14 Aralık 2018
Sayı: KB 2018/47

Yerel seçimler yaklaşırken...
Fiili meşru mücadele dışında bir seçenek yok!
İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret için mücadeleye!
AKP-saray rejimi bütçesi
Mutlusan, Borusan ve Greif’ten dersler
TOKİ direnişi ve ötesi
Kurtuluşumuz sınıfa karşı sınıf mücadelesindedir!
“Birlik olduğumuz koşullarda sorunların üstesinden gelebiliriz!”
Tarihin yeni sayfası açılıyor!
Dünyada sınıf ve kitle mücadeleleri
Fransa’da sınıf ve kitle hareketi sürüyor
Filistin halkı “tasfiye kuşatması”na direniyor
Derinleşen emperyalist rekabet ve petrol savaşları
“Öğrenci olmak da dert, mezun olmak da”
Kapitalist düzende anne olmak ve çocuklarımız
Çözüm sınıfa karşı sınıf!
Anlamak da değiştirmek de ancak Marksizm’de!
19 Aralık Direnişi 18. yılında
Buna da şükür!
İnsanca yaşamaya yeten ücret için mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Krizin faturası kapitalistlere…

İnsanca yaşamaya yeten ücret için mücadeleye!

 

Asgari ücreti belirlemek için göstermelik komisyon toplanmaya başladı.

Büyük bir kısmı sermaye temsilcilerinden oluşan komisyon bugüne kadar insanca yaşamaya yeten bir ücret belirlemedi. Komisyonun bileşimi bile işçiler lehine bir ücret belirlenmeyeceğini görmek için yeterli. Komisyonda; 5 hükümet temsilcisi (her biri büyük servetlere sahip), 5 sermaye örgütü temsilcisi, 4 Türk-İş temsilcisi (asgari ücretin en az 15 katı maaş alıyorlar) ve bu yıla özgü olarak görüntü olsun diye asgari ücretle çalışan Türk-İş üyesi 1 işçi yer alıyor. 15 kişilik komisyonun 14’ü sömürücü sınıfların temsilcilerinden oluşuyor. Açlık sınırının 1943 TL, yoksulluk sınırının 6328 TL olarak açıklanmasına rağmen komisyon, açlık sınırı düzeyinde zam oranını tartışıyor. Bu bile komisyonun nasıl bir zam oranı belirleyeceğini görmemiz için yeterli.

Kardeşler!

Krizin etkileri her geçen gün daha yakıcı biçimde kendini gösteriyor. Temel tüketim ürünlerine her gün yeni zamlar geliyor. Elektrik, su, doğalgaz vb. faturalarını ödeyemez olduk. Üzerimizdeki sömürü, baskı her gün artarken bizlerden kesilen haraçlarla oluşturulan fonlar sermayedarlara peşkeş çekiliyor. Sermaye sahiplerine teşvikler verilerek vergi muafiyeti olanağı sağlanıyor. Bizim üç kuruşluk maaşımızdan ise yüksek vergiler kesiliyor. Kıdem tazminatımıza göz dikiyorlar, BES uygulamasını zorunlu hale getiriyorlar… Bizler birlik olmadığımız için üzerimizdeki sömürüyü arttırıyorlar, mücadeleyle kazanılmış haklarımızı bir bir elimizden alıyorlar.

Sermayedarların ve onların hizmetindeki hükümetin saldırılarını durdurabiliriz. Bunun için yapmamız gereken emeğimize ve onurumuza sahip çıkmaktır. Birlik olmak ve mücadele etmektir.

Birlik olmazsak eğer sermayedarlar ve hizmetindeki hükümet bizlere daha ağır koşullar dayatacaklar. Kendi krizlerinin faturasını bize ödettirmeye devam edecekler. İşten atma tehditleri savurarak, bizleri düşük ücretlerle en ağır şartlarda çalıştırmaya devam edecekler.

Bizler birlik olmazsak asgari ücret yine açlık sınırının altında kalacak…

Gelecek kendi ellerimizde!

Unutmayalım ki asgari ücret artışı bütün ücretli çalışanların alacağı maaş zammını etkileyecektir. Sermayedarlar asgari ücret zammını gerekçe göstererek birçok yerde ya zam yapmayacak ya da düşük oranlarda yapacaktır. Onun için zam döneminde asgari ücret alan ya da asgari ücretin üzerinde maaş alanlar olarak birlikte mücadele etmeliyiz. İnsanca yaşamaya yeten ücret talebimizi yükseltmeliyiz.

Fabrikalarımızda bir araya gelerek komiteler kurmalı ve sermayedarların karşısına örgütlü işçiler olarak dikilmeliyiz. Göstermelik olan asgari ücret tespit komisyonunun oyununu bozmalıyız.

Kendi taleplerimizi belirleyerek, kazanmak için harekete geçmeliyiz. Taleplerimizin karşılanmaması halinde üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan geri durmamalıyız.

İnsanca çalışma ve yaşam koşullarını ancak mücadele ederek elde edebiliriz.

Bütün işçi, emekçi kardeşlerimizi insanca yaşamaya yeten ücret, insanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadeleye davet ediyoruz. Gelin hep birlikte komitelerimizi kuralım, bizleri sömürenlerden hakkımız olanı alalım!

*İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf ücret!

*İşten atmalar yasaklansın!

*Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!

*7 saatlik iş günü, 35 saatlik çalışma haftası!

*Her türlü kuralsız, esnek çalışma biçimleri vb. yasaklansın!

*Kıdem tazminatıma dokunma!

*İşsizlik fonu başta olmak üzere diğer fonların yağmasına son! İşçilerin kullanımı kolaylaştırılsın!

*Örgütlenmeye yönelik engeller kaldırılsın, baskı, saldırılar son bulsun!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu