1 Aralık 2017
Sayı: KB 2017/46

Devrimci bir sınıf hareketi!
Bu kez faturayı kim ödeyecek?
Posco Assan işçileri sermayeye tepki gösteriyor
MESS’ten işçilere kölelik dayatması ve tehdit
Kalkınma ajansları gerçeği - 1
İhraçlara karşı direniş 41. haftasında
Özelleştirmelerin yüzde doksanı AKP döneminde gerçekleşti
Erdoğan ailesinin milyon dolarlık offshore kazancı
Reza Zarrab’tan rüşvet itirafları
Zindanlarda katliam hazırlığı
Gelecek mutlak sosyalizm!
Haklarımız, eşitliğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye!
Taciz ve mobbing nedir? Nasıl mücadele edilmelidir?
Almanya’da koalisyon arayışları ve tek program
Zimbabve’de ordu darbesi
Fransa’da Fete de L’Humanite etkinliği
ABD’den “askeri destek” açıklamaları
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Star-Socar işçilerin kanı üzerinden büyüyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ABD’den “askeri destek” açıklamaları

 

Amerikan emperyalizmi temsilcileri “Kürt müttefiklerine” sundukları askeri desteğe ilişkin açıklamalarda bulundu. “IŞİD’e karşı mücadele” demagojisinin yapıldığı açıklamalarda, QSD’ye verilen “askeri destek” konusunun gözden geçirildiği ve “NATO müttefiki Türkiye’yi korumaya bağlılık” vurguları yapıldı.

Pentagon sözcüsü Albay Rob Manning “NATO müttefiki Türkiye’yi korumaya bağlılıklarını” dile getirdiği açıklamasında, “Kürt müttefiklerimize verdiğimiz askeri destek konusunda yapılması gereken düzenlemeleri etraflıca inceliyoruz” diye konuştu.

Manning’in yanı sıra Pentagon’dan Eric Pahon “Kürt unsurları dahil QSD’ye (PKK/PYD) sınırlı, göreve özel ve askeri hedefleri yerine getirmek üzere silah verdiğimiz konusunda Türkiye’ye her zaman açık olduk” dediği açıklamasında, “Kürt ortakları”na verdiği askeri desteğe ilişkin düzenlemeleri değerlendirdiklerini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da benzer yönde yaptığı açıklamada, “Belli bazı gruplara askeri destek vermeyi durdurma noktasındayız. Ancak bu, bu gruplara tüm askeri desteği keseceğimiz anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD öncülüğündeki emperyalist koalisyonun görüşleri İsrail basınına yansıdı. Koalisyon tarafından verilen demeçte, “QSD ile taktiksel ilişkimiz Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğratmaya odaklı. Dikkatlerimiz, kısa süre önce IŞİD’in kendinden menkul başkenti Rakka’yı özgürleştiren bu savaşa yönelmiş durumda. QSD; Araplar, Kürtler, Asuriler, Türkmenler, Ermeniler ve IŞİD’e karşı kahramanca savaşmış diğer etnik gruplardan oluşan çok etnikli ve çok dinli bir ittifaktır. Koalisyon, IŞİD’i yenilgiye uğratmak için süregelen çabalarında QSD’ye teçhizat desteği, eğitim, danışmanlık ve yardım vermeye devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

 

 

 

 

ABD’den Türkiye’ye İran ve Rusya “uyarısı”

 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson 28 Kasım’da Wilson Center’daki konuşmasında Rusya’ya karşı “batı ittifakını güçlendirme” konusu üzerinde durdu. Tillerson Türkiye’ye de ABD ve NATO ile işbirliğine öncelik verme çağrısı yaparak İran ve Rusya’yla kurduğu ilişkilere dair “uyardı.”

Avrupa’ya gelecek hafta yapacağı ziyaret öncesinde ABD dışişleri bakanı, Wilson Center’da “ABD ve Avrupa: Batı ittifaklarını güçlendirmek” başlıklı konuşma yaptı.

ABD’nin, Rusya’ya karşı Avrupa’nın güvenliğine “tam bağlı” olduğunu söyleyen Amerikan emperyalizmi sözcüsü Rusya’yı hedef alan ifadeler kullandı. Avrupa’daki müttefiklerinin bir zarar görmesi durumunda ABD’nin gereken yanıtı vereceğini öne süren Tillerson “Avrupa’yla güvenlik ilişkilerimiz demir gibi sağlam” dedi.

NATO’daki müttefiklik ilişkisinin de altını çizen Tillerson, üyelerin yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin İran ve Rusya ile kurduğu ilişkilere değinen Amerikan emperyalizmi sözcüsü, şöyle konuştu: “NATO müttefiki olarak Türkiye’den, NATO müttefiklerinin ortak savunmasına öncelik vermesini istiyoruz. İran ve Rusya, Türk halkına, Batı ülkeleri camiasına üye olmanın sağladığı ekonomik ve siyasi faydaları sunamaz.”

 

 

 

 

Emperyalistler savaş hazırlıklarına yoğunlaşıyor

 

Emperyalist kapitalizmin hegemonya krizi keskinleşirken emperyalistlerin birbirlerine karşı rekabeti her alanda sertleşiyor. Bu alanların başında da askeri hazırlıklar, savaş ve saldırganlığa yönelik yatırımlar geliyor.

Bu savaş hazırlıkları son olarak Rusya Devlet Başkanı Putin’in açıklamalarında bir kez daha ortaya serildi. 22 Kasım’daki konuşmasında, Rusya’nın askeri teknoloji alanında “Batıyı yakalayıp geçmesi gerektiği” vurgusu yapan Putin 23 Kasım’da da büyük şirketlerin askeri üretime her an hazır olması gerektiğini dile getirdi.

22 Kasım’daki açıklamasındaki “Kazanmak istiyorsak onlardan daha iyi olmalıyız” ifadeleriyle batılı emperyalistlerle aralarında keskinleşen rekabeti gözler önüne seren Putin, 23 Kasım’da da şunları söyledi: “Ekonomimizin, askeri üretimi ve hizmetleri gerektiği anda arttırma becerisi, askeri güvenliğin en önemli unsurlarından birisidir. Bu amaçla, sahibi kim olursa olsun bütün stratejik ve büyük şirketler hazır olmalı.”






Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Şubat’ta yapılacak”

 

Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, İran ve Türkiye arasında son olarak Soçi’de yapılan zirvede açıklanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 2018 Şubat ayında yapılacağı öne sürüldü.

Sputnik’e konuşan bir diplomatik kaynak, “Şu anda kongre için hazırlık yapılıyor. Kongre, Ocak’tan önce toplanmayacak. Muhtemelen Şubat’ta toplanacak” dedi.

Soçi’de yapılan zirvede, kongrenin kısa süre içinde Soçi’de toplanmasının planlandığı ifade edilmişti.

Rusya’nın, Suriye’deki tüm tarafları katılmaya çağırdığı kongreye “Suriye muhalefeti” adı altındaki dinci çeteler katılmayacaklarını açıklamıştı.

 
§