23 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/24

Katar krizi AKP iktidarını sıkıştırıyor
Referandumun ardından düzen siyasetine yeni dizayn
“Adalet Yürüyüşü” üzerine…
Kıvılcımları yangına dönüştürmek elimizde!
Kıdem tazminatının gaspına karşı örgütlü mücadeleyi büyütelim!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenmesi ve ortalığa saçılan gerçekler
MEB’den Öğretmen Strateji Belgesi’ne güzelleme
Topyekûn saldırılara karşı topyekûn direniş!
İstanbul’da kamu emekçilerinin direnişi sürüyor
CT’de enjeksiyon bölümü bedellerle çay molasını kazandı
Türk Metal’in anket oyununa işçilerden tepki
Petkim işçileri üretimi durdurdu, giriş çıkışları kapattı
Diam Vitrin işçileri süreçlerini anlattı
Sendikal bürokrasi kadın işçiyi ve kadın sorununu görmüyor
Modern Nazi Kampı: Elsi Elektrik
DGB MYK Haziran Ayı Toplantı Sonuçları
İncirlik krizi ve arka planı
Londra yangını: Kapitalizm diri diri yakıyor!
Hollanda’da koalisyon yine kurulamadı
Yargısız infazlar ülkesi Türkiye
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MEB’den Öğretmen Strateji Belgesi’ne güzelleme

 

9 Haziran Cuma günü Resmi Gazete’de yayınlanan Öğretmen Strateji Belgesi öğretmenlik mesleğinde köleliğe geçişi gündeme getirdi. Söz konusu belge, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından referandum sonrasında güvenceli çalışmanın “kimsenin tapulu malı olmadığını” dillendirerek gündeme getirdiği “kamu personel reformu”nun eğitim alanındaki yansıması oldu. “Mesleki eğitim ve yeterlilik” adı altında öğretmenlik mesleğini öncesi ve sonrası ile yeniden ele alan belgenin içinde öne çıkan maddeler arasında performans yeterlilik uygulaması, her dört yılda bir yapılacak mesleki yeterlilik sınavı, veli, öğretmen, öğrenci ve idari kadronun vereceği puanlarla öğretmenlerin değerlendirilmesi, KPSS sınavına ve mülakata ek olarak öğretmen alımlarında kişilik testleri ve psikolojik testlerin yapılması vs. yer alıyor.

MEB’den güzelleme adımları

Yayınlandığı tarihten itibaren öğretmenleri MEB’in ve dolayısıyla AKP’nin memurlarına dönüştürecek olan belgeye dair yapılan eleştiriler ve teşhirlerin ardından MEB konuya kendisi adına “açıklık” getirdi. Eğitim Bilişim Ağı üzerinden yayınlanan ve öğretmenlerin izlemesinin zorunlu olduğu “eğitim programları” çerçevesinde Öğretmen Strateji Belgesi işlendi. 19 Haziran günü saat 10.00’da yayınlanan ve MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin tarafından sunulan videoda Öğretmen Strateji Belgesi’ne dair çeşitli medya kuruluşlarında yorum ve haberlerin olduğuna değinilerek öğretmenlere ilk elden bilgi vermek amacıyla böyle bir eğitim programının hazırlandığı belirtildi.

Öğretmen Strateji Belgesi’nin öğretmenlerin mesleki gelişimleri için bir yol haritası olduğu ifade edilerek belgenin üç amacı, hedefleri ve bu hedefler doğrultusunda belirlenen eylemler sıralandı. Her eylemin öğretmenlerin mesleki gelişimleri için olduğu vurgusuyla güzellendiği strateji belgesi videoyla öğretmenlere pazarlanmaya çalışıldı.

