10 Mart 2017
Sayı: KB 2017/10

Suriye; savaştan çıkış arayışı ve kirli hesaplar
‘Hayır’ın yasak olduğu ‘demokratik’ referandum!
Sermaye diktatörlüğüne ‘Hayır’!
Newroz ateşini işçilerin birliği, halkların kardeşliği için harlayalım!
Kamusal kaynaklar sermayeye peşkeş çekiliyor
Kamu emekçilerinin direnişi; olanaklar ve yapılması gerekenler
Çelik-İş, Dytech ve Tofaş’ta işçileri Türk Metal’e sattı
“Bu fabrika halkındı, işçiler fabrikaya sahip çıkmalı!”
Geçici işçi alımları
Kadın işçi ve emekçileri dönüştürmek!
İEKK’dan 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Kadınlardan 8 Mart eylemleri
Kapitalist sistemde kadın işçilerin kağıt üstünde kalan hakları
AKP, kadın ve demokrasi
Erdoğan’dan açık itiraf; “İşsizleri yaradandan ötürü seviyoruz!”
Savaş kundakçılığında NATO’dan yeni hamle
Lafarge Holcim-IŞİD Konsorsiyumu!
Emperyalist kamplaşmalar ve Erdoğan-Almanya gerilimi
ABD’nin dış politikasında politik romantizme yer yok!
“Önümüzün karanlık olduğu bu dönemde, ateşler yakıp yolu görmenin anlamlı olduğunu düşündük”
Beyazıt Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadınlardan 8 Mart eylemleri

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, eylemlerle karşılandı.

Urfa’da polis saldırısı

Urfa’da Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde kadınlar 5 Mart’ta SES şube binası önünde toplandı. Yürüyüş yapmak isteyen kadınlar polisin saldırısına uğradı, 23 kadın gözaltına alındı.

Bakırköy’de miting

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısı ile 5 Mart’ta Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda miting gerçekleştirildi.

İncirli Caddesi’nde toplanan kadın örgütleri kortejler oluşturarak meydana yürüdü. Polis HDP flamalarının alana sokulmasına engel olmak isterken görüşmeler sonucu flamalar alana sokuldu.

Kadın örgütlerinin alana girişinin ardından açılış konuşmasında 8 Mart’ın tarihçesi anlatılarak saygı duruşu ile program başlatıldı. Sunumun Kürtçe ve Türkçe olarak iki dilde yapıldığı programda öncelikle KHK ile ihraç edilen ve Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda direnen Betül Celep’e söz verildi. Celep direnişini anlatarak mücadele çağrısı yaptı.

Kadınlar Birlikte Güçlüdür Platformu adına söz alan Selin Top uluslararası kadın grevine Türkiye’den de ses vereceklerini ifade etti. Mitingin devamında tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve laikliği savunduğu için tutuklanan Ayşegül Başar’ın gönderdiği mesajlar okundu. Sarya müzik topluluğunun dinletisinin ardından İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması okundu.

Açıklamanın ardından Nar Kadın Dayanışması Müzik Topluluğu sahne aldı.

HDP Kadın Meclisi sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ve HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun ardından KESK üyesi kadın kamu emekçileri adına bir direnişçi söz aldı. Miting MKM sanatçısı Rojda’nın konseri ile sona erdi.

Şişli Etfal Hastanesi’nde Eylem

Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi’nde çalışan kadın doktorlar, hemşireler ve temizlik işçileri 8 Mart’ta Konferans Salonu önünde basın açıklaması yapıldı. Bursa’da yaşamını yitiren Türk Metal üyesi kadın işçilerin anıldığı eylemde 8 Mart’ı yaratan New York’lu dokuma işçisi kadınlar ve kadın cinayetlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

SES Şişli Şubesi, İstanbul Tabip Odası ve Genel-İş Sendikası adına açıklamanın okunmasının ardından 8 Mart'ta yapılan Uluslararası Kadın Grevi’nin çağrısı okundu. Eylemde kadınların hayatlarının her alanda kısıtlanması teşhir edildi.

Bakırköy Hastanesi’nde eylem

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servis önünde SES Bakırköy Şubesi ve İTO’nun çağrısıyla 8 Mart'ta yapılan eylem saygı duruşuyla başlarken okunan açıklamada kadınların karşı karşıya olduğu saldırılar dile getirilerek iktidarın ikiyüzlülüğü teşhir edildi. OHAL koşulları ile tırmanan saldırılarda, kadınların hedef olduğu, 8 Mart yasakları ve ihraçlar üzerinde duruldu.

Pangaltı’nda eylem

Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube’den kadınlar, Pangaltı metro çıkışında 8 Mart’ta eylem gerçekleştirdi. Açıklamada kadınların yaşamına müdahale edilmesine, etnik ve mezhepsel baskılara, LGBTİ’lere dönük saldırılara, savaşa ve göçmen kadınların sorunlarına değinildi. Uluslararası Kadın Grevi'ne destek verildiği belirtilerek eylem sonlandırıldı

İHD'den kadın tutsaklara kart

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ve Kadın Hakları Komisyonu, 8 Mart’ta Galatasaray Lisesi önünde açıklama yaparak kadın tutsaklara kart gönderdi. Av. Eren Keskin’in kadınların direnişini selamlamasının ardından okunan açıklamada 8 Mart anlatılarak direnişçi kadınlar ve kadın tutsaklar selamlandı. Açıklamadan sonra Galatasaray Postanesi’nden kartlar gönderildi.

