21 Temmuz 2017
Sayı: KB 2017/28

Dikta rejimine karşı mücadeleyi yükseltelim!
Sırada tek tip elbise var
Basın özgürlüğü üzerine
AKP iktidarının büyüyen korkusu
Erdoğan’ın ağzından malumun ilanı
Sömürüye ve OHAL’e karşı sınıfın birliği ve dayanışması
Resmi işsizlik rakamları ve karartılamayan gerçekler!
İşsizlik Sigortası Fonu sermayenin hedefinde
Yazaki’de direniş üç haftayı geride bıraktı
Emekçilerin direnişi sürüyor: OHAL işçi ve emekçilere karşı ilan edildi!
“Bir kişi de olsa direniş devam edecek!”
SIO Automotive’de taşeron güvenlik işçilerinin direnişi üzerine
Uğur Konfeksiyon saldırılarına kadın düşmanlığını da ekledi!
Kızışan hegemonya kavgası ve Almanya-Fransa ekseninin savaş hazırlıkları
Mesleki eğitim ve mücadele semineri
Bakırköy’de rant projesi: 17 bin ağaç katledilebilir!
Yaşasın direniş, yaşasın zafer!
Kavganın partili şairi Vaptsarov
Gerçek özne
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mesleki eğitim ve mücadele semineri

 

Mesleki eğitim, Türkiye’de en sık gündeme gelen konulardan biridir. Eğitim şuraları, sermaye sınıfının buluşmaları, gelecek ve yatırım planlamaları, AB uyum paketleri… Mesleki eğitim bütün bunların ve daha fazlasının içinde kendine yer edinmiştir. Meslek Liseliler Birliği olarak; mesleki eğitimin bu topraklardaki tarihini, Türkiye sermayedarları ve Avrupa sermayedarları için ne anlama geldiğini, işçi sınıfının devrim ve sosyalizm mücadelesinde mesleki eğitim alanlarının örgütlenmesinin neyi ifade ettiğini ortaya koyacağımız bir seminer düzenleyeceğiz.

Seminerimizin konu başlıkları;

1. Çıraklıktan bugüne mesleki eğitim

2. Kapitalizmde mesleki eğitim

a. Türkiye kapitalizmi ve mesleki eğitim

b. Avrupa kapitalizmi ve mesleki eğitim

3. Sınıf mücadelesinin geleceği ve mesleki eğitim

a. Sınıf mücadelesi ve mesleki eğitim

b. Gençlik mücadelesi ve mesleki eğitim

Bu topraklarda mesleki eğitimin tarihi nedir? Ne zaman başlamıştır? Nasıl dönüşümler yaşamıştır? Bu dönüşümlerin, üretim ilişkilerinde yaşanan değişimlerle bağlantısı nedir? Bütün bu sorulara seminerimizin ilk bölümü olan “Çıraklıktan bugüne mesleki eğitim” kısmında cevap arayacağız.

Seminerimizin ikinci bölümünde Avrupa ve Türkiye kapitalizminin mesleki eğitim ile neyi hedeflediklerini ortaya koymaya çalışacağız. Türkiye’deki eğitim şuralarını ve özelde mesleki eğitim şuralarını masaya yatıracak, Türk sermaye devletinin özellikle de son yıllarda yoğunlaştırdığı mesleki eğitim programlarını, planlarını inceleyeceğiz.

Türkiye kapitalizminin ulaşmak istediği bir seviye olarak Avrupa kapitalizminin mesleki eğitim noktasındaki adımlarına bakıp Türkiye kapitalizminin mesleki eğitim alanındaki hedeflerini somut olarak ortaya koymaya çalışacağız.

Seminerimizin üçüncü ve son bölümünde mesleki eğitim alanında devrimci çalışma yürütmenin sınıf mücadelesi için ne anlam ifade ettiğini; işçi sınıfının iktidar mücadelesinde, meslek liselerinde ve meslek yüksek okullarında mevzilenmenin nasıl bir önem taşıdığını vurgulayacağız. Ayrıca gençlik mücadelesine sınıfsal müdahalede bulunabilmenin, gençlik mücadelesiyle işçi sınıfı mücadelesinin birleşik bir mücadele hattında buluşabilmesinin imkanlarını tartışacağız.

Yeni Kavel’lerin, Sungurların, Tariş’lerin, 15-16 Haziran’ların, Greif’lerın, Metal Fırtınaların yolu meslek liselerinden, meslek yüksek okullarından geçmektedir. Mesleki eğitim alanında yürütülecek devrimci mücadele, işçi sınıfının geleceği mücadelesidir. Bugün; işçi sınıfını kuşatan dinci-milliyetçi gericiliği, burjuva ideolojik yanılgıları parçalamak için mesleki eğitim alanlarında devrimci mücadele yürütmek çok önemli bir yerde durmaktadır.

