23 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/24

Katar krizi AKP iktidarını sıkıştırıyor
Referandumun ardından düzen siyasetine yeni dizayn
“Adalet Yürüyüşü” üzerine…
Kıvılcımları yangına dönüştürmek elimizde!
Kıdem tazminatının gaspına karşı örgütlü mücadeleyi büyütelim!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenmesi ve ortalığa saçılan gerçekler
MEB’den Öğretmen Strateji Belgesi’ne güzelleme
Topyekûn saldırılara karşı topyekûn direniş!
İstanbul’da kamu emekçilerinin direnişi sürüyor
CT’de enjeksiyon bölümü bedellerle çay molasını kazandı
Türk Metal’in anket oyununa işçilerden tepki
Petkim işçileri üretimi durdurdu, giriş çıkışları kapattı
Diam Vitrin işçileri süreçlerini anlattı
Sendikal bürokrasi kadın işçiyi ve kadın sorununu görmüyor
Modern Nazi Kampı: Elsi Elektrik
DGB MYK Haziran Ayı Toplantı Sonuçları
İncirlik krizi ve arka planı
Londra yangını: Kapitalizm diri diri yakıyor!
Hollanda’da koalisyon yine kurulamadı
Yargısız infazlar ülkesi Türkiye
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Petkim işçileri üretimi durdurdu, giriş çıkışları kapattı

 

Petkim’de yönetim ve Petrol-İş Sendikası arasında yürütülen 10. toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, sendika yeni bir görüşme tarihi de alınamadığını duyurmuştu.

17 Haziran’da İzmir Aliağa’daki Petkim rafinerisinde işçilere açıklama yapan sendika temsilcileri, işçilerin taleplerinin kabul edilmediğini, yönetimin 3 yıllık sözleşme dayattığını ve sözleşmeyi Yüksek Hakem Kurulu’na götürmek istediğini belirtti. Buna karşı, işçilerin 19 Haziran’da her türlü eyleme hazırlıklı olarak gelmeleri istendi.

19 Haziran sabahı, Petkim yönetiminin dayatmalarına karşı işçiler iş bıraktı. Tüm vardiyalardan işçiler rafinerinin önüne geldi ve giriş çıkışları kapattı.

Sevkiyatın durmasıyla rafineri kapısının içine TOMA ve çevik kuvvet polisleri konuşlandıran yönetim, eylemdeki işçileri fabrikayı durdurmakla tehdit etti.

Sabah iş başı yapan vardiya değiştirilmeyerek 24 saat çalıştı. Grev yapmanın yasak olduğu Petkim’de Petrol-İş tarafından, içeride çalışan işçi sayısı kritik sayıya düşürüldü. Valilikle yapılan görüşmelerin ardından polis ve TOMA geri çekildi. Ayrıca Petkim aksayan sevkiyatlar nedeniyle sıkışmaya başladı.

Vali, Petkim yönetimi ve Petrol-İş Sendikası arasında görüşme ayarladı. Ancak görüşme sonrası açıklama yapan sendika, teklif edilen zam oranının ve skalanın değiştirilmemesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. İşçiler toplu şekilde içeriye girerek eylemlerini burada sürdürdü, kapıya belirlenen üniteler nöbete başladı.

Sendika yöneticisi ve temsilci 12 kişi gözaltına alındı

İşçilerin eylemi 20 Haziran'da da devam ederken fabrikaya yığınak yapan polis, yol kapatmayı bahane ederek toplam 12 sendika yöneticisi ve temsilciyi gözaltına aldı.

Gözaltı saldırısına karşı işçiler ailelerini fabrika önüne çağırırken ailelerden yaklaşık 200 kişinin yanı sıra Tüpraş işçileri de direnişe desteğini sürdürdü.

Ege İşçi Birliği (EİB) de iş bırakan Petkim işçilerine seslenerek, işçilerin taleplerin arkasında durması ve tüm işçileri mücadeleye destek vermeye çağırması gerektiğini belirtti.

YHK görüşmesi öne alındı

Öte yandan, gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde AKP, Yüksek Hakem Kurulu’nun (YHK) 7 Ağustos’a kadar tanıdığı süreyi geri çekerken görüşmelerin en geç 22 Haziran günü saat 15.00’e kadar yapılması dayatmasında bulunduğu bilgisi yansıdı.

