21 Temmuz 2017
Sayı: KB 2017/28

Dikta rejimine karşı mücadeleyi yükseltelim!
Sırada tek tip elbise var
Basın özgürlüğü üzerine
AKP iktidarının büyüyen korkusu
Erdoğan’ın ağzından malumun ilanı
Sömürüye ve OHAL’e karşı sınıfın birliği ve dayanışması
Resmi işsizlik rakamları ve karartılamayan gerçekler!
İşsizlik Sigortası Fonu sermayenin hedefinde
Yazaki’de direniş üç haftayı geride bıraktı
Emekçilerin direnişi sürüyor: OHAL işçi ve emekçilere karşı ilan edildi!
“Bir kişi de olsa direniş devam edecek!”
SIO Automotive’de taşeron güvenlik işçilerinin direnişi üzerine
Uğur Konfeksiyon saldırılarına kadın düşmanlığını da ekledi!
Kızışan hegemonya kavgası ve Almanya-Fransa ekseninin savaş hazırlıkları
Mesleki eğitim ve mücadele semineri
Bakırköy’de rant projesi: 17 bin ağaç katledilebilir!
Yaşasın direniş, yaşasın zafer!
Kavganın partili şairi Vaptsarov
Gerçek özne
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yazaki’de direniş üç haftayı geride bıraktı

 

Yazaki’de sömürüye, tacize, işten atmaya karşı Dilek Gültekin’in direnişi 3. haftayı geride bıraktı.

Direnişin 11. gününde (13 Temmuz) sabah erkenden direniş alanına giden Gültekin, gündüz vardiyasına gelen ve gece vardiyasından çıkan işçileri karşıladı. Servislerden el sallayan işçiler Gültekin’e desteklerini gösterdiler.

Gün içinde Gemlik Dayanışma Platformu da direnişçi işçiyi ziyaret ederken Gemlik Gübre güvenlik müdürü ise alanın “özel mülk” olduğunu bahane ederek “araçlarınızı çekin” dayatmalarında bulundu.

Ziyaretin sonrasında bir kez daha alana gelen güvenlik müdürü, hakaretler edip el kaldırarak Gültekin’e saldırmaya kalktı. Bir basın emekçisi de güvenlik müdürünün saldırısına maruz kaldı.

Direnişine 12. gününde devam eden Gültekin, Japon tekeli Yazaki’nin Türkiye’deki fabrikasında yaşadığı saldırıyı tekelin yönetimine taşımak için İngilizce ve Japonca olarak da yaşadığı saldırıyı duyurmaya başladı. “Yazaki’de tacize, sömürüye, baskıya son” çağrısının yer aldığı bir imza kampanyasıyla Yazaki yönetiminin direnişçinin taleplerini karşılaması istendi.

KESK Kadın Meclisi’nden ziyaret

Direnişin 16. gününde (17 Temmuz) ise KESK Kadın Meclisi, Yazaki direnişçisini ziyaret etti. Direniş alanında Gültekin’i ziyaret eden meclis üyeleri burada basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube Kadın Sekreteri Mürüvet Yılmaz’ın okuduğu açıklamada Antalya Serbest Bölge’de 2006 yılında yaşanan Novemed direnişi hatırlatılarak; “O dönemde yaşananlardan ve Novemed direnişçisi kadın işçilerin anlattıklarından serbest bölgelerdeki emek ve sömürü çarkının nasıl işlediğini çok iyi biliyoruz, unutmadık” denildi. OHAL ile birlikte serbest bölgelerde kadın işçilerin karşılaştıkları sorunların üzerinin daha kolay örtüldüğüne dikkat çekilen açıklamada Yazaki fabrikasında yaşanan taciz ve tecavüz girişimi hatırlatılarak Gültekin’in tacize ve kötü çalışma koşullarına karşı verdiği mücadele sebebiyle işten atıldığı ifade edildi. Açıklamada, kadına yönelik taciz olaylarının özel takipçisi olunacağı belirtilerek son olarak, “Bir an önce Dilek Gültekin işine geri dönmeli, Yazaki’deki taciz olayları soruşturulmalı, tacizciler cezalandırılmalı, kadınların çalışma koşulları onlarla birlikte düzenlenmelidir” denildi.

HDP Kadın Meclisi adına da Mukaddes Erdoğdu Çelik destek açıklaması yaptı.

18. gününde de direnişini sürdüren Gültekin’in direndiği alandan arabayla geçen Gemlik Gübre’den bir kişi, “Sana demedik mi bizim tabelanın altında bekleme diye. Sen görürsün” diyerek Gültekin’i tehdit etti. Gültekin ise “Tehditlerinizi de alın gidin” diyerek direnişini sürdüreceğini vurguladı.

TOMİS’ten açıklama

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) da Gültekin’e yönelen işten atma saldırısını kınayarak saldırılara karşı elinden gelen tüm çalışmaları yapacaklarını belirtti. TOMİS MYK, Yazaki’deki tüm işçileri TOMİS’te birleşmeye çağırdı.

