28 Ekim 2016
Sayı: KB 2016/40

Birleştirici tek seçenek devrimci direniş çizgisidir!
Ortadoğu, Türkiye ve Kürt sorunu
Darbe fırsatçıları darbeleri soruşturamaz!
CHP tipi muhalefet!
Kürt halkının iradesi sınanıyor
Medya raporu: OHAL’de 118 kapatma, 56 tutuklama!
“Bütün sorunları işçi sınıfının bilinci ve mücadelesiyle çözebiliriz!”
“Uğur Konfeksiyon'a işçi kıyımı ne demekmiş göstereceğiz!”
Hakların ve geleceğin için kavgaya hazırlan!
Tırmanan siyasal gericilik ve zor döneme devrimci hazırlık
Yaşadıklarımız hesabı sorulmamış bir geçmiş olmayacak
Cumartesi Anneleri: Kaybedenleri affetmeyeceğiz!
Gözaltı ve azgınlaşan polis şiddeti
AÜ Hukuk Fakültesi’nde hukuk paneline “izin” yok!
Liseliler birliğe, okullar meclise!
Ya direniş, ya direniş!
"Bir araya gelmediğin sürece yokluğa mahkum edilmeye devam edersin"
“Patronlar nasıl birleşip işçi sınıfına savaş açıyorsa işçiler de birleşmelidir”
OHAL ipinde iki cambaz
Kartal İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu buluşması
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MİB MYK EKİM Ayı Toplantısı Sonuçları

Hakların ve geleceğin için kavgaya hazırlan!

 

Metal İşçileri Birliği (MİB) Merkezi Yürütme Kurulu Ekim ayı toplantısını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. Ülkenin içine çekildiği savaş atmosferinden 2017 TİS hazırlıklarına, sektördeki gelişmelerden MİB çalışmasının durumuna kadar birçok konuda değerlendirmelerin yapıldığı MYK toplantısı, başta metal işçileri olmak üzere işçi sınıfımıza birliğini güçlendirme ve kavgaya hazırlanma çağrısını yapmaktadır.

- Ülkede yaşanan siyasal atmosferi değerlendiren MYK’mız, savaş politikaları ve OHAL uygulamalarının işçi sınıfımız için büyük bir yıkıma kapı araladığı tespitini yapmakta, bu baskıcı politikalara ve savaş histerisine son verecek gücün işçi sınıfında olduğu tespitini yinelemektedir.

- Suriye üzerinden yükseltilen savaş atmosferi, başta ülkemiz ve Ortadoğu emekçi halkları olmak üzere tüm dünya işçi sınıfı için tam bir yıkım demektir. Tarihsel deneyimler ise savaş politikalarının işçi sınıfının devrimci başkaldırısı ile son bulduğunu göstermektedir. 1. Dünya Savaşı’na son veren Rus işçi sınıfının tarihsel başkaldırısı ve kurduğu işçi devleti iken, 2. Dünya Savaşı’na son veren de yine Rus işçi sınıfı başta olmak üzere Doğu Avrupa emekçi halklarının Hitler faşizmine karşı destansı direnişi olmuştur. Ekim Devrimi’nin 99. yıldönümüne yaklaştığımız bugünlerde MYK’mız, metal işçilerine egemenlerin savaş politikalarına alet olmama, eşit ve kardeşçe bir düzen için mücadeleyi yükseltme çağrısı yapmaktadır.

- OHAL bahanesi ile ülkede yoğunlaştırılan baskı politikalarının işçi sınıfına yansımalarını değerlendiren MYK’mız, hakkını arayan işçilere yönelik uygulanan devlet terörüne ve OHAL kılıfı altında meclisten apar topar geçirilen sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadele kararlılığını dile getirmektedir.

- Baskıcı OHAL uygulamalarının bir yanı da işçi sınıfına ve toplumsal muhalefete yönelik eylem yasaklarıdır. Çeşitli iş kollarında hakkını arayan işçilerin bu onurlu duruşu, kimi yerlerde işbirlikçi sendikacıların da desteği ile boğulmak istenmektedir. Ancak hatırlanmalıdır ki, 12 Eylül karanlığını yırtan da işçi sınıfı olmuştur. 12 Eylül’ün ardından ilk grevi gerçekleştiren ise Netaş’ta metal işçileri olmuştur. MİB MYK, metal işçilerinin bu tarihsel gücünü hatırlatmayı kendisine görev saymakta, 12 Eylül karanlığını yırtan işçi sınıfımızın 15 Temmuz karanlığını da yırtacak tek güç olduğu noktasındaki inancını dile getirmektedir.

- Metal işçilerinde ve işçi sınıfımızın farklı bölüklerinde bu karanlığı yırtacak ilk hareketlilikler başlamış durumdadır. Patronun “OHAL var. Grev yapamazsınız!” tehditlerine rağmen 3 gün süren grevlerini taleplerini elde ederek sona erdiren Cem Bialetti işçileri, her türlü olumsuzluğa rağmen mücadeleyi sürdüren Gemlik Gübre, Nutella, TPAO işçileri ile birlikte Avcılar ve Bakırköy belediyelerinde direnişlerini sürdüren belediye işçileri ile sendika ağalarının ayak oyunlarına karşı harekete geçen cam işçileri işçi sınıfımıza yürünmesi gereken yolu göstermektedir. MİB MYK, işçi sınıfının bugünkü karanlığı yırtacak ilk adımını atan işçileri selamlamakta, onlarla dayanışma duygularını ifade etmektedir. MİB MYK, metal işçilerini bu direnişlere omuz vermeye çağırmakta, direnişlerin soluğunu metal işçilerine taşıma görevini dile getirmektedir.

- İçinden geçtiğimiz karanlık günlerde işçi sınıfının umudunu büyüten bu direnişlerin metal işçileri için ayrı bir önemi bulunmaktadır. Halen sürmekte olan EMİS toplu sözleşmeleri ile birlikte 20’nin üzerinde iş yerinde metal işçileri toplu sözleşme sürecinde bulunmaktadır. Egemenler savaş politikalarında ısrar ettiği durumlarda metal işçisinin gözünü diktiği 2017 sözleşmeleri de aynı çetin atmosfer içinde gerçekleşecektir. Bu koşullarda, bugünden harekete geçen sınıf bölükleri ile birlik ve dayanışma içinde olmak metal işçileri için, hazırlandığı büyük mücadele için ertelenemez bir görev durumundadır.

Son haftalarda sektörde sendikalar cephesinde hareketli günler yaşanmakta. Türk Metal çetesinde ve Birleşik Metal-İş’te peş peşe görevden almalar yaşanmakta, sendikal bürokrasinin ayak oyunları hız kazanmakta. Sendikal cephede yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren MİB MYK, metal işçisini söz ve karar hakkına sahip olduğu demokratik sendikalar için göreve çağırmaktadır.

- Türk Metal cephesinde yaşanan görevden alma operasyonlarının metal işçisi için şaşırtıcı bir yanı bulunmamaktadır. Metal Fırtına’nın ardından verdiği sözde sözleri unutan Pevrul Kavlak ve saz ekibi, rant şebekesini sağlama almak için sendika içindeki operasyonlarına devam etmektedir.

- Birleşik Metal-İş cephesinde ise yönetime muhalif, mücadeleci temsilciler görevden alınmakta, yaklaşan çetin mücadele süreci öncesinde dikensiz gül bahçesi yaratılarak uzlaşmacı sendikacılık anlayışı hâkim kılınmak istenmektedir.

- Hatırlanmalıdır ki, Metal Fırtına’da ayağa kalkan on binlerce metal işçisinin en büyük öfkesi, kendisi üzerinden saltanat süren Türk Metal çetesinedir. Anlaşılıyor ki, Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın İzmir Şube ve Genel Merkez yöneticileri Metal Fırtına’dan hiçbir ders çıkarmamış durumdalar. Her şeyden önce başta Renault işçileri olmak üzere metal işçilerine verdikleri Demokratik Sınıf Sendikacılığı sözünü böylece bir kez daha yutmaktalar.

- Türk Metal çetesini paçavraya çeviren ve karşısına MESS’i alan metal işçisi Birleşik Metal-İş yöneticilerinin ayak oyunları ile baş edecek deneyimi de biriktirmiş durumdadır. Bu saatten sonra hiçbir sendika ağası böyle ucuz ayak oyunları ile oturduğu koltuğu sağlama alamaz. Sendikaların yönetici koltukları, kendi çıkarlarını korumak için değil, metal işçisine hizmet etmek için vardır. Oturdukları koltukların hakkını vermeyenler, metal işçisine ihanet içinde olanlar birer birer o koltuklardan sökülüp atılacaktır. Bu bilinçle MİB MYK, Birleşik Metal-İş üyesi mücadeleci metal işçileri başta olmak üzere tüm metal işçilerini, görevden alınan temsilcilere sahip çıkmaya, Maden-İş geleneğini yeniden sendikal mücadeleye hakim hale getirmeye çağırmaktadır.

