18 Ocak 2019
Sayı: KB 2019/03

Tek çıkış yolu mücadele!
Seçim sandıkları değil fiili-meşru mücadele!
Adaletsiz bir düzende adil seçim olabilir mi?
Sermayenin 2019 yılı için “yüksek beklentisi” ve kaygıları
Hasta tutsaklar katledilmeye çalışılıyor!
AKP iktidarı ‘büyük yalanlar’a muhtaç!
Tekstil işkolunda TİS sürecine giderken…
Hak-İş: Sermayenin işçi sınıfı içindeki ajanı
İşsizlikte tırmanış devam ediyor
“Krizde gelir uçurumu büyüdü, maaşlarımız eridi”
Proletarya devriminin manifestosu - Rosa Luxemburg
Emperyalist dünya jandarmasının açmazları derinleşiyor
Kriz ve kitlesel işçi kıyımı
İsviçre’de ikinci büyük kadın grevine doğru
Görmezden gel, önlem alma, işten at!
“Tecavüzcülere af” yasası yeniden gündemde!
Hrant Dink’in ardından…
Paralı eğitim uygulamaları 1,1 milyon öğrenciyi okuldan kopardı!
Sinema sansür tanımaz
Her fabrikaya bir kreş!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Tecavüzcülere af” yasası yeniden gündemde!

Çocuk istismarı meşrulaştırılamaz!

 

Geçtiğimiz dönemlerde de sıklıkla tartışmaya konu olan, başta kadınlar olmak üzere kamuoyunun tepkileri sonucu geri çekilen, “çocuk istismarcılarına af” yeniden gündeme geldi. Önümüzdeki günlerde meclise gelmesi beklenen yasaya göre, af kapsamına alınmak için, taraflardan birinin reşit olmaması ve evliliklerinin resmi olarak devam etmesi şartı aranıyor. “Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla ve zorla yapılan evliliklerin” bu düzenlemenin dışında tutulacağı ifade edilirken, ayrımın nasıl yapılacağı açıklık taşımıyor.

10 bin kişinin faydalanacağı ifade edilen yasanın Mart ayında çıkarılmak istenmesi, açık ki iktidar için bir seçim yatırımı. Toplumun geniş kesimlerinde oluşan tepkileri bertaraf etmek için “bir kereliğine” çıkarılacağı iddia edilen yasa, dine dayalı toplum projesinin yanı sıra, AKP’nin oy hesaplarına da hizmet edecek.

Çocuk istismarı ürkütücü boyutlarda

Din istismarı üzerinden politika yapan AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddet ile birlikte çocuk istismarı da artış gösterdi. Çocuk taciz ve tecavüzleri ile birlikte çocuk yaşta evlilikler yaygınlaştı. Diyanet tarafından verilen fetvalarla bu olgu olağanlaştırılmaya çalışıldı.

Resmi rakamlar çocuk istismarının ürkütücü boyutlar kazandığını ortaya koyuyor. Bu konuda dünyada üçüncü sırada olan Türkiye’de cinsel istismar davaları son 10 yıl içinde 3 kat artış gösterdi. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Son 18 ayda 21 bin 957 çocuk doğum yaptı. Kayıt dışı gebeliklerle bu sayının 40-45 bin civarında olduğu varsayılıyor. Gebelik nedeniyle hastaneye yapılan başvurular, resmi makamlara bildirilmiyor. Geçtiğimiz yıl iki hastanede ortaya çıkan çocuk gebelikleri ile ilgili soruşturma derinleştirilmezken, olayı ifşa eden kamu emekçisi sürgün edilmişti.

Yasa, çocuk istismarını arttıracak!

2016 yılında çocuk istismarı ile ilgili yasayı gündeme getiren AKP iktidarı, başta kadınlar olmak üzere toplumun geniş kesimlerinin gösterdiği tepkinin ardından yasayı geri çekmişti. Yasa geçtiğimiz yıl yeniden tartışmalara konu olmuştu. AKP bu yasayı yeniden gündeme getirmek için fırsat kollarken, imdadına bir CHP milletvekili yetişti. CHP milletvekili Atilla Sertel, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği basın toplantısı ile, çocuk istismarından tutuklu olanlara af isteyerek, konuyu gündeme getirdi. Çocuk istismarına karşı açıklamalar yapan CHP’nin bir milletvekilinin böyle bir çıkış yapması, CHP’nin ikiyüzlülüğünü sergilerken, AKP için de bulunmaz bir fırsat oldu. Yasa, önümüzdeki günlerde mecliste görüşülmesinin ardından cumhurbaşkanının onayına sunulacak.

Her fırsatta ısıtılarak kamuoyuna sunulan bu yasa asla kabul edilemez. Yasayı gerekçelendiren söylemlerin hiçbir hükmü yoktur. Af, “geriye dönük, bir seferliğine” çıkarılacak olsa dahi, istismar suçunu cezasız kılmak ve meşrulaştırmak anlamına gelecektir.

Evlilik yoluyla çocuğa yönelik cinsel istismarı meşrulaştıran bu yasa, bir yandan dinsel referanslara dayalı bir toplum modelini, öte yandan suça batmış yandaşları kurtarmak, aynı zamanda yerel seçimlerde oy devşirmek için gündemleştirilmiştir. Dün olduğu gibi bugün de sokakta püskürtülmelidir.

 

 

 

 

Kütahya ve Malatya’da kadın cinayetleri

 

Dinci-gerici iktidar döneminde katbekat artan kadın cinayetlerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Kütahya’da yaşayan İmirze Sarı adlı şahıs, eski eşi Serpil Erdoğan’ı 10 Ocak günü öldürdü. Edinilen bilgiye göre, 35 yaşındaki Serpil Erdoğan, bir yıl önce boşandığı eski eşi İmirze Sarı ile birlikte yaşıyordu. 10 Ocak’ta birlikte otomobilde bulundukları sırada, İmirze Sarı ruhsatsız silahıyla Serpil Erdoğan’a ateş etti. Erdoğan ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Saldırı yerinden kaçan Sarı, bir süre sonra yakalanarak gözaltına alındı.

Malatya’da ise boşanma aşamasında olan hamile bir kadın ve annesi kadın cinayetine kurban gitti. S.G. ile boşanma aşamasında olan ve bir süredir ayrı yaşayan Ümit G. kadını takibe aldı. 11 Ocak’ta akşam saatlerinde ise halk otobüsünden inerek evlerine doğru giderken S.G. ve annesi A.F.Y’yi pompalı tüfekle vurarak öldürdü. Ardından olay yerinden kaçan katil ilerleyen saatlerde yakalandı. Katledilen iki kadının cansız bedeni ise Malatya Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.





Yüzlerce kadın işçi alacakları için eylemde

 

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kurulu bulunan ve Tahincioğlu Grubu’na bağlı Eksen Makina’da yüzden fazla kadın işçi, ödenmeyen ücretleri için eyleme başladı.

Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı fabrikada üretime ara verilmesine rağmen işçilerin 3 aylık ücretleri ödenmedi. İşçilerin tepkisi üzerine tazminatları ödeme sözü veren patron, herhangi bir adım atmayınca, 10 Ocak’ta fabrika alanına giren işçiler eylem kararı aldı.

İşçilerin fabrika içindeki bekleyişinin devam ettiği belirtildi.

Üretim kısmında sadece kadın işçilerin çalıştığı fabrikada Türk Metal yetkili.