17 Ağustos 2018
Sayı: KB 2018/32

Kriz derinleşiyor…
Erdoğan ve yancıları
Sermaye ve AKP iktidarının döviz telaşı
“Yeni Ekonomi Yaklaşımı” ve Sabancılar
Dinci faşist iktidarın uşaklık imtihanı
“Döviz krizi” ve Avrupalı emperyalistlerin korkuları
“Avukatlar olarak direnmeye devam edeceğiz!”
“Mücadelemiz nesilden nesle devam edecektir!”
Rant odaklı kentleşme ve doğal afetler
Gre(if)v yargılanamaz!
“Greif’teki işgal, grev, direniş yargılanamaz!”
Cevabımız: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL: Kriz bahane, işten atmak şahane!
Patron zihniyetli sendika bürokrasisine karşı mücadeleye!
Direnişin 3. ayında Flormar işçileriyle artan baskı ve saldırıları konuştuk
İşçi ve emekçilerin kaleminden ekonomik kriz
Almanya “ne pahasına yeniden nükleer bir güç haline gelebilir?”
İran’da kepenk kapatma ve grev
Korku hücresi
Faşizmin demir yumruğu altında şiirler okuyan Federico Garcia Lorca
Kriz, kapitalizmin ve tek adam rejiminin krizidir…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Patron zihniyetli sendika bürokrasisine karşı mücadeleye!

 

Adı işçi-memur sendikası ama tek görevi sermaye sınıfına rahat nefes aldırmak olanlar, ekonomik kriz ve siyasal gerginlik ortamında gerçek yüzlerini göstermeyi sürdürüyorlar. Hak-İş ile Memur-Sen, patronların örgütüyle kol kola girip cumhurbaşkanı ve bakanlarla toplantı yapmaya gittiler. İçinde bu sendikaların da olduğu grup, basına “TOBB Heyeti” olarak açıklanırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında, “Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı” olarak lanse edildi. Ne yapıyordu sendikaların genel başkanları, devlet erkanının huzurunda, patron örgütünün yanı başında? Hangi misyonu üstlenmişlerdi? İşçilerin taleplerini taşımadıkları kesin!

Bunun ardı sıra, adı sendika olan başka bir yerden daha patronları rahatlatacak bir ses yükseldi. En çok üyeye sahip olan Türk-İş’in genel başkanı “Aynı gemideyiz” söylemlerine alkış tutuyor. Bu yaklaşımla işçi sendikaları konfederasyonunun başındaki zat, sorunu yaratan patronlara ve düzenine tek bir laf söylemezken, işçilere fedakarlık çağrısı yapıyor. Bir kez daha soruyoruz, hangi misyonu üstlenmişlerdi? İşçilerin omuzlarındaki yükü hafifletmek gibi bir yaklaşımları olmadığı kesin!

Sermaye sınıfının tek derdi kâr etmek olduğundan, krizin etkilerinden kurtulmak için ücretlere sıfır zamdan işsiz bırakmaya kadar her yolu dener. Hem patronların ağzından hem de devletin ağzından kemer sıkma, elini taşın altına koyma çağrıları yükselir. İşçi-emekçi sendikalarının hareketsiz kalmaları, hatta sermaye sınıfının yanında saf tutmaları için çabalar. Kapitalistlerin kendi sınıf çıkarları için böyle davranması gayet anlaşılırdır. Asıl sorun, işçi ve emekçilerin örgütlülükleri olan sendikaların koltuklarını tutanların, sendikaları ve işçileri ne yöne savurdukları değil mi?

Patron yanlısı sarı olmakla şanı yürüyen sendika yönetimlerinin ilk örnekleri değil bunlar. İşçi sınıfı sendikalarına sahip çıkıp, bu anlayışları silip süpürmediği sürece de çokça örnekle karşılaşacağız.

