2 Şubat 2018
Sayı: KB 2018/05

Halkların kardeşliği ve onurlu bir yaşam için mücadele!
“Zeytin Dalı Harekatı” mı, işgal harekatı mı?
Efrîn’e dönük saldırılarda siviller katlediliyor
Düzen siyasetine “savaş” ayarı
Tek Tipe Karşı Mücadele Platformu kuruldu
Sermayenin cankurtaranı AKP
İhanet ve satış düzeni sürüyor, mücadeleye ve direnişe devam!
Direnişçi emekçilerden KESK ve bağlı sendikalara çağrı
Tekstil sektöründe örgütlenme arayışı ve sendikalar
Fabrikalarda emeğin korunması mücadelesi ve mesleki eğitim
Ekim Devrimi ve ulusal sorun
8 Mart’ta özgürlük ve eşitlik mücadelesini yükseltelim!
Devrime giden yolda yürüyen kadınlar: Vera Figner
Kibritçi kızlardan radyum kızlarına süren mücadele
Meslek liseleri ve temel eğitim sorunu
Almanya özgülünde Avrupa’da mesleki eğitim
Endüstri 4.0 ve yaşama etkilerine örnekler
Suriye’de anayasa hazırlığı için Soçi’de “anlaşma”
Trakya’da metal işçisi MESS’le yapılan TİS’e ne diyor?
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Suriye’de anayasa hazırlığı için Soçi’de “anlaşma”

 

28-29 Ocak tarihlerinde Soçi’de gerçekleştirilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin ardından sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, kongreye katılan tarafların, geçiş süreci konusunda “prensipte anlaşma sağladığı” duyuruldu.

Batılı emperyalistlerin ve bölgedeki işbirlikçi devletlerin güdümündeki dinci-çetelerle, Rojava yönetiminin katılmadığı kongreyle ilgili açıklama yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise, kongreye katılmayan tarafların da anayasa hazırlık sürecine katılacağını öne sürdü.

Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, Suriye hükümetinin yalnızca Suriye halkı tarafından belirlenmesi vurgularının yapıldığı sonuç bildirgesinde, kongre katılımcılarının “Suriye’nin kurtuluşu için temel prensiplerde anlaştığı” ifade edildi. Bildirgede, Suriye’de “siyasal geçiş süreci” kapsamında, seçimler yapılması ve anayasal reform taslağı hazırlanması başlıkları yer aldı. Bununla birlikte, geçiş süreci konusundaki nihai anlaşmanın Cenevre görüşmelerinde yapılacağı da bildirgede vurgulandı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kongreyle ilgili yaptığı açıklamada, katılımcıların “Anayasa Komisyonu” kurulması konusunda anlaşma sağladığını belirtti. Kongreye katılmayan tarafların da komisyona dahil olacağını söyleyen Mistura, komisyon oluşturma yetkisini aldığını, kongreye katılmayan gruplarla istişareler gerçekleştireceğini ve bunun üzerine “45-50 kişilik liste” hazırlayacağını dile getirdi. Mistura listeyi Cenevre’de yapılacak görüşmelerde açıklayacağını ifade etti.

Kongreye Kuzey Suriye Özerk Yönetimi’nin yanı sıra, “ılımlı muhalefet” adı altındaki dinci çetelerin içerisinde yer aldığı Yüksek Müzakere Komitesi ve “Riyad grubu” da katılmamıştı. Ayrıca, Türk sermaye devletinin güdümündeki bir grup da, kongre logolarında Suriye bayrağı olduğunu gerekçe göstererek kongreye son anda katılmadı.

 

 

 

 

UNICEF: Efrîn saldırısında en az 11 çocuk öldü

 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Fran Equiza, Türkiye’nin Efrîn’e dönük saldırısında ilk hafta en az 11 çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisini aldıklarını paylaştı.

Efrîn’de sivil halkın saldırılardan korunmak için kanton içerisindeki diğer yerleşimlere sığındığını belirten UNICEF temsilcisi, diğer bölgelerden 125 bin mültecinin kaldığı kamplara sığınanların olduğunu da söyledi.

