20 Ocak 2017
Sayı: KB 2017/03

Her şey dinci-faşist iktidarın bekası için!
“Dindar nesil” projesi işlemeye devam ediyor
Dinci faşizme anayasal kılıf: AKP tipi başkanlık sistemi
Sermayeye kaynak aktarmaya devam!
MİB MYK Ocak ayı toplantısı sonuçları
Kazanmanın parolası: “İşgal, grev, direniş!”
Gebze’de yapılan MİB toplantısı sonuçları
Patronlar krizi fırsata çevirmeye çalışıyor
BES’ten “cayma hakkını” kullanarak mücadeleden “cay!”
Petro-kimya işçilerinin mücadele tarihi-2
Sermaye düzeninin zor dönemeci ve devrimci sınıf çizgisi
“Küreselleşme” efsanesinin çöküşü - II
Emperyalist savaş hazırlıkları yoğunlaşırken…
Davos zirvesi ve küresel risk raporu
Nükleer enerji ne kadar güvenli?-2
Metal sektöründe kadın işçilerin durumu ve sorunları-I
Devrim Okulları başlıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gebze’de yapılan MİB toplantısı sonuçları;

“İşgal, grev, direniş!”

 

-Birçok fabrikadan işçilerin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, içerisinden geçtiğimiz dönemin belli başlı özellikleri sıralanmış, işçi arkadaşlarımızın deneyimleri ve önerileri ile çeşitli sonuçlar çıkarılmıştır. EMİS ve Birleşik Metal-İş arasında süren TİS süreci ve 2017 metal TİS’leri özellikle ele alınmış, taşeron, kadrolu, sendikasız, sendikalı tüm metal işçilerinin birlikte hareket etmesinin zorunluluğu toplantıya katılan işçiler tarafından ortaya konulmuştur.

-İçerisinden geçtiğimiz dönemde EMİS dayatmalarına karşı metal işçilerinin grev kararlılığı önemli bir yerde durmaktadır. Eriyen ücretler, sosyal hak gaspları, OHAL, yasaklar göz önüne alındığında grevin önemi tartışmasızdır. MİB güçlü bir şekilde grevin kazanması için çaba sarf edecektir.

-Bu grev, her grev ve direniş gibi tüm işçi sınıfının grevidir. Grevin kazanımla sonuçlanması için sınıf dayanışması önemli bir yerde durmaktadır. MİB Gebze sanayi havzasında grevin sesini duyurmak, sınıf dayanışmasını örmek için hareket edecektir, bunun için her türlü aracı değerlendirecektir.

-MİB Gebze’de gerçekleştirdiği toplantıda metal işçilerine grev öncesinde ve grev sürecinde önündeki engelleri hatırlatmış bunları aşması için şu noktalara değinmiştir: Öncelikle ‘sınıfa karşı sınıf’ bilinci ile ‘söz, yetki ve kararın işçilerde’ olduğu bir sürecin örgütlenmesi grevin kazanımla sonuçlanması için elzemdir. Karşımızda her yönü ile örgütlü bir sermaye sınıfı vardır. Attığı her adımda metal işçilerini tehdit eden, eylemlerini yasaklayan, dünyayı sefil çıkarları için savaş ve yıkıma sürükleyen, krizin faturasını emekçilere ödeten bir sınıftır söz konusu olan. Patronların tehditlerine, aldatmacalarına karşı bir sınıf olarak boyun eğilmemeli, onların koydukları yasalarla değil haklı ve meşru olan kendi yasalarımızla hareket etmeli, ‘İşgal, grev, direniş!’ şiarını parolamız yapmalıyız.

-İşçilerden bağımsız karar mekanizmaları şimdiye kadar ya teslimiyete ya da ihanete götürmüştür. Buna kesinlikle onay verilmemelidir. MİB, süreci bu yönü ile özellikle izleyecektir. Mücadeleci, taban örgütlülüğüne dayalı bir sürecin işletilmesi için attığı adımları burada da hayata geçirmeye çalışacaktır.

-2017 Metal TİS sürecinin ön günlerinde yaşanacak olan EMİS grevi birçok açıdan hem işçi sınıfı adına, hem de asalak sermaye adına bir veri olacaktır.