 

 

 

 

Sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi’ni selamladı

 

Sınıf devrimcileri, 18 Haziran Pazar günü gerçekleştirdiği eylem ve etkinliklerle 47. yılında 15-16 Haziran Direnişi’ni selamladı.

EİB’den Karşıyaka’da eylem

Ege İşçi Birliği (EİB), “Kıdem hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz!” şiarıyla Karşıyaka İZBAN önünde gerçekleştirdiği eylemde ilk olarak kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istenmesine dikkat çekti. İzmir’in çeşitli bölgelerinde süren grev ve direnişler anlatılarak Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın direnişi selamlandı.

Ardından EİB adına basın açıklaması yapıldı. 15-16 Haziran Direnişi’nin, bugünkü saldırılar karşısında işçi sınıfına yol gösterdiği belirtilen açıklamada 15-16 Haziran Direnişi’nin gelişimi aktarıldı ve sendikal bürokrasinin büyük direnişteki uğursuz rolü hatırlatıldı.

İşçi sınıfına yönelik güncel saldırıların, özellikle de kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istenmesi konusunun ele alındığı basın açıklamasında “Bugün en önemli sorunumuz, bir araya gelmek, örgütlenmek ve omuz omuza verip mücadele etmektir. Artık bıçak kemiği geçmiş bulunuyor. Söz, yetki, karar hakkımızı özgürce kullanabileceğimiz koşulları yaratabilmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verildi. Açıklama, taleplerin sıralanmasıyla sonlandırıldı.

Ardından, Hugo Boss’ta sendika üyesi olduğu için işten atılan Fatih Uyda bir konuşma yaptı. Eylem, Uyda’nın konuşması sonrasında halaylarla sonlandırıldı.

Bursa’da belgesel gösterimi

Bursa’da sınıf devrimcileri, 15-16 Haziran Direnişi’nin yıl dönümü vesilesiyle İşçilerin Birliği Derneği’nde “İki Uzun Gün ve Bir Uzun Yürüyüş” belgeselinin gösterimini yaptı. Tarihsel olarak süreci anlatan gösterimin ardından, etkinlik söyleşi ile devam etti.

Söyleşide birçok işçi söz alarak işçi sınıfı tarihi ve güncel olarak işçilerin birliği mücadelesi üzerine konuşmalar yaptı. Konuşmalarda işçi sınıfının tarihine sahip çıkması, tarihinden öğrenerek yeni mücadeleler örgütlemesi gerektiği belirtilirken, güncel olarak kıdem tazminatı ile ilgili yürütülen pratik çalışmaların bilgilendirilmesi yapıldı. Metal iş kolundaki toplu sözleşme sürecinde de kuşatıcı bir çalışma yürütme üzerine sohbet edildi.

 

 

 

 

Klisom’da TİS imzalandı, kazanımlar arttırıldı

 

Ankara Ostim’de bulunan Klisom Klima fabrikasında patronun TİS sürecinde işten atma saldırısına karşı kararlı şekilde direnen işçiler, işten atma saldırısını bertaraf ettikleri gibi imzalanan TİS ile de kazanımlarını arttırdılar.

Birleşik Metal-İş ile Klisom patronu arasında imzalanan sözleşmede elde edilen kazanımlar şu şekilde:

*Maaşlara seyyanen 375 TL, 2. yıl için enflasyon +% 5 zam alındı.

*30 günlük ikramiye 45 güne çıkarıldı.

*Ayda bir saat iş saatleri içinde eğitim izni elde edildi.

*250 TL olan Ramazan, yıllık izin ve yakacak yardımı 400 TL’ye çıkarıldı.

*Fazla mesailer hafta içi ve Cumartesi % 75, Pazar günleri ise % 100 olacak.

*Evlenme yardımı 800 TL, doğum yardımı 350 TL, işçinin kendisinin ve eşinin birinci derecede akrabalarının ölümünde 500 TL ölüm yardımı.

*Sabah 10.00- 10.15 saatlerinde iş saatinden sayılan çay molası kazanıldı.

*8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sendika üyesi kadın işçilere ücretli izin hakkı sözleşmede yer aldı.

*Arife günleri ücretli izin sayılacak.

*Yıllık izin kullanımında Cumartesi iş gününden sayılmayacak.

*Yol parası 135 TL’den 170 TL’ye çıkarılırken yemek ücreti 10 TL olarak belirlendi.


 
§