15 Mart 2019
Sayı: KB 2019/11

Seçimler ve diktatörün bataklığı
Açlık grevleri eylemi ve gerici-faşist kudurganlık
Bu düzen değişmedikçe emekçiler için bir çözüm yolu yok!
Ekonomi son çeyrekte yüzde 3 küçüldü
AKP’nin seçim hileleri
297 günün sonunda Flormar…
Kayseri: Sermaye için cennet, işçi için cehennem!
Sınıftan haberler...
Direnen Kale Kayış işçileri: Kararlıyız!
Karabağlar Spor Tesisleri’nde grev sürüyor
İkinci Enternasyonal: Çürümeden çöküşe - H. Fırat
Sınıf çalışmamızın sorun alanları
8 Mart’ta on binlerce kadın sokaklara çıktı
Dünyada 8 Mart’tan yansıyanlar
Cezayir’de halk sokaklarda
Verilecek oyumuz yok, sorulacak hesabımız var!
Gen tasarımı ya da zenginler için “üstün ırk” yaratmak!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

8 Mart’ta on binlerce kadın sokaklara çıktı

 

Taksim’deki gece yürüyüşü için Fransız Kültür Merkezi önünde toplanan kadınlar polisin engellemesi ve saldırısıyla karşılaştı.

Hem Taksim Meydanı’nı hem de Tünel’e gidecek yolu çevik kuvvet barikatı ve TOMA’larla kesen polis kadınların yürüyüşünü engelledi. Uzun süre barikatın açılması için sloganlarla ve halaylarla bekleyiş devam ederken polis kalkanlar, plastik mermi ve biber gazıyla kadınlara saldırdı. Saldırıya karşı ara sokaklara çekilen kadınlar gece boyunca sokakları terk etmezken bir kısmı da Tophane’ye inerek buradan Eminönü Meydanı’na kadar yolu keserek yürüyüş yaptı.

İzmir Kadın Platformu’nun “Krize şiddete savaşa karşı eşit özgür bir yaşam için geliyoruz” şiarıyla 10 Mart Pazar günü düzenlediği miting için Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle Gündoğdu Meydanı’na yürüyerek burada miting gerçekleştirdi.

Ege İşçi Birliği (EİB) ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) kortejine toplanma alanında müdahale etmeye çalışan platform bileşenleri “erkekler ile katılamazsınız” dayatmasında bulundu. Dayatmaya “Bu yasakçı ve gerici tutumu kabul etmiyoruz, fabrikalarda nasıl omuz omuza mücadele ettiysek alanlarda da omuz omuza olacağız ve birlikte yürüyeceğiz” yanıtı verildi. HDP ve EMEP kortejlerinden çıkarılan erkekler de EİB ve DEV TEKSTİL kortejinde yürüdü.

Mitingde 11 aydır direnen Ege Üniversitesi işçilerinin konuşması ve direnişlerinin 73. günündeki Sibaş işçilerinin mesajı okundu. Platform adına yapılan konuşma eşit özgür bir yaşam için; krize, savaşa, şiddete karşı yan yana gelmeye devam edileceği vurgusuyla sonlandırıldı.

İzmir’de ‘Kadınlar Birlikte Güçlüdür’ bileşenleri tarafından düzenlenen gece yürüyüşü için ise Alsancak ÖSYM önünde toplanan kadınlar Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüyüş yaparak burada açıklama gerçekleştirdiler.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilen 8 Mart eyleminde “Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz” pankartı açıldı. Kadına yönelik saldırılar ve gericiliğin teşhir edildiği açıklamada Flormar direnişi ve Leyla Güven’in açlık grevi selamlandı. Eyleme İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları da destek verdi.

Konur Sokak’ta eylemlerini sürdüren Yüksel direnişçileri, öğlen yaptıkları eylemde “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak” vurgusunu öne çıkardı. Nuriye Gülmen, Şengül Ulus, Acun Karadağ, Gülnaz Bozkurt, Nazan Bozkurt ve Mehmet Dersulu polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Çorlu’da Bağımsız Kadın Birliği’nin 8 Mart çerçevesinde düzenlediği eylem ve etkinliklerin sonuncusu 10 Mart Pazar günü saat 14.00’te Çorlu Belediye Meydanı’nda gerçekleştirildi. 8 Mart’ın sınıfsal tarihçesinin okunmasıyla başlayan eylem saygı duruşu ve basın açıklamasıyla devam etti. Açıklamada, kapitalist sömürü ve kölelik düzeni teşhir edilerek bunun kadınlara yansıması ve şiddete dikkat çekildi. Ekonomi krizin etkileri teşhir edilerek “Kadın üzerindeki baskı ve sömürüye karşı birlik olalım” denildi.

