24 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/24

“Kabadayı”lıktan “yaranma”ya…
Kıdem tazminatı tartışmalarında sona gelindi
Taşeron işçisine kadro yalanı
AVON yönetimi direnişçilerle görüşmedi
Maden havzalarından yükselen ses: “Birlik!”
Altherm Klima’da direniş sürüyor
Tarım işçileri için ölüm sezonu
Kapitalizm işçi kanıyla besleniyor
İşgal, grev, direniş!
Eğitim Sen üyesi 650 öğretmen soruşturmalık
“Bizden alınan hakkın geri verilmesi için buradayız”
“Zaferi kazanıncaya kadar davamızın arkasındayız!”
Bizim ışığımız, onların karanlığı
Liseliler karanlığa ve gericiliğe karşı ses çıkarıyorlar
Sömürüye ve gericiliğe teslim olmayacağız!
Polis genç kadını tandırda yakmaya çalıştı
Terör demagojisi ve insan olabilmek
AKP hükümeti HDP’li belediyelere saldırıyor!
NATO zirvesi ve büyüyen savaş tehlikesi
Avrupa’da yeni saldırı dalgası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseliler karanlığa ve gericiliğe karşı ses çıkarıyorlar

 

İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin mezuniyet töreninde yandaş müdürü protesto etmelerinin ardından gericiliğe karşı bildiri yayınlayan liselere Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri de katıldı.

Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, eğitim-öğretim döneminin son günü yayınladıkları bildiriyle, “karanlığın siyahına karşı; laik, eşit, çağdaş bir eğitim ve özgür bir gelecek için kırmızı bir güneş gibi doğacağız” dedi.

Haydarpaşa Lisesi öğrenciler ise yayınladıkları bildiride şu ifadeleri kullandılar: “Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi değerlerin, aydınlıklara koşan devrimcilerin çıktığı bu okulda bize sadece karanlığa sırtımızı dönmek yetmez; borçtur aydınlık için savaşmak. Biz öğrenciyken, öğretmenken, işçiyken, avukatken, doktorken, mühendisken; bu ülkeyi sınıfsız, sınırsız, özgür bir yere dönüştürme gayesi ve bilinciyle yaşayacağız.”

Kartal Hacı Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi öğrencileri, liselerden yükselen sese ses katarak bildiri yayınladılar. “Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık olmak için biz de varız!” dediler.

Taksim’deki İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Beyoğlu Anadolu Lisesi’nden (BAL) öğrenciler, karma eğitime son verilerek okulun ‘kız lisesi’ yapılmak istenmesine tepki gösterdiler. 17 Haziran günü saat 14.00’te okul önünde basın açıklaması yapan öğrenciler “Kızlı-erkekli okuyacağız” dediler.

İzmit 24 Kasım Anadolu Lisesi öğrencileri gerici eğitim düzenine karşı bir bildiri yayınladılar.

Yayınladıkları bildiride “Cinsiyet ayrımının olmadığı, istismarların engellendiği, içi boş eğitim sisteminin düzeltildiği, laik bir eğitim sistemi istiyoruz. Gerici ve yandaş eğitim sisteminin karşısında dimdik duruyoruz” diyerek dinci, gerici ve yandaş eğitim sistemine karşı Kocaeli’den seslerini yükselttiler.

İstanbul Erkek Lisesi’nin mezuniyet töreninde okul müdürüne karşı sırtını dönerek başlattığı ve ülkenin dört bir yanındaki liselere yayılan protestolara Mersin Üniversitesi öğrencileri de bir bildiri yayınlayarak katıldığını açıkladı. Bildiride “Karanlığa sırtını dönen liseli kardeşlerimize kulak veriyoruz” denildi.

 

 

 

 

HHBAL’da karne gününde liselilerin sesi yükseldi

 

Liselilerin ayakta olduğu ve eylemlerin gerçekleştiği bu süreçte Hacı Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi’nde (HHBAL) karne gününde liselilerin sesi bir kez daha yükselirken gerici yönetimin korkuları da gözler önüne serildi. Faşist çeteler liselilerin üzerine salınsa da faşist saldırı boşa düşürüldü.

Liselilerin tepkisinden korkan okul yönetimi okul içine ve dışına çevik kuvvet yığarak korkularını bir kez daha belli etti. Okul müdürü ayrıca, her yıl karne töreninde yaptığı konuşmayı bu yıl gerçekleştiremedi. Kürsüye sadece okul 1.’sini açıklamak için çıkan müdürün hemen ardından apar topar tören sonlandırıldı.

Hacı Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi’nde okul çıkışında Devrimci Liseliler Birliği, Dev Genç, Liseli Kıvılcım ile ortak eylem yapıldı. Alkışlarla başlayan eylemde “Biz Kazanacağız!” şiiri okundu. Yürüyüş sırasında ajitasyonlarda “Karnesini alamayan ve devlet dersinde katledilen binlerce çocuk için bugün buradayız. Berkin Elvan, Uğur Kaymaz, Oğuzhan Çalışkan, Cansel Buse Kınalı ve niceleri içindir yürüyüşümüz. Biz sustukça nice çocuklar katledilmeye devam edecek.” dendi.

Eylemde “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Berkin Elvan ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganları sıklıkla atıldı. Eylem sırasında boş bir alanda yemin eden ülkücü faşistler eylemi provoke ettiler ve küfürler ederek saldırdılar.

Geçen tartışmalardan sonra ajitasyon çekilerek faşistler teşhir edildi ve sloganlarla karşılık verildi. Sonrasında faşistlere gereken yanıt verildi. Çevik kuvvet okul çıkışındaki kavgayı sadece izlemekle yetindi. Eyleme çevredeki öğrenciler de destek verdi.

 

 

 

 

DLB’den Kartal ve Kadıköy’de mücadele çağrısı

 

Devrimci Liseliler Birliği, eğitim döneminin bitip karnelerin alındığı 17 Haziran Cuma günü Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde söyleşi gerçekleştirdi.

İlk olarak birçok lisede yapılan protestolar ve “Karanlığa sırtını dön!” diyen, eğitimdeki dinci-gerici uygulamalara karşı yazılan ve hızla yayılan okul bildirileri üzerine konuşuldu.

Söyleşide dönem boyunca eğitim alanındaki, liselerdeki sorunlar dile getirilirken, bu sorunların karşısında tek seçeneğin devrim olduğu vurgulandı. Sonrasında 22-28 Ağustos’ta düzenlenecek DGB II. Yaz Kampı konuşularak söyleşi sonlandırıldı.

Söyleşi sonrasında Bankalar Caddesi’nde elemeci sınav sistemine, taciz/tecavüze, gericiliğe sırtını dön diyen liselilerin bildirilerinin dağıtımları yapıldı. Bildiri dağıtımı boyunca ajitasyon konuşmalarıyla liseliler çürümüş düzene karşı örgütlü mücadeleyi büyütmeye çağrıldı. Dağıtımlarda liselerdeki protesto eylemleri, eşitsiz, sınavlara endeksli eğitim sisteminin sorunları üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Kadıköy’de faaliyet

Kadıköy’de karne günü birçok sokağa DLB yazılamaları ile birlikte karanlığa #SırtınıDön çağrısı yapıldı.

Lise çıkışlarında, Kilise Meydanı’nda, Bahariye Caddesi’nde LYS karşıtı imza toplayan DLB’liler #SırtınıDön çağrısını yaygınlaştırdılar. İmza toplarken “Bu Haziran liselilerin” bildirisini liselilere ulaştırdılar.

 
§