10 Mart 2017
Sayı: KB 2017/10

Suriye; savaştan çıkış arayışı ve kirli hesaplar
‘Hayır’ın yasak olduğu ‘demokratik’ referandum!
Sermaye diktatörlüğüne ‘Hayır’!
Newroz ateşini işçilerin birliği, halkların kardeşliği için harlayalım!
Kamusal kaynaklar sermayeye peşkeş çekiliyor
Kamu emekçilerinin direnişi; olanaklar ve yapılması gerekenler
Çelik-İş, Dytech ve Tofaş’ta işçileri Türk Metal’e sattı
“Bu fabrika halkındı, işçiler fabrikaya sahip çıkmalı!”
Geçici işçi alımları
Kadın işçi ve emekçileri dönüştürmek!
İEKK’dan 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Kadınlardan 8 Mart eylemleri
Kapitalist sistemde kadın işçilerin kağıt üstünde kalan hakları
AKP, kadın ve demokrasi
Erdoğan’dan açık itiraf; “İşsizleri yaradandan ötürü seviyoruz!”
Savaş kundakçılığında NATO’dan yeni hamle
Lafarge Holcim-IŞİD Konsorsiyumu!
Emperyalist kamplaşmalar ve Erdoğan-Almanya gerilimi
ABD’nin dış politikasında politik romantizme yer yok!
“Önümüzün karanlık olduğu bu dönemde, ateşler yakıp yolu görmenin anlamlı olduğunu düşündük”
Beyazıt Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İEKK’dan 8 Mart eylem ve etkinlikleri:

Hayır diyoruz, direnişi seçiyoruz!

 

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde “Çifte sömürüye, baskıya, gericiliğe hayır diyoruz, direnişi seçiyoruz” şiarıyla eylem ve etkinlikler düzenledi.

Kartal’da yürüyüş

İstanbul Kartal’da 4 Mart’ta gerçekleştirilen yürüyüş için Hamam Sokak’ta toplanan kitle Bankalar Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçince polisin engelleme girişimiyle karşılaştı.

Yürüyüşün yapılamayacağını söyleyen sivil polisler, kararlı duruş sonrasında geri çekilmek durumunda kaldılar.

Çocuklara yönelik istismar yasalarının ve gericilikle artan kadın cinayetlerinin teşhiriyle devam eden yürüyüş sonrasında Bankalar Caddesi’nde kısa bir program yapıldı.

Saygı duruşunun ardından Üç Fidan Çocuk Topluluğu Bertolt Brecht’in ‘Birleşik Cephe’ şiirini seslendirdi.

İEKK açıklamasıyla devam eden eylemde müzik dinletisi de sunuldu. Dinletisi sırasında çevreden emekçiler de eyleme destek verdi.

Ankara’da etkinlik

İEKK, 8 Mart’ı KHK’larla ihraçlara karşı direnen kadın emekçilerle birlikte kutlama kararı alan Ankara İşçi Meclisi ile birlikte, 4 Mart’ta Yüksel Caddesi’nde direnen kamu emekçilerine ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, Nuriye Gülmen ve Acun Karadağ şahsında direnen kamu emekçilerinin 8 Mart’ı kutlandı, direniş üzerine sohbet edildi.

Ziyaretin ardından gerçekleşen etkinlikte 8 Mart’ın tarihsel anlam ve önemine değinildi.

Sinevizyon gösteriminin ardından İEKK adına yapılan konuşmada, kadın sorununun kapitalizmden kaynaklandığı belirtilirken, AKP iktidarının ise, dinci-gerici politikalarıyla kadının ikincil konumunu pekiştirdiği ifade edildi. Referandum tartışmalarına da değinilerek kadınların 'Hayır' demesinin önemi vurgulandı.

Etkinlikte Ankara İşçi Meclisi adına da bir konuşma yapıldı.

Avcılar’da etkinlik ve yürüyüş

İEKK’nın “Çifte sömürüye, gericiliğe, baskıya 'Hayır!' diyoruz! Direnişi seçiyoruz!” şiarıyla düzenlediği etkinlik 4 Mart’ta Avcılar’daki Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube’de gerçekleştirildi.

Sinevizyonun ardından İEKK adına yapılan konuşmada kirli savaş politikaları, kadınlara yönelik gericilik, baskı ve saldırılar teşhir edildi.

“Kadın istihdamı” adı altında kadını eve hapseden ve esnek çalışmayı yaygınlaştıran uygulamalara da değinilerek referandumun ardından kadınlara dönük saldırıların artacağı vurgulandı.

Devrimci Liseliler Birliği’nin şiir dinletisinin ardından KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi Fatma Yıldırım söz alarak “Sosyalist olduğum için ihraç edildim” dedi, direnişleriyle dayanışmaya çağırdı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası adına yapılan konuşmada kadınların yoğun olarak çalıştığı tekstil işkolundaki çalışma ve yaşam koşullarına değinildi.

