yürüyüşte konuşmalarla devletin ilerici ve devrimcilere, işçilere yönelik gerçekleştirdiği katliamlar, Kürdistan’da estirilen devlet terörü teşhir edilerek “topyekûn direniş” çağrısı yapıldı.

Yürüyüş sonrasında yapılan basın açıklamasında Türkiye’nin emperyalizmle kirli işbirliği teşhir edildi. Suriyeli emekçilerin yaşadıkları gibi, kardeş Kürt halkını öldürenlerin emperyalistlerin hizmetindeki Türk sermaye devleti olduğu belirtilerek, “Buna karşı koyacak ise elbetteki işçi sınıfı, emekçilerin, ezilen halkların birleşik devrimci mücadelesidir” denildi.

Esenyurt’ta söyleşi

Sınıf devrimcileri 20 Aralık Pazar günü Esenyurt’ta gerçekleştirdikleri söyleşiyle, katliamda şehit düşen devrimcileri andı, barbarca yöntemlerle gerçekleştirilen katliama rağmen yiğitçe direnen, devrimci direniş çizgisini bugünlere miras bırakan irade bir kez daha selamlandı.

Söyleşide sermaye devletinin katliamcı tarihi ve politik arka planı ekseninde güncel gelişmeler, savaş ve saldırganlık politikaları, Kürt halkına yönelik kirli savaş ve güncel görevler üzerinde duruldu. Sermaye devletinin tarihinin katliamlar tarihi olduğu belirtilerek hapsihanelerdeki tutsakların da katliamlarla teslim alınmaya çalışıldığı ancak devletin direniş iradesine çarptığı belirtildi.

Kürt halkına dönük saldırganlığın ve katliamların asıl nedeninin de direnme iradesini kırmak, teslim almak ve eşitlik, özgürlük istemlerini boğmak olduğu vurgulanarak güncel gelişmeler tarihsel bir bakış içerisinde ele alınarak dönemin gündemlerine devrimci müdahale ihtiyacı belirtildi.

Sermaye devletinin en barbar saldırılarına, katliamlarına her defasında yiğitçe direnerek cevap veren, devrimci iradenin teslim alınamayacağını canları pahasına gösteren devrimcilerin bıraktığı mirasa daha güçlü sahip çıkmak, devrim ve sosyalizm mücadelesini güçlendirmek çağrısıyla söyleşi sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece-Kartal-Esenyurt

 

 

 

 

 

Komünist tutsaklardan
19 Aralık mesajı

 

TKİP dava tutsakları, 19 Aralık Katliamı’nın 15. yıl dönümünde, katliam karşısında ortaya konan direnişi selamladılar:

Devrimci irade teslim alınamaz!

Tarihin kanlı sayfalarından biri olan 19-22 Aralık devrimci direniş geleneğimizin kızıl bir meşalesi olarak yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.

Tarih, içinden geçtiğimiz savaşlar-devrimler çağından insanlığın önüne ‘yeni Ekimler’in’ sayfasını açmaya hazırlanırken sermaye düzeninin ölüm mangalarına karşı zindanlarda “ölürüz ama asla teslim olmayız” diyerek devrim davası uğruna son nefesine kadar direnmenin manifestosunu yazan 19-22 Aralık ve Büyük Ölüm Orucu Direnişi şehitlerinin önünde bir kez daha haykırıyoruz.

Biz kazanacağız! Devrim davası kazanacak!’

TKİP dava tutsakları”

 

 

 

 

 

Direnişi büyütme çağrısı

 

Maraş Katliamı’nın üzerinden 37 yıl, 19-22 Aralık Büyük Zindan Direnişi’nin üzerindense 15 yıl geçti. Fakat sermaye devleti katliamcı geleneğini hala sürdürüyor. Bugün sermaye devleti, Kürt halkına yönelik inkar ve imha politikalarını tam gaz hayata geçirmektedir.

Bütün bu yaşananlar karşısında sınıf devrimcileri 19 Aralık’ta “Maraş, 19 Aralık, Sur, Cizre! Katliamlara karşı direnişi büyütmeye!” pankartını asarak Sarıgazili işçi ve emekçileri sermaye devletinin katliamcı geleneğine karşı direnişi büyütmeye çağırdı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye



 
§