18 Mart 2016
Sayı: KB 2016/11

Ya barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütelim!
Kürt halkıyla dayanışmayı güçlendirelim!
Ellerimize geçen yeryüzü nimetlerini toplayabilmek için, zihinlerimize pranga vuruluyor
“Yeni Türkiye”, “yeni anayasa” ve çürümüş eski düzen!
Anayasa tartışmaları...
Kamuda çalışanlara kadro “müjdesi” yalanı çöktü!
Kölelik yasası “işsizliğe çözüm olacak” yalanı
Tekstil Grup TİS süreci ve İnci Plastik işçilerinin tutumu üzerine
İşçiler neden suskun?
Partinin sınıf çalışması, deneyimler ve sorunlar
Paris Komünü 145 yaşında
Suriye’de “kırmızı çizgiler”
Fransa’da 9 Mart grevi, Avrupa’da büyüyen sınıf ve kitle hareketleri
DGB ve DLB mücadele çağrılarını sürdürüyor
Beyazıt’ta katliamlar lanetlendi
Gazi Katliamı 21. yılında lanetlendi
2016 8 Mart’ı: Baskı ve yasaklara karşı direniş!
EKİM 300. sayıda!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tekstil Grup TİS süreci ve İnci Plastik işçilerinin tutumu üzerine

 

Tekstil sektöründe 10 bini aşkın işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşme süreci devam ediyor. Patron ve “işçi” sendikası temsilcileri arasında aylar öncesinden başlaması gereken TİS görüşmelerinin akıbeti hakkında herhangi bir bilgi yok. Bu duruma tepki gösteren tekstil işçileri üye oldukları sendikaların kapılarını çalıyorlar. Sonuç ise “siz işinize bakın biz en iyisini yaparız” cevabını almak oluyor. Yani işçilerin ödediği aidatlarla lüks içerisinde yaşayan Teksif ve Öz İplik-İş yöneticileri işçilerin hiçbir bilgisi olmadan, onayı alınmadan patronların çıkarına bir Toplu Sözleşme imzalayarak süreci oldubittiye getirmeye çalışıyorlar.

İnci Plastik işçileri patron ve işbirlikçi sendikanın çarkına çomak soktu

Tekstil Grup TİS kapsamında olan İnci Plastik işçileri ihanetçi sendikacıların oyunlarını bozmak için aylar öncesinden harekete geçtiler. Kendi taslaklarını hazırlayan işçiler ilk olarak Öz İplik-İş Sendikası İstanbul Şubesi’ne ve sendikanın genel merkezine taslaklarını ilettiler. Ardından Öz İplik-İş’e bağlı diğer Grup TİS kapsamındaki fabrikaların temsilcileriyle taslak üzerine görüştüler. Bu anlamlı girişimlerden rahatsızlık duyan sendika yönetimi İnci Plastik işçilerini yalnızlaştırmak ve baskı altına almak için harekete geçti.

İlk adım olarak sendika yönetimi işçilerin seçtiği iki temsilciyi görevden aldı. İşçiler sendikanın bu saldırısına boyun eğmediler. Taslaklarının ve arkadaşlarının arkasında durdular. İşçilerin onurlu duruşunu hazmedemeyen sendika yönetimi ve patron işbirliğiyle görevden alınan eski temsilci işten atıldı. Bu saldırı karşısında da boyun eğmeyen işçiler arkadaşlarına ve TİS taslaklarına sahip çıkarak eylemli süreci başlattılar.

İnci Plastik işçileri fabrika önünde arkadaşları ve taslakları için nöbet tutuyorlar. Fabrika önünde ve Plastikçiler OSB içinde yürüyüş vb. eylemler gerçekleştiriyorlar. Çevre fabrikaların işçileri de eylemlere destek sunuyorlar.

Tekstil işçisi İnci Plastik’te açığa çıkan iradeyi fabrikalarına taşımalıdır

İnci Plastik işçilerinin hazırladığı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taslağı geçmiş dönem sendikaların imzaladığı sözleşmeden ufak tefek farklılıklar içeriyor. Mevcut çalışma ve yaşam koşulları düşünüldüğünde olması gerekenin altında bir taslak denebilir. Buna rağmen işbirlikçi sendika, patronla birlikte tahammülsüzce saldırıyor.