-Bursa’da MİB tarafından yapılan 2017 metal TİS süreci hazırlık sempozyumu sonuç bildirgesi, toplantıya katılan işçilere ulaştırılmış, sonuç bildirgesinin çizdiği yolda ilerleminin öneminin altı çizilmiştir.

Gebze Metal İşçileri Birliği

 

 

 

 

Asil Çelik işçilerinin grevi yasaklandı!

 

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde kurulu Asil Çelik fabrikasında, Birleşik Metal-İş Sendikası ve fabrika yönetimi arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, bunun üzerine sendika grev kararı almıştı.

Bu kapsamda 18 Ocak sabah saat 07.30’dan itibaren fabrika kapısına grev pankartını asmak isteyen Asil Çelik işçileri, sermaye devletinin grev yasağı saldırısıyla karşılaştı.

Asil Çelik şahsında patronlara sahip çıkan sermaye devleti, Bakanlar Kurulu kararı ile “Milli güvenliği ve genel sağlığı bozucu nitelikte” olduğu bahanesiyle grevi 60 gün erteledi.

Yasak kararının ardından fabrikanın önü jandarma ablukasına alındı.

Sendika yasağa boyun eğdi

Grevin yasaklanmasının ardından sabah saatlerinde işçileri fabrika önünde toplayan ve açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, patronla yapılan görüşmelere ilişkin “Çalışma Bakanı, hükümet çok uğraştı ve patron nuh dedi peygamber demedi” diyerek bir yönden hükümeti akladı.

2016 Metal Fırtına deneyimine rağmen yasak karşısında fiili-meşru mücadele iradesi gösteremeyeceklerini ortaya koyan Serdaroğlu, bu tutumunu “Birileri karşısında haksız konuma düşmeyeceğiz” sözleriyle gerekçelendirmeye çalıştı.

İşçiler patrona, hükümete ve sendikaya tepkili

Açıklamanın ardından fabrikadaki sendika odasının önünde toplanan Asil Çelik işçileri, burada yapılan konuşmalarda tepkilerini dile getirdi. Bazı işçiler “Olmaz öyle şey, Renault gibi yapmalıyız” ve “Çalışmayalım” dedi. Bazı işçiler de “İşbaşı yapalım“ dediler, alanı terk ettiler.

İçeride kargaşa yaşanmasından bir süre sonra ortalık duruldu ve iki vardiyadan işçiler dışarı gönderildi.

Öte yandan, sendika yönetiminin yasağın ardından Asil Çelik yönetimiyle görüştüğü, sürecin Yüksek Hakem Kurulu’na gitmeden bitirilmeye çalışıldığı öğrenildi.

Buna karşın, Asil Çelik işçilerinde hem hükümete hem patrona hem de sendikaya karşı tepkiler olduğu yansıdı.

MİB: Grev yasağına karşı ortak direnişe!

Grev yasağına karşı açıklama yapan Metal İşçileri Birliği (MİB), grev yasağının gerçek nedeninin sermayenin güvenliği olduğuna dikkat çekti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Asil Çelik grevi Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün süreyle ertelendi. Yani yasaklandı.

Sebep milli güvenlik.

Gerçek sermayenin güvenliği.

Grev haktır yasaklanamaz!

AKP elini işçinin ekmeğinden çek!

Bugün Asil Çelik grevini yasaklayanlar yarın da 20 Ocak’ta greve çıkmaya hazırlanan EMİS grubu grevini yasaklayacak. Sonra her işçi hak mücadelesini.

Grev yasağı sadece Asil Çelik işçisine değil tüm işçi sınıfına bir darbedir.

Ortak direnişle boşa çıkarılabilir.

Şu fabrika bu fabrika demeden, şu sendika bu sendika demeden ortak tutum alınmalı.

Bu yasak boyun eğilerek değil işgal, grev, direniş ruhuyla boşa çıkarılabilir.

Asil Çelik işçisi yasağa boyun eğmemeli. Yasak kararını yırtıp atmalı.

İşçi sınıfı susmamalı. Yasağa karşı ortak direnişi yükseltmeli.

Yasaklar sökmez grevler sürer.”

 
§