29 Mart 2019
Sayı: KB 2019/13

Seçim oyunu hiçbir sorunu çözmeyecek…
Sosyalizme varmayan her yol çıkmaz sokaktır!
2019 yerel seçimleri ve kadınlar
“Feda eylemleri sessizliği parçalamayı hedefliyor”
Haklarımız ve geleceğimiz için ‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’nı örgütlüyoruz!
Rant kapısı belediyeler borç batağında
Flormar Direnişi: 297 günden kalanlar...
MİB MYK Mart 2019 toplantısı sonuç metni
DEV TEKSTİL GMYK toplantısı sonuç metni
Trakya’daki işçilerden seçimlere dair…
Komünist Enternasyonal’in 100. yılı...İlk yıllar, ilk sorunlar - H. Fırat
Macar Sovyet Cumhuriyeti neden yenildi?
Ortadoğu’da yeni dengeler - E. Bahri
Emperyalist haydutluk örneği ve Golan tepeleri
Gerici kuşatmanın hedefinde kadın hak ve özgürlükleri var!
Ezilenlerin sesi Sabahattin Ali
Metal Fırtına’dan öyküler - III
On’ların kavgası sürüyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Trakya’daki işçilerden seçimlere dair…

 

Sandıklar bizi kurtaramayacak”

Mevcut sistemde seçime giren düzen partilerinin hepsi, sanki ortada bir leş var da bir parça nemalanmak için birbiriyle yarışıyor. Hepsi bir yana çekiştiriyor. Muhtarları bir yandan, belediye başkan adayları, azalar, meclis üyeleri diğer yandan, aralarında hınca hınç bir yarıştır gidiyor.

Bizim derdimize bakan yok. Çalış çalış dur, fatura öde, yine çalış, yine çalış… Ortada bir şey yok. Üretiyoruz ama yönetemiyoruz. Sandıklardan ne çıkarsa çıksın bizi kurtarmayacağı açık. O yüzden diyorum ki birlik olalım, dirlik olalım!

Çorlu’dan bir işçi

***

 

Umudumuz sandıklara sığmaz”

Bugüne kadar hangi parti, özellikle çalışan işçi kadınlar için ne yaptı? Kreş istedik, vermediler. Eşit işe eşit ücret istedik, vermediler. İş güvencesi istedik, vermediler. Kadına ve çocuğa dönük şiddete, tecavüze, cinayete daha ağır cezalar istedik, vermediler. Yani say say bitmez…

Umudumuz sandıklara sığmaz. Biz işçi kadınlar kırıntı değil, dünyayı istiyoruz; vermeyecekler, alacağız!

Çorlu’dan kadın metal işçisi

***

 

Seçimler ve seçim büroları

Bu seçimlerin işsizler için en büyük kazanımı kurulan seçim büroları ve oralarda içebildikleri bedava çay oldu diyebiliriz. Bir yandan para ödemeden birkaç çay içip 3-4 saat vakit geçirebildikleri bir ortama kavuştu işsizler, bir yandan da birbirleriyle işçi aranan yerleri paylaşacakları bir ortama.

Görünürde seçime sessiz sedasız, gürültüsüz ve görece ilgisiz bir hava hakim. Partiler için de halk için de durum bu minvalde. Ne yeri göğü inleten seçim otobüsleri gözüküyor mahallelerde ne de hararetli seçim tartışmaları var kahvelerde. Halkın gündemi çarşı, pazar, pahalılık: “Domates olmuş 20 TL.” İşsizlik temel gündem.

Tek farklı seçim çalışması, EYT’lerinki. Emeklilikte yaşa takılan 100 binlerce işçi bu seçimin en aktif çalışanı. Emeklilik yasasını gündemleştirmek için her platformu kullanan işçiler, meydanlara inmekten de imtina etmediler. İşçi sınıfının ortak istemleri için siyasal iktidara baskı yapan EYT’lere seçimin gerçek kazananı denilebilir bence. İşçi ve emekçiler ortak çıkar ve talepleri için yan yana geldikleri zaman, seçimin de ülkenin de gündemini belirleyebileceklerini gösteriyorlar EYT örneğiyle.

Ne demeli, “Her sınıf kendi bayrağı altına!”

Çerkezköy Starax işçisi

 

 

 

 

Tüpraş işçilerinden 4 rafineride uyarı eylemleri

 

Tüpraş’ta toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin (TİS) 22 Mart’ta gerçekleştirilen oturumunda da yönetimin dayatmaları nedeniyle hiçbir maddede anlaşma sağlanamaması üzerine 25 Mart sabahı Aliağa, Batman, İzmit ve Kırıkkale rafinerilerinde işçiler uyarı eylemi yaptı.

Aliağa’daki rafineri girişinde saat 8.00’de başlayan eylemde konuşan Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Oktay, Tüpraş yönetiminin 2 yılık sözleşmeyi 3 yıla çıkarmak için dayatma yaptığını ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Ayrıca vardiya sisteminin değiştirilmek istenmesi ve daha önce 10 günden 8 güne indirilen mazeret izinlerinin giderek ortadan kaldırılmak istenmesini de kabul etmeyeceklerini ifade etti. Oktay, “Bu sözleşme bitmiş olabilir, bu sözleşme imzalanmış olabilir”, “İşveren yüzde 22 vermeyi kabul etmiş” söylemlerinin doğru olmadığını dile getirdi.

Tüpraş’ın kârı katlandı, işçinin alım gücü düştü

Görüşmeye katılan Tüpraş temsilcilerinin “yetkisiz yetkili” olduğunu ifade eden Oktay zam tekliflerinin bu kişilerce “ütopik” diye nitelendirilmesini teşhir etti. Bu kişilerin kendilerine bir zam teklifi sunamadığını belirten Oktay, “Bizim taleplerimiz ütopik değil, alım gücümüz düştü” dedi. Oktay, Tüpraş’ın 2018 bilançosuna değinerek “Üretim artmış, kapasite artmış, kâr katbekat artmış” dedi.

4 rafineri olarak ortak hareket ettiklerini belirten Oktay, amaçlarının işçilerin ekonomik kayıplarını gidermek olduğunu belirterek bunun için eylem ve mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Tüpraş’ın Batman, İzmit ve Kırıkkale rafinerilerinde de eş zamanlı eylemler yaplıdı.





5 Mayıs davasında Türk Metal’cilere ceza!

 

5 Mayıs 2015’te Organize Sanayi Camii yanında Türk Metal’den istifa etmek için buluşan işçilere saldıran Türk Metal çetesi hakkında açılan dava sonuçlandı.

Buna göre Renault işçisi Oktay Güngör’ün davacı ve mağdur olduğu davada Türk Metal üyesi Özden İnce hakkında “sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” suçunu işlediği için 5 ay hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirken, 5 yıl süre ile denetime tabi tutulmasına karar verildi. Aynı zamanda Oktay Güngör, hakaret suçu nedeniyle de 1740 TL adli para cezasına çarptırıldı.

Akif Bekiç’in Semih Özçelik’i de yaralama suçundan 2000 TL adli para cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Ayrıca kamu davasıyla birleştirilen dosyada, Tayfun Altıntaş ve Ersin Özdemir ile ilgili olarak sanıklara “basın yayın organlarının yayınını engellemek” suçundan beraat verilirken, Türk Metal yöneticisi Mesut Dinç’in Tayfun Altıntaş ve Ersin Özdemir’e yönelik basit yaralama suçundan 2000 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süre de denetime tabi tutulmasına karar verildi.

Diğer sanıkların beraat etmesine itiraz edilerek üst mahkemeye başvuru yapılacak.

Kızıl Bayrak / Bursa