15 Mart 2019
Sayı: KB 2019/11

Seçimler ve diktatörün bataklığı
Açlık grevleri eylemi ve gerici-faşist kudurganlık
Bu düzen değişmedikçe emekçiler için bir çözüm yolu yok!
Ekonomi son çeyrekte yüzde 3 küçüldü
AKP’nin seçim hileleri
297 günün sonunda Flormar…
Kayseri: Sermaye için cennet, işçi için cehennem!
Sınıftan haberler...
Direnen Kale Kayış işçileri: Kararlıyız!
Karabağlar Spor Tesisleri’nde grev sürüyor
İkinci Enternasyonal: Çürümeden çöküşe - H. Fırat
Sınıf çalışmamızın sorun alanları
8 Mart’ta on binlerce kadın sokaklara çıktı
Dünyada 8 Mart’tan yansıyanlar
Cezayir’de halk sokaklarda
Verilecek oyumuz yok, sorulacak hesabımız var!
Gen tasarımı ya da zenginler için “üstün ırk” yaratmak!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AKP’nin seçim hileleri

 

Türkiye birkaç senedir arka arkaya seçim atmosferini yaşıyor. Her seçim döneminde öne çıkan tartışmalardan biri seçimlerde hile yapılması, sonuçların şaibeli olmasıdır. 17 yıllık seçim dönemi boyunca AKP bu konuda uzmanlaşmış durumdadır. 31 Mart yerel seçimlerinin ön günlerinde hile yöntemleri yine gündemdedir.

Metruk evlerde ve yıkılmış evlerde hayali seçmenler, birçok dairede 20-40 seçmen kaydı açığa çıkarılmıştır. İstanbul’un 38 ilçesinde yüzde 1-1.5 oranında şaibeli seçmen artışından söz edilmektedir, vb...

Kürdistan’da “güvenlik” gerekçesiyle sandıkların birleştirilip taşınması resmi karara bağlandı. Dersim’de bir mahalle dışında tüm sandıklar, Muş’ta 92, Bitlis’te 27 sandık taşınacak. YSK’nın sandıkların taşınması kararı verdiği iller şunlar: Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Van ve Dersim.

Seçimlerde yukarıdaki hilelerin dışında, mükerrer oyların atılması, fazladan basılan milyonlarca oy pusulası, sandık başında kaba kuvvet-silah zoru ile usulsüzlüklerin yapılması, pusulaların bulunduğu torbaların değiştirilmesi vb. pek çok yola başvurulmaktadır. Bunların yanı sıra SEÇSİS, YSK ve Anadolu Ajansı, AKP’nin kullandığı en büyük kozlardır.

SEÇSİS (Seçim Bilişim Sistemi) elektronik seçim sistemi değildir. Oy kullanım ve sayım bittikten sonra sandık kurullarınca yazılıp imzalanan sandık sonuçları ilçe seçim kurullarında yetkili kullanıcılar tarafından bilgisayara -elle- girilir. * SEÇSİS uygulaması Türkiye’ye özgüdür. Uygulama yazılımları ve veritabanı yapısı HAVELSAN A.Ş uzmanlarınca geliştirilmiştir. Yapısı karışıktır ve bilişim uygulama sistemleri kamu incelemesine kapalıdır. İl ve ilçe seçim kurullarındaki masaüstü bilgisayarlarda Windows işletim sistemi yer aldığı belirtilmekte, bu durumda güvenlik sorunu tartışmalı hale gelmektedir.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerinin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurullarında belirleniyor. Son çıkarılan KHK’lar ile Danıştay ve Yargıtay seçimlerine müdahale edilmiş ve 31 Mart yerel seçimleri için YSK Başkanı Sadi Güven ve beş üyenin görevi bir yıl daha uzatılmıştır. 16 Nisan 2017 referandum oylamasında mühürsüz oyların YSK tarafından geçerli sayılarak “evet” hanesine yazıldığı bilinmektedir.

Özellikle Anadolu Ajansı (AA) her seçimde ilk açıklamalarda AKP’yi çok yüksek oranda göstererek kitleleri manipüle etmektedir.

