17 Ağustos 2018
Sayı: KB 2018/32

Kriz derinleşiyor…
Erdoğan ve yancıları
Sermaye ve AKP iktidarının döviz telaşı
“Yeni Ekonomi Yaklaşımı” ve Sabancılar
Dinci faşist iktidarın uşaklık imtihanı
“Döviz krizi” ve Avrupalı emperyalistlerin korkuları
“Avukatlar olarak direnmeye devam edeceğiz!”
“Mücadelemiz nesilden nesle devam edecektir!”
Rant odaklı kentleşme ve doğal afetler
Gre(if)v yargılanamaz!
“Greif’teki işgal, grev, direniş yargılanamaz!”
Cevabımız: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL: Kriz bahane, işten atmak şahane!
Patron zihniyetli sendika bürokrasisine karşı mücadeleye!
Direnişin 3. ayında Flormar işçileriyle artan baskı ve saldırıları konuştuk
İşçi ve emekçilerin kaleminden ekonomik kriz
Almanya “ne pahasına yeniden nükleer bir güç haline gelebilir?”
İran’da kepenk kapatma ve grev
Korku hücresi
Faşizmin demir yumruğu altında şiirler okuyan Federico Garcia Lorca
Kriz, kapitalizmin ve tek adam rejiminin krizidir…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İran’da kepenk kapatma ve grev

 

İran’da işçi ve emekçiler hakları için eylemler gerçekleştiriyor.

İran’ın başkenti Tahran’da ayakkabı pazarındaki esnaf yüksek fiyatlar ve temel mallara erişememek nedeniyle 11 Ağustos’ta kepenk kapatma eylemine başladı.

Vahid, Azama ve Kemali alışveriş merkezlerindeki esnafın eyleme katıldığı belirtilirken atılan sloganlarda rejim hedef alınıyor.

Sepahsalar, Manuchehr Khani ve Moussavi pazarlarındaki esnafın da eyleme destek verdiği belirtildi.

Öte yandan kolluk güçlerinin protestolara son vererek dükkanları açmaları için esnafı tehdit ettiği ancak buna rağmen eyleme katılan esnaf sayısının giderek arttığı belirtiliyor.

Demiryolu işçilerinden grev

İran’da demiryolu işçileri, ödenmeyen iki aylık ücretlerini almak için 20 Temmuz’da başlattıkları grevlerini sürdürüyor. İşçilerin grevi Arak, Azerbaycan, İsfahan, Horasan, Loristan ve Zencan kentlerinde devam ediyor.

Grevci işçilerin yaptığı yazılı açıklamada, İran’ın demiryollarında çalışan işçilerin gecikmeli olarak ücret aldıkları belirtildi. İşçiler, daimi iş kontratları yapılması, işten çıkarmalara son verilmesi, sağlık güvenceleri verilmesi, sendika kurma hakkı ve grev hakkı tanınması taleplerini tekrarladılar.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani birçok kez ücretlerin ödeneceği sözünü vermesine karşın bu sözler yaşam bulmadı.

İran’da sadece demiryolu işçileri değil, aynı zamanda şeker kamışı fabrikası Haf Tapeh’in yüzlerce işçisi de, ikinci kez gecikmiş ücretleri için eylemdeydi.

Ekonomik krizin giderek derinleştiği, siyasi baskıların arttığı, kuraklık, su ve elektrik sorununun büyüdüğü İran’da Aralık ayından bu yana neredeyse her gün eylem yapılıyor,

İran’da ekonomik krize rağmen askeri harcamaların sürekli artması ayrıca dikkat çekiyor. Bu yüzden eylemlerde sık sık, “Düşmanımız burada, Amerika olduğu yalanını söylüyorlar” şeklinde slogan atılıyor.

 

 

 

 

Romanya’da kitleler yolsuzluğa karşı sokakta

 

Romanya’da başkent Bükreş başta olmak üzere pek çok kentte kitleler sokaklara döküldü. 10 Ağustos’tan itibaren yapılan eylemlerde hükümet protesto edilirken, polisin saldırıları sonucunda 12 Ağustos’a kadar en az 450 kişi yaralandı, 30 kişi gözaltına alındı.

