17 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/23

Sınıfa karşı sınıf!
İletişim alanına kirli savaş ayarı!
Katiller, tetikçiler devlet güvencesinde
Yaşam alanlarımız ranta kurban!
Açlık sınırındaki ücretle gelir vergisinde basamak atlamak!
“Dayanışmayı büyütmemiz ve birlik kurmamız gerekiyor”
Sahte güzellik algısı ve sömürü üzerinden büyüyen AVON!
"Metal Fırtınanın yolundan 2017’ye hazırlanıyoruz!"
15-16 Haziran etkinlikleri
15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'ne dair - 3
“Mücadelemize devam edeceğiz!”
LYS karşıtı şenlikler gerçekleştirildi
Karanlığa karşı geleceğiz ve değişecek dünya!
Liselerde protestolar sürüyor: “Hep birlikte sırtımızı dönelim”
Piyasacı eğitimi durduralım!
İngiltere’de Brexit Referandumu ve kapitalizmin korkusu
Venezuela’da Amerikancı sağın referandum hamlesi
Rakka-Menbiç operasyonu ve Kürt halkını bekleyen tehlikeler
14 Haziran’da Fransa’da milyonlar sokaklardaydı
“Karanlığın en zifiri olduğu an, aydınlığa en yakın olan anıdır!”
Clara Zetkin proleter kadınların devrim mücadelesinde yaşayacak
Enternasyonal proleter edebiyatın usta kalemi: Maksim Gorki
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liselerde protestolar sürüyor: “Hep birlikte sırtımızı dönelim”

 

Sermaye iktidarının liselerdeki kuşatmasına; eğitim sistemindeki çarpıklığa, okullardaki gericiliğe, taciz, tecavüz ve baskılara karşı liselilerin protestoları sürüyor. İstanbul Erkek Lisesi mezuniyet töreninde müdürün protesto edilmesinin ardından pek çok lisede öğrenciler protestoya destek olurken, öğrenciler desteklerini yayımladıkları bildirilerle duyuruyor.

İstanbul Erkek Lisesi ardından Galatasaray, Cağaloğlu, Vefa ve Bornova liselerinde yükselen protestolara Kadıköy Anadolu, Notre Dame de Sion, Çiğli Fen ve Gazi Anadolu liseleri de eklendi.

Kadıköy Anadolu Lisesi Öğrenci Meclisi’nin sosyal medya üzerinden yayımladığı bildiride okuldaki baskılar kinayeli bir şekilde protesto edildi. Metinde çok sayıda bölümün üzeri çizilerek sansürcülük protesto edilirken, metnin sonuna da “incelendi, idare” kaşesi basıldı. Metinde sansürlenmeyen kısımda ise şu ifadeler yer aldı:

Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri olarak giriştiğimiz etkinlikler, idareciler tarafından destek görmektedir. Okulumuzda hiçbir problem bulunmamaktadır. Etkinliklerimize kesinlikle sansür uygulanmamaktadır. Kulüp faaliyetlerimiz özgürce gerçekleşmektedir. Son olarak proje okulları öğrencilerinin yaptıkları yanlışlıklardan derhal dönmelerini tavsiye ediyoruz.”

“Bağzı Notre Dame de Sion’lular” imzasıyla bildiri yayımlayan Notre Dame de Sion öğrencileri de siyasi iktidarın politikaları doğrultusunda hayata geçirilen eğitim modelini teşhir ederek buna boyun eğmeyeceklerini dile getirdi.

Ankara’da geçtiğimiz günlerde protestoların yükseldiği Tuzluçayır Anadolu Lisesi’nin ardından Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri de bildiri yayımlayarak okul yönetimini teşhir etti. Dini etkinliklere zorla götürüldüklerini ifade eden öğrenciler, siyasi iktidarın gerici politikalarının dayatılmaya çalışılmasına tepki gösterdi.

İzmir’de Vefa Lisesi’nde “Proje Okul” adı altında uygulanan baskıları protesto eden öğrencilerin bildirisinin ardından Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri de bildiri yayımlamış, “Bizler okuldan giden müdürün mü yoksa yeni atanan müdürün mü daha dinci olduğunu anlamaya çalışmaktan bıktık” demişti. Çiğli Fen Lisesi öğrencileri de bildiri yayımlayarak İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan protestoları desteklediklerini açıkladı. Bildiride “Okullarımızda öğrenciler üzerindeki gerici baskıların ve uygulamaların bir an önce son bulmasını istiyor, benzer baskılar altındaki diğer okullarda eğitim gören arkadaşlarımızı bizimle kol kola durmaya çağırıyoruz” denildi.

Baskı ve gerici uygulamalara karşı liselerin açtığı isyan bayrağına Gebze’den liseler de katıldı. Öncü Kültür Lisesi ile Yeni Umut Lisesi öğrencileri yayınladıkları bildirilerle “‘Dindar ve kindar’ nesil yetiştirmek isteyenlere karşı bizler de arkadaşlarımız gibi karanlığa bir ışık yakıyoruz” dedi.

 

 

 

 

DLB: Ses ol, ışık ol, yumruk ol!

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), son günlerde liselerden yükselen seslere ilişkin açıklama yaptı.

DLB’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Liselerimizde yakılan kıvılcım giderek büyüyor, her yeri sarıyor. Bizlere dayatılan koyu geleceksizliğe, baskılara, gericiliğe karşı bizler ‘Ses ol, ışık ol, yumruk ol’ diyerek, ‘karanlığa geçit yok’ diye haykırıyoruz liselerimizden. Liselerimizde artan tacize, tecavüze, eleme sınavları yüzünden intihar eden arkadaşlarımıza, gerici müfredatlara karşı bir kıvılcım çaktık. İlk olarak İstanbul Erkek Lisesi’nde mezuniyet töreninde müdür konuştuğu sırada sırtını dönerek tepkilerini dile getiren arkadaşlarımıza, ardından Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi, Cağaloğlu Lisesi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinden liseler dahil oldu.

‘Karanlığa karşı’ bildiri yayınlayan liselerden bir tanesi de Samsun Anadolu Lisesi. Samsun Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından yazılan bildirinin ardından okul TEM polislerince basıldı. Şüphesiz ki bütün bu saldırılar dinci-gerici politikaları ile geleceğimize saldıran sermaye iktidarının şefinin açıklamalarından bağımsız değil. ‘Yaşanan bunca hadiseden ders almayan birilerinin halen liseleri, üniversiteleri kaşıyarak, toplumun ulaşabildikleri her kesimini tahrik ederek, yeni huzursuzluklar peşinde koştuklarını biliyoruz. Ama milletimiz bunların gerçek yüzünü gördü’ diyerek bizden ne denli korktuklarını belli etmiş oldular.

Bir kez daha lise sıralarından, üniversite amfilerinden, fabrikalarda makine başlarından haykırıyoruz ‘Korkularınızı daha da büyüteceğiz. Karartmaya çalıştığınız geleceğimiz için ses olup, ışık olup tek bir yumruk olarak karşınıza dikileceğiz.’”

 

 

 

 

Kartal’da faşist saldırı: Bir DLB’li vuruldu

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), 11 Haziran’da İstanbul Kadıköy’de yapılan LYS karşıtı şenliğin çalışmalarını 9 Haziran günü Kartal’a taşıdı. Bankalar Caddesi’nde stand açan DLB’liler, gençliği şenliğe ve eleme sınavlarına karşı mücadeleye çağırdılar.

Stand faaliyeti sırasında DLB’lilere saldıran faşist, bir DLB’liyi silahla bacağından vurdu.

Saldırıya karşı aynı akşam saldırının gerçekleştiği yerde eylem yapıldı. Saat 19.30’da Kartal Bankalar Caddesi'nde bir araya gelen ilerici güçler faşist saldırı karşısında dayanışma sergilediler. Toplanmanın ardından, ajitasyonlarla faşist saldırı Kartallı emekçilere teşhir edildi. Bankalar Caddesi boyunca dosta düşmana devrimci faaliyetin engellenemeyeceği gösterildi.

Daha sonra saldırının gerçekleştiği yerde DLB adına yapılan açıklamada saldırı anlatıldı. Açıklamanın ardından vurulan DLB’li Çağdaş Ekinci’nin babası konuşma yaptı. Faşist saldırının hesabının sorulacağını söyleyen baba Ekinci, “Ben oğlumla gurur duyuyorum. Bu sokakta bizlere sıkılan kurşunun hesabını soracağız. Gelsinler bize sıksınlar. Biz çocuklarımızla gurur duyuyoruz. Bir oğul büyütmelisin dediler iki oğlum var, benim canım da size feda olsun” diye konuştu.

Eğitim Sen Kartal Şube Yönetimi de DLB’nin yanında olduğunu belirten açıklama yaptı. Eyleme Partizan, TKH, Halk Cephesi ve Eğitim Sen destek verdi.

DLB, ertesi gün de faaliyetine devam ederek saldırının gerçekleştiği yerde gençliği mücadeleye çağırdı. Pek çok liselinin ilgi gösterdiği faaliyette, silahlı saldırıyı duyan emekçiler de geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Şenlik çağrısı güçlü bir şekilde yapılarak faaliyet sonlandırıldı.

 
§