19 Ocak 2018
Sayı: KB 2018/03

Emperyalistlere ve savaş kundakçılarına geçit vermeyelim!
Düzen siyasetinin zor dönemi
Dinsel gericiliğe karşı mücadeleye!
İç savaş hazırlığı
AKP’nin sürdürülebilir yoksulluk politikası
Metalde kritik günler, kritik görevler!
MİB MYK Ocak Ayı Toplantısı: Değerlendirme ve kararlar!
DEV TEKSTİL Genel Meclisi tamamlandı
Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
Klasik burjuva devrimleri üzerine - H. Fırat
Toplumsal patlama dinamikleri ve isyan dalgaları
Sudan’da “ekmek isyanı!”
Almanya’da metal uyarı grevleri
İran düşmanlığı Ortadoğu halkları için de tehdittir!
Eğitim alanındaki temel sorunlar
Mesleki eğitimde atölye ve staj sorunu
İstanbul MLB deneyimi
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İç savaş hazırlığı

 

Hiçbir diktatör iç savaş çıkarmadan gitmez.”

V. İ. Lenin

Son günlerde AKP iktidarı tarafından kurulan silahlı eğitim kampları tartışma konusu. Herkesin bildiği bir gerçek şimdilerde yeniden tartışılmaya başlandı. Neydi bu gerçek: Bir zor aygıtı olan devlet, kendi iktidarını korumak, devamlılığını sağlamak, toplumsal hareketi bastırmak için açık veya gizli, yasal veya yasal olmayan kontra ve paramiliter güçlere, çetelere ihtiyaç duyar. Bu gerçek sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada böyledir. Bugün kurulan kampları da bu gerçekten ayrı düşünmemek gerekir.

Her açıdan sıkışan AKP iktidarı için sorunun bir başka boyutu daha bulunmaktadır. Erdoğan yönetimi, düzen siyasetinde dengelerin altüst olması ve rejim krizinin açık bir çatışma haline dönmesi durumunda (darbe vb.) böylesi dinci-faşist çetelere ihtiyaç duyacağını deneyimlerle görmüştür.

Özellikle Haziran Direnişi’nin ardından adı sıkça duyulan SADAT ile nasıl bir organizasyon içine girdikleri herkesçe malumdur. Bu adımlarının meyvelerini 15 Temmuz’da sokağa çıkartabildikleri kana susamış dinci-faşist güçler üzerinden bir kez daha gördük. AKP iktidarının hazırlıklarının boşuna olmadığını da... 15 Temmuz’un ardından ilan edilen OHAL ve KHK’lar ile bu yönlü hazırlıkların daha da yoğunlaştırıldığı ise açık.

Son çıkartılan KHK ile “darbe girişimi ve devamı niteliğindeki eylemlere karşı” sokağa çıkan dinci-faşist çeteler için cezasızlık ve koruma kararının alınması dinci-faşist çetelerin ve paramiliter güçlerin nasıl korunup kollandığını, “siz istediğinizi yapın biz sizi koruruz” anlamına gelen düzenlemelerle görüyoruz.

Bütün bu bilinen gelişmelerin yanı sıra, son günlerde dinci-faşist çeteler için kurulan silahlı eğitim kampları gündeme gelmiş bulunuyor. Şu açıktır ki, Erdoğan ve AKP’si iç savaşa hazırlanmaktadır. Bütün gelişmeler bunu kanıtlar niteliktedir.

Oluşturulan kampların en az 7 ilde faaliyet gösterdiği söyleniyor. ABC Gazetesi’nin ve Tele 1’in özel haberinde “İslamcı-Ülkücü ortaklığıyla silahlı eğitim kampları” olarak tanımlanan kamplar İstanbul, Tokat, Konya, Düzce, Kocaeli, Kayseri ve bir Karadeniz ilinde yer alıyor. Şimdiye kadar 400’den fazla insanın eğitimden geçtiği ve eğitimlerin haftalık – 15 günlük olarak devam ettiği belirtiliyor. Kamplarda silahla atış, yakın çatışma, yakın dövüş, saldırı, savunma, operasyon, sabotaj gibi askeri eğitimler veriliyor. Kamplardan birçok fotoğrafın paylaşılması katılanların nasıl bir meşrulukta davrandığını oraya koyuyor.

Bu silahlı eğitim kampları ile iç savaş hazırlığını devam ettiren Erdoğan AKP’si Lenin’in sözünü bir kez daha doğrulamaktadır: “Hiçbir diktatör iç savaş çıkarmadan gitmez.”

 

 

 

 

İçeride OHAL’e, dışarıda saldırganlığa devam

 

Son günlerde Efrîn’e yönelik savaş çığırtkanlığını tırmandıran sermaye devletinin MGK’sı 17 Ocak’ta toplandı.

Efrîn’e bu hafta harekat var” yönlü söylemlerde bulunan Erdoğan başkanlığında, sarayda yapılan ve 4,5 saat süren toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı.

İçeride saldırganlığa devam’ diyen MGK, OHAL’in 6. kez uzatılmasını hükümete tavsiye kararı aldı.

Dışarıdaki saldırganlık kapsamında da, “Derhal ve kararlılıkla adım atılacağı” ifadeleriyle savaş tehditlerinin sürdüğü MGK bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

Sınır emniyetimizi tahkim etmenin yanı sıra vatandaşlarımız ile bölge halkının can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla ilk aşamada Suriye’nin batısından ülkemize yöneltilen tehditlerin bertaraf edilmesi için gereken adımların derhal ve kararlılıkla atılacağı vurgulanmıştır.”

ABD’nin QSD ile Suriye’de ortak ordu kuracağı iddialarının da konu edildiği bildirinin geri kalanı ise şu şekilde:

Türkiye’nin, sınırlarının hemen yanı başında bir terör koridoru oluşturulmasına ve bir terörist ordusu kurulmasına izin vermeyeceği, bu konuda gereken her türlü tedbirin alınacağı belirtilmiştir.

Terör örgütlerinin ülkemize yönelik açık tehdidi söz konusu iken NATO çatısı altında ve ikili ilişkilerimizde müttefikimiz olan bir devletin, güvenliğimizi dikkate almadan teröristleri ortak ilan edip silahlandırması üzüntüyle karşılanmıştır. Suriye’de DEAŞ ile fiili mücadelenin büyük ölçüde tamamlanmış olması sebebiyle PKK/PYD-YPG terör örgütüne verilen silah, araç ve gereçlerin gecikmesizin toplanması gerektiği kuvvetle vurgulanmıştır.

Müttefiklerimizden barış için aynı ilkeli tutumu bekliyoruz.”

Bakanlar Kurulu OHAL’i 3 ay daha uzattı

Hükümete OHAL’i uzatma tavsiyesinde bulunan MGK’nın ardından da Bakanlar Kurulu toplantısı başladı. Saat 20.30 sularında başlayan toplantı bir saate yakın sürdü.

Toplantının ardından hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, OHAL’i 3 ay daha uzatmaya karar verdiklerini açıkladı. MGK gündemlerine dair de konuşan Bozdağ, ABD’deki efendilerine aynı doğrultudaki çağrılarını yineledi.

 

 

 

 

Dinci-faşist çetelerin eğitildiği kamplar ortaya çıktı

 

AKP iktidarının dinci-faşist çetelerinin eğitim kampları ortaya çıktı. Şu ana kadar 7 ilde bulunduğu tespit edilen kamplarda, askeri eğitimler verildiği ifade edilirken, kampların kurucuları arasında 1970’li yıllarda Erbakan’ın Milli Selamet Partisi’nin Ak-Genç (İslamcı Akıncı Gençler Derneği) örgütü kökenli isimler bulunduğu öne sürüldü.

ABC Gazetesi ve Tele 1’in haberine göre, çetelerin eğitildiği kampların kimler tarafından kurulduğu, nerelerde bulunduğu, kimlerin silahlı eğitim verdiği ve bu eğitimlere hangi kesimlerin katıldığı ortaya çıktı. Bilgi ve kanıtlar, 7 ilde kurulan kamplarda yasadışı silahlı terör eğitimi verildiğini ortaya koyuyor. İslamcılar (bir bölümünün imam hatip lisesi mezunu ya da mensubu olduğu belirtiliyor), Osmanlı Ocakları üyeleri ve AKP ile işbirliği halindeki bazı ülkücüler bu kamplarda birlikte talim yapıyor.

Kampların Konya, Tokat, Düzce, Kocaeli, Kayseri, İstanbul ve Orta Karadeniz’de henüz tam olarak tespit edilemeyen bir ilde olduğu belirtildi. Tespit edilebildiği kadarıyla, Düzce’de, Adapazarı ve Hendek arasında kalan bir bölgede yapılan silah atış eğitimi ve talimlere onlarca kişi katıldı. Tüm kamplarda eğitimci olarak görev yapan kişi, Sakaryalı ve Çerkes kökenli. Kamplarda “Komutan” olarak hitap edilen bu kişi Düzce’deki kampı 15 günde bir topluyor. “Yasadışı terör” eğitimi veren bu kişinin açık kimliğine ilişkin bilgiler henüz teyit edilemediği için yayınlanmazken, bu çetecinin şimdiye kadar 400’ün üzerinde ‘milis’ eğittiği iddia ediliyor.


 
§