Bursa’da yaşamını yitiren kadın işçiler anıldı

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar 8 Mart’ta Setbaşı’nda toplandı. Bursalı kadınlar bu seneki 8 Mart etkinliği için 7 Mart’ta Ankara’ya hareket eden 4 otobüsten birinin kaza yapması sonucu yaşamını yitiren Türk Metal üyesi 7 kadın işçiyi anarak sessiz yürüyüşe geçtiler. Heykel Meydanı’na kadar yürüyen kadınlar burada yaptıkları basın açıklamasının ardından eylemi sonlandırdı.

Kocaeli’de polis saldırısı

8 Mart’ta İzmit Merkez Bankası önünden Cumhuriyet Parkı’na yürümek isteyen Kocaeli Kadın Platformu’na, Kocaeli Valiliği’nin yasaklarını bahane eden polis izin vermedi. Yürüyüşün başlatılması üzerine saldırıya geçen polis çok sayıda kadını gözaltına aldı.

Taksim’de yürüyüş

8 Mart akşamı Taksim'deki Fransız Kültür Merkezi önünde toplanan binlerce kadın dövizler, sloganlar ve pankartlarla Tünel’e yürüyüş gerçekleştirdiler. Dövizler ve sloganlarda tutuklu kadın milletvekilleri ve katledilen Kürt kadınlarına dikkat çekilirken Tünel’de okunan basın metninde uluslararası 8 Mart grevine değinildi. Kadınlara dönük cinsiyetçi saldırılara değinilen açıklamada, OHAL baskıları, belediyelere atanan kayyımların kadın kurumlarını kapatmasına tepki gösterildi. Açıklama “Yaşasın feminist mücadelemiz” şiarıyla sonlandırıldı.

Ayrıca KESK İstanbul Şubeler Platformu 8 Mart’ta Galatasaray Meydanı’nda yaptığı eylemde kadınların taleplerini dile getirdi.

Emekçi Kadınlar’ın (EKA) da burada yaptığı 8 Mart eyleminde halaylar çekilerek tiyatro gösterimi yapıldı.

 

 

 

 

Kamu emekçileri 8 Mart’ı direniş alanında karşıladı

 

OHAL ve KHK saldırısıyla ihraç edilen kamu emekçileri 8 Mart’ı direniş alanlarında karşıladı.

İstanbul’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda direnişlerini sürdüren kamu emekçilerinin 8 Mart günü direniş alanında düzenlediği etkinlik 8 Mart’ın tarihçesinin anlatılması ve New Yorklu işçi kadınlar şahsında saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte kamu emekçisi kadınların yaşam boyu karşılaştığı sorunları öyküleştirerek anlatan metinler okundu. “Yarattığınız tüm kimlikleri soyunuyoruz ve direnişi, isyanı kuşanıyoruz” denilen açıklamanın ardından bir kadın kamu emekçisi “Ekmek ve Gül” şiirini okudu.

Kamu emekçileri kendi etkinlikleri öncesindeki CHP mitinginde söz almak istediklerini ancak “belki tehlikeli bir şeyler söylersiniz” denilerek kendilerine söz verilmediğini belirtti.

Program İEKK’nın ve kamu emekçilerinin ortak hazırladığı müzik dinletisiyle ve İEKK’nın hazırlamış olduğu Dario Fo’nun “Uyanış” oyunuyla devam etti.

Sarya müzik grubunun ardından söz İEKK’ya verildi. Eylemde Bakırköy Haziran Meclisi ve TMMOB adına da konuşmalar yapıldı. Etkinlikte kamu emekçilerinin oluşturduğu ‘Kanun Hükmünde Koro’ da sahne aldı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu adına basın açıklamasının okunmasıyla etkinlik sonlandırıldı.

Kadıköy Altıyol’da direnişlerini sürdüren kamu emekçileri 8 Mart’ta eylemlerine devam ederken pek çok kurumdan direniş alanına ziyaret gerçekleştirildi.

Direnen emekçiler haklarını geri alana kadar kadını erkeğiyle bu alanda direneceklerini ifade ettiler. Direnişe desteğe gelen tüm emekçileri selamlayan direnişçilerin ardından İEKK adına da bir konuşma yapıldı.

Betül Celep de 8 Mart’ı Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda direnişle karşıladı. Gün boyu direnişini sürdüren Celep’i İEKK’nın yanı sıra çok sayıda kişi ziyaret etti.

Ankara’da Nuriye Gülmen, Acun Karadağ ve Semih Özakça’nın direnişi 8 Mart’ta devam ederken çok sayıda kurum ve kişi direniş alanını ziyaret etti. Kitlesel katılımla yapılan basın açıklamasının ardından direniş alanından ayrılan emekçiler başlayacakları açlık greviyle ilgili panele katıldılar.

 
§