18 Mart 2016
Sayı: KB 2016/11

Ya barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütelim!
Kürt halkıyla dayanışmayı güçlendirelim!
Ellerimize geçen yeryüzü nimetlerini toplayabilmek için, zihinlerimize pranga vuruluyor
“Yeni Türkiye”, “yeni anayasa” ve çürümüş eski düzen!
Anayasa tartışmaları...
Kamuda çalışanlara kadro “müjdesi” yalanı çöktü!
Kölelik yasası “işsizliğe çözüm olacak” yalanı
Tekstil Grup TİS süreci ve İnci Plastik işçilerinin tutumu üzerine
İşçiler neden suskun?
Partinin sınıf çalışması, deneyimler ve sorunlar
Paris Komünü 145 yaşında
Suriye’de “kırmızı çizgiler”
Fransa’da 9 Mart grevi, Avrupa’da büyüyen sınıf ve kitle hareketleri
DGB ve DLB mücadele çağrılarını sürdürüyor
Beyazıt’ta katliamlar lanetlendi
Gazi Katliamı 21. yılında lanetlendi
2016 8 Mart’ı: Baskı ve yasaklara karşı direniş!
EKİM 300. sayıda!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gazi Katliamı 21. yılında lanetlendi

 

Sermaye devletinin 12 Mart 1995’te İstanbul Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirdiği katliam, 21. yılında lanetlendi, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Sabah saatlerinden itibaren Eski Karakol önünde toplanmalar başladı. Bu seneki anma Halk Cephesi, Gazi Dayanışması ve Gazi 12 Mart Platformu olarak üç ayrı yürüyüşle gerçekleştirildi.

BDSP ise “Gazi’nin katili sermaye devleti! Hesabını emekçiler soracak!” pankartıyla yürüyüşe Gazi 12 Mart Platformu’nun arkasında katıldı.

Yürüyüş sırasında Gazi’de katledilenlerin fotoğraflarının yanı sıra katliamı anlatan dövizler de taşınırken “Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” sloganları haykırıldı.

Yürüyüşün ardından Gazi şehitlerinin mezarı başında yapılan saygı duruşuyla anma programı başlatıldı.

Saygı duruşunun ardından katliamda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın ablası Kibar Poyraz, Gazi Şehit Aileleri adına basın açıklamasını okudu. Poyraz, Gazi ve 1 Mayıs mahallelerinde gerçekleştirilen katliamları hatırlatarak devletin katliamdaki rolüne dikkat çekti. Devletin Gazi Katliamı’nda olduğu gibi Ankara ve Suruç katliamlarının da üzerini örtmeye çalıştığını ifade eden Poyraz, bu nedenle Gazi Katliamı davasının Trabzon’a kaçırıldığını ve mahkemede isimleri verilen polislerin adliyeye dahi gitmeden işlerine devam ettiklerini belirtti.

Devletin katliamcı kimliğini teşhir eden Poyraz, Haziran Direnişi’nde, Suruç’ta, Ankara’da, Sur’da Cizre’de bu katliamcı geleneğin devam ettiğini ve tetikçilerin korunmasının sürdüğünü söyleyerek karşı birlik çağrısı yaptı.

Ardından HDP Milletvekili Erdal Ataş söz aldı. Devletin katliamcı geleneğini teşhir ederek sözlerine başlayan Ataş, Alevilere, Kürtlere, devrimcilere yönelik sürekli olarak saldırı ve katliamlar gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu katliamcı zihniyetin hakları için örgütlenmek isteyen bütün kesimlere yönelik saldırılarının hala devam ettiğini belirtti. Bütün bu saldırıların ve katliamın muhataplarının ancak birlikte hareket ederek ortak bir direnişle saldırılara karşı koyabileceğini ifade eden Ataş, ortak mücadele çağrısıyla açıklamasını sonlandırdı.

 

 

 

 

Hüseyin Temiz mezarı başında anıldı

 

Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) üyesi Hüseyin Temiz, ölümünün 7. yılında mezarı başında anıldı. Temiz’in Çobançeşme’deki mezarı başına Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) tarafından yürüyüş gerçekleştirilerek mezar başında anma yapıldı.

“Hüseyin yoldaş ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!” sloganları ile Temiz’in mezarına gelen BDSP’liler, burada Hüseyin Temiz şahsında devrim şehitleri için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından BDSP adına yapılan konuşmada sermaye düzeninin krizinin derinleşmesiyle saldırılarının da arttığı vurgulandı. Sermaye devletinin Kürt kentlerinde yaptığı katliamlara, çıkartılan kölelik yasalarına ve geleceksizlik saldırılarına dikkat çekilen konuşmada, tüm bunlar karşısında Hüseyin Temiz’in yaşamından öğrenmek gerektiği söylendi. Hüseyin Temiz’in lise yıllarında devrimci mücadele ile tanıştığı anlatılarak, ölümüne kadar da mücadele ile bağını sürdürdüğü vurgulandı.

“İşçi sınıfı içinde bir öncü”

Devamında Hüseyin Temiz’in sınıf bilinçli bir işçi olarak işçi sınıfının içinde olduğunu vurgulayan BDSP temsilcisi, Temiz’in bir çok işçi direnişine öncülük ettiğini anlattı ve konuşmasını “Devrimci bir sınıf hareketi için ondan öğreneceğiz. Düşünü kurduğu sosyalizme kadar mücadelesini sürdüreceğiz” sözleriyle sonlandırdı.

BDSP konuşmasının ardından “Bekle bizi İstanbul” şiiri okundu, sonrasında da “Düşenlere” ve “Avusturya İşçi Marşı” söylenerek anma programı sonlandırıldı.

 

 

 

 

İmran Aydın Sincan’da anıldı

 

Sincan İşçi Birliği, 13 Mart günü yaptığı etkinlikle devrimci işçi İmran Aydın’ı andı. Etkinlik Hüseyin Temiz, Berkin Elvan, Gazi Direnişi’nde ölümsüzleşenler ve İmran Aydın şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Sonra Gorki’nin Fırtına Kuşu öyküsü okundu.

İmran’ın hayat hikayesi anlatılarak ondan öğrenilmesi gereken yanlar öne çıkarıldı. Onun davaya bağlılığı, partiyi kişilerden ibaret görmediği belirtildi ve kendisini parti olarak gördüğü ifade edildi. Devrimci direnişçi kimliği en iyi biçimde temsil ettiği vurgulandı.

Söyleşide günümüzle ilgili bağlar da kuruldu. Bugünkü gibi zor zamanlarda işçi sınıfından olanların mücadeleyi daha fazla sahiplendiği, sınıf intiharı yapmayanların ise mücadeleden koptuğu belirtildi. Ayrıca günün acil ihtiyacının devrimci-sosyalist işçilerin öncü işçi olması, öncü işçilerin de devrimci-sosyalist işçi olması olduğu ifade edildi. Etkinlik şiir ve müzik dinletisiyle son buldu.

 
§