Bu nedenle; mesleki eğitim mücadelesi, sınıf mücadelesidir diyoruz. Ve herkesi mesleki eğitim alanlarında işçi sınıfının kızıl bayrağını yükseltmeye çağırıyoruz.

6 Ağustos Pazar

Saat: 14.00

Yer: Kadıköy

Meslek Liseliler Birliği-MLB

 

 

 

 

Ümraniye’de MLB atölyeleri oluşturuldu

 

Ümraniye’de MLB’liler “Yarının dünyasını bugünden kuralım!” şiarıyla iki haftadır atölye ön hazırlık çalışmaları yürütüyordu. Atölyelerin son kayıt günü olarak belirlenen 16 Temmuz günü MLB’liler bir araya gelerek planlamalar yaptılar. Yapılan planlamalara göre tiyatro, gençlik korosu, görsel tasarım ve marksist yöntem atölyeleri oluşturuldu.

Tiyatro atölyesinde, kadının çifte sömürüsünü ve stajyer kadın öğrencilerin sorunlarını işleyen iki skeç hazırlanması planlandı. Gençlik korosunun kolektif performanslar üzerinde yoğunlaşması belirlenirken görsel tasarım atölyesinde broşür, bülten, afiş, bildiri tasarlama konusunda eğitim yapılarak somut tasarımlar hazırlanacak.

Marksist yöntem atölyesinde ise; “Marksizm’i neden öğrenmeliyiz?”, “Marksizm’in temel kavramları”, “Marksizm’in felsefe anlayışı”, “Marksizm’in tarih anlayışı”, “kapitalizm ve sosyalizm”, “devrim ve sosyalizm” konu başlıklarıyla altı sunum yapılacak. 

Atölye toplantısında, yaz kampına kadar çalışmaların süreceği, ortaya çıkan ürünlerin yaz kampında sunulacağı, yeni dönemde ise daha yaygın bir atölye çalışması yürütme hedefi ortaya kondu.

 

 

 

 

Suruç davasında ikinci duruşma

 

Kobanê’nin yeniden inşasına destek için yola çıkan ve Urfa’nın Suruç ilçesinde yaptıkları basın açıklaması esnasında IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 33 gencin katledilmesine ilişkin dava 14 Temmuz’da görüldü. Sanık Yakup Şahin’in ilk defa SEGBİS sistemi ile duruşmaya bağlandığı davada, tutuklama saldırıları ile karşılaşan Suruç gazilerinin büyük bir bölümü ise beyanda bulunamadı. İkinci duruşmaya Suruç’ta katledilenlerin aileleri, tanıklar ve Suruç gazilerinin yanı sıra milletvekilleri ile ilerici parti ve kurumların temsilcisi katıldı.

Suruç Katliamı davasının tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin ilk duruşmaya katılmamıştı. İkinci duruşmaya SEGBİS ile katılması beklenen Şahin, gardiyanlar aracılığıyla “hasta olduğunu” beyan ederek duruşmaya katılmadı. Avukatların tepkileri üzerine duruşmanın ilerleyen saatlerinde Şahin, SEGBİS ile duruşmaya katılırken SEGBİS’e bağlanan Şahin’i aileler “Çocuklarımızın katilisin” diye karşıladı. Şahin’in ailelere yönelik provokatif söylemleri mahkeme başkanının uyarılarına rağmen sürdü. Şahin’in uyarıları dikkate almayarak sözlü saldırısını sürdürmesi üzerine bağlantının sesi kısıldı. Şahin’in rahat davranışları ve avukatların yüz yüze yargılama talebine yönelik beyanlarına “Bir de sizin sorularınızı mı cevaplayacağım?” diye karşılık vermesi dikkat çekti. Avukatların sanığın duruşmalarda hazır edilmesine yönelik talebi ise mahkeme heyeti tarafından mahkeme başkanının karşı oyuna rağmen ara karar ile kabul edildi.

Duruşma Suruç ailelerinin beyanları ile devam etti. Aileler davanın takipçisi olacaklarını beyan edip kamu görevlilerinden şikayetçi olduklarını açıklarken avukatların beyanlarında ise Suruç’un Türkiye’deki IŞİD katliamlarının miladı olduğu vurgulandı. Avukatların dava doyasına ilişkin taleplerinin ardından duruşmaya iki saatlik ara verildi. Aranın ardından avukatların taleplerine dair açıklamada bulunan heyet, Suruç’ta katledilenlerin ve yaralıların teslim edilmeyen eşyalarına ilişkin talebine, heyet değişikliği gerekçesi ile yanıtın gelecek duruşmada verileceğini ifade etti. ESP, SGDF, BEKSAV, İzmir Barosu ve Suruç gazilerinin davaya katılma taleplerini tekrar reddeden heyet, SGDF Eş Genel Başkanı Ceren Çoban hakkında tutuklama talebiyle istenen soruşturmanın geri çekilmesi talebini de reddetti. Duruşma 13 Kasım tarihine ertelendi.


 
§