Patronlar ve onların devleti eliyle kurulan sendikalar da oldu. Zaman içerisinde mücadeleci çizgisini çoktan geride bırakarak, birer mirasyedi gibi davranan uzlaşmacı bir anlayışın hakim olduğu sendikalar da oluştu. Fiili-meşru anlayıştan uzak her sendikal anlayış şu veya bu oranda sermaye sınıfının değirmenine su taşımaktadır. Bunların içerisinde direkt patronların Truva atları olanlar da var: İşçilerin örgütlendiği diyemesek de üye oldukları, işçi sınıfının haklarını koruyacağını düşündüğü ama aslında sözleşme dönemlerini patronun ihtiyaçlarına göre şekillendiren, sosyal hak gasplarının yolunu düzleyen, işçi sınıfını etkileyecek her türlü gündemi atlatmaya özen gösteren, bilinç bulandırma görevi ile hareket eden…

Bu tür ihanet şebekeleri, kriz döneminde, emperyalistlerle ilişkilerin gerginliğinde patronlar en az yara ile nasıl kurtulabilir derdi ile yaklaşıyorlar soruna. Tıpkı sermaye adına ülkeyi yönetenlerin yaptığı gibi… Gördük ki şirketlerin ve holding sahibi zenginlerin borçları tamamen veya %90 oranlarında silinmiş. İşçi ve emekçiler, üst üste gelen zamlarla erimiş ücretlerle yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Kitlesel işten atmalar başladı ve devam edeceği açık. Grev yasakları OHAL’li OHAL’siz mutlaka devletin hamlesi olarak karşımıza çıkıyor. Toplantılarda boy gösteren sendika bürokratları için bu sorunlar bir şey ifade etmiyor tabi ki. Zihniyetleri patronlaşmış bu kişilerin anlayışı hakimiyetini sürdürdükçe başka türlü bir yönetim beklenmesi hayalciliktir.

Krizin sonuçlarını, yıkımını, bedelini yaratanlar ödesin. Patronlara ve emperyalist-kapitalist düzenlerine karşı haklarımızı gasp ettirmemek için örgütlenmek, mücadele etmek zorunluluktur. Ve bu mücadelenin en temel ayaklarından biri de sarı sendikal anlayışa, uzlaşmacı çizgiye, sendika bürokratlarına karşı verilmelidir.

 

 

 

 

Türk-İş başkanından ‘aynı gemideyiz’ yalanı

 

Türkiye kapitalizminin yaşadığı krizin faturası emekçilere ödetilmeye çalışılırken, sendikaların başına çöreklenen ağalar da sermaye ve siyasi iktidara bu çabalarında yardım ediyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da krizle ilgili açıklamasında “aynı gemideyiz” demagojisine eşlik etti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Atalay, “İktidarı ve muhalefeti, sivil toplum örgütleri hepsi birlikte davranmak durumundadır. Gün, Türkiye’ye sahip çıkma günüdür” dedi.

Ekonomik kriz olgusunu ABD ile ilişkilerdeki krize indirgeyen Atalay, şovenizm soslu açıklamasında, “krizle mücadele” konusunda işçilerin de elini taşın altına koyacaklarını öne sürdü. Bir işçi sendikaları konfederasyonunun başında olmasına rağmen, krizi yaratan patronları ve siyasi iktidarı savunan Atalay, bir kez daha işçileri namluya sürerek şunları ifade etti:

Türk halkı birlik ve beraberliğini koruyarak daha önce birçok sorun ve krizin üstesinden gelmiştir. Bugün yaşadığımız olumsuz tablonun da geride kalacağına inanıyoruz. İşçisinden işverenine, medyadan sivil toplum örgütlerine kadar herkese büyük sorumluluk düşmektedir. Kimsenin ‘bana bir şey olamaz’, ‘benim keyfim yerinde’ deme lüksü yoktur. Herkes ülke üzerinde oynanmak istenen oyunun farkında olmalıdır.

Türkiye’nin kalkınmasında, ekonomik gelişmesinde işçilerin alın teri bulunmaktadır. Geçmişte tüm olumsuzluklara rağmen, özveriyle üretim sürdürülmüş ve işyerlerine sahip çıkılmıştır. İşçilerimiz bugün de elini taşın altına koymaktan çekinmeyecektir. Kaliteli ve verimli üretim için çalışacaktır. Mesele memleket meselesi olduğunda tutumumuz herkes tarafından bilinmektedir.”