7 Temmuz 2017
Sayı: KB 2017/26

AKP iktidarının savaş ve işgal histerisi
Kürt kentleri neden yıkılıyor?
Suriyelilere yönelik saldırılara dair…
Nuriye ve Semih’i yaşatacak olan, sokakların gücüdür!
“Kitlelerin tepkisi, yolunu bulduğunda patlayacaktır!”
Kamu emekçilerinin İstanbul’daki direnişi sürüyor
“İşçi sınıfı ya devrimcidir ya da hiçbir şey!”
Yazaki’de direniş ve gözaltı saldırısı
TİS ve grev süreçlerinin ardından işçi kıyımları artıyor
Vahşi kapitalizmin pençesinde kıvranan dünya
Kıbrıs sorunu: Çözümün engelleri, çözüm gücü olamaz!
Sömürü çarklarında öğütülen kadın işçiler
“İşçilerin söz ve karar hakkı olmazsa iş cinayetlerini azaltamazsınız”
İş cinayetlerinin son bulması için mücadeleye!
Mesleki teknik eğitimde sömürünün adı: Tematik Lise
Sınıf devrimcilerinden 2 Temmuz anmaları
2. Enternasyonal ve revizyonizm
İnsanlık tarihinde kısa bir öykü: Taşköprü
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf devrimcilerinden 2 Temmuz anmaları

 

Sınıf devrimcileri katliamın yıl dönümünde gerçekleştirdiği anmalarla 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşamını yitirenleri andı.

Kartal

Kartal Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun (BDSP), 2 Temmuz akşamı Kartallı Kazım Meydanı’nda düzenlediği anma Nazım Hikmet’in “Hoş geldin” şiiri okunarak, katliamların yaşanmadığı bir dünya için yan yana gelme çağrısı ile başladı.

“Biz kazanacağız” şiiri eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından yerel sanatçılar ve sokak sanatçıları türkülerini seslendirdiler. Bir Kızıl Afacan “Kimse Temizim Demesin” adlı şiiri okudu. Etkinliğe katılan emekçilerin biri Pir Sultan’a yazılan bir şiiri okudu.

BDSP konuşmasında ise; “Sivas Katliamı’nın 24. yılında katillerin düzenine karşı bir araya geldik. Pir Sultan Abdal şenlikleri için bir araya gelen 33 canımızı yakan sermaye devleti katliamcı geleneğini devam ettirdi. Bozuk düzende sağlam çark olmaz diyen Pir Sultanlardan Şeyh Bedrettinlere varana ve günümüze dek bu düşü taşıyanlar var oldu” denildi. Sınıfa yönelik saldırılar teşhir edilerek Gülmen ve Özakça’nın direnişleri selamlandı. Adaletin emekçilerin mücadelesi ile, sosyalist işçi-emekçi cumhuriyetinde geleceği vurgulanarak örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısıyla konuşma sonlandırıldı.

Konuşmanın sonrasında Gebze İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu sahne alırken gruba destek veren direnişçi kamu emekçisi Filiz Soylu, ihraç saldırılarına karşı sürdürdükleri direnişlerinden bahsederek Gülmen ve Özakça’yı selamladı.

Ardından Kamu Çalışanları Birliği’nden bir emekçi “Bıçak Kemikte” şiirini kitle ile beraber okudu. Anma “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganı ile sona erdi. Akrep ve sivil polislerin tacizlerine rağmen anmaya yoğun bir katılım oldu.

Esenyurt

Esenyurt BDSP, 1 Temmuz’da “Unutmadık, unutturmayacağız” şiarıyla Yeşilkent 2 Temmuz Parkı’nda etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinliğin sunumunda; katliamın tarihçesi, kamu emekçilerinin direniş süreci ve “adalet yürüyüşü” üzerine kısa konuşmalar yapıldı. Ardından Can Dündar’ın “O gün” adlı belgeseli gösterildi

Saygı duruşunun ardından BDSP temsilcisi “24 yıldır her 2 Temmuz’da unutmamak ve unutturmamak için sokaklardayız, katliam düzeni son bulana kadar da sokaklarda olmaya devam edeceğiz” dedi. Dersim, Maraş, Çorum, Gazi’nin yanı sıra Kürdistan’daki katliamlar ve hapishanelerdeki katliam örnekleri üzerinden sermaye devletinin katliamcı kimliği teşhir edildi. Kamu emekçilerinin direnişi ile Gülmen ve Özakça’yla dayanışma çağrısı yapıldı. Adalet yürüyüşü, darbe girişimi ve AKP-cemaat ilişkisine değinilerek sosyalizm çağrısıyla konuşma sonlandırıldı.

