7 Temmuz 2017
Sayı: KB 2017/26

AKP iktidarının savaş ve işgal histerisi
Kürt kentleri neden yıkılıyor?
Suriyelilere yönelik saldırılara dair…
Nuriye ve Semih’i yaşatacak olan, sokakların gücüdür!
“Kitlelerin tepkisi, yolunu bulduğunda patlayacaktır!”
Kamu emekçilerinin İstanbul’daki direnişi sürüyor
“İşçi sınıfı ya devrimcidir ya da hiçbir şey!”
Yazaki’de direniş ve gözaltı saldırısı
TİS ve grev süreçlerinin ardından işçi kıyımları artıyor
Vahşi kapitalizmin pençesinde kıvranan dünya
Kıbrıs sorunu: Çözümün engelleri, çözüm gücü olamaz!
Sömürü çarklarında öğütülen kadın işçiler
“İşçilerin söz ve karar hakkı olmazsa iş cinayetlerini azaltamazsınız”
İş cinayetlerinin son bulması için mücadeleye!
Mesleki teknik eğitimde sömürünün adı: Tematik Lise
Sınıf devrimcilerinden 2 Temmuz anmaları
2. Enternasyonal ve revizyonizm
İnsanlık tarihinde kısa bir öykü: Taşköprü
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yazaki’de direniş ve gözaltı saldırısı

 

Gemlik Serbest Bölge’de bulunan Yazaki fabrikasında işten atılan Dilek Gültekin, serbest bölge önünde direnişe başladı.

Yazaki’de kadına yönelik tacize karşı mücadele eden, kıdem tazminatının gaspına karşı haklarını savunan Dilek Gültekin 23 Haziran günü “performans düşüklüğü” bahanesiyle işten atıldı.

3 Temmuz’da direnişe başlayan Gültekin, sabah saatlerinde Gemlik Serbest Bölge önünde gitti. “İşimi geri istiyorum”, “Yazaki’de kullan at işçilik var!” dövizi ile içeri giren servisleri karşıladı.

Gültekin’in direnişe başlamasının ardından önce serbest bölgenin müdürü geldi ve orasının özel alan olduğunu, beklenemeyeceğini öne sürdü. Ardından polis gelerek OHAL bahanesiyle eylemin bitirilmesi gerektiğini söyledi, gözaltına almakla tehdit etti.

Yazaki ise servislerden barikat kurarak direnişçi işçinin önünü kapamaya çalıştı. Yarım saat servisleri bekletti ve çıkışları geç bıraktı. Yazaki yönetiminin direnişten oldukça rahatsız olduğu gözlenirken işçilerin ilgisi yoğundu.

Gültekin servisler çıkana kadar dövizlerini açık tuttu. Metal İşçilerin Birliği (MİB) de direnişçi işçinin yanında yer aldı.

Direnişçi işçi gözaltına alındı

Direnişe başlarken polis tarafından tehdit edilen Gültekin, saat 16.00 sularında gözaltına alındı.

Gemlik Polis Karakolu’na götürülen Gültekin, bir süre sonra serbest bırakıldı.

4 Temmuz sabahı da Serbest Bölge girişinde direnişe başlayan Gültekin, kısa süre sonra gözaltına alındı.

Saatlerce karakolda tutulan Gültekin, akşam 18.00 sularında Gemlik Adliyesi’ne çıkarıldı. MİB’liler de destek için adliye bahçesinde beklerken saat 19.00’da Gültekin serbest bırakıldı.

“Asıl neden kötü çalışma koşullarına karşı sendikalaşma mücadelesi”

Gazetemize konuşan Yazaki direnişçisi; Yazaki fabrikasında kötü çalışma koşullarının hüküm sürdüğünü belirterek özellikle kadın işçilere yönelik baskı, taciz ve darp mevcut olduğunu vurguladı. İŞKUR üzerinden işçi alımı yapan Yazaki’de sürekli işçi sirkülasyonu olduğunu, “kullan-at” işçiliğin geçerli olduğunu belirtti. Yazaki’de ücretsiz izinlerin ve ‘istifa etti’ diye gösterilerek işten atmaların yaygın olarak görüldüğünü, kendisinin de Mart ayında ücretsiz izine çıkartıldığını ve bu sebeple şu an İşsizlik Fonu’ndan yararlanamadığı örneği ile birlikte dile getirdi. Toplamda on üç ay boyunca özveri ile çalışan bir işçi olmasına rağmen “performans düşüklüğü” bahanesi ile işten atıldığını belirten Gültekin, asıl nedenin kötü çalışma koşullarına karşı verdiği sendikalaşma mücadelesi olduğunun altını çizdi.

Gözaltı saldırılarının yıldırma politikası olduğunu belirten Gültekin, “Direnmeye devam edeceğim” diyerek kararlılığını vurguladı.

 

 

 

 

İEKK: Dilek Gültekin ile dayanışmaya!