EMİS Toplu Sözleşme sürecini ve 2017 MESS Grup TİS’lerine hazırlık sürecini değerlendiren MİB MYK, metal işçisinin işbirlikçi sendikacılık ile hesaplaşma konusunda kararlılığını koruduğu tespitini yapmakta, metal işçisini 2017 MESS Grup TİS’lerinde vereceği kavga için hazırlıklarını bugünden başlatmaya çağırmaktadır.

- 2017 TİS hazırlıkları çerçevesinde başlatılan anket çalışması Aralık ayına kadar devam edecektir. Daha şimdiden anlamlı bir işçi kitlesi ankete katkı sunarak düşüncelerini ve beklentilerini dile getirmiş, mücadele kararlılığını ifade etmiş durumdadır. Önümüzdeki süreçte de devam edecek anket çalışmasının sonuçları belli periyotlar halinde metal işçisi ile paylaşılacaktır.

- Metal İşçileri Birliği olarak 2017 TİS süreci hazırlıkları çerçevesinde en önemli adımlarımızdan biri Aralık ayında gerçekleştirilecek TİS Sempozyumu olacaktır. Gerçekleştireceğimiz sempozyum ile birlikte metal işçisi TİS süreci için taleplerini netleştirecek, örgütlenme ve mücadele hattını belirleyecektir. MİB MYK olarak, metal işçisine çağrımız ise 2017 TİS sürecine satış şebekelerini başından atarak girmesi, masaya yumruğunu vurması yönündedir.

- 2017 TİS süreci öncesinde önemli bir dönemeç ise Birleşik Metal-İş ile EMİS arasında devam eden TİS görüşmeleridir. Gelişmeler EMİS üyesi patronların OHAL koşullarına güvendiği, metal işçisini kölelik koşullarına razı etmek için elinden gelen her şeyi yapacağını göstermektedir. Birleşik Metal-İş bürokratları ise EMİS taslağını ve görüşmelerle ilgili gelişmeleri gizli kapaklı yürütmek için özel bir çaba sarf etmektedir. Buna rağmen EMİS üyesi iş yerlerinde metal işçisinin beklentileri ve mücadele azmi gün geçtikçe çoğalmaktadır. 2017 TİS süreci öncesinde önemli bir dönemeç olan EMİS süreci, tüm bu koşullar içinde EMİS üyesi iş yerlerinde çalışan işçileri de aşarak tüm metal işçisi için kritik bir önem taşımaktadır. MİB MYK, bu bilinçle başta Renault işçileri olmak üzere tüm metal işçilerini EMİS sürecini daha yakından takip etmeye ve EMİS’e karşı mücadeleye hazırlanan metal işçileri ile dayanışmayı güçlendirmeye çağırmaktadır.

Son olarak Metal İşçileri Birliği çalışmalarını değerlendiren MİB MYK, eğitim planlamalarını gözden geçirmiş ve yeni planlamalar yapmış bulunmaktadır. Bu çerçevede;

- Metal İşçileri Birliği Genel Meclisi, Ocak ayı içerisinde gerçekleştirilecektir.

- İşçi eğitim broşürleri için hazırlıklar devam edecek, en kısa sürede broşürlerin kullanıma sokulması için çalışmalar yoğunlaştırılacaktır.

- 2017 TİS süreci öncesinde Metal Fırtına deneyimini çeşitli yönleri ile irdeleyecek bir kitap çalışması halihazırda devam etmektedir.

- Süreli yayınlar ile ilgili planlamalarını da gözden geçiren MİB MYK, Kasım ayı bülten planlamasını yapmış bulunmaktadır. Bültene katkı sunmak isteyen metal işçisi arkadaşlarımız bültenimiz için yazılarını 31 Ekim tarihine kadar iletişim adreslerimize gönderebilirler.

Her yönü ile metal işçisini çetin bir mücadele süreci beklemektedir. İşçi sınıfımıza ve emekçi halkımıza karşı duyduğumuz sorumluluklar ile birlikte; sömürücü metal patronlarına ve işbirlikçi sendika ağalarına karşı mücadelemizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz bir şekilde sürdürme kararlılığı ile MYK’mız, bir kez daha metal işçisini kavgaya hazırlanmaya davet etmektedir.

Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
26 Ekim 2016

 

 

 

 

Birleşik Metal-İş’ten MİB faaliyetine engelleme girişimi

 

Sınıf devrimcileri 25 Ekim günü Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda çalışan işçilere Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeler, 15 Temmuz’un ardından sermaye devletinin hayata geçirdiği saldırılar ve fabrikalardaki baskı ve yasaklarla ilgili bildiri dağıttı.