Şiir dinletisiyle devam eden anma katliam ve sömürü düzenine karşı devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısıyla sonlandırıldı.

Şahintepe

Şahintepe’de de 1 Temmuz’da BDSP’nin etkinlik yapacağı alanın akrep ve çevik kuvvet otobüsü ile çevrilmesine rağmen anma etkinliği gerçekleştirildi. Açılış konuşmasının ardından Sivas’ta katledilenler şahsında saygı duruşunda bulunuldu. Sivas şehitlerini anan türkülerden oluşan müzik dinletisinin ardından BDSP temsilcisi katliamların, baskıların, saldırıların bugün OHAL koşullarında katlanarak büyüdüğünü söyledi. Tüm bu saldırıları püskürtebilmek, katliamların hesabını sormak için Türk-Kürt, Alevi-Sünni demeden tüm işçi ve emekçilerin birleşmesi gerektiği vurgulandı. Konuşma devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.

Müzik dinletisiyle devam eden etkinlik, KHK ile ihraç edilen kamu direnişçisi Fatma Yıldırım’ın konuşmasının ardından sonlandırıldı.

Akpınar

Akpınar Dayanışması 1 Temmuz akşamı “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız!” şiarıyla anma gerçekleştirdi.

Saygı duruşuyla başlayan anmada dayanışma adına yapılan açıklamada; Sivas Katliamı’nın planlı bir devlet katliamı olduğuna dikkat çekilirken, katillerden hesap sorma çağrısı yapıldı. Aynı katliamcı zihniyetin işçi ve emekçilerin haklarına saldırdığı, on binlerce kamu emekçisini ihraç ettiği belirtilerek Gülmen ve Özakça’nın direnişi selamlandı. Katliamı anlatan belgesel gösterimi ve hep birlikte söylenen türkülerin ardından mücadele çağrısıyla anma sonlandırıldı.

 

 

 

 

2 Temmuz’da katledilenler binlerin katılımıyla Sivas’ta anıldı

 

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilenler, katliamın yıl dönümünde binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle Sivas’ta anıldı.

Anma için farklı kentlerden Sivas’a gelenler Gemerek ve Sivas girişlerinde durdurularak arama dayatmasıyla karşılaştılar.

Buna rağmen binlerce emekçi saat 10.30’da Sivas’ta bir araya gelerek katliamın yaşandığı Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti.

Katılımın geçen yıla kıyasla çok daha kitlesel olduğu eylemde en önde Sivas şehitlerinin aileleri, arkasında ise Alevi örgütleri ve sonrasında da sol güçler kendi pankartlarıyla yürüdü.

Öfkeli sloganlarla katliamın yaşandığı Madımak Oteli önüne ulaşılmasının ardından burada ilk sözü alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir, “Sivas yetmedi. Newrozlarda, Gezi’de onlarca canımız katledildi. Hâlâ katiller ödüllendiriliyor. Berkin’in, İsmail’in, Ethem’in katilleri ödüllendiriliyor. Öyleyse adalet mücadelesini, katillerden hesap sorma mücadelesini büyüteceğiz. Hesap soracağız” dedi.

Devlet Aleviciliğinin yüzü olan Cem Vakfı’nın Genel Başkanı Erdoğan Doğan; katliama ‘ayıp’ demekle yetinirken; “24 yıl önce yaşanan insanlık ayıbı nedeniyle hayatını kaybeden canlarımızı anmak için buradayız” dedi.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Tuncer Baş ise; bin 400 yıldır yürüdüklerini dile getirerek, “Madımak utanç müzesi olana kadar, bizler eşit yurttaşlar olana kadar yeryüzünde adalet sağlanana kadar yürüyeceğiz” dedi.
Alevi örgütleri adına son konuşmayı yapan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da katledilenleri andı. “Katillerden hesap soracağız. Pir Sultanca, Denizce, Mahirce, İbrahimce yaşayacağız” dedi.
Konuşmaların ardından anma sona erdi.

 
§