Güzellemelerin ardındaki kölelik

Sistem her daim ortaya konulan saldırıların mahiyetini çarpıtıyor ve bu saldırıları kimi adımlar ile birlikte kamuoyuna sunarak göz boyuyor. Söz konusu belgede de aynı taktiğin uygulandığı görülüyor. Belgede bulunan eğitim programlarının geliştirilmesi, alan eğitimleri için üniversitelerle işbirliği, uluslararası çalıştaylara öğretmenlerin katılımı ve öğretmenlere yönelik şiddete karşı eylem programlarının oluşturulması gibi adımlar öne çıkarılıyor, performans sistemi, sınav ve puanlama sistemleri ise “politikalarımızı belirlemek için veri toplayacağız” argümanı ardında cilalanıyor. MEB’in güzellemelerinin ardında, satır aralarında ise tam bir kölelik sisteminin kurulacağı gerçeği yatıyor.

MEB’den ilan: AKP’ye biat edecek öğretmenler aranıyor

Strateji Belgesi’nin gerekçelerinin başında binlerce işsiz öğretmenin var olduğu gerçeği yatıyor. Ancak MEB, bu sorunu işsiz öğretmenler için istihdam yaratarak, okullar açarak çözmek yerine var olan diplomalı işsiz ordusunu kölelik uygulamaları için kullanma yolunu tutuyor.

Atanamayan binlerce öğretmenin ve intiharlarla sonuçlanan diplomalı işsizliğin olduğu yerde adı skandallarla özdeşleşen KPSS genişletilecek. KPSS’ye ek olarak başlatılan mülakatlarda “Reis denilince aklınıza kim geliyor?” sorusunun sorulduğu “akademik” değerlendirmelere ek olarak kişilik ve psikolojik testler de uygulanacak. Böylece mesleğe AKP’ye biat edecek öğretmen adayları kabul edilecek.

‘Her şey mesleki yeterlilik için’ yalanı

Performans sistemine dair pek çok tartışmanın olduğunun ifade edildiği eğitim videosunda, aynı zamanda, yapılan pilot uygulamada değerlendirmeye tabi tutulan öğretmenlerin %95’inin 85 üzerinde not aldığı sonuçları paylaşılarak “iç rahatlatıldı.” Bunun hemen akabinde ise yeterlilik programında velilerin, öğrencilerin, öğretmenlerin ve idari kadronun farklı kriterlerde farkı yüzdelere sahip notlar vereceği bilgisi paylaşılarak öğretmenlere “endişelenmeyin” mesajı verildi. Yeterlilik puanları ile yaratılmak istenenin susan, sinen öğretmen profili olduğu gerçeği yine “her şey mesleki yeterlilik için” denilerek kapatıldı.

“Milli ve manevi değerlere uygun davranan ve bunu öğrencilere aktaran öğretmenler”

Dört yılda bir yapılması öngörülen yeterlilik sınavı için de “Seçme, eleme, sıralama sınavı değildir. Mevcut durumun tespiti sınavıdır” denilerek MEB’in “veri” elde etmek için bu sınavları yapacağı duyuruldu. Satır arasında ise sınavın amacının öğretmenlerin akademik yeterliliklerinin ölçülmesi değil, “milli ve manevi değerlere uygun davranan ve bunu öğrencilerine aktaran” öğretmenlerin MEB’de yer alması olduğu bilgisi yansıdı.

“Ödül de vereceğiz”

Tüm güzellemelerin ardından ise Maliye Bakanlığı ile görüşüldüğü ve cevap beklendiği ifade edilerek “yeterli” olduğuna hüküm verilen öğretmenler için ödül sisteminin kurulacağı belirtildi. Aynı zamanda uzman öğretmen, baş öğretmen gibi sıfatların da bu “yeterli” öğretmenlere verileceği ifade edildi.

 

 

 

 

Sıfır kaza” kampanyasında 166 işçi katledildi

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla 13 Mayıs'ta, iş cinayetleriyle gündeme gelen 3. havalimanı inşaatında “İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklarasyonu” imza töreni düzenlenerek, “sıfır kaza” kampanyası başlatılmıştı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından yayınlanan iş cinayetleri raporu ise, “sıfır kaza” kampanyasının başladığı 13 Mayıs'tan 12 Haziran’a dek en az 166 işçinin katledildiğini ortaya serdi.

Raporda AKP hükümeti döneminde geçen 15 yılda, 20 bine yakın işçinin iş cinayetleriyle katledildiği belirtildi.


 
§