Saldırının arkasındaki neden, taslakta yer alan ufak tefek değişiklikler değildir. Asıl neden işçilerin kendi geleceklerini kendi ellerine almak için attıkları adımlardır. Sendika ağaları bu adımların güçlenmesi halinde saltanatlarının son bulacağını çok iyi biliyorlar.

İnci Plastik işçilerinin attıkları adım sendikaların gerçek işçi sendikasına dönüştürülmesi için, yıllardır patron ve sendika ağaları eliyle sergilenen toplu sözleşme oyununu bozmak, işçilerin talepleri doğrultusunda gerçek bir toplu sözleşme imzalamak için önemlidir.

Bunun için yapılması gereken ise Grup TİS kapsamındaki fabrikalar başta olmak üzere bütün fabrikalarda işçilerin “söz, yetki, karar” hakkını kullanmak için harekete geçmesidir.

İnci Plastik işçilerinin başlattığı mücadelede yalnız kalmamaları için dayanışmayı büyütmektir.

İnci Plastik işçilerinin başlattığı onurlu mücadele kazanırsa başta Grup TİS kapsamındaki işçiler olmak üzere bütün işçiler kazanır. Bunu unutmayalım!

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
(DEV TEKSTİL)

 

 

 

 

Döhler Gıda işçileri: Arkadaşım yoksa üretim de yok!


Karaman’da faaliyet gösteren Döhler Gıda’ya ait Bahçelievler Mahallesi Ereğli Yolu Caddesi üzerinde bulunan fabrikadaki sendikalı işçiler, fabrika yönetimi ile aralarında devam eden anlaşmazlıklar nedeniyle 15 Mart günü sabah saatlerinden itibaren üretimi durdurdu.

Fabrikadaki öncü beş işçi önce “ücretsiz izinlisiniz”, iki saat sonra da “işten çıkarıldınız” denilerek patronun saldırısıyla karşılaştı. Bu gelişme üzerine tüm çalışanlar iş bırakarak kapı önüne çıkarak üretimi durdurdu.

Tek Gıda-İş Karaman temsilcisi Orhan Soydan da açıklama yaparak 5 işçinin işine son verildiği ve sendika üyelerine baskı yapıldığı için grev yaptıklarını söyledi. Fabrikada yaklaşık 90 kişinin çalıştığını ve işçilerin neredeyse tamamının sendika üyesi olduğunu söyleyen Orhan Soydan, haklarını alıncaya kadar grevin süreceğini de sözlerine ekledi.

Yasal haklarını alabilmek adına iş bırakma kararı aldıklarını belirten işçiler, haklarının sonuna kadar arkasında olduklarını ve işten atılan arkadaşları tekrar işe alınıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar. Fabrika önünde durmaya devam edeceklerini belirttiler.



Mercedes-Benz işçisi harekete geçti

 

Mercedes-Benz İstanbul Hoşdere Fabrikası’ndaki işçiler yıllık primlerinin düşürülmesi nedeniyle harekete geçti. Primlerinin düşürülmesine tepki gösteren işçiler 14 Mart’ta sendikaya yürürken mesailere kalmama kararı aldılar.

Mercedes’te her yıl verilen primler bu yıl son derece düşük verildi. Geçen yıl 725 avro olarak verilen yıllık primler bu yıl 400 avro olarak belirlendi. 2015 yılında fabrikanın % 100 kâr ettiğini açıklamasına rağmen primlerin düşürülmesi işçilerin tepkisini de büyüttü.

Bu duruma tepki gösteren işçiler vardiya başlangıcında sendika binasının önünde toplanarak tepkilerini ortaya koydular. İşçiler bu durumda mesaiye kalmama kararı aldılar. Öte yandan postabaşıların baskısı ile karşılaşan işçiler mücadelede kararlılıklarını ifade etti.

 

 

 

 

Atilla Makina işçileri saldırıya rağmen sendikalaştı

 

Kocaeli Arslanbey OSB’de bulunan Atilla Makina fabrikasında işçiler sendikalaştıkları için 22 Şubat günü patronun işten atma saldırısı ile karşılaşmıştı. Buna karşın Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nda örgütlenmeye devam eden işçiler, fabrikada çoğunluğu sağladılar.

428 işçinin çalıştığı Atilla Makina’daki örgütlülük için Çelik-İş Sendikası, geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmuştu. Bakanlık yetki başvurusunu onayladı.

Patronun saldırısı sonucu 10 işçi işten atılmıştı.


 
§