24 Haziran seçimlerinde yapılan hileler Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) tarafından ayrıntılı bir raporla sunulmuştur. 2.000 kadar sandıkta veri tutarsızlığı -hata olasılığı- gözlemlenmiş, bu sandıkların verileri incelendiğinde yaklaşık 70.000 seçmene karşılık gelen 250 sandıkta seçim sonuçlarının SEÇSİS’e yanlış girildiği belirlenmiştir. **

Bu örnekler buzdağının yalnızca görünen kısmıdır. Düzen muhalefetinin bu konudaki basiretsizliği ortadır. Seçim güvenliğini sağlama konusunda anlamlı bir şey yapmadığı gibi şaibeli sonuçlar karşısında kitlelerin sokağa çıkmasının önünü kesmeye çalışmaktadır. Temsil ettiği düzenin temellerinden sarsılması onun da en büyük korkusudur.

Kitlelerin iradelerini beyan etmeleri için kullandıkları en pasif yollardan biri seçimlerdir. AKP iktidarı seçim sonuçlarını kendi ihtiyaçları doğrultusunda belirleyerek, milyonlarca işçi ve emekçinin iradesini alenen çiğnemektedir. Sandık üzerinden meşruiyet sağlamaya çalışan, bunu da hile-hurda ile gerçekleştiren Erdoğan ve AKP’sinin sergilediği bu ortaoyununu bozabilmenin tek yolu vardır: Sokaklara, mücadele alanlarına çıkmak, örgütlü mücadeleyi yükseltmektir.

* BMO, “Her Yönüyle SEÇSİS” raporu, 2017

** BMO, “24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları Veri Analizi” raporu, 2018

 

 

 

 

Gezi iddianamesi’ne protesto

 

Taksim Dayanışması, direnişi lekelemeye yönelik hazırlanan ‘Gezi iddianamesi’ne ilişkin 11 Mart günü basın toplantısı düzenleyerek Haziran Direnişi’ni karalama çabasına tepki gösterdi.

İstanbul’daki TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıda ortak basın metnini Mücella Yapıcı okudu.

Gezi iddianamesi’nin direnişi lekelemek için akıl dışı bir şekilde yazıldığını vurgulayan Yapıcı, “Gezi bu toprakların eşitlik, özgürlük ve adalet umududur” dedi.

İddianamede direnişin, gerçekle alakası olmayan iddialarla karalanmaya çalışıldığını belirten Yapıcı “Onlarca arkadaşımızın ölümüne, onlarcasının gözünü kaybetmesine binlercesinin yaralanmasına sebep olan akıl almaz polis şiddetinin emrini verenler, bu şiddeti uygulayanları koruyup kollayanlardır Gezi’nin gerçek sanıkları” dedi.

Yapıcı ayrıca, direnişin meşruluğunu vurgulayarak, “Gezi yargılanamaz. Yargılansa bile bu gerçeği değiştiremez” dedi.

Yapıcı’nın ardından konuşan TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz direniş sürecinde bir suçlu aranacaksa öldürenlere “emri ben verdim” diyenin suçlu olduğunu dile getirdi.


 


TRT bu seçimde de yandaş

 

Vergi soygunuyla yayın hayatını sürdüren TRT yayıncılıkta düzen partilerine dahi eşit davranmıyor; çok açık bir şekilde dinci-faşist AKP-MHP koalisyonunun medya kuruluşu olarak yayın yapıyor. TRT’nin 1-28 Şubat tarih aralığına ilişkin “siyasi haber raporu” bunu bir kez daha gözler önüne serdi.

RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen tarafından açıklanan rapora göre, TRT’de AKP ve MHP aleyhine tek bir söz dahi söylenmezken AKP lehine 50 saat, MHP lehine 3,30 saat yayın yapıldı. “Cumhur ittifakı” lehine yaklaşık 53,30 saat yayın yapıldı.

Millet ittifakı”nın lehine 7 saate yakın yayın yapılırken, aleyhine 7 saat 8 dakika yayın yapıldı. CHP lehine yaklaşık 6 saat, İYİ Parti lehine 1 saat yayın yapıldı.