22 Şubat 2019
Sayı: KB 2019/08

CHP kuyruğunda demokrasi mücadelesi!
Tarım ürünlerinde olağanüstü ‘Hal Yasası!’
Kürt siyasi hareketine dönük saldırılar sürüyor
Sosyal yardımlar bağlamında AKP iktidarı
Doğa yok oluşa doğru sürükleniyor!
Sendika bürokratlarının yerel seçim heyecanı
MİB MYK Şubat 2019 Toplantısı sonuç metni
YEP balonu işsizlikte erken patladı
“Alman ajanı” Lenin
TKİP VI. Kongresi toplandı!..
Venezuela, Latin Amerika ve hegemonya mücadelesi
Münih Güvenlik Konferansı: Çatışmalar ve zoraki birliktelikler
Varşova zirvesi: İçi boş bir seremoni
“Kadın grevi”ne dair…
Edebiyat ustası koca çınar: Yaşar Kemal
Gebze işçisi safları sıklaştırıyor
Sömürü zincirlerini kırmak, karanlığı parçalamak için örgütlenelim!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AKP seçimlere hazırlanıyor…

Kürt siyasi hareketine dönük saldırılar sürüyor

 

Yerel seçimler yaklaşırken AKP iktidarı da kendi yöntemleriyle seçimlere hazırlanıyor. Bu yöntemler arasında halkların arasına düşmanlık tohumları ekmek, toplumu kutuplaştırma politikasını en üst seviyede uygulamak, terör demagojisiyle şoven duyguları körüklemek önemli bir yer tutuyor.

Yaptıkları her açıklama nefret söylemi barındırıyor. Irkçılık ve mezhepçilik üzerinden politika yapan AKP ve stepnesi MHP, ekonomik krizin kendilerini iyiden iyiye zorladığı bu dönemde yapay düşmanları çoğaltarak tabanlarını koruma derdindeler. Kendilerinden olmayan herkesi vatan hainliği ve teröristlikle suçlayan Erdoğan ve yaverlerinin zehirli dili ve icraatlarının öncelikli hedefi ise Kürt siyaseti.

Her seçim öncesinde olduğu gibi, milyonlarca insanın oy verdiği, meşru ve yasal bir parti olan HDP “terör örgütü” ilan ediliyor. Hemen her gün bir AKP’li tarafından HDP ve HDP’liler hedef gösteriliyor. HDP’lilere yönelik gözaltı ve tutuklama terörü devreye sokuluyor. Şu ana kadar yüzlerce partili gözaltına alındı, onlarcası tutuklandı. Tutuklananlar arasında il ve ilçe eşbaşkanları, belediye eşbaşkan adayları da bulunuyor. Seçim günü yapılacak hilelerin ve hırsızlıkların da zeminini bugünden düzleyen AKP, sandıkları taşıma ve birleştirme kararları almaya başladı. İlk taşıma ve birleştirme kararı Diyarbakır’da verildi.

***

Güya sol değerlerden, demokrasiden dem vuran CHP de AKP iktidarının çizdiği çerçeveyi aşmadan siyaset yapıyor. Kürt düşmanlığının bu devletin geleneksel tavrı olduğu, CHP’nin de bu anlayışın bir parçası olduğu biliniyor. Gelinen yerde ise, HDP ile yan yana gelmektense gerici faşist partilerle ittifaka yöneliyor. Bağımsız politika üretme yeteneğini tümüyle kaybetmiş olan CHP, AKP’nin iddialarını yalanlama üzerine kurulu bir savunma siyaseti yürütüyor. Erdoğan çıkıp CHP’yi HDP ile gizli ittifak kurmakla suçluyor, CHP de bunun aksini kanıtlamak için elinden geleni yapıyor. Böylece “Mart’ın sonunun bahar olduğunu” iddia eden CHP, bu düşmanlık siyasetinin bir parçası olmaktan öteye gidemiyor. Erdoğan-AKP iktidarına olan muhalifliklerinin sınırını Kürtler oluşturuyor.

