5 Ocak 2018
Sayı: KB 2018/01

İşçi sınıfı ve emekçileri çetin bir mücadele yılı bekliyor
AKP kendi kontrgerillasını inşa ediyor
Tek tip elbise saldırısı gündemde
Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu
İşçi sınıfı sefalet ücretini reddetmeli, mücadele sahnesine çıkmalıdır!
Taşerona kadro yalanının detayları
İSDEMİR, MESS ve Çelik-İş
Direnişçi kamu emekçilerinden yıl sonu eylemi
Asıl olan sınıf mücadelesinin yasalarıdır!
İşçi sınıfı tarihinde önemli bir sayfa: Singer işgali
İran’da kitle hareketi ve handikapları
2017 yılı ve gençlik mücadelesi
“Devrimci bir sınıf hareketi için Mesleki Eğitim Kurultayı”na giderken...
Mesleki Eğitim Kurultayı’na hazırlıklar sürüyor
2017’de kadınlar direnişi seçti!
Ekim Devrimi’nin 100. yılında Kollontay’ı okurken... / I
Faşist diktatörler de, diktatörlükler de kapitalist düzenin eseridir!
Ahed Tamimi, “Filistin’in cesur kızı”na...
Metin Göktepe katledileli 22 yıl oldu!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi sınıfı sefalet ücretini reddetmeli, mücadele sahnesine çıkmalıdır!

 

Kendi maaşları en az 10 bin liradan başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bileşenleri, asgari ücretin 1.603 lira olmasına karar verdi. Göstermelik toplantılarla oynadıkları tiyatro oyununun gerisinde ise milyonlarca işçi ve emekçiyi sefalet koşullarına ikna etmek vardı.

AKP iktidarı ve sermaye örgütlerinin yanı sıra masaya oturan Türk-İş ise tuzluktan öte bir anlam taşımadığını, işçi sınıfını sermayenin dayatmalarına razı etmek için çalıştığını bir kez daha gösterdi. Alınan karar karşısında “kabul etmiyoruz, ama hiçbir şey de yapmayacağız”, “hayırlı olsun” demekle yetindi. Ve ilk perde kapandı.

Kurulan tiyatro sahnesini izlemekle yetinen işçi sınıfı belki alkışlamadı ama perdeyi yırtıp sahneyi dağıtmaya da kalkmadı. Sermaye iktidarı ise tiyatro oyununu her alana taşıdı.

23 bin lira maaş alan AKP’li çalışma bakanı Julide Sarıeroğlu daha asgari ücret belirlenirken, enflasyon oranının altında zam tartışması açarak, işçilerden fedakârlık beklediğini açıklayarak, ülkenin içinde bulunduğu koşullardan bahsederek beklentileri günbegün düşürmeye çalıştı. Asgari ücretlere enflasyon oranının %1-2 üstünde zam yapıldığını duyururken de büyük bir lütufta bulunuyormuş gibi davrandı.

Herkes biliyor ki, enflasyon oranları gerçeği yansıtmadığı gibi asgari ücret artışı da son bir yıl içinde temel tüketim mallarına yapılan zamların yanında devede kulak kalmaktadır.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ise adeta işçilerle dalga geçen bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu “Asgari ücretliler 42 maaşla 1.4 motor gücüne sahip bir sıfır araç alabiliyorlar” dedi.

Bütün bunların üzerine aylık maaşı 39.000 lira olan Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti beğenmeyenlere çıkışarak 1.603 lirayı övdü.

Sahnede bu tiyatronun ikinci perdesi devam ederken işçi ve emekçilerin seyirci kalması kabul edilemezdir. Hele ki AKP şefleri asgari ücrete son üç yılda %60 zam yapmakla övünürken ve bu aynı dönemde otoyol ve köprülere son üç yılda %100’den fazla zam yapılmışken (Boğaziçi köprüsü geçişi: 2015 yılı 4.25 lira, 2018 yılı 8.75 lira). Dahası var, Ankara Ticaret Borsası’nın verilerine göre 2017 yılı boyunca nohut %65.48, canlı kuzu %53.42, yeşil mercimek %44.01, fasulye %32, kuru soğan %32, bulgur %28.39, arpa %26.32, Osmancık pirinç %24.30, sıvı ayçiçeği yağı %21.05, beyaz peynir %15.89 zamlandı. Tüm bunlar karşısında işçi ve emekçiler asgari ücrete yapılan komik zammı kabul etmemeli, ekmeği ve onuruyla dalga geçen sermaye karşısında ayağa kalkmalıdır.

Çünkü, insanca yaşamaya yeten vergiden muaf bir ücret için birlik olmaktan, örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka çare yok.

 

 

 

 

MİB ve TOMİS’ten asgari ücret açıklamaları

 

Metal İşçileri Birliği (MİB) ve Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), asgari ücret zammına ilişkin yaptıkları açıklamalarda, işçilere reva görülen sefalet zammına tepki gösterdiler.

İnsanca yaşamaya yeterli asgari ücret istiyoruz...

Milyonlarca insanın beklediği asgari ücrete zam miktarı nihayet açıklandı. Çalışma bakanının açıklamasına göre yeni asgari ücret  AGİ dahil net 1603 TL oldu!

İğneden ipliğe zam gelirken asgari ücrete yapılan bu zam sadakadan başka bir şey değil.

Zenginlik içinde yüzenler milyonlarca işçi ve emekçiyle alay etmiştir.

Her şeye fahiş zamlar gelirken patronlar kâr üzerine kâr yaparken, milletvekili, bakan maaşlarına yüksek artışlar yapılırken, vergiler katmerli arttırılırken, patronlara büyük kıyaklar çekilirken, sınırların ötesinde maceralara girişilirken işçiye reva görülen bu.

Asgari ücret pazarlıkları sırasında iki yıl önce işçi başına verilen 100 TL’lik devlet desteğinin kaldırılacağı söyleniyordu. Geldiğimiz noktada 100 TL’lik desteğin devam edeceği açıklandı.
Yani demek oluyor ki yeni asgari ücret patronlar için net 100 TL’lik artış anlamına gelecek. Geriye kalan 100 TL. Kimin mi cebinden çıkacak? Tabi ki milyonlarca asgari ücretlinin cebinden çıkacak bu patronların cebine girecek!

Bu zammı kabul etmiyoruz.

Sadaka değil, insanca yaşamaya yeterli ücret istiyoruz!

Metal İşçileri Birliği

***

İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf ücret için mücadeleye!

2018 yılı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün son toplantısını gerçekleştirdi ve asgari ücreti açıkladı. Aslında açıklanan asgari sefalet ücretidir.

Teşvik+AGİ+Asgari ücret=1603 TL.

Günler, haftalar hatta aylar öncesinden açıklanmıştı, 2018’de bütün ihtiyaçlarımıza gelecek zamlar. Zorunlu ihtiyaçlarımıza getirilen zamlar, bizlerden zorla alınan vergiler ortada iken, açıkladıkları asgari ücret, sefalet ücretidir. Elektrikten suya, doğal gazdan kiraya, ulaşımdan gıdaya Türkiye şartları ortadadır.

Patronlara teşvikler devam ettirilmişti. Bizlerin maaşlarından kesilenlerle oluşturulan fon patronlara peşkeş çekilmeye devam etmiştir. Asgari ücretli yine sefalet içerisinde bırakılmıştır.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası olarak başta metal işçileri olmak üzere tüm işçi sınıfını, insanca yaşamaya yeten vergiden muaf ücret için mücadeleye çağırıyoruz.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası

 

 

 

 

Asgari ücrete yine sefalet zammı

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü toplantısı sonrası 2018 yılı için asgari ücret belli oldu. Sermaye devleti işçi ve emekçilere 2018 yılı için de sefalet ücretini reva gördü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yeni asgari ücretin 1603 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Saraya, silahlanmaya ve polis devletinin tahkimatına milyarlarca lira akıtılırken, asgari ücrete bir kez daha sefalet zammı yapılmış oldu.

Asgari ücret 1603 TL olurken, açlık sınırı 1608 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 238 TL.


 
§