Yanı sıra, Gültekin’e Yazaki güvenlik müdürünün saldırmaya kalkması üzerine TOMİS, “Dilek’e kalkan elleri kırarız!” şeklinde açıklamada bulundu.

İşçilerin, Gültekin’in çağrısına uyarak TOMİS’e üye olduğu da gelen bilgiler arasında.

Direnişin sesi İstanbul’da

İstanbul’da sınıf devrimcileri yürüttükleri faaliyetlerle Dilek Gültekin ile dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Anadolu Temsilciliği, Dudullu OSB’de bulunan Beybi Eldiven fabrikasında bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları da hazırladığı “Yazaki direnişçisi Dilek Gültekin yalnız değildir!” şiarlı ozaliti Sarıgazi’de servis geçiş güzergahına yaptı.

Sınıf devrimcileri, Tuzla’da işçi ve emekçilerin yoğun olarak kullandığı bir halk pazarında bildiri dağıtarak Gültekin’in direnişini emekçi kadınlara ulaştırdı.

 

 

 

 

TOMİS’ten 2017 MESS Grup TİS öncesi açıklama

 

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), MESS kapsamındaki fabrikalarda yapılacak TİS süreci öncesi özellikle öncü ve muhalif metal işçilerinin seçilerek işten atılmasına, Renault, Tofaş, Bosch, Türk Traktör ve Ford Otosan gibi fabrikalarda baskının artması gibi saldırılara ilişkin 19 Temmuz’da basın toplantısı düzenledi.

Tüm Bel-Sen İzmit Şube binasındaki basın toplantısında açıklamayı, TOMİS Kocaeli Şubesi’nden eski Ford Otosan işçisi Erdal Gündüz okudu.

2015’ten beri metal işçilerinin yaşadıklarının anlatıldığı açıklamada TOMİS’in kuruluşu ve anlamı üzerinde duruldu. Metal işçisinin, 2015’teki Metal Fırtına’da bilinç ve örgütlülük düzeyinden dolayı sınırlı kazanımlarla direnişini ve taleplerini 2017’ye ertelediği ifade edilerek MESS ve Türk Metal’in de işçilere karşı hazırlık içerisinde olduğu belirtildi. MESS ve Türk Metal’in 2017 TİS süreci öncesi işçileri oyaladığı anlatıldı.

TİS sürecine hazırlık kapsamında yapılması gerekenin fabrikalarda TİS komitelerinin kurulması, güçlendirilmesi ve komiteler üzerinden söz-yetki-karar hakkının işçilere verilmesi, patronun ve sermaye devletinin baskılarına, OHAL koşullarına, sendikal ihanete karşı işçilerin hazırlıklı olması, ipi bir an bile elinden bırakmaması olduğuna dikkat çekildi. TOMİS’in metal işçilerinin kazanması için elinden geleni yapacağının altı çizildi.

OHAL’e güvenen MESS ve hükümetin; işçilerin kıdem tazminatı, hafta tatili gibi haklarına dönük saldırıları arttırdığına değinilen açıklamada “OHAL’den istifade grevlerin yasaklandığı süreci ancak örgütlü işçi sınıfının örgütlü mücadelesi durdurabilir” denildi.

Öncü-mücadeleci işçilerin, diğer işçileri korkutmak için işten attırıldığı, bölümlerinin-vardiyalarının değiştirilerek ücretsiz izne çıkarıldığı örneklerle anlatıldı. Ford Otosan’da kıyımlara karşı mücadelenin devam edeceği belirtilerek dayanışma çağrısıyla açıklama sonlandırıldı.

Tüm Bel Sen ve Yapı Yol Sen Kocaeli Şube başkanlarının yanı sıra Metal İşçileri Birliği’nin de destek olduğu açıklama, 14 Temmuz günü işten atılan Numan Duru’nun yaşadığı süreç ve çalışma koşullarını anlatmasının ardından sonlandırıldı.

 

 

 

 

TOMİS’ten Ford Otosan önünde eylem

 

Tüm Metal ve Otomotiv İşçileri Sendikası (TOMİS), Ford Otosan’da önceki hafta haksız bir şekilde işten çıkartılan üyeleri Numan Duru için 17 ve 18 Temmuz’da fabrika önünde eylem gerçekleştirdi.

“İşten atmalara son” önlükleri ve “Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi! İşten atmalar yasaklansın!” pankartıyla sabah sevris giriş saatlerinde yapılan eylemlerde polis ilk gün kaymakamlıktan izin alınmadığı gerekçesiyle işçilerin eylemini engellemeye çalıştı. Ancak TOMİS üyeleri sevrislerin çıkışına kadar eylemlerine devam etti.

Eylemin ikinci gününde de fabrika önüne polis yığınağı yapıldı.

Eylemi sürdüren işçiler ise Türk Metal ve Ford yönetiminin kirl işbirliğini ve işten atma saldırılarını teşhir ederek mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

 
§