PSD hükümetinin yolsuzluğa “yasal kılıf” uydurmaya dönük düzenlemelerinin geçen yıl yoğun protestolara sahne olduğu ülkede, bir kez daha kitleler sokaklara çıktı.

Bükreş, Kaloşvar, Sibin, Braşov ve Temeşvar kentlerinde kitlesel eylemler yapılırken, sözde “sosyal-demokrat” PSD hükümeti protestoların hedefindeydi. “Hırsızlar partisi” sloganlarıyla hükümetin protesto edildiği eylemlerde polis şiddeti de ayyuka çıktı. Polisin saldırılarında en az 450 kişinin yaralandığı, 30 kişinin de gözaltına alındığı duyuruldu. Polisin saldırılarına yer yer karşılık verilen eylemlerde çatışmalar yaşandığı kaydedildi.

 

 

 

 


Havayolu şirketi Ryanair’de grev

 

İrlanda merkezli Ryanair’de pilotlar Almanya, İsveç, İrlanda, Belçika ve Hollanda’yı kapsayan 1 günlük greve gitti. Ryanair bünyesinde gerçekleşen en büyük eylem olarak ifade edilen grev nedeniyle 400 uçuş iptal edildi.

Ryanair patronları pilotların başka şirketlerde çalışan pilotlardan daha fazla ücret aldığını öne sürerek grevi “üzücü ve haksız” bulduklarını söyledi.

Düşük maliyetli uçuş hizmeti sunan Ryanair şirketi, uçuşların en yoğun olduğu Noel tatili dönemindeki grevi, kurulduğu 1984 yılından bu yana ilk kez sendikaları tanıyarak engellemişti. Sendikaları tanıyan patronlar toplu iş sözleşmesi müzakerelerine ilişkin bir adım atmadı. Bunun üzerine Temmuz ayında Belçika, Portekiz ve ispanya’daki şirket çalışanlarının gittiği 48 saatlik grev nedeniyle 300 uçuş iptal edilmişti.

Sendikalar, Ryanair çalışanlarının çalışma koşullarının İrlanda hukukuna göre değil, yaşadıkları ülkenin yasa ve koşullarına bağlı olmasını talep ediyor.

 

 

 

 

Paris’te Yves Rocher eylemi 11. haftasındaydı

 

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi, Flormar işçilerinin sesini Paris’e taşımaya 10 Ağustos günü de devam etti. Yves Rocher’ye boykot çalışması yürüten komite Gobelins’teki enstitü şubesindeydi. Daha çok randevulu müşterilerin geldiği bu Yves Rocher mağazasında bile müşterilerden eylemle ilgilenen ve diyalog kuranlar oldu. 11. eylemde, Flormar direnişine yönelik artan baskı ve son gelişmelere vurgu yapıldı.

Saat 18.30’da Flormar direnişinden fotoğrafların yer aldığı dövizleri açan eylemciler sloganlarıyla eylemi başlattı. “Makyajın ardında sömürü/baskı var!”, “Yves Rocher işçileriyle dayanışmaya!”, “Mücadele güzelleştirir!” sloganları Fransızca atılırken “Flormar işçileri yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları Türkçe atıldı.

İlk kez eylem yapılan Yves Rocher şubesinde, diğer şubelerde olduğu gibi şube müdürü eylem başladıktan sonra polisi çağırdı, mağaza girişini de kapattırdı. Eylemcilerin fotoğrafları çekilirken sivil polisler ise mağaza içinde bekledi. Eylemin ortasına doğru resmi polisler de gelip alanda bekledi.

Fransız gençlik örgütlerinden de katılanların olduğu eylem boyunca birçok emekçi ile sohbet edildi. Sohbetlerde genel kitlenin ilgisi olumluydu.