Kocaeli Kadın Platformu’nun çağrısı Belediye İş Hanı’nın önünde toplanan kadınlar slogan, zılgıt ve alkışlarla İnsan Hakları Parkı’na kadar yürüyerek burada açıklama yaptı. Kadın grevinin çağrısının yapıldığı açıklamada Flormar direnişinin de bittiği duyuruldu.

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Setbaşı’nda buluşan yüzlerce kadın Orhangazi Parkı’na yürüyüş düzenleyerek burada basın açıklaması yaptı.

Kayseri’de Forum AVM önünde buluşan kadınlar meşalelerle Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirdikleri yürüyüşle “Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir” dedi. BDSP’nin de destek verdiği eyleme Kayseri İşçi Birliği’nden işçi kadınlar dövizleriyle katıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Sıraselviler’de bulunan Taksim Postanesi önünde basın açıklaması yaparak kadın hasta mahpuslara kart gönderdi.

İzmir Barosu’na bağlı avukatlar Alsancak’taki baro önünde toplanarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde cübbeli yürüyüş gerçekleştirdiler.

SES Aksaray Şubesi, 8 Mart vesilesiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaparak “Adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkındayız” dedi.

Kadın Meclisleri ve kadın cinayetlerinde katledilen kadınların aileleri Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda gerçekleştirdiği 8 Mart eylemi ile “Öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz” dedi.

Çorum Kadın Platformu Çorum Park önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada küresel sermayenin kadınlar üzerindeki sömürüyü her geçen gün arttırdığına dikkat çekilerek kadınların denetim altına alınmaya çalışılmasına tepki gösterildi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, akşam saatlerinde basın açıklaması düzenleyerek sloganlarla merkezde yürüyüş yaptıktan sonra Petrol-İş binasındaki etkinliğe geçti.

Malatya Demokratik Kadın Platformu tarafından “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı kadınlar mücadele ile özgürleşir” şiarlı basın açıklaması ve müzik dinletisi yapıldı.

Elazığ Hozat Garajı’nda yapılan basın açıklamasında kadınlara baskı ve sömürüden başka bir şey sunmayan kapitalizme karşı kadınların alanlarda olduğu vurgulandı. “Vardık, varız, var olacağız” denildi.

Mersin Kadın Platformu ve Kadınlar Birlikte Güçlü Oluşumu’nun “Haklarımızın peşindeyiz. Bir daha eksilmeyeceğiz” şiarıyla yapmak istediği eylem, Mersin Valiliği tarafından “Geç saatlerde olduğu” gerekçesiyle yasaklandı.

Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube Sincan Tren İstasyonu önünde yaptığı meşaleli eylemle mücadele çağrısı yaptı. Eyleme Sincan İşçi Birliği de destek verdi.

Antalya Kaş’ta 8 Mart, yaklaşık 100 kadının katılımı ile Kaş meydanında kutlandı.

Sincan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde (PSAKD) 9 Mart’ta gerçekleştirilen etkinlikte örgütlenme ve mücadele vurgusu yapılırken feministlerin 8 Mart’ın içini boşaltmaya çalışması teşhir edildi.

Mamak İşçi Kültür Evi de 10 Mart’ta Menekşe Erbay Parkı’nda 8 Mart etkinliği düzenledi. Konuşmaların ardından müzik dinletisiyle etkinlik sona erdi.

Tokat Dernekler Federasyonu Kadın Kolları İstanbul’da etkinlik düzenledi. Yenidoğan’daki kültür merkezindeki etkinlikte İşçilerin Birliği Derneği (İBD) Tiyatro Atölyesi de ‘Grev Başlıyor!’ oyununu sergiledi.

Sivas Yıldızeli Yağlıdere Köyü Derneği, 10 Mart’ta İstanbul Kartal’daki Kurfalı Yaşam Kalitesini Yükseltme Kültür Merkezi’nde etkinlik gerçekleştirdi. İBD Tiyatro Atölyesi bu etkinlikte de seçimler ve kadın üzerine hazırladıkları oyunu sergiledi.

Kürdistan’da 8 Mart

Kürdistan’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle alanlara çıkarak eylemler gerçekleştirdi.

Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda, Şırnak, Muş, Bitlis, Ağrı Diyadin ve Doğubayazıt, Iğdır, Osmaniye, Antep, Dersim, Van’da gerçekleştirilen eylemlerde 8 Mart’ın bir mücadele günü olduğu vurgulanırken Kürdistan’da gerçekleştirilen katliamlar teşhir edildi. Eylemlerde Öcalan üzerindeki tecrite karşı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevini sahiplenme vurgusu öne çıktı.