 

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK), Bursa Gemlik’teki Yazaki fabrikasında işten atılmasının ardından direnişe başlayan Dilek Gültekin’le dayanışma çağrısı yaptı.

İEKK’nın Gültekin’le dayanışmayı yükseltme çağrısında şunlar söylendi:

“Bir kadın işçi arkadaşımız, Dilek Gültekin Bursa Gemlik’ten sesini yükseltiyor. İşten atılmasına neden olan ne ise; boyun eğmeyi kabul etmediği ne ise; yükselen sesi bunları hayatlarımıza taşımakta, anlatmakta ve taraf olmaya çağırmaktadır.

Dilek’in çalıştığı fabrika Yazaki. Yazaki’deki sömürüyü çalıştığımız fabrikalardan, iş yerlerinden yakından tanıyoruz elbet. Ama Yazaki yakın dönemde fabrikada yaşanan tecavüz girişimi ile gündeme geldi. Ve gördük ki Yazaki’de taciz ve tecavüz olayları olağanmış ve son olayda ismi geçen formen başta olmak üzere herkes biliniyor ve korunuyormuş. Yazaki işçisi bu sefer susmadı, sesini yükseltti, imza topladı ve formen işten atılana kadar da mücadeleye devam etti.

Bu sürecin sonunda patron bir fatura kesti ve Dilek’i işten attı. Gerekçe, performans düşüklüğü. Bir mücadele süreci sonucunda tüm patronların başvurduğu ortak gerekçe. Hatta Avon Kozmetik’teki gibi çalışmasına özel ödüller verdiği işçiyi bile atarken gerekçe budur. Her şey dingin ve temiz sulardaki gibi berrak ve dibine kadar görünürken bile demez ki ‘ben seni sendikalaştığın için attım’, ‘sen mobbinge, tacize, tecavüze karşı olduğun için attım’, ‘sen kıdem tazminatının gaspına karşı geldiğin için attım.’

Dilek, işten atma saldırısına karşı ‘işine ve onuruna’ sahip çıktı ve fabrika önünde direnişe başladı. Yazaki patronu hemen devreye devletin kolluk güçlerini soktu. Dilek art arda gözaltına alındı. Sömürüye, tacize, mobbinge, sendika düşmanlığına, kıdem tazminatının gaspına karşı ‘direnişi seçiyorum’ diyen Dilek gözaltılar sonrası ‘direnişe devam’ dedi.

Fabrikalarımızdan, iş yerlerimizden, okullarımızdan, mahallelerimizden, meydanlarımızdan Dilek Gültekin için dayanışmayı büyütelim. Dilek’in sesini her yerde yükseltelim, taleplerini her yana yayalım.”

 

 

 

 

Yazaki’den tacize ortaklık haberlerine erişim engelli

 

Yazaki fabrikasında Mayıs ayında bir kadın işçiye formen tarafından tecavüz girişiminde bulunulmuş, kadın işçilerin mücadelesi ile tacizci formen işten atılmıştı. Fabrikada “Sapık Mehmet” olarak bilinen formen Mehmet Göğebakan’ı koruyan ve tacizlerine göz yuman fabrika yönetimi de işçilerin hedefindeydi.

Bu süreçte fabrika yönetimini ve kadın işçilerin karşı karşıya kaldığı tacizleri teşhir ederek Yazaki’den kadın işçilerin haklı mücadelesine gazetemizde ve internet sitemizde yer vermiştik.

Tecavüz girişimine göz yumması ve ancak kadın işçilerin tepkileri sonrasında tacizciyi işten çıkarmasıyla teşhir olan Yazaki yönetiminin yardımına düzen yargısı koştu.

Tecavüz girişiminin haberinin verildiği ve “Kadın işçiler, tecavüzcünün başka saldırılarıyla da bilinmesine rağmen fabrika yönetimi tarafından görmezden gelindiğine dikkat çekti” ifadelerinin yer aldığı “Yazaki’de tecavüz girişimi ve fabrika yönetimine tepki” başlıklı haber Mudanya Sulh Ceza Hakimliği’nin 24 Mayıs tarihli 2017/387 sayılı kararı ile 5651 sayılı Kanun uyarınca Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından erişime engellendi.

Yazaki’den kadın işçilerin Metal İşçileri Birliği’nin (MİB) sosyal medya sayfasında paylaştığı açıklamaya yer verilen ve “Formenin bugüne kadarki tacizlerinde Yazaki yönetimi tarafından korunduğu ve tacize uğrayan bir kadın işçinin işten atıldığı ortaya çıkmıştı” ifadelerinin yer aldığı “Yazaki’de tepkiler sonucu tacizci formen işten atıldı” başlıklı haber de yine aynı ceza hakimliği tarafından 30 Mayıs tarihli 2017/410 sayılı kararı ile erişime engellendi.


 
§