***

Greve çıkan işçiyi, hakkını arayan emekçiyi “terörist” ilan edenler ile en temel ulusal istemlerini savunan Kürtleri “terörist” ilan edenler aynı kişiler. Yolları emekçi mahallelerine seçimden seçime düşenler, aynı tezgâh başında ter dökenleri, aynı çamurlu yollardan işe gidenleri birbirine düşürüyorlar. Güvenceli iş isteyen işçileri kurşun fiyatıyla susturanlar, kendi sefil çıkarları için savaş kışkırtıcılığı yapıyor, ırkçılığı tırmandırıyorlar.

İşçi ve emekçilerin bu kutuplaştırma siyasetini elinin tersiyle bir kenara itmesi gerekiyor. İşçi sınıfı ve emekçiler özgürlüğüne ve geleceğine sahip çıkmak istiyorsa, bugün kardeş Kürt halkına ve onun siyasi temsilcilerine yönelen saldırılara da karşı koymak zorundadır.

 

 

 

 

Leyla Güven’in açlık grevi 100’lü günlerde sürüyor

 

Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması talebiyle 7 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP milletvekili Leyla Güven’in eylemi 100’lü günlerinde sürüyor.

Açlık grevini, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde başlatan Güven, 25 Ocak’ta tahliye edilmesinin ardından eylemini Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan evinde sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde aralarında tiyatrocu, sinemacı ve müzisyenlerin de bulunduğu kadın sanatçılar Güven’e destek ziyaretinde bulundu.

Güven’in yanı sıra HDP Hewlêr Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 90’lı, Strasbourg’da 60’lı, Galler’de İmam Şiş’in eylemi 60’lı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 30’lu günlerin sonuna girdi.

Hapishanelerde de yaklaşık 300 kişi Güven’in talebinin kabul edilmesi için açlık grevinde.

Bakırköy Hapishanesi’ndeki açlık grevcilerine dair bilgilendirme

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti 19 Şubat günü İstanbul’daki Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’ndeki 6 açlık grevcisini ziyaret etti.

Görüşme sonrası saat 12.30’da hapishane önünde 4 kişilik heyet tarafından yapılmak istenen basın açıklamasının valilik kararını gerekçe gösteren polis tarafından engellenmesi nedeniyle basına kısa bilgilendirmede bulunuldu.

Açlık grevindeki 6 kişiyi heyet olarak ziyaret etmelerine izin verilmediğini söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Av. Gülseren Yoleri, bu nedenle avukat olarak kendisinin görüşme yaptığını aktardı. Heyet olarak Bakırköy Hapishanesi’nden sorumlu savcılığa başvurduklarını ancak Adalet Bakanlığı’ndan henüz bir cevap gelmediği için taleplerinin kabul edilmediğini belirten Yoleri, hapishane idaresinin açlık grevcilerine karşı tutumunun olumsuz olmadığını, kabul edilebilir olduğunu ifade etti. Vitamin ve sıvı alımında bir sıkıntı yaşanmadığını ancak günlük kontrollerin hekimler tarafından değil sağlık görevlilerince yapıldığını kaydetti. Bunun yanı sıra her hapishanede olan kelepçeli tedavi gibi dayatmalarınsa sürdüğünü ekledi.

19 Şubat itibariyle 4 kişinin açlık grevinin 64, 2’sinin 35. gününde olduğunu belirten Yoleri, kilo kaybı, yüksek veya düşük tansiyon gibi sağlık sorunlarının yaşandığını ifade etti.

Basın açıklamasının anayasal bir hak olarak izne tabi olmadığına, buna karşın valilik kararının bunu boşa düşürüldüğüne dikkat çeken Yoleri, heyet olarak Marmara bölgesinde açlık grevlerinin sürdüğü tüm hapishanelere ziyaretler gerçekleştireceklerini aktardı. Açlık Grevlerini İzleme Heyeti’nde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri ile İstanbul Tabip Odası (İTO) yer alıyor.