17 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/23

Sınıfa karşı sınıf!
İletişim alanına kirli savaş ayarı!
Katiller, tetikçiler devlet güvencesinde
Yaşam alanlarımız ranta kurban!
Açlık sınırındaki ücretle gelir vergisinde basamak atlamak!
“Dayanışmayı büyütmemiz ve birlik kurmamız gerekiyor”
Sahte güzellik algısı ve sömürü üzerinden büyüyen AVON!
"Metal Fırtınanın yolundan 2017’ye hazırlanıyoruz!"
15-16 Haziran etkinlikleri
15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'ne dair - 3
“Mücadelemize devam edeceğiz!”
LYS karşıtı şenlikler gerçekleştirildi
Karanlığa karşı geleceğiz ve değişecek dünya!
Liselerde protestolar sürüyor: “Hep birlikte sırtımızı dönelim”
Piyasacı eğitimi durduralım!
İngiltere’de Brexit Referandumu ve kapitalizmin korkusu
Venezuela’da Amerikancı sağın referandum hamlesi
Rakka-Menbiç operasyonu ve Kürt halkını bekleyen tehlikeler
14 Haziran’da Fransa’da milyonlar sokaklardaydı
“Karanlığın en zifiri olduğu an, aydınlığa en yakın olan anıdır!”
Clara Zetkin proleter kadınların devrim mücadelesinde yaşayacak
Enternasyonal proleter edebiyatın usta kalemi: Maksim Gorki
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

LYS karşıtı şenliklerimiz üzerine

Karanlığa karşı geleceğiz ve değişecek dünya!

 

Geleceğiz ve değişecek dünya dedik. 11 Haziran’da Devrimci Liseliler Birliği olarak İstanbul ve Ankara’da LYS karşıtı şenlikler örgütledik. Bu sırada bir çok saldırı ile karşı karşıya kaldık. Bir yoldaşımız kurşunlandı ve “kurşunlar işlemez” diye haykırdık. Kürdistan’da her gün vahşetin yaşandığı, metropollerde bombaların patladığı bir dönemde güllük gülistanlık bir atmosfer beklemiyorduk elbette. Bizler Devrimci Liseliler Birliği olarak dünyayı değiştirme mücadelesi içerisinde bir savaşın içinde olduğumuzun bilincindeyiz. Bu savaşta en önemli silahımız ise birliğimiz ve devrimci kararlılığımızdır.

Şenliğe giderken

Her gün bombaların patladığı, sistemin kriz içerisinde debelendiği ve kitleleri sopa ve açlık tehdidi ile susturmaya çalıştığı bir dönemde, biz liselilere birliğimizi ve mücadelemizi güçlendirme çağrısında bulunduk.

Eğitim sisteminin çürümüşlüğü, yayılan pis kokularla kendisini gösteriyor. Bu çürümüşlük içerisinde, liseli arkadaşlarımız okul yönetimlerine sırtlarını dönerek gelecek güzel günlerin çağrısını yapıyor. Şenliğimiz elemeci eğitim sistemine, gericiliğe, karanlığa, savaşlara ve saldırganlığa karşı liselilerin özgürlük ve gelecek haykırışının kürsüsü oldu.

İki il üzerinden farklı deneyimlere sahip olsak da, genel bir değerlendirme yapmak gerekiyor. Gelişecek liseli gençlik hareketine öncülük etmek misyonunu taşıyoruz ve deneyimlerimizden öğrenmek zorundayız. Şenlik hazırlıkları açısından bir ilde yaptığımız pratiğin belirli yanlarını aktarmak önemli. Şenliğin ön sürecinden, programına, afiş tasarımından sanatçıların ayarlanmasına, maddi ihtiyaçların karşılanmasından alan düzenlenmesine kadar herşeyiyle DLB’nin insiyatifinde gelişmesi, liseli yoldaşlarımız adına önemli bir deneyimi işaret ediyor.

Şenliğe giderken, ön hazırlık sürecinin önemli politik ayaklarından birisi okul meclislerini toplamak ve imza kampanyasını bunun bir aracına dönüştürmekti. Meslek liseli buluşmamız sonrasında meslek liselerine özgü ek puan ve baraj puanı üzerinden bir kampanya süreci işletmeyi önümüze almıştık. Bunu imza kampanyası ile birleştirdik.

İmza kampayamızı belirli alanlarda sınırlı bir şekilde kullandık. Şenliği örgütlerken geniş katılımlı toplantılar, piknikler, şenlik komitesi vb. görece daha dar ekipleri işlettik. Lise gruplarının şenlikte çıkması ve onlarla bir temas noktası yakalamamız ise anlamlı oldu. Şenliğin bir parçası olarak sınıf devrimcileri alanda güvenlik ve alanın dizaynı için bizlere destek sundular.

Şenliğin ön hazırlığını politik ve pratik olarak iyi kurgulasak da, liselerde gelişen “sırtını dön” hareketi ile şenlik çalışmamızı birleştirememiş olduk. Gerçekleştirdiğimiz şenlik bu tür tepkilerin çıktığı liselerin mücadele kürsüsüne dönüşebilirdi. DLB ise bu tepkinin örgütlü gücü olmak için önemli bir zemine dönüşebilirdi. Bunu hem çalışmamızın verili sınırları hem de politik reflekslerimizin zayıflığı nedeniyle yapamadık.

Direnişçi işçileri ziyaret ederek şenliğimize çağırdık. Bir çok lisede ve meslek lisesinde şenliğe çağrı materyallerini kullandık. Okul odaklı çalışmamız açısından Hacı Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirdiğimiz faaliyet, yerel yayın çalışması ile birleştirildi. En anlamlı deneyimlerimizden biri sonucundan bağımsız olarak burada şekillendi. Kitle çalışması açısından ise, her gün liselere yönelik yapılan çağrılar ve merkezi yerlerde açılan standlar bizleri liseli arkadaşlarımız ile tanıştırdı. Kartal’da yaşanan saldırı anında ve sonrasında refleksimiz açısından anlamlı bir pratik izledik.

“Cüret, yine cüret!”

Şenlik gününde ise, varolan potansiyelimizi ve dinamiğimizi gördük. Gelişecek süreçlere hazırlığın kendi adımıza önemli olduğunu bir kez daha deneyimledik. Önümüzdeki dönem açısından, okullardan doğru örgütlenen bir DLB ve etkinlikler için bugünkü deneyimden güç alacağız.

Birliğimizin güvencesi okullardır. DLB olarak okullara dayalı bir çalışma örerek, bugün okul yönetimlerine sırtını dönen, ancak yarın bütün bir sistemi karşısına alacak olan liselileri kucaklayacağız.

Liselilerin Sesi’nin yarı yıl içerisindeki çağrısını şenlik değerlendirmemiz vasıtasıyla yineliyoruz: Ses ol, ışık ol, DLB’li ol! Karanlığa karşı geleceğiz ve değişecek dünya!

Devrimci Liseliler Birliği

 

 

 

 

Kurtuluş mutlaka ellerimizdedir!”

 

Merhaba, yoldaşlar,

Size 11 Haziran Cumartesi günü LYS'ye, elemeci sınav sistemine karşı gerçekleşen şenliği kendi gözümden anlatacağım.

Ben orada kendi geleceğimi kurtarmak, sınav sisteminin geleceksizliğini ortadan kaldırmak için bulundum. Ailemin baskılarını aşmak kolay olmadı fakat; ne kadar çok istediğinizi belli ederseniz ve vazgeçmezseniz her şeyi elde edebilirsiniz. Hepimizin bildiği gibi sermaye devleti okullarımızda biz öğrencileri sömürmeye devam ediyor. Aslında sermaye devletinin bizlere vaatettiği ekmek fırınları, gerçekte kırıntılardan ibaret kalıyor. Devlet okulu dediğimiz okullarımız bağış adı altında biz öğrencilerden para topluyor, sınavlar için ücret istiyor. Bizler eşit ve parasız eğitim istiyoruz. 9 yaşlarında arkadaşlarımız sınavlardan düşük not aldığı için kendi yaşamlarına son veriyor. LYS karşıtı şenliğimizde sınavlar yüzünden hayatını kaybeden arkdaşlarımızı, Nazımlar'ı, Ahmedler'i, Orhanlar'ı andık. Halaylarımıza çevreden katılım sağlandı. Şenliğimizde hep beraber ve tekrar tekrar “Geleceğiz ve değişecek dünya! dedik ve demeye devam edeceğiz. Kurtuluş mutlaka ellerimizdedir!

Kartal'dan bir DLB'li




İyi bir etki yarattık”

 

Gerçekleştirdiğimiz şenlik çok güzel ve verimli geçti. Bütün öğrencilerin sorunlarının daha büyük kitlelere ulaşmasında yardımcı oldu. Söylediğimiz şarkılarla, çektiğimiz halaylarla iyi bir etki yarattık alanda. Gelen herkesin hem eğlendiğini ve hem de amacımızı anladıklarını düşünüyorum. Sıradan bir Cumartesi gününü çok dolu ve verimli geçirdik.

Kartal’dan bir DLB’li


 
§