Gölgedekiler Müzik Grubu'nun ardından kadın işçiler sorunlarını ve taleplerini ortaya koydu. Kadın işçiler kendi fabrikalarından örneklerle 8 Mart’ın tatil olması, regl izni, kreş hakkı gibi taleplerini dile getirdiler.

İEKK tarafından Dario Fo’nun 'Uyanış' isimli oyununun sahnelenmesinin ardından işçi emekçi kadınların mücadelede öne çıkması çağrısıyla etkinlik sona erdi.

Etkinliğin ardından Deprem Anıtı önünde eylem yapıldı. İEKK adına yapılan konuşmada işçi ve emekçi kadınlar olarak alanlarda olunduğu ve 8 Mart’ta gericiliğe, çifte sömürüye, baskıya ‘Hayır!’ diyerek mücadelenin büyütülmesi gerektiği ifade edildi. Referandum öncesinde karanlığın daha da koyulaştığı vurgulanarak sermaye diktatörlüğüne de tek adam diktatörlüğüne de ‘Hayır’ deme çağrısı yapıldı.

Gebze’de etkinlik

Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nde 5 Mart’ta gerçekleştirilen etkinlikte İEKK adına yapılan konuşmada kadınlara dönük saldırılara değinildi.

Referandum süreci ele alınarak kurtuluşun sadece 'Hayır' ile gelmeyeceğine dikkat çekilerek devrim ve sosyalizm mücadelesinin önemine vurgu yapıldı.

Mersin

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliğinde 5 Mart’ta gerçekleştirilen söyleşide 8 Mart’ın tarihi anlatılarak sistem içini boşaltmaya çalıştığına dikkat çekildi.

Kadın işçi ve emekçilerin talepleri için örgütlenmesinin önemi vurgulanırken kadınların yaşadıkları sorunlara karşı referandumda 'Hayır' demesi gerektiği belirtildi. Söyleşide ayrıca Mersin Serbest Bölge’de kadın işçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekilerek, öne çıkarılması ihtiyaç olan taleplere değinildi.

Bursa

Bursa’da 5 Mart’ta yapılan etkinlikte 8 Mart’ın tarihçesine değinilerek kadınların yaşadığı sorunların nedenleri çözümleri ve referandum sürecine dair tartışmalar yapıldı.

İzmir İEKK’dan 8 Mart eylemi

İzmir İEKK’nın çağrısıyla Karşıyaka İzban önünde 5 Mart’ta yapılan açıklamada mobbing, düşük ücretler, taciz-tecavüz, cinsel istismar, baskılar, işsizlik, sömürü koşulları teşhir edildi. Bu sorunlar ekseninde referandumda 'Hayır' deme çağrısı yapıldı.

İşten çıkartılma dönemlerinde ise fabrikalardan ilk önce kadınların çıkartıldığı, çalışan kadınların ise patronların ağır hakaret, küfür ve tacizlerine maruz kaldığı, uzun çalışma saatleri altında daha fazla ezildiği belirtildi.

Çorlu’da etkinlik

DEV TEKSTİL Çorlu Temsilciliği’nde 5 Mart’ta gerçekleştirilen etkinliğe çeşitli sektörlerden işçiler, kamu emekçisi ve ev emekçisi kadınlar katıldı.

Etkinlik işçi sınıfının devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler şahsında saygı duruşu ile başladı. Ardından 8 Mart’ın tarihi, önemi ve ortaya çıkışı hakkında konuşma yapıldı. Konuşmada ayrıca, emekçi ve işçi kadınların bugünün OHAL koşullarında mücadelede bir adım ileri çıkması ve mücadeleyi büyütmesi zorunluluğuna vurgu yapıldı.

BDSP’nin hazırladığı sinevizyon gösteriminin ardından Tanya ile Ekmek ve Gül şiirleri okundu.

Etkinlik türkü ve marşlarla bitirildi.

İEKK direniş alanlarında

İEKK 8 Mart günü ise KHK saldırılarıyla ihraç edilen ve İstanbul’da direnen kamu emekçilerini ziyaret etti.

Kadıköy Altıyol’da direnen emekçileri ziyaret eden İEKK adına yapılan konuşmada 8 Mart’ı yaratan New York’lu kadın işçilerin hakları ve gelecekleri için direndikleri, bu günü tüm işçi sınıfı ve emekçilere direniş günü olarak bıraktıkları vurgulandı. Bu zorlu süreçte direnişlerin büyütülmesi ve mücadele çağrısı yapıldı.

Ardından ise Khalkedon Meydanı’nda direnen Betül Celep’i ziyaret eden İEKK,

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda direnen kamu emekçilerinin eylemine de destek verdi. İEKK burada yaptığı konuşmayla artan baskı ve saldırıları teşhir etti.

 
§