Bildiri dağıtımında işçiler saldırılara ve ortak sorunlara karşı birliğe çağrıldı. Patronların örgütlü davrandığı, işçiler üzerinde baskı kurarak işçileri demoralize etmeye çalıştığı, kendi sınıf çıkarlarına göre davrandıkları, çünkü onların işçilerin ses çıkartmasından korktukları ifade edildi. Son olarak işçiler ortak olan sorunlara ortak çözüm bulmaya ve kendi sınıf çıkarları için birlik kurmaya çağrıldı.

Birleşik Metal-İş’ten engelleme girişimi

Dağıtım esnasında fabrikanın özel güvenlikçisi bildiri dağıtımını engellemeye ve sınıf devrimcilerini alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Sınıf devrimcilerinin kararlı duruşu ve işçilerin sahiplenmesi karşısında, özel güvenlikçi “yasak” kararının kendileri tarafından değil de sendika temsilcisi tarafından verildiğini söyledi. Bunun üzerine sınıf devrimcileri sendika temsilcisiyle görüşme yaparken, temsilci “yasak” kararını kendisinin almadığını, kararın sendika şubesi tarafından alındığını belirtti.

Bu yasakçı ve gerici tutumu eleştiren sınıf devrimcileri, Metal İşçileri Birliği’nin faaliyetinin süreceğini, “yasaklarla” faaliyetin engellenmeye çalışılmasına karşı gerekli tutumu alacaklarını belirttiler.

Öte yandan, engelleme girişimlerine karşın işçilerin bildirileri ilgiyle karşıladığı, bildirileri istedikleri görüldü.

 

 

 

 

Birleşik Metal-İş’te bir temsilci daha görevden alındı

 

Birleşik Metal İşçileri Sendikası İzmir Şubesi’nde sendika bürokratları, işçi temsilcilerini görevden alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Totomak’ta baş temsilci ve 5 arkadaşını görevden alan, Senkromeç’te 52 işçinin işten atılması karşısında sessiz kalan Birleşik Metal-İş İzmir Şube yönetimi, ZF Lemförder’de de baş temsilciyi görevden aldı.

Edinilen bilgiye göre, 20 Ekim’de toplanan Birleşik Metal-İş Temsilciler Kurulu’nda Totomak baş temsilcisinin görevden alınması ve Senkromeç işçilerinin işten atılması gündeme geldi. Toplantının ardından sendikanın disiplin kurulu Schneider temsilcisine uyarı cezası verirken, ZF Lemförder baş temsilcisi Ümit Bingöl’ü temsilcilikten aldığını bildirdi.

Bingöl’ün görevden alındığını duyan işçi arkadaşları fabrika önüne gelerek beklediler.

ZF Lemförder işçileri, baş temsilcinin görevden alınması ile ilgili olarak 21 Ekim günü Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek’le görüşmek için şube binasına gittiler. Ancak Çeltek’in şubede olmaması nedeniyle görüşme gerçekleştiremeyen işçiler, seslerini sendika genel merkezine duyurmak için öncelikle imza kampanyası başlatacaklarını belirttiler.

 

 

 

 

Baysan Trafo işçisinden ücret eylemi

 

Kocaeli’de kurulu olan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Baysan Trafo Radyatörleri fabrikasında 21 Ekim günü işçiler avansları yatırılmadığı için fabrika içerisinde eylem gerçekleştirdi.

Güç trafosu, dağıtım trafosu kazanları, dalga duvar ve komponentler üretimi gerçekleştiren Baysan Trafo’da yatırılmayan avanslar ve geçen ayın maaşının geç yatırılması nedeniyle işçiler tarafından alkışlı protesto eylemi gerçekleştirildi. Normal koşullarda ayın 7’sinde maaş, 20’sinde ise avansları yatan işçilerin, Eylül maaşını Ekim’in 10’unda almış olması ve 20’sinde avansları yatması gerekirken Baysan Trafo patronu işçilerin avanslarını hala yatırmadı. Baysan Trafo işçileri ücretlerinin ödenmemesine tepki olarak, vardiya giriş ve çıkışlarında alkış ve ıslıklarla Baysan Trafo patronunu uyardı. Baysan Trafo patronunun işçilerin ücret haklarını gasp etmesi ilk değil. Aynı zamanda işçilerin banka değişikliğinden doğan promosyon haklarını da gasp etmeye çalışmaktadır.

 
§