UNICEF Suriye temsilcisi, tüm tarafların BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme doğrultusunda hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, sivillerin güvenli bir şekilde geçişi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini belirtti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Efrîn saldırısının başladığı 20 Ocak’tan bu yana aralarında çocukların da olduğu en az 38 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Efrîn Kantonu Sağlık Komitesi ise, yaptığı açıklamada sadece 26 Ocak’ta en az 8 çocuğun yaşamını yitirdiğini ve 13 çocuğun da yaralandığını bildirmişti.





ABD göçmenleri ‘zincirleyerek’ sınır dışı etti

 

ABD’de göçmenlere yönelik ırkçı ve onur kırıcı uygulamalara yenisi eklendi. Ülkede bulunan çok sayıda göçmen, Chicago’ya 50 kilometre mesafedeki Gary Havaalanı’nda elleri ve ayaları zincirlenerek sınır dışı edildi.

Chicago’nun yanı sıra Indiana’nın kuzeyi ile Milwaukee’de yakalanan onlarca göçmen, World Atlantic Havayollarına ait uçağa bindirilerek ülke dışına gönderildi.

Sınır dışı işlemi, çok yoğun olmayan havaalanındaki özel jetler için ayrılan apronun arka tarafındaki bölümde yapılırken, göçmenler polis araçları eşliğinde camları boyalı iki minibüsle havaalanına getirildi.

Sınır dışı işlemi havaalanına gelen bir grup tarafından protesto edildi. “Adalet yoksa barış da yok” ve “Göçmenler olmasaydı, Trump’ın karısı da olmazdı” yazılı pankartlar taşıyan protestocular, “Adalet istiyoruz, şimdi istiyoruz” ve “Göçmenlere özgürlük” sloganları attı.

İş makinelerini protestocularla uçak arasına çeken havaalanı yetkilileri, sınır dışı operasyonunun görüntülenmesini engellemek için yoğun çaba harcadı.

 

 

 

 

Efrîn işgali Avrupa’da protesto ediliyor

 

Türk sermaye devletinin Efrîn’i işgal girişimi, ilk gününden itibaren Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yapılan eylemlerle protesto ediliyor. 26 Ocak günü Bielefeld’deki Jahnplatz’da eylem gerçekleştirilirken, Bielefeld polisi şehir merkezinde korsan eylem yapıldığı gerekçesiyle Jahnplatz’daki kitleyi arabalarla çevirdi. Kitle eyleme devam etmekte kararlılık gösterdi.

Eylem 27 ve 30 Ocak günü de tekrarlandı.

Zürih’te de 27 Ocak günü binlerce kişinin katıldığı eylemle Efrîn’e saldırı protesto edildi.

Çağrısı Kürt hareketinin bileşenleri tarafından yapılan eylemde, BİR-KAR’ın da aralarında olduğu Türkiyeli örgüt ve kuruluşların yanı sıra, İsviçreli parti ve örgütler de yer aldı.

Protesto için bir araya gelinen Helvetia Platz alanında bir saat boyunca Kürtçe, Almanca ve Türkçe konuşmalar ve sloganlarla saldırı protesto edildi. 10 bine yakın kişinin katıldığı yürüyüşe yerli halktan insanlar da destek verdi. Bir buçuk saatlik yürüyüşle, şehrin en kalabalık yerlerinden geçilerek gelinen alanda yapılan mitingle eylem sona erdi.

Aynı gün Köln’deki eyleme on binlerce Kürdistanlı ve Türkiyeli emekçi, kadın ve genç katıldı. Yapılan yürüyüş boyunca sloganlar haykırıldı, Efrîn saldırısına karşı broşürler, bildiriler dağıtıldı. Polis de Öcalan ve YPG flamalarını gerekçe göstererek provokasyon çıkarmaya ve eylemi engellemeye çalıştı.

28 Ocak günü Fransa’nın Paris, Bordeaux, Lyon, Rennes, Marsilya, Strasbourg kentlerinde, Avusturya’nın Viyana, Graz, Tirol, Brengenz kentlerinde, İtalya’nın Milano, Parma, Pisa kentlerinde, İsveç’in Stockholm kentinde, Norveç’in Oslo ve Trondheim kentlerinde, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, Almanya’nın Freiburg ve Rostock kentlerinde, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Hollanda’nın Amsterdam kentinde, Yunanistan’ın başkenti Atina’da, İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da ve Kanada’daki Montreal’de eylemler